Тепа (to beat) conjugation

Macedonian
57 examples
This verb can also mean the following: be, be especially good at a competitive activity, batter, kill

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
тепам
I beat
тепаш
you beat
тепа
he/she/it beats
тепаме
we beat
тепате
you all beat
тепаат
they beat
Future tense
ќе тепам
I will beat
ќе тепаш
you will beat
ќе тепа
he/she/it will beat
ќе тепаме
we will beat
ќе тепате
you all will beat
ќе тепаат
they will beat
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би тепал
I (masculine) would have beaten
би тепала
I (feminine) would have beaten
би тепал
you (masculine) would have beaten
би тепала
you (feminine) would have beaten
би тепал
he would have beaten
би тепала
she would have beaten
би тепало
it would have beaten
би тепале
we would have beaten
би тепале
you all would have beaten
би тепале
they would have beaten
Past perfect tense
сум тепал
I (masculine) have beaten
сум тепала
I (feminine) have beaten
си тепал
you (masculine) have beaten
си тепала
you (feminine) have beaten
е тепал
he has beaten
е тепала
she has beaten
е тепало
it has beaten
сме тепале
we have beaten
сте тепале
you all have beaten
сум тепале
they have beaten
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
тепав
I was beating
тепаше
you were beating
тепаше
he/she/it was beating
тепавме
we were beating
тепавте
you all were beating
тепаа
they were beating
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев тепал
I (masculine) had beaten
бев тепала
I (feminine) had beaten
беше тепал
you (masculine) had beaten
беше тепала
you (feminine) had beaten
беше тепал
he had beaten
беше тепала
she had beaten
беше тепало
it had beaten
бевме тепале
we had beaten
бевте тепале
you all had beaten
беа тепале
they had beaten
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе тепав
I will have beaten
ќе тепаше
you will have beaten
ќе тепаше
he/she/it will have beaten
ќе тепавме
we will have beaten
ќе тепавте
you all will have beaten
ќе тепаа
they will have beaten
Past aorist tense
Imperative tense
-
тепај
you beat
-
-
тепајте
you all beat
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум тепал
I (masculine) will beat
ќе сум тепала
I (feminine) will beat
ќе си тепал
you (masculine) will beat
ќе си тепала
you (feminine) will beat
ќе е тепал
he will beat
ќе е тепала
she will beat
ќе е тепало
it will beat
ќе сме тепале
we will beat
ќе сте тепале
you all will beat
ќе сум тепале
they will beat
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
тепан
beating
тепајќи
beating
тепање
beating
тепал
beating
тепала
beating
тепало
beating
тепале
beating
beaten
beaten
beaten
beaten

