Чува (to keep) conjugation

Macedonian
59 examples
This verb can also mean the following: watch over, guard

Conjugation of чува

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
чувам
I keep
чуваш
you keep
чува
he/she/it keeps
чуваме
we keep
чувате
you all keep
чуваат
they keep
Future tense
ќе чувам
I will keep
ќе чуваш
you will keep
ќе чува
he/she/it will keep
ќе чуваме
we will keep
ќе чувате
you all will keep
ќе чуваат
they will keep
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би чувал
I (masculine) would have kept
би чувала
I (feminine) would have kept
би чувал
you (masculine) would have kept
би чувала
you (feminine) would have kept
би чувал
he would have kept
би чувала
she would have kept
би чувало
it would have kept
би чувале
we would have kept
би чувале
you all would have kept
би чувале
they would have kept
Past perfect tense
сум чувал
I (masculine) have kept
сум чувала
I (feminine) have kept
си чувал
you (masculine) have kept
си чувала
you (feminine) have kept
е чувал
he has kept
е чувала
she has kept
е чувало
it has kept
сме чувале
we have kept
сте чувале
you all have kept
сум чувале
they have kept
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
чував
I was keeping
чуваше
you were keeping
чуваше
he/she/it was keeping
чувавме
we were keeping
чувавте
you all were keeping
чуваа
they were keeping
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев чувал
I (masculine) had kept
бев чувала
I (feminine) had kept
беше чувал
you (masculine) had kept
беше чувала
you (feminine) had kept
беше чувал
he had kept
беше чувала
she had kept
беше чувало
it had kept
бевме чувале
we had kept
бевте чувале
you all had kept
беа чувале
they had kept
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе чував
I will have kept
ќе чуваше
you will have kept
ќе чуваше
he/she/it will have kept
ќе чувавме
we will have kept
ќе чувавте
you all will have kept
ќе чуваа
they will have kept
Past aorist tense
Imperative tense
-
чувај
you keep
-
-
чувајте
you all keep
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум чувал
I (masculine) will keep
ќе сум чувала
I (feminine) will keep
ќе си чувал
you (masculine) will keep
ќе си чувала
you (feminine) will keep
ќе е чувал
he will keep
ќе е чувала
she will keep
ќе е чувало
it will keep
ќе сме чувале
we will keep
ќе сте чувале
you all will keep
ќе сум чувале
they will keep
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
чуван
keeping
чувајќи
keeping
чување
keeping
чувал
keeping
чувала
keeping
чувало
keeping
чувале
keeping
kept
kept
kept
kept

