Моча (to pee) conjugation

Macedonian
33 examples
This verb can also mean the following: urinate

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
мочам
I pee
мочаш
you pee
моча
he/she/it pees
мочаме
we pee
мочате
you all pee
мочаат
they pee
Future tense
ќе мочам
I will pee
ќе мочаш
you will pee
ќе моча
he/she/it will pee
ќе мочаме
we will pee
ќе мочате
you all will pee
ќе мочаат
they will pee
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би мочал
I (masculine) would have peed
би мочала
I (feminine) would have peed
би мочал
you (masculine) would have peed
би мочала
you (feminine) would have peed
би мочал
he would have peed
би мочала
she would have peed
би мочало
it would have peed
би мочале
we would have peed
би мочале
you all would have peed
би мочале
they would have peed
Past perfect tense
сум мочал
I (masculine) have peed
сум мочала
I (feminine) have peed
си мочал
you (masculine) have peed
си мочала
you (feminine) have peed
е мочал
he has peed
е мочала
she has peed
е мочало
it has peed
сме мочале
we have peed
сте мочале
you all have peed
сум мочале
they have peed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
мочав
I was peeing
мочаше
you were peeing
мочаше
he/she/it was peeing
мочавме
we were peeing
мочавте
you all were peeing
мочаа
they were peeing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев мочал
I (masculine) had peed
бев мочала
I (feminine) had peed
беше мочал
you (masculine) had peed
беше мочала
you (feminine) had peed
беше мочал
he had peed
беше мочала
she had peed
беше мочало
it had peed
бевме мочале
we had peed
бевте мочале
you all had peed
беа мочале
they had peed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе мочав
I will have peed
ќе мочаше
you will have peed
ќе мочаше
he/she/it will have peed
ќе мочавме
we will have peed
ќе мочавте
you all will have peed
ќе мочаа
they will have peed
Past aorist tense
Imperative tense
-
мочај
you pee
-
-
мочајте
you all pee
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум мочал
I (masculine) will pee
ќе сум мочала
I (feminine) will pee
ќе си мочал
you (masculine) will pee
ќе си мочала
you (feminine) will pee
ќе е мочал
he will pee
ќе е мочала
she will pee
ќе е мочало
it will pee
ќе сме мочале
we will pee
ќе сте мочале
you all will pee
ќе сум мочале
they will pee
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
мочан
peeing
мочајќи
peeing
мочање
peeing
мочал
peeing
мочала
peeing
мочало
peeing
мочале
peeing
peed
peed
peed
peed

Examples of моча

Example in MacedonianTranslation in English
Ми се чини дека рече дека мора да моча.I believe he said he had to pee.
Патем, добро е да се има некого овде, кој моча стоејќи.Besides, it's good to have somebody around here that pees standing up.
Рафаел Пулен не сака... ...да моча до некој друг.Raphaël Poulain doesn't like.. ..peeing next to somebody else.
Таа моча од стоење. -Тоа е мојот партнер.-She pees standing up, that one.
Што, ти се моча?- What, you gotta pee?
Ох Боже морам да мочам.I gotta pee.
-Морам да мочам.-Good, I gotta pee.
Морам да мочам.I gotta pee.
Дали провали во мојата куќа за да мочаш?Did you break into my house just to pee?.
Има огромен стаорец во тоалетот, се е затнато, ќе мора да мочаш во лавабото...- There's a rat in the toilet. It's all stopped up. You're gonna have to pee in the sin...
- Сакаш да мочаш?- You need to pee?
- Нема да те отпетлам, ако сакаш да мочаш, имаш 30 секунди.- You wanna pee, you got 30 seconds.
Не мораш да мочаш?You gotta a pee?
Ајде да се опиваме и да мочаме по татко ми!Let's go get drunk and pee on my dad!"'
Ајде да му мочаме врз главата.Let's pee on his head.
Па, некое време ќе мочаме дома пред да дојдеме тука.So we'll pee at home for a while before we come.
Разговараме за спорт и за возила, за да стануваме ноќе да мочаме.We talk about sports and cars, Getting up in the middle of the night to pee.
Моравме да мочаме бидејќи пиевме.We had to pee because we were drinking.
Уште еден чекор и ќе мочате муниција до наредната недела.Another step and you'll pee lightning until next week.
Изгледа од сега ќе ве гледам како мочате.I guess from now on I'll be watching you pee.
Девојчињата не мочаат во канта.Girls don't pee in jars.
Луѓето мочаат на седиштата.People pee on the seats.
Тие не мочаат во автобусот.They don't pee on the bus.
Како мочаат?How do they pee?
- Луѓе кои мочаат во базенот и луѓе кои лажат за тоа. - најди го г-дин Чомперс или повторно ќе пливаш утре.- People that pee in the pool and people who lie about it. - Find Mr. Chompers or go swimming again tomorrow.
Ајде Руфус. Само мочај се, ајде...Come on, Rufus, just pee because I have stuff to do.
Имаш 30 секунди, повели, мочај.Go ahead and pee.
Њујорк е единствениот град во кој сум бил каде што треба да кажуваш работи како, “Еј, тоа е мое, не мочај таму."New York is a-- is a-- it's the only city I've ever been where you actually have to say things like, "Hey, that's mine, don't pee on that."
Гледаш, најпосле ја сфати разликата помеѓу: ''донеси ми'' и ''мочај во''....and"pee inthe. " "Bring me the" and-- Rach?
- Кажи дека ќе правиш третмани, оди на состаноци и мочај кога ќе ти кажат да мочаш.-Shake it off in treatment... go to some meetings and pee when they tell you to pee.
Тоа се јадење, спиење и мочање и какање.That's eating, sleeping and then peeing and pooping.
Ќе го изгасиме огнот со мочање, никогаш веќе нема да не повикате.Put out fire by peeing, no get invited back.
И добивме казна од 50.000 долари затоа што работниците мочале од кровот.And we got a $50,000 ticket for workers peeing off the roof.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

мава
hit
мака
dip
мека
bleat
меша
mix
може
be able
моли
beg
мора
have to
мота
wind
мрда
move
мува
make out with
мука
moo
руча
eat lunch
трча
run

Similar but longer

измоча
pee onto a surface

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'pee':

None found.
Learning languages?