Examples of тепа

Example in MacedonianTranslation in English
За прв пат видов како полицијата против немири ги тепа луѓето со пендреци...For the first time I've seen how riot police are beating people with sticks...
Тој можеше да им даде работа во чаршијата, наместо да ги тепа и линчува.He could have given them a job in his bazaar, rather than beating and lynching them.
Протестот "Сини кофи" (видете ги ГВО снимките овде и овде) Случајот со "Поручникот Перл" (снимка како рускиот поручник ги тепа протестирачите во Москва)."Blue buckets" protests (see GVO roundups here and here) The case of "Perl Lieutenant" (a video of Russian lieutenant beating up protesters in Moscow).
И таму тој почнал да ја тепа.And then he started beating her.
Речиси сите српски медиуми ги покажаа ужасните сцени од видео снимката, во која Перанович брутално тепа еден еден од пациентите со лопата и со тупаници.Nearly all Serbian media have shown the horrible scenes from the short film, in which Peranovic is shown beating one of the patients brutally with a spade and with his fists.
Пушиш, пиеш...-К е изедете ќутек, ќе ве тепам!You drink, smoke... - 'nd I c'n give you a nice cytek, I'll beat you up!
Кога ќе викам, ќе посочувам, ќе те тепам со мојот стап!I will communicate with you like I would a dog. When I yell, when I point, when I beat you with my stick!
Затоа што јас не пробав да го тепам безмилосно како ти.Because I didn't try to beat the crap out of him like you did.
Mоже сакам понекогаш да ја тепам жена ми.Maybe I like to beat my wife a little bit.
'Ќе те тепам, додека не почнат да излегуваат бонбони."I'm gonna beat you till candy come out. I'm gonna beat you till--"
Големо мажиште си кога ги тепаш жените?You're a big man for beating up women, ain't you?
Тебе ти плаќаат за да тепаш луѓе.But, Christ, you get paid for beating people up.
Мислиш дека би можел да го тепаш Брус Ли?Joseph.: You think you could have beaten up Bruce Lee?
Мислеше дека може да го тепаш големиот брат и да се извлечеш ?Think I'm gonna let you beat up on my big brother like that and get away with it?
Сакаш да ги тепаш ? Повели !You wanna beat them up, go ahead.
Ме доведе овде за ние двајцата да се тепаме за тебе?You sucker me up here so the two of us can beat each other over you?
Ќе ги тепаме!We'll beat 'em!
Знаеш зошто те тепаме?Know why we beat you?
Сега, дали сакаш да се тепаме овде, или на улицата?Now, do you want that beatin' here or out in the street?
Како ќе ги тепаме овие од БСК?Don't leave football. How else are we going to beat these BSC sissies?
Ако и ја искинете облеката на жената додека ја тепате, погрижете се да ја покриете пред да продолжите да ја тепате. #EgyptPoliceTips https://t.co/SVz8xXWRNJ — Jason Stern (@IbnLarry) 19ти август, 2014If you rip a woman's clothing while beating her, make sure to cover her before beating further. #EgyptPoliceTips https://t.co/SVz8xXWRNJ — Jason Stern (@IbnLarry) August 19, 2014
Зошто не одите и тепате некој невин Афро-Американец?Why aren't you out beating up some innocent Afro-American?
Во филмовите , кога го тепате локалниот разбивач .. .. би требало да живеете среќно засекогаш .. .. но во мојот крај ! тогаш почнува драмата ..[Man #3] In the movies, when you beat up the neighbourhood bully, you're supposed to live happily ever after. But in my neighbourhood, that's when all the drama starts.
Пораката е, младите црни момчиња можат да направат било што ако само ни дадете шанса. Престанете да не тепате.The message is, young black males could do anything if you just give us a shot, stop trying to beat us down.
- Не можете да тепате деца и да ги нарекувате прасиња.-You cannot beat up children -and caII them piglets.
Подоцна, се појави видео на Јутјуб кое го прикажува Виторио со врзани очи како го тепаат.Later, a youtube video surfaced showing Vittorio blindfolded and beaten up.
Ghomar Ashegahne објави неколку фотографии кои прикажуваат претставници на безбедносните сили како тепаат протестанти (погледни ја сликата погоре).Ghomar Ashegahne has published several photos showing security forces beating protesters (see photo above).
Фактот дека убиствата и нападите врз новинарите остануваат неказнети создава мислење кај некои луѓе дека можат да убиваат и тепаат новинари без да превземаат одговорност.The fact that murders and attacks of journalists remain unpunished creates an understanding among certain people that they can beat or kill journalists without taking responsibility.
На 8 јули додека лидерите на азербејџанското младинско движење Аднан Хајизада и Емин Мили зборуваа со своите пријатели во ресторан двајца непознати спортисти ги нападнаа и започнаа да ги тепаат.On 8th of July while Azerbaijani youth movement leaders Adnan Hajizada and Emin Milli were talking to their friends in a restaurant two unknown sportsmen attacked and started beating them.
Пратена да работи како домашна помошничка на возраст од 10 години, Зинеб Чтит не знае друг живот од оној што го има, работејќи за богати работодавци кои ја тепаат и не и даваат храна.Sent to work as a domestic servant at the age of 10, Zineb Chtit knew no other life than the one she had, working for affluent employers who beat her and refused her food.
Знаеш кого тепаше вчера?You know who you were beating on yesterday?
Се тепавме и со немаш појма што.We were beating each other with our own severed limbs.
Се тепавме и со немаш појма што. Баш убаво.We were beating each other with our own severed limbs.