Examples of чува

Example in MacedonianTranslation in English
Изгледа дека бевме на иста бранова должина или пак јас сум некаков пеколен пророк, затоа што на самиот крај пред да ја напушти сцената тој застана кај микрофонот со подигнати раце и како што еврејски свештеник го благословува народот, така и Коен, високиот свештеник, ја благослови публиката на еврејски, со стариот свештенички благослов – „Господ да ве благослови и чува.We must have been on the same wavelength somehow, either that, or I am psychic as all hell, because at the very end, right before he left the stage, he stood at the microphone with his hands up the way Jewish priests bless the people, and Leonard Cohen, the High Priest, blessed the audience in Hebrew with the ancient priestly blessing - “May the Lord bless you and keep you.
Со оглед на тоа дека имаше само неколку грицкалки за нокти, штом ќе се најавеше времето за вежби оние кои сакаа да бидат први трчаа најбрзо што можат кон човекот кој е задолжен да ги чува грицкалките.Since there were only a few nail cutters, as soon as the ‘exercise time – start’ was announced those who wanted to be first would run as fast as they could to the guy in charge of keeping the nail-cutters.
Иако и било дозволено да го чува бебето со нејзе, таа решила дека на детето потребно му е да расте во слобода:She was allowed to keep her baby with her, but decided that the child needed to grow up free:
Како го убеди да ја чува твојата тајна?How'd you persuade him to keep your secret?
Бог да те чува и благослови.God keep you and bless you.
Навистина, е-книга е фајл и не е предмет, но дали се одзема од вредноста на некоја книга ако јас ја чувам на мојот компјутер или на мојот е-читач наместо на моите полици?It is true, an e-book is a file and not an object, but does it make a book less of a book if I keep it on my computer or my e-reader rather than on the book shelf?
А за останувањето овде, не чувам сместување за посетители.As for staying here, I don't keep accommodations for visitors.
Зафатен сум, чувам стража.I'm busy keeping watch.
Бил! леле! ќе го чувам.Bill! I'll keep it with me all the time. Goodbye, darling.
Кажи му на Френк го чувам овој тип за него.You tell Frank I keeping this guy on ice for him.
Елен, може ли да чуваш тајна?Can you keep a secret?
Ако чуваш миленик, држи го на ланец.If you're gonna have a pet, keep it on a Ieash.
-Ги чуваш ли?- Do you keep an eye out for them?
Тони... Парите што ги заработувам, што ми ги чуваш...Tony... all the money I make, that you keep for me...
Не ти е од некаква корист но го чуваш, издржуваш, бидејќи мислиш дека те сака.It is of no particular use... ...but you keep it around because you think it loves you.
Тие сакаат да ја уништат бидејќи ние чуваме записи од тие жртви.They want to destroy because we are keeping records of those victims.
Не можам ни да избројам колку пати сум прашана зошто го чуваме бебето во тајна.I can't count the number of times I've been asked why we're keeping our baby a secret.
Па слушај, да се обидеме да ја чуваме тајната, во ред? Ноукс не предупреди да не кажуваме ништо на Отец Боби.So listen, let's try to keep this on a happy note, okay?
Ќе го чуваме овде! Повеќе никогаш нема да го споменуваме!We keep it hidden, we never speak of it again
Ќе го чуваме овде!We keep it hidden.
Зошто ги чувате половините?Uh, why do you keep the stubs?
Му чувате зајак... ...птичка и лисица.You keep a rabbit for him, a bird and a fox.
ЏејДи, ти и Рејн ќе го чувате заробеникот овде и ќе го обезбедите излезот.J.D., you and Rain keep the prisoner here and secure the exit.
Мора да го чувате со вас цело време.You must keep this with you at all times.
Сакате да чувате тајни?You want to keep secrets?
Како што Јужноафриканскиот Парламент планира да го предложи драконскиот Предлог- закон за заштита на информации (ПОИБ), тој треба да запре и да ја земе во предвид лекцијата научена од Викиликс: Технолошкиот развој со демократски импулс засекогаш ја ослабеа можноста на државите да чуваат тајни како што тоа го правеле во минатото.As the South African Parliament considers passing the draconian Protection of Information Bill (POIB), they should stop and consider the lesson of Wikileaks: Technological developments with a democratic impulse have forever undermined the ability of states to keep secrets as they have in the past.
Од друга страна, луѓето ги чуваат зајаците како домашни миленичиња, па е посурово да носиш зајачко одошто крзно од визон?Then again, people keep rabbits as pets so is it more cruel to wear rabbit than mink?
Најверојатно поради урбаната и образована младина на Иран, луѓето сакаат да чуваат кучиња, а тие пак се причина за повторно официјализирање на непријателството кон нив од нечија страна.It is possible that because the people most likely to keep dogs are Iran's urban and educated youth, dogs may be generating more official hostility again.
Блогерот рече дека ако парламентот го одобри овој предлог, сопствениците што чуваат домашни миленичиња ќе бидат казнети и именувани како нечисти според исламот.The blogger says if parliament approves this proposal, owners will be punished if they keep animals that are considered impure under Islam.
„Заменикот шеф на полицијата во Анталија изјави дека стотици протестанти-поддржувачи на режимот се чуваат на дистанца од Конференцијата на опозицијата на Сирија“."Antalya deputy police chief says he's keeping hundreds of pro-regime demonstrators at a distance from Syrian opposition conference."
