Жали (to mourn) conjugation

Macedonian
33 examples
This verb can also mean the following: grieve, lament, pity, feel sorry for

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
жалам
I mourn
жалиш
you mourn
жали
he/she/it mourns
жалиме
we mourn
жалите
you all mourn
жалат
they mourn
Future tense
ќе жалам
I will mourn
ќе жалиш
you will mourn
ќе жали
he/she/it will mourn
ќе жалиме
we will mourn
ќе жалите
you all will mourn
ќе жалат
they will mourn
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би жалел
I (masculine) would have mourned
би жалела
I (feminine) would have mourned
би жалел
you (masculine) would have mourned
би жалела
you (feminine) would have mourned
би жалел
he would have mourned
би жалела
she would have mourned
би жалело
it would have mourned
би жалеле
we would have mourned
би жалеле
you all would have mourned
би жалеле
they would have mourned
Past perfect tense
сум жалел
I (masculine) have mourned
сум жалела
I (feminine) have mourned
си жалел
you (masculine) have mourned
си жалела
you (feminine) have mourned
е жалел
he has mourned
е жалела
she has mourned
е жалело
it has mourned
сме жалеле
we have mourned
сте жалеле
you all have mourned
сум жалеле
they have mourned
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
жалев
I was mourning
жалеше
you were mourning
жалеше
he/she/it was mourning
жалевме
we were mourning
жалевте
you all were mourning
жалеа
they were mourning
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев жалел
I (masculine) had mourned
бев жалела
I (feminine) had mourned
беше жалел
you (masculine) had mourned
беше жалела
you (feminine) had mourned
беше жалел
he had mourned
беше жалела
she had mourned
беше жалело
it had mourned
бевме жалеле
we had mourned
бевте жалеле
you all had mourned
беа жалеле
they had mourned
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе жалев
I will have mourned
ќе жалеше
you will have mourned
ќе жалеше
he/she/it will have mourned
ќе жалевме
we will have mourned
ќе жалевте
you all will have mourned
ќе жалеа
they will have mourned
Past aorist tense
Imperative tense
-
жали
you mourn
-
-
жалете
you all mourn
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум жалел
I (masculine) will mourn
ќе сум жалела
I (feminine) will mourn
ќе си жалел
you (masculine) will mourn
ќе си жалела
you (feminine) will mourn
ќе е жалел
he will mourn
ќе е жалела
she will mourn
ќе е жалело
it will mourn
ќе сме жалеле
we will mourn
ќе сте жалеле
you all will mourn
ќе сум жалеле
they will mourn
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
жален
mourning
жалејќи
mourning
жалење
mourning
жалел
mourning
жалела
mourning
жалело
mourning
жалеле
mourning
mourned
mourned
mourned
mourned

