Брза (to rush) conjugation

Macedonian
36 examples
This verb can also mean the following: hurry

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
брзам
I rush
брзаш
you rush
брза
he/she/it rushes
брзаме
we rush
брзате
you all rush
брзаат
they rush
Future tense
ќе брзам
I will rush
ќе брзаш
you will rush
ќе брза
he/she/it will rush
ќе брзаме
we will rush
ќе брзате
you all will rush
ќе брзаат
they will rush
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би брзал
I (masculine) would have rushed
би брзала
I (feminine) would have rushed
би брзал
you (masculine) would have rushed
би брзала
you (feminine) would have rushed
би брзал
he would have rushed
би брзала
she would have rushed
би брзало
it would have rushed
би брзале
we would have rushed
би брзале
you all would have rushed
би брзале
they would have rushed
Past perfect tense
сум брзал
I (masculine) have rushed
сум брзала
I (feminine) have rushed
си брзал
you (masculine) have rushed
си брзала
you (feminine) have rushed
е брзал
he has rushed
е брзала
she has rushed
е брзало
it has rushed
сме брзале
we have rushed
сте брзале
you all have rushed
сум брзале
they have rushed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
брзав
I was rushing
брзаше
you were rushing
брзаше
he/she/it was rushing
брзавме
we were rushing
брзавте
you all were rushing
брзаа
they were rushing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев брзал
I (masculine) had rushed
бев брзала
I (feminine) had rushed
беше брзал
you (masculine) had rushed
беше брзала
you (feminine) had rushed
беше брзал
he had rushed
беше брзала
she had rushed
беше брзало
it had rushed
бевме брзале
we had rushed
бевте брзале
you all had rushed
беа брзале
they had rushed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе брзав
I will have rushed
ќе брзаше
you will have rushed
ќе брзаше
he/she/it will have rushed
ќе брзавме
we will have rushed
ќе брзавте
you all will have rushed
ќе брзаа
they will have rushed
Past aorist tense
Imperative tense
-
брзај
you rush
-
-
брзајте
you all rush
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум брзал
I (masculine) will rush
ќе сум брзала
I (feminine) will rush
ќе си брзал
you (masculine) will rush
ќе си брзала
you (feminine) will rush
ќе е брзал
he will rush
ќе е брзала
she will rush
ќе е брзало
it will rush
ќе сме брзале
we will rush
ќе сте брзале
you all will rush
ќе сум брзале
they will rush
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
брзан
rushing
брзајќи
rushing
брзање
rushing
брзал
rushing
брзала
rushing
брзало
rushing
брзале
rushing
rushed
rushed
rushed
rushed

Examples of брза

Example in MacedonianTranslation in English
Имаме брза работа.We got a rush job. Here.
Ви се брза назад.You boys in any rush to get back?
Добро, ако е неизбежна, зошто да се брза?Okay. So, if it's inevitable, why rush into it?
Но зошто да се брза со заклучоци?But why the rush to judgment?
Трае малку подолго,но кога се работи за вкусот,не треба да се брза.It takes longer. But when it comes to flavor, why rush?
Полковнику, не се брзам.Colonel, it's no rush. I mean, I can...
Се брзам, во ред?I'm in a rush, okay?
Слушајте, не сакам да ве брзам... но мислам дека веројатно е време... да избегате.Listen, I don't want to rush you... but this would probably be a good time... to make your getaway.
Всушност, малку брзам.I'm actually in just a little bit of a rush.
...да се брзаш е физичка поврзаност....rush into physical relationship.
- Душо, зошто толку брзаш ?- Honey, what is the rush?
-Зошто брзаш?What's the rush?
Девојко, не смееш да го брзаш совршенството.Girl, you can't rush perfection.
Ако не се брзаш, остани на пиво.You don't have to rush off. Stick around. You've earned yourself a couple beers.
Не, да не брзаме.Well, no I don't think we should rush into anything
Ако брзаме... ...нема да може да ја продадеме.If we rush it... ...we can't seII the drugs.
Па размислував, зошто да брзаме?So I was just thinking, why rush?
Сигурен ли си дека не брзаме многу?Are you sure we're not rushing things?
А зошто се брзате толку?Why are you in such a rush?
-Каде се брзате?- What's the rush?
Знаете, ако ги наредите оделата по боја, ќе ви го заштеди времето наутро, кога брзате за на работа.You know, if you organized your closets by color, it would save you time in your rush to get to work in the morning.
Каде се брзате? -Долга приказна.What's the rush?
-Што се брзате?-What's the rush?
Да не се влоши загадувањето на животната средина; 5. Да не се прошири јазот помеѓу богатите и сиромашните; 6. Претприемачите да не брзаат надвор од земјата; 7.Environmental pollution will not get worse; 5 Gap between the rich and the poor will not widen further; 6 Entrepreneurs are not rushing out of the country; 7.
Агенциите на ОН брзаат со пружање хуманитарна помош на луѓето кои го напуштаат Рамади по втор пат во овој месец.UN agencies are rushing humanitarian assistance to people fleeing Ramadi for the second time in a month.
Локалниот весник “Владњус„ (Vladnews), сепак извести дека по вооружената пресметка граѓаните на Северна Кореја брзаат да го напуштат Приморски Крај (руски).Local newspaper Vladnews, however, reported that North Korean citizens rushed to leave Primorsky Krai after the skirmish.
Те прашувам зашто некои луѓе брзаат кон моментот што телото пука од желба да го открие.I ask you because some people, they rush toward the fateful moment, the body is bursting to discover.
Ќе почекам неколку недели, ќе им го дадам одработеното. После начинот на кој го водев случајов... ...нема да се брзаат да ми дадат отказ.I'll wait a few weeks, I'll hand in my notice... and after the way I handled this case... they won't be in a rush to keep me from the door.
Синтија, не брзај се.Cynthia, don't rush off.
Не се брзај!No rush!
Во ред?Не брзај.Don't rush.
Не брзај.Don't rush it. Don't rush it.
Не се брзајте.No rush.
Не ме брзајте.I know y'all better stop rushing me.
Не брзајте никаде.Don't rush into anything.
Пасоши, не се брзајте.Passports. No rush.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

бања
bathe
бара
search
бега
run away
брка
chase
брои
count
брца
stick
брчи
buzz

Similar but longer

забрза
speed up
избрза
rush
побрза
rush
убрза
speed up

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'rush':

None found.
Learning languages?