Ја чував на сигурно.You know, I was keeping it safe.
Ја чував за тебе.I was keeping it until you came back.
Ти чувај ги.You keep it
„Нема финта. Само чувај ја тајната.“Just keep it a secret."
Дали свештеникот даде благослов? ‘‘Господи благослови ги и чувај ги‘‘?Did the priest give a poetic benediction? "The Lord bless thee and keep thee"?
Господи, благослови ги и чувај ги.The Lord bless thee and keep thee.
Донеси го до јужниот влез, и чувај го ова меѓу што е можно помалце луѓе.Bring him in through the south entrance, and keep this to as few people as possible.
Сигурно чувајте го.You keep him secure.
Секогаш чувајте ваков примерок замрзнат.Always keep a refrigerated sample of this on your person.
Вие само чувајте го.- Just keep it in.
Затворете го лабосот и чувајте ги доле.Lock the lab and keep them down there.
Во ред, момци, чувајте се, и ќе дојдеме по вас изутрина.All right, boys, well, keep your head down and we'll come get you in the morning.
Потроши три дена чувајќи го него... ...во живот додека не беа спасени.She spent three days holding onto him... ...keeping him alive until they were rescued.
Мора да мислиш дека сме луди чувајќи ги овие играчки овдека.You must think we're pretty crazy keeping all these toys around. It's, um...
Потроши три дена чувајќи го него во живот додека не беа спасени.She spent three days holding onto him keeping him alive until they were rescued.
Дека "Ревену" продукцијата е одговорна за финансирање на нашиот затворски систем чувајќи ги лошите момци зад решетки.That the revenue that produces... is responsible for funding our entire prison system... keeping the bad guys behind bars.
Иранската влада смета дека самото чување на домашни миленичиња, не е во ред и не е исламски, но сепак го толерира сето тоа.Iran's government considers keeping pet dogs un-Islamic, but has mostly tolerated it.
Исто така беше наведено дека поради краткотрајноста на СП постоеле мали шанси трговците да можат да си ја вратат инвестицијата која ја направиле, со оглед на трошоците кои се потребни за носењето жртви преку границите и нивното чување во заробеништво.It was also argued that due to the short duration of the World Cup there was little chance that traffickers would be able to realise a return on their investment, given the costs involved in bringing victims across borders and keeping them in bondage.
Drumbeat е целосно насочен кон чување на отвореноста на мрежата, и заштита на нејзината отворена природа::Drumbeat is all about keeping the web open, and guarding its open nature:
Производството на ИКТ уреди е енергетско и материјално интензивно и овие производи содржат супстанци кои се опасни, вредни или двете, па нивното чување надвор од депониите има смисла. Нивото на замена на производи е многу големо и концентрацијата на енергија при производство на ИКТ уреди наспроти фазата на користење (80 и 20 проценти, соодветно) покажуваат дека секоја активност со која ќе се продолжи животот на ИКТ уредите – како повторната употреба – треба да биде приоритетна. Повторната употреба на компјутерите кои сè уште функционираат е повеќе од 20 пати поефективна отколку нивното рециклирање.ICT production is energy and material intensive, and ICTs contain substances that are hazardous, valuable or both, so keeping them out of landfill makes clear sense High levels of product replacement and the concentration of energy intensity in the ICT production rather than use phase (80 and 20 percent, respectively) means that any activity that extends the life of ICTs–such as reuse–should be prioritised Reusing working computers is up to 20 times more energy efficient than recycling them.
Еар Малави е технички банкрот и нејзиното чување им носи штета на плаќачите на данок во Малави, кои можат да ги искористат овие ресурси за подобри цели (здравство, образование итн).Air Malawi is technically bankrupt and keeping it as is, is basically betraying tax-payers in Malawi who require these resources for better use (health, education etc).
Генералот само ја чувал тајната, така?The general was just keeping that secret, right?
Некој го чувал ова во тајност.Somebody's been keeping it a secret.
Картон ги чувал за клиент во својот приватен сеф.Carson was keeping them for a client in his private safe. It's not so safe after all.
Сега полицијата знае каде си ја чувал робата?Well, look, how the police know where you even be keeping your stash at?
Тоа се согласува со кофата сув мраз што ја чувал внатере.It goes well with the bucket of dry ice he was keeping in it.
Си го чувала тоа под твојот шешир.You've been keeping this under your hat. [ Chuckling ]
Дали ме обвинуваш што сум чувала тајна?Do you blame me for keeping that secret?
Изгледа затоа "сменетите деца" ги чувале вистинските деца. За мајката да може да се храни.I guess that's why the changelings are keeping the kids alive --so the mom can snack on them.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

дава
give
дува
blow
зева
yawn
јава
ride
кива
sneeze
кова
hammer
мава
hit
мува
make out with
чека
wait
чеша
scratch
чита
read
чуди
shock
чука
knock
чучи
squat

Similar but longer

зачува
preserve
качува
raise toward a higher level
очува
preserve
сочува
preserve

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'keep':

None found.