Examples of жали

Example in MacedonianTranslation in English
Тешко и е зошто мисли дека мора да жали за синот.She feels that she should mourn the death of your son.
Па... фаќањето на мојот задник...тоа е, а... начинот како Винс ја жали баба му?So... Slapping my ass... that's, uh... Vince's way of mourning his dead grandmother?
Веќе ги гледам насловите... “Нацијата жали откако Лудата Лин го масакрираше кралското семејство.“I can already see the headlines -- "Nation mourns as Loony Lin massacres royal family."
Ги проколнува боговите и жали сам.Curses the gods and mourns alone.
Не грижи се, никој нема да жали за еден адвокат помалку.Don't worry, no one will mourn one less lawyer.
Не ги жалам повеќе од илјадниците кои умреле... во Содома и Гомора.I don't mourn them any more than the 1000's that died at Sodom & Gomorrah.
Како што мајките жалат по синовите,смртта ги зема младите, така и јас ги жалам срамните шегувачи,оние што се валкаат во пари и оние кои се добро воспитани.As the poets have mournfully sung... death takes the innocent young... - the screamingly funny, the rolling in money, - And those who are very well hung.
Не жалам по тебе, туку го славам твоето постоење.I'm not mourning you, I'm celebrating your life.
Тогаш јас ќе го жалам синот што сум го изгубил.Then... ...I will mourn... ...the son I lost.
Ако се случи тоа, мораш да ми ветиш дека нема да жалиш за мене.If that should happen, promise you will not mourn my passing.
Кога ќе умрам дали планираш да ме жалиш, твојата единствена вистинска љубов, да бидеш вдовица засекогаш и често да мислиш на мене?When I die do you plan to mourn me, your only true love, to be awidow forever and to think of me often?
Неможеш да останеш овде и да го жалиш.You can't stay here and mourn him--
Не мора да седиш тука и да жалиш. "You don't have to stay here and mourn."
Би те држел тука да жалиш?-l would keep you around to mourn?
Регистрирај се за да не жалимеRegister otherwise we'll mourn it
Не треба да жалиме по тие кои ќе ги дадат своите животи денес.We mustn't mourn those who give their lives today.
Ќе ги жалите?Who'll mourn them?
Не ме чуди што не жалите за смртта на вашиот пријател.Doesn't surprise me, you're not mourning the loss of a friend.
Зарем вие кои жалите по Мојсие, се плашите да го погледнете новиот бог?Are you mourners of Moses afraid to face the new god?
Тој заслужил и подолго да го жалите.He deserves more mourning...
Веста за донацијата на училишни автобуси од кинеската влада за Република Македонија, објавена на 25 ноември 2011год., ги навреди кинеските нет-граѓани, кои жалат за смртта на 19 деца во автомобилска несреќа во провинцијата Гансу која се случи на 16 ноември, 2011год.The news of a Chinese government donation of 23 school buses to the Republic of Macedonia on 25 November, 2011, has outraged Chinese netizens, who are mourning for the death of 19 preschool kids in a car accident in Gansu province on 16 November, 2011.
Како што мајките жалат по синовите,смртта ги зема младите, така и јас ги жалам срамните шегувачи,оние што се валкаат во пари и оние кои се добро воспитани.As the poets have mournfully sung... death takes the innocent young... - the screamingly funny, the rolling in money, - And those who are very well hung.
Роден си како стаорец, и ќе умреш како стаорец и само твоите болви ќе жалат по тебе.You were born a street rat, you'll die a street rat and only your fleas will mourn you.
Роден си како таков, и ќе умреш таков, и само вошките ќе те жалат.You were born a street rat, you'll die a street rat, and only your fleas will mourn you.
Треба да се подготвиш за луѓето навистина да жалат што те загубиле.You need to package yourself so that people will truly mourn your loss.
Иранската младина беше убивана, земјотрес ја погоди азербејџанската провинција, луѓе кои ѝ служеа на оваа земја умреа, но владата не прогласи национален ден на жалост, дури ни кога Иранците жалеа.Iranian youth were killed, an earth quake hit the Azerbaijan province, people who served this country died, but the government did not announce a national day of mourning, even while Iranians were mourning.
Според легендата, духот на мажот скита овде навечер жалејќи за својот сопатник, без можност да продолжи понатаму, се додека нивниот убиец, кој никогаш не е најден, шета слободно.Legend has it, the husband's ghost roams here at night, mourning his soul mate, unable to pass on, while their killer, having never been found, walks free.
Сега сум во жалење.Right now I'm in mourning.
"Марти, знам дека сеуште си во жалење..." Да."Marty, I know you're still in mourning..."
"Марти, знам дека уште си во жалење, ама има ли некоја...""Marty, I know you're still in mourning, but is there any..."
Нејзиното време за жалење е речиси завршено.Her time of mourning is almost over.
Откако време за жалење помина, објавата беше испратена.Once the time for mourning had passed, a proclamation was sent out.
Како лудак сум ја жалел смртта на жена ми.Oh, like a crazy person I was busy mourning the death of my wife.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

боли
hurt
вели
say
гали
stroke
дели
divide
моли
beg
пали
ignite
сели
move
фали
praise
фрли
throw
цели
aim for

Similar but longer

зажали
regret

Random

докине
finish ripping
докити
finish decorating
докрајчи
finish off
достигне
reach
доцеди
finish squeezing out
дреме
doze
дружи
spend time with as a
етикетира
label
ждере
gobble
заглавува
stick

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'mourn':

None found.
Learning languages?