Денес го тепаа пред школо, го газеа зошто бил доушник.They were beating him in front of the school today, stomping on him for snitching.
Најди човек што никој не го штити... човек без пријатели... и тепај го додека очите не му искрварат.Find the man nobody's protecting... a man without friends... and beat him until his eyes bleed.
Еве ја, тепај ме, нека изгледа добро.Okay, this is her. Start beating me up.
Ако касаат, земи чевел и тепај ги додека не поцрнат.If they do, get a shoe, beat 'em till they're black and blue.
Не го тепај!Don't beat him!
Не го тепајте татко ми повеќе!Don't beat my dad anymore!
Винг Чун? -Не го тепајте!Don't beat him!
Ќе бидеш тепан од време на време, така овде стојат работите.You're going to catch a beating any day now. That's just the way it is.
И знаев дека треба да бидам тепан и ми текна на приговорот од пријателот што ќе го искористев и колку прекрасно ќе биде кога тепањето ќе престане и навредите ќе завршат.And I knew that I should be beaten and I remembered my friend's complaint that I would use and how delicious it would feel when the beating had stopped and the insults had finished.
Се менуваа тепајќи го, се додека не остана ништо од него за тепање.They killed him? They took turns beating him... until there was nothing of that kid to beat.
Трчаш наоколу облечен како дебил, тепајќи луѓе!You run around dressed like a moron, beating people up!
Маршот е реакција на серијата насилни меѓуетнички ситуации инциденти, на кои властите реагираа споро (mk, sq) и со низа контроверзи, почнувајќи со гостиварското убиство во тек/после расправија за паркинг место на 28 февруари, преку протестите по погребот при кои се искршени определени продавници, по кои следуваше серија насилни инциденти на „спонтани“ „одмазднички“ напади - тепање на случајни минувачи одбрани по етнички клуч на улиците од неколку македонски градови и во јавниот превоз во Скопје, во кои десетици луѓе здобија сериозни повреди.The march comes as a reaction to a series of violent inter-ethnic developments, including slow and controversial reactions by the authorities to the murder in Gostivar after/during an argument over parking space on February 28, the after-funeral protests and the stoning of select shops, followed by a series of violent incidents involving "spontaneous" "revenge" attacks - beatings of the passersby on the streets of several Macedonian cities and in the public transport in Skopje, leaving dozens of people with serious injuries.
Адвокатот на жртвата, Валед Саед, поднесе тужба до јавниот обвинител, обвинувајќи ги двајцата полицајци за тепање и мачање на Калед до смрт и влечење на неговото тело се до полициската станица.The victim´s attorney, Waleed Saeed, had filed a complaint to the public prosecutor, accusing the two policemen of beating and torturing Khaled to death, and dragging his corpse all the way to the police station.
Користејќи камера, која и е дадена од проектот на Б’Тселем, Шутинг Бек, Палестинката Наваја го сними тајното тепање на членовите од нејзината фамилија, по што следуваше истрага и апсење на осомничените од страна на израелската полиција.Using a camera given to her by B'Tselem's Shooting Back project, Palestinian Nawajaa recorded the masked beating of members of her family, resulting in an investigation and arrest of suspects by Israeli police.
Само неколку дена по бруталната полициска репресија кај Институтот за средно образование Луис Вивес во Валенсија, студентите повторно станаа мета на полициско тепање, туркање и насилство и тоа на мирен протест на кој протестираа против полициското насилство.Just a few days after the brutal police crackdown at the Luis Vives Institute of Secondary Education in Valencia , students have again been the target of beatings, pushing and violence from the police at a pacific protest in which they were, precisely, demonstrating against police violence.
Трпеше што мораше да трпи, тепање, навреди и останато. И научи од тоа.Took what he had to take... the beatings, insults and whatever... and he learned from it.
-Значи ја тепалHe's beating Claire over the frustration over his mistress!
Ако не го кажа моето име додека Хенк го тепал, никогаш нема да прозбори.Look, if he didn't give up my name while Hank was beating him... ...he's never going to talk.
Мажот и ја тепал, па затоа сакала да го остави.Well, her husband was beating her up because she wanted to leave him.
Патролните коли се тука поради некој што ја тепал жена му во соба 1618.Patrol Cars are here for the man beating his wife, in room 1618
Нашиот пријател со црна маска го тепал, но спречил полицаецот Корбин и неговите да го довршат.- How? Our friend in the black mask, he was beating on him, but stopped Officer Corbin and his boys from finishing him off.
Зборуваа за нивните расипани деца и како ги тепале со дршки од метла и кожени ремени.They talked about their rotten kids and about beating them with broom handles and belts.
Мислиш дека порано не ме тепале?You think I've never taken a beating before?
И порано ме тепале, но никогаш вака.I've taken a beating before, but never like this.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

копа
dig
лапа
eat gluttonously
липа
sob
лупа
knock
папа
eat
пипа
fumble
рипа
jump
тежи
weigh
тера
force
тече
flow
теши
comfort
трга
set off
трча
run
тура
pour

Similar but longer

истепа
beat
утепа
kill

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'beat':

None found.
Learning languages?