Трча (to run) conjugation

Macedonian
67 examples
This verb can also mean the following: cause

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
трчам
I run
трчаш
you run
трча
he/she/it runs
трчаме
we run
трчате
you all run
трчаат
they run
Future tense
ќе трчам
I will run
ќе трчаш
you will run
ќе трча
he/she/it will run
ќе трчаме
we will run
ќе трчате
you all will run
ќе трчаат
they will run
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би трчал
I (masculine) would have run
би трчала
I (feminine) would have run
би трчал
you (masculine) would have run
би трчала
you (feminine) would have run
би трчал
he would have run
би трчала
she would have run
би трчало
it would have run
би трчале
we would have run
би трчале
you all would have run
би трчале
they would have run
Past perfect tense
сум трчал
I (masculine) have run
сум трчала
I (feminine) have run
си трчал
you (masculine) have run
си трчала
you (feminine) have run
е трчал
he has run
е трчала
she has run
е трчало
it has run
сме трчале
we have run
сте трчале
you all have run
сум трчале
they have run
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
трчав
I was running
трчаше
you were running
трчаше
he/she/it was running
трчавме
we were running
трчавте
you all were running
трчаа
they were running
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев трчал
I (masculine) had run
бев трчала
I (feminine) had run
беше трчал
you (masculine) had run
беше трчала
you (feminine) had run
беше трчал
he had run
беше трчала
she had run
беше трчало
it had run
бевме трчале
we had run
бевте трчале
you all had run
беа трчале
they had run
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе трчав
I will have run
ќе трчаше
you will have run
ќе трчаше
he/she/it will have run
ќе трчавме
we will have run
ќе трчавте
you all will have run
ќе трчаа
they will have run
Past aorist tense
Imperative tense
-
трчај
you run
-
-
трчајте
you all run
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум трчал
I (masculine) will run
ќе сум трчала
I (feminine) will run
ќе си трчал
you (masculine) will run
ќе си трчала
you (feminine) will run
ќе е трчал
he will run
ќе е трчала
she will run
ќе е трчало
it will run
ќе сме трчале
we will run
ќе сте трчале
you all will run
ќе сум трчале
they will run
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
трчан
running
трчајќи
running
трчање
running
трчал
running
трчала
running
трчало
running
трчале
running
run
run
run
run

