Сели (to move) conjugation

Macedonian
34 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
селам
I move
селиш
you move
сели
he/she/it moves
селиме
we move
селите
you all move
селат
they move
Future tense
ќе селам
I will move
ќе селиш
you will move
ќе сели
he/she/it will move
ќе селиме
we will move
ќе селите
you all will move
ќе селат
they will move
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би селел
I (masculine) would have moved
би селела
I (feminine) would have moved
би селел
you (masculine) would have moved
би селела
you (feminine) would have moved
би селел
he would have moved
би селела
she would have moved
би селело
it would have moved
би селеле
we would have moved
би селеле
you all would have moved
би селеле
they would have moved
Past perfect tense
сум селел
I (masculine) have moved
сум селела
I (feminine) have moved
си селел
you (masculine) have moved
си селела
you (feminine) have moved
е селел
he has moved
е селела
she has moved
е селело
it has moved
сме селеле
we have moved
сте селеле
you all have moved
сум селеле
they have moved
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
селев
I was moving
селеше
you were moving
селеше
he/she/it was moving
селевме
we were moving
селевте
you all were moving
селеа
they were moving
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев селел
I (masculine) had moved
бев селела
I (feminine) had moved
беше селел
you (masculine) had moved
беше селела
you (feminine) had moved
беше селел
he had moved
беше селела
she had moved
беше селело
it had moved
бевме селеле
we had moved
бевте селеле
you all had moved
беа селеле
they had moved
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе селев
I will have moved
ќе селеше
you will have moved
ќе селеше
he/she/it will have moved
ќе селевме
we will have moved
ќе селевте
you all will have moved
ќе селеа
they will have moved
Past aorist tense
Imperative tense
-
сели
you move
-
-
селете
you all move
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум селел
I (masculine) will move
ќе сум селела
I (feminine) will move
ќе си селел
you (masculine) will move
ќе си селела
you (feminine) will move
ќе е селел
he will move
ќе е селела
she will move
ќе е селело
it will move
ќе сме селеле
we will move
ќе сте селеле
you all will move
ќе сум селеле
they will move
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
селен
moving
селејќи
moving
селење
moving
селел
moving
селела
moving
селело
moving
селеле
moving
moved
moved
moved
moved

Examples of сели

Example in MacedonianTranslation in English
Младина се сели на ал Катиба!Youth moved 2 al katiba!
Татко ми се сели од градот, девојка ми е во Плејбој, а твојот глупав пријател е славен.My dad moves out of town, my girlfriend's in playboy, and your stupid friend is famous.
Во меѓувреме, Џеј се сели така лесно.Meanwhile, Jay moves on so easily.
Патење и болка, и губиш тежина, и ставаш нешто, и и се јавуваш, пушташ e-mail, таа се сели, или си ја менува поштата, но тоа е само љубов.You know, you lose weight... and then you put back on weight... and then you call them a bunch of times... and you try and email and then they move or they change their email... but that's just love.
- Не сакам да се селам!-I don't want to move on!
Hе можам да земам уште ееен еен за еа се селам повторно.I can't get another day off to move, all right?.
Не, се селам за Мајами Бич.No, I move to Miami Beach.
Не сакам да се селам повторно толку брзо. Овде сме веќе седум години.I don't know, I just don't want to move again any time soon.
Ќе се селиш?You gonna move?
нека да познаам ти се селиш постојано, мама и тато никогаш не се дома постојано си се нервирала за тоа.... и сега семејството ти се овие лудиLet me guess your are normal lady, move around a lot .
- Посебно кога се селиш 8 пати.Especially when you move 8 times.
Не се селиш секој ден во нова куќа.It isn't every day somebody moves into a new house.
Жал ми е што се селиме во твоите пубертетски години.I'm sorry we had to move in your senior year.
Фала што ми кажавте. Немаше сите да се селиме.We weren't all going to move.
Мислам, треба да купиме нешто ако веќе се селиме.I mean, we have to get Stuff if we're ever going to move. Aren't theSe the greateSt?
Прекрасната работа на ова место е што никогаш не ќе треба да се селиме.The great thing about this place is we never have to move.
Ќе се селиме!- We're gonna move!
Зошто се селите, ако не ви пречи што прашувам?And why the move, if you don't mind me asking?
Амада рече дека се селите на неколку дена.Amada said you moved every couple days.
Но кога се селите толку колку и јас, некако ја прифаќате идејата конечно некаде да се смирите на четири години.But when you've moved as much as I have, you kinda get attached to the idea of settling down in one place for four years.
-Да, се селам. Зошто се селите, ако не ви пречи што прашувам?And why the move, if you don't mind me asking?
Вие Јужњаците градите големи замоци и никогаш не се селите.You southerners build your big castles and you never move.
Каде што постојат луѓе кои се селат со годините времиња, библиотеките мора да се селат со нив.Where there are people who move with the seasons, libraries have to move with them.
Хјуби и жена му се селат во Лот. во 1958.Hubie and his wife moved to the Lot in 1958.
Ако работниците бараат подобри услови, мултинационалците едноставно затвораат и се селат.If workers demand better conditions, multinationals simply shut down and move.
Побожните се селат постојано, Тиана.Congregations move all the time, Tianna.
Затоа што свесни сме дека учениците кои многу се селат често постануваат серијски убијци или глумци.'Cause we're aware that students who move around a Iot often wind up as serial killers or actors.
-Се селев.- I was moving.
За да дознаете повеќе за овој период, треба да размислите што ќе значи ако сите околу вас ве избегнуваат како чума, настрана од убедувањето дека вие, како бунтовник, е поверојатно да бидете киднапиран отколку другите луѓе; дека треба да живеете во страв, селејќи се од куќа во куќа и во Турција; дека вашиот грб е целосно гол и дека тие веројатно ги знаат вашите чекори со неверојатна точност.To learn more about this period, you need to think about what it would mean if all those around you avoided you like the plague, out of the conviction that you, as a rebel, are more likely to be kidnapped than other people; that you have to live on the run, moving from house to house and to Turkey; that your back is completely exposed, and that they probably know your exact movements with great accuracy.
Вуди, тоа е камионот за селење.Woody, it's the moving van.
Камионот за селење е тука!The moving truck is here. I know, I heard.
Знаеш, чудна работа, сте ги ставиле овие кутии за селење за рециклирање откако сте живееле заедно толку долго.You know, funny thing, you put these moving boxes out for recycling after you'd already been living together for so long.
"Многу" како забава за неколку месеци додека не дојде подобар, или "многу" како мажење и селење во Источен Хемптон?"Dating a few months until somebody better comes along" a lot... or "marrying and moving to East Hampton" a lot?
Што е тоа со тебе, ќе си се селел во Флорида?What's this about you moving to Florida?

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

боли
hurt
вели
say
гали
stroke
дели
divide
жали
mourn
моли
beg
пали
ignite
сади
plant
седи
sit
сере
defecate
сети
sense
сече
cut
сони
dream
спои
combine
стои
stand

Similar but longer

насели
settle

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'move':

None found.
Learning languages?