Чука (to knock) conjugation

Macedonian
27 examples
This verb can also mean the following: beat, strike, throb

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
чукам
I knock
чукаш
you knock
чука
he/she/it knocks
чукаме
we knock
чукате
you all knock
чукаат
they knock
Future tense
ќе чукам
I will knock
ќе чукаш
you will knock
ќе чука
he/she/it will knock
ќе чукаме
we will knock
ќе чукате
you all will knock
ќе чукаат
they will knock
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би чукал
I (masculine) would have knocked
би чукала
I (feminine) would have knocked
би чукал
you (masculine) would have knocked
би чукала
you (feminine) would have knocked
би чукал
he would have knocked
би чукала
she would have knocked
би чукало
it would have knocked
би чукале
we would have knocked
би чукале
you all would have knocked
би чукале
they would have knocked
Past perfect tense
сум чукал
I (masculine) have knocked
сум чукала
I (feminine) have knocked
си чукал
you (masculine) have knocked
си чукала
you (feminine) have knocked
е чукал
he has knocked
е чукала
she has knocked
е чукало
it has knocked
сме чукале
we have knocked
сте чукале
you all have knocked
сум чукале
they have knocked
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
чукав
I was knocking
чукаше
you were knocking
чукаше
he/she/it was knocking
чукавме
we were knocking
чукавте
you all were knocking
чукаа
they were knocking
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев чукал
I (masculine) had knocked
бев чукала
I (feminine) had knocked
беше чукал
you (masculine) had knocked
беше чукала
you (feminine) had knocked
беше чукал
he had knocked
беше чукала
she had knocked
беше чукало
it had knocked
бевме чукале
we had knocked
бевте чукале
you all had knocked
беа чукале
they had knocked
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе чукав
I will have knocked
ќе чукаше
you will have knocked
ќе чукаше
he/she/it will have knocked
ќе чукавме
we will have knocked
ќе чукавте
you all will have knocked
ќе чукаа
they will have knocked
Past aorist tense
Imperative tense
-
чукај
you knock
-
-
чукајте
you all knock
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум чукал
I (masculine) will knock
ќе сум чукала
I (feminine) will knock
ќе си чукал
you (masculine) will knock
ќе си чукала
you (feminine) will knock
ќе е чукал
he will knock
ќе е чукала
she will knock
ќе е чукало
it will knock
ќе сме чукале
we will knock
ќе сте чукале
you all will knock
ќе сум чукале
they will knock
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
чукан
knocking
чукајќи
knocking
чукање
knocking
чукал
knocking
чукала
knocking
чукало
knocking
чукале
knocking
knocked
knocked
knocked
knocked

Examples of чука

Example in MacedonianTranslation in English
Зарем никој повеќе не чука?- Doesn't anyone knock anymore?
Некој чука!Someone's knocking!
А, кој е третиот комедијант што чука по моите муштерии?And who is the third comedian who comes around knockin' out all the customers?
Не престанува да чука на врата.I mean, she keeps... she keeps knocking on the door.
Мисли за музиката како ,,судбината чука на вратата,,Think of the music as fate knocking on the door.
Ако знам дека во оваа хотелска соба имаат храна секој ден, и јас чукам на вратата секој ден и барам да јадам, а тие ми ја отвораат вратата, ми дозволуваат да ја видам забавата, ми дозволуваат да ги видам како фрлаат салама насекаде, како фрлаат храна насекаде, но ми велат дека немаат храна.You know? If I know that in this hotel room they have food every day, and I'm knocking on the door every day to eat, and they open the door, let me see the party, let me see them throwing salami all over,
Ако знам дека во оваа хотелска соба имаат храна секој ден, и јас чукам на вратата секој ден и барам да јадам, а тие ми ја отвораат вратата, ми дозволуваат да ја видам забавата, ми дозволуваат да ги видам како фрлаат салама насекаде,If I know that in this hotel room they have food every day, and I'm knocking on the door every day to eat, and they open the door, Iet me see the party, let me see them throwing saIami all over,
Исус рекол: "Стојам пред вратите и чукам.Jesus said, "Behold, I stand at the door and knock.
Не сакам да чукам на врата на цивили.I don't like doing knock-knock raids on civilians.
-Т и мора да чукаш!-You got to knock.
Ќе чукаш?You gonna knock?
Не чукаш, барем можеш да ја затвориШ проклетата врата.You ain't knocking, you may as well close the damn door.
Се молам на Бог да те научи да чукаш на врата.Praying that God teaches you how to knock. Please.
Ова е канцеларија и пред да влезиме,чукаме.Miss Johnson, this is an office. We knock before we enter.
Ќе чукаме секој први во месецот.We'll be knocking first of the month.
Ве учев да чукате!I taught you to knock, sons!
Не мора да чукате на врата.Uh ... don't bother knocking.
Новинарите надвор ми чукаат на врата.I've got the press knocking on the door outside.
Знам дека тоа не е поштарот, или водоводџијата, тие веќе беа денес Не е касапот, пекарот, тие не чукаат така на врататаI know it can't be the mailman, the coal man, the ice man, they've been here today can't be the grocer, the butcher, the baker, they don't knock that way
И сите оние што чукаат, вратата им е отворена.And to all those who knock, the door is opened.
На нашата врата чукаат храбри луѓе.Those are brave men knocking at our door.
-Е па, не се јавувај, не ми чукај на врата...Well, don't call, don't knock on the door...
Има ли некоја шифра, начин на чукање, за да знае дека си ти?Is there a code, a way of knocking, so he knows it's you?
Си слушнал ли некогаш за чукање, човече? Дааа!Have you ever heard of knocking, man?
- Нема веќе чукање? - извини.- I guess we're not knocking? - Excuse me.
Прашувам дали ќе морам да застрлам некого што ќе влезе низ таа врата без чукање, прашувајќи се каде си.Just wonder if I'm gonna have to shoot somebody walks through that door without knocking, wondering where you've been.
Не си ли чул за чукање?-Hello. Haven't you heard of knocking?

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

брка
chase
вика
shout
дрка
jerk off
мака
dip
мека
bleat
мука
moo
пука
shoot
рика
roar
сака
want
чека
wait
чеша
scratch
чита
read
чува
keep
чуди
shock

Similar but longer

начука
get someone wasted

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'knock':

None found.
Learning languages?