Examples of трча

Example in MacedonianTranslation in English
Дивеењето на носорог ги преплашува жителите, додека трча низ градот Хетауда.Rampaging rhino terrifies residents as it runs through town in Hetauda #Nepal pic.twitter.com/eI64N5bi1u — Kumar Paudel (@kmrpaudel) March 30, 2015
Меган Кејс 2.0 пишува за руската победа на Евровизија: „Мислам дека Русија треба да ја исполни целата сцена со познати личности – може да ја имаат Марија Шарапова како удира тениски топчиња во публиката, целиот Зенит (фудбалски тим од Санкт Петербург и победник на УЕФА купот) да трча околу сцената, Григори Перелман како испишува равенки на табла , и познат играч на шах (но не Гари Каспаров бидејќи тој е политичар од опозицијата и не може да имаме нешто такво за време на патриотски настан) како игра на огромен шах.Megan Case 2.0 writes on Russia's Eurovision victory: "I think that Russia should have pulled out all the stops and filled the stage with famous people - they could have had Maria Sharapova hitting tennis balls into the audience, and the whole of Zenit (St. Petersburg’s football/soccer team and the UEFA Cup winners) running around the stage, and you know, Grigori Perelman scribbling equations on a blackboard , and a famous chess player (but not Garry Kasparov because he’s become an opposition politician and we can’t have any of that during such a patriotic event) playing giant chess.
Набргу група мажи започна да трча кон нас од страната на банката, предводена од висок маж во своите педесети, со бела коса, за кого подоцна дознав дека е член на партијата Баат во Либан.Suddenly, a group of men began running towards us from the side of the bank, led by a tall thin man in his fifties with white hair, whom I later learned is a member of the Ba`th Party in Lebanon.
Таа трча како коза.She runs like a little goat.
Ако заминала по тоа циганско ѓубре, нека трча низ олујата и пеколот.If she's gone off with that gypsy scum, let her run. Let her run through storm and hell.
Ме видела на тв. Како трчамShe saw me on TV, running.
Па, нема да ми верувате кога би ви рекол ... Можев да трчам како ветер.You wouldn't believe it if I told you, but I can run like the wind blows.
Не можам вака да трчам со километри.I can run like this for miles.
Постојано трчам, човеку.I'm always running.
Јас сакам да трчам.I like to run around.
Продолжи да трчаш.Keep running.
Не е културно да трчаш наоколу гол цело време.It ain't proper to be running around naked all the time.
Продолжи да трчаш, гнасо!That's right. You keep running, sucker!
Да, еве те додека трчаш. ...And this, I got you running.
Срамота за сите оние кои сакаат да ја заборавиме Палестина и да трчаме по векна леб...Shame on whoever wants us to forget Palestine and run after a loaf of bread...
- Зошто да трчаме, не се плашиме.- Why running, we have no fear
Сега можеме да одиме, сега можеме да трчамеNow we can walk Now we can run
Треба да трчаме.We must run away.
Копаме брзо, копаме длабоко, трчаме во скривалиштето... ...и не се свртуваме!Dig hard, dig deep, run for shelter, and never look back.
Каде трчате?Where are you running?
Кога и да видите брод, трчате брзо... ...и го палите сигналниот оган.Whenever you see a ship, you run down quick... ..and you light the signal fire. Do you hear me?
И вели дека не трчате доволно.And he says lots of times you don't even run downcourt.
Господине, каде трчате?- Why are you running?
Дали трчате за правата на жените?- Are you running for women's rights?
Замислете илјадници луѓе како безглаво трчаат кон тесен отвор широк помалку од 10 метри.Imagine thousands of people running frantically towards a narrow opening of a width of not more than 10 metres.
Вашите деца трчаат насекаде.With your little bandidos running everywhere.
Ја замислувам. Вашите деца трчаат насекаде.You know, I can see it now, with your little bambinos... running everywhere, playing in the yard.
Горе каде што одат Горе каде што трчаатUp where they walk Up where theyrun
Секако дека ќе трчаат, но рекреативно, за забава.Of course they run, but for recreation, for fun.
Следниот пат, кога трчав. Некој човек кој изгубил пари работејки со летни маици, Сакаше да го испечати мојот лик на маиците,Another time, I was running along, somebody who'd lost all his money in the t-shirt business, he wanted to put my face on a t-shirt, but he couldn't draw that well, and he didn't have a camera.
Од тој Ден, кога одев некаде, секогаш трчав.From that day on, if I was going somewhere, I was running.
Се колнам,трчав низ улица со чорап на главата... и сеуште навлечен куртон.That did not happen. I swear to God, I was running through the streets with nylons on my head and the condom still on.
Следниот пат, кога трчав.Another time, I was running along.
Следниот пат, кога трчав. Некој човек кој изгубил пари работејки со летни маици, Сакаше да го испечати мојот лик на маиците,Another time, I was running along, somebody who had lost all his money in the T-shirt business, he wanted to put my face on a T-shirt, but he couldn't draw that well, and he didn't have a camera.
-Да, но ти трчаше позади него пред да падне.But you were running right behind him just before he fell.
