Мие (to wash) conjugation

Macedonian
37 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
мијам
I wash
миеш
you wash
мие
he/she/it washes
миеме
we wash
миете
you all wash
мијат
they wash
Future tense
ќе мијам
I will wash
ќе миеш
you will wash
ќе мие
he/she/it will wash
ќе миеме
we will wash
ќе миете
you all will wash
ќе мијат
they will wash
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би миел
I (masculine) would have washed
би миела
I (feminine) would have washed
би миел
you (masculine) would have washed
би миела
you (feminine) would have washed
би миел
he would have washed
би миела
she would have washed
би миело
it would have washed
би миеле
we would have washed
би миеле
you all would have washed
би миеле
they would have washed
Past perfect tense
сум миел
I (masculine) have washed
сум миела
I (feminine) have washed
си миел
you (masculine) have washed
си миела
you (feminine) have washed
е миел
he has washed
е миела
she has washed
е миело
it has washed
сме миеле
we have washed
сте миеле
you all have washed
сум миеле
they have washed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
миев
I was washing
миеше
you were washing
миеше
he/she/it was washing
миевме
we were washing
миевте
you all were washing
миеја
they were washing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев миел
I (masculine) had washed
бев миела
I (feminine) had washed
беше миел
you (masculine) had washed
беше миела
you (feminine) had washed
беше миел
he had washed
беше миела
she had washed
беше миело
it had washed
бевме миеле
we had washed
бевте миеле
you all had washed
беа миеле
they had washed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе миев
I will have washed
ќе миеше
you will have washed
ќе миеше
he/she/it will have washed
ќе миевме
we will have washed
ќе миевте
you all will have washed
ќе миеја
they will have washed
Past aorist tense
Imperative tense
-
миј
you wash
-
-
мијте
you all wash
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум миел
I (masculine) will wash
ќе сум миела
I (feminine) will wash
ќе си миел
you (masculine) will wash
ќе си миела
you (feminine) will wash
ќе е миел
he will wash
ќе е миела
she will wash
ќе е миело
it will wash
ќе сме миеле
we will wash
ќе сте миеле
you all will wash
ќе сум миеле
they will wash
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
миен
washing
миејќи
washing
миење
washing
миел
washing
миела
washing
миело
washing
миеле
washing
washed
washed
washed
washed

Examples of мие

Example in MacedonianTranslation in English
Ги мие садовите пред да ги стави во машина.Washes the dishes before putting them in the dishwasher.
Миризбата се мие, нели?The smell's washing off. Isn't it?
Ви ги мие мозоците еден старец со опсесија за убиства.Brainwashed into naivety by an old man with a murderous obsession.
Добро, фала и дајте го ова на човекот што ви ја мие колата.Okay, so thank you, and please give that to your car wash professional.
Сепак, господа, едната рака ја мие другата.Well, anyway, gentlemen, you know, one hand washes the other.
Сега мијам садови.I work as a dishwasher now.
-Не сакам постојано да мора да си rи мијам шепите.I do not be in order to keep washing my feet all hour.
Земам чинија, мијам чинија, фрлам чинија, фаќам чинија.I take the dish, I wash the dish, I throw the dish, I catch the dish.
Јас тргнувам и сега каде ќе ја мијам колава?I'm going now, where you wash your car?
Ќе престанам веднаш! Си ги мијам рацете од твоите емоционални проблеми!So, let me tell you, I am washing my hands of your emotional problems.
Ти не се миеш често, нели? Судејќи по ужасната смрдеа.You don't wash much, do you, judging by the horrible smell.
Ти си ја миеш косата, има разлика.You wash your hair, there's a difference.
Да, можеби би требало да ги миеш автомобилите во забавена снимка.Yeah,maybe we should wash the cars in slow motion.
- Покажи ми како ги миеш.- Show me how do you wash them.
Се будиш, се миеш... се облекуваш, си ја вршиш работата, се ракуваш, се насмевнуваш, броиш пари.- You woke up, wash your face... - ( piano playing ) ...put on your clothes, went about your business, shaking hands, passing smiles, counting coin.
Панда, ние не си ги миеме мишките во базенот на светите солзи.Panda... ...we do not wash our pits in the Pool of Sacred Tears.
Мора ли да се миеме каде што не се гледа?- Do ya have to wash where it doesn't show?
Еј, ние таму го миеме зеленчукот.Hey, we wash our vegetables in there.
Значи никогаш не се миете?- You mean you never wash? - We sure do!
Има да миете, пазарите и перете сами.You can wash and shop and clean for yourselves.
Ги мијат.They wash it.
Да, мажи, навистина, тие не треба да си ги мијат рацете.Yeah, men, really, 'cause they never have to wash their hands.
Имав можност да се мијат во прв план.I got to wash up first.
И потоа ја мијат рибата со амонијак.Really. And then they wash the ammonia off the fish.
-Зошто? Ги мијат.They wash it.
Да. Си ја миев косата.I was washing my hair.
Пред една година ми ги миеше чиниите.A year ago you were washing my pots and pans.
- Јас ќе ги бришам, ти миј ги.- I'll dry. You wash.
Овој вирус е доста сериозен - ве молам мијте си ги рацете.....превенција е подобро од лекување.......#БидетеБезбедни — Mz_BONDZ (@onose10w) 25 јули.This Ebola virus is quite serious oo pls always wash ure hands.....prevention is better than cure.......#Be safe — Mz_BONDZ (@onose10w) July 25, 2014 @Dimeji_W turned it into a joke:
Луѓето умираат секој ден Френки, бришејќи подови, миејќи садови, и знаеш што е нивната последна мисла?People die every day Frankie, mopping floors washing dishes.
Френки, бришејќи подови, миејќи садови, и знаеш што е нивната последна мисла?Mopping floors, washing dishes. And you know what their last thought is?
Ќе најдеме парче на кое пишува, "Драг Понтиус Пилат... еве малку масло за миење за да ги измиете вашите раце."We find a piece that says, "Dear Pontius Pilate... here are some cleansing oils for washing off dirty hands."
Многу хирурзи го користат, за да ги заштитат рацете од исушување, поради честото миење. Навиките тешко се менуваат.Oh, many surgeons, as you know, use a beeswax cream to protect their hands from the dehydrating effects of repeated washings.
Фондациите Суртигас и Промигас во Колумбија ги охрабрија децата да се изразат себеси преку пишување, сликање, поезија и пеење, а некои од децата составија песнички за миење раце и пееја на традиционалниот регионален стил на Валенато.Foundations Surtigas and Promigas in Colombia have empowered children to express themselves through writing, painting, poetry and singing, with some of the children composing pieces on handwashing and singing in the traditional regional style of Vallenato.
Кофата од лево е за миење, десната е за плакнење.Bucket on the left is for washing, right is for rinsing.
Лого на Светскиот ден на миење рацеLogo for the Global Handwashing Day
А ако всушност не сте ја миеле косата... во што се сомневам, бидејќи локните ви изгледаат сеуште како што треба... зар не би требало да го чуете пукањето од пиштолот?And if you weren't washing your hair, as I suspect you weren't, because your curls are still intact, wouldn't you have heard the gunshot?

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

бае
chant
ебе
fuck
иде
go
лае
bark
лее
pour
мижи
have eyes closed
пее
sing
пие
drink
чуе
hear
шие
sew

Similar but longer

замие
wash briefly and superficially
измие
wash

Random

крие
hide
љубува
indulge
мери
measure
меси
knead
меша
mix
мешне
mix a little
мижи
have eyes closed
монтира
set up
мора
have to
набеди
blame

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'wash':

None found.
Learning languages?