Заради мене ти трчаше наоколу без облека... Пол е надвор на улица, со настинка и бара место каде што ќе спие. Чија е таа вина?Because of me, you were running around without your clothes and Paul is out there in the streets with a cold, looking for a place to sleep.
Не го правеше тоа додека трчаше, нели?You didn't do it while you were running, did ya?
Во еден момент трчавме заедно еден до друг, движејќи се кон дома, а во следниот... не трчавме.One moment we were running along side by side, heading for home, and the next... we were not.
Ќе те зјапаат во лице, затоа излези брзо, но не трчај.They'll stare at your face, so walk out fast, but don't run.
Ти трчај внатре.You run in there.
-Трчај, трчај, трчај!- Run, run, run!
Трачај, малецок, трчај!Run, shorty, run!
Трчај, Форест, трчај!Run, Forrest, run! Run, Forrest!
Не трчајте, смирете се.No, don't run! Relax!
Во ред, трчајте!-Grimes, run!
Ajдe, трчајте!Come on, run!
Продолжете да го гледате коњот во гаазот и трчајте!Keep looking at the horse's ass and run!
Ајде, трчајте глувци едни.Go on, run, you pair of rats.
“….јас го поминав целиот ден трчајќи околу сите точки на палење во Бејрут, каде и да имаше гужви, пукања, експлозии, јас без вознемируван од различни воени групи од двете страни и тоа беше перфектно за мојата голема сторија за Сунис од Либан и нивните народни војски, но бев навистина шокиран од однесувањето на Амал.Friday Lunch Club posts a letter he got from Nir Rosen in which Nir reports about his experience during the day while running around from one flashpoint to another: "....I spent the entire day running around all the flashpoints in Beirut, wherever there were mobs, shootings, explosions, I got harassed by various militias from both sides and it works perfectly for my big story about the Sunnis of Lebanon and their militias, but I was really shocked at the behavior of Amal.
Мораш да го удриш подот трчајќи на секое место каде сме биле.You've hit the ground running every place we've ever gone.
- Тој зајак е сосема нов! Не можам да го поминувам мојот живот трчајќи наоколу...I can't be spending my time running around getting--
Го прелистував извештајот околу инцидентот од онаа вечер, и некој анонимно се јавил во полицијата Тврдејќи дека го видел Линколн како трчајќи бега од гаражата во крвави панталони.I've been going over the incident report from the night of the murder, and somebody made an anonymous phone call to the local cops claiming to see Lincoln running away from the garage with bloody pants.
И трчајќи на неговите потпетици беше еден млад обвинител.And eagerly running at their heels, was a young prosecutor.
Сакаме да видиме со свои очи што се случува, па отидовме на улиците со нашите камери – за жал, отпрво не ги земавме и патиките за трчање исто така, но модата за револуционери се учи по пат.We wanted to see with our own eyes what was going on, so we went into the streets with our cameras – unfortunately, we didn’t take our running shoes too, but you pick up the revolutionary fashion as you go along.
Понесов само патики за трчање и кожени чизми, и двата пара беа целосно накиснати по неколку дневни врнежи.I had packed only running shoes and leather boots, and both were soaked to the core after several days of downpours.
„Холивуд нè учи дека породувањето значи пукање на водењакот, трчање, крајот на светот запира и напнувањата почнуваат."Hollywood teaches us that giving birth means your water breaking, running out, the apocalypse stops, and the pushing starts.
Нема трчање, нема зборување.No running. No talking.
Направени се само за трчање.They're just for running.
Тие не можеа да разберат дека некој би трчал толку многу без некоја посебна причина.They couldn't believe somebody would do all that running for no reason.
Навистина не би трчал со овие.I really shouldn't be running with these.
Тие не можеа да разберат дека некој би трчал толку многу без некоја посебна причина. Зошто го правите ова?The environment? they just couldn't believe that Somebody would do all that running for no particular reason.
- Рече дека трчал пред да падне.You said he was running right before he collapsed.
Ако ја исклучиме можноста дека таа е скандинавска олимпијка... која ноќеска трчала околу куќата, што би можело уште да биде?Excluding the possibility that a female Scandinavian Olympian was running around outside our house last night, what else might be a possibility?
Пред тоа трчале како бУдали.Before, they were running around mad as lorries.
Пред тоа трчале како будали.Before, they were running around mad as lorries.
Неверојатно, им реагирале истите мускули и во ист редослед како кога навистина трчале. Како е можно тоа?Incredibly, the same muscles fired in the same sequence, when they were running the race in their mind as where they were running it on the track.
Обајцата трчале во Форест паркот и исчезнале.Both guys went running in forest park, both guys wind up missing.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

моча
pee
руча
eat lunch
тепа
beat
тера
force
трае
last
трга
set off
трие
rub
трне
fall asleep
трпи
endure
труе
poison
тура
pour

Similar but longer

дотрча
come running
истрча
run
отрча
run off
потрча
run for a short while

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'run':

None found.
Learning languages?