Смени (to change) conjugation

Macedonian
72 examples
This verb can also mean the following: swap, replace

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
сменам
I change
смениш
you change
смени
he/she/it changes
смениме
we change
смените
you all change
сменат
they change
Future tense
ќе сменам
I will change
ќе смениш
you will change
ќе смени
he/she/it will change
ќе смениме
we will change
ќе смените
you all will change
ќе сменат
they will change
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би сменил
I (masculine) would have changed
би сменила
I (feminine) would have changed
би сменил
you (masculine) would have changed
би сменила
you (feminine) would have changed
би сменил
he would have changed
би сменила
she would have changed
би сменило
it would have changed
би смениле
we would have changed
би смениле
you all would have changed
би смениле
they would have changed
Past perfect tense
сум сменил
I (masculine) have changed
сум сменила
I (feminine) have changed
си сменил
you (masculine) have changed
си сменила
you (feminine) have changed
е сменил
he has changed
е сменила
she has changed
е сменило
it has changed
сме смениле
we have changed
сте смениле
you all have changed
сум смениле
they have changed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
сменев
I was changing
сменеше
you were changing
сменеше
he/she/it was changing
сменевме
we were changing
сменевте
you all were changing
сменеа
they were changing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев сменил
I (masculine) had changed
бев сменила
I (feminine) had changed
беше сменил
you (masculine) had changed
беше сменила
you (feminine) had changed
беше сменил
he had changed
беше сменила
she had changed
беше сменило
it had changed
бевме смениле
we had changed
бевте смениле
you all had changed
беа смениле
they had changed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе сменев
I will have changed
ќе сменеше
you will have changed
ќе сменеше
he/she/it will have changed
ќе сменевме
we will have changed
ќе сменевте
you all will have changed
ќе сменеа
they will have changed
Past aorist tense
сменив
I changed
смени
you changed
смени
he/she/it changed
сменивме
we changed
сменивте
you all changed
сменија
they changed
Imperative tense
-
смени
you change
-
-
сменете
you all change
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум сменел
I (masculine) will change
ќе сум сменела
I (feminine) will change
ќе си сменел
you (masculine) will change
ќе си сменела
you (feminine) will change
ќе е сменел
he will change
ќе е сменела
she will change
ќе е сменело
it will change
ќе сме сменеле
we will change
ќе сте сменеле
you all will change
ќе сум сменеле
they will change
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
сменет
changing
changing
changing
сменел
changing
сменела
changing
сменело
changing
сменеле
changing
сменил
changed
сменила
changed
сменило
changed
смениле
changed

Examples of смени

Example in MacedonianTranslation in English
ЕУ работи на тоа да го смени ова.The EU is working to change this.
Ние сме оддалечени само неколку километри и тоа нема никогаш да се смени.We are only several kilometers apart and that will never change.
Дури тогаш ќе имаме добри односи, а хрватското знаме нема да се смени.Then we can have good relations, and the flag of Croatia will not be changed.
Па, што се смени?So, what's changed?
Ова, се разбира, е она што ИСЛ сака да го смени.This, of course, is what the ISL wants to change.
Како жена од Гана со инвалидитет, мојот најголем сон е да можам да го сменам сфаќањето во Гана и Африка поврзано со инвалидитетите.My biggest dream as a Ghanaian woman with a disability is be able to change perceptions on disability in Ghana and Africa.
Меѓутоа, морам да сменам автобус најмалку трипати.Well, I have to change buses at least three times.
Можам ли да ја сменам ситуацијата?Can I change the situation?
Нема да го сменам мислењето.How come I've got to change my mind?
Може дури и државата да ја сменам.I could change the state.
Можеш да го смениш завојот, девојче.You can change the wrapping, girlie.
Можеш да смениш ако сакаш.You can change it if you want.
Да можеш да смениш нешто во животот, што би сменил?If you could change something in your life, anything at all, what would it be ?
Мора да има нешто што би те натерало да си го смениш мислењето.There must be something else in here to change your mind.
Почнуваш да се менуваш поради некого... и додека се смениш, тие се менуваат.You start to change for somebody... and before long they change you.
За да го направиме тоа, мора да смениме што, како и кога учиме.To do this we must change what, how and when we learn.
Можевме да смениме нешто пред да започнат да го снимаат филмот.We could have changed something before they started making the film.
Затоа, да се обидеме да ја смениме ситуацијата и да поканиме пријатели да се приклучат на групата. Ве молите повикајте најмалку двајца пријатели.Thus Let us try to change the situation by inviting our friends to this group, at least invite two of your friends. tnx
@safybh: мора да престанеме да се плашиме, опозицијата се приклучи кон националниот дијалог поради вашата одлучност. Не треба да се плашиме од исходот, бидејќи ние ја имаме моќта да ги смениме работите@safybh: we have to stop fearing, opp joined ND relying on your determination, we shouldn't fear the outcome,cause we have the power to change things
Не сакаме да го смениме тоа.“We do not want to change that. "
Ќе се обидете ли да си го подобрите животот со здобивање енормни богатства и национални блага – големи луксузни куќи, автомобили од најпознатите светски брендови, јахти, куќи на морскиот брег и големи бизниси – или, ќе се обидете да ја смените ситуацијата во земјата на подобро со трошење на сите пари на, да речеме, развој на образованието во земјата?Will you try to make your life better by gaining enormous fortunes and taking your nation's wealth – big luxurious houses, top brand cars, yacht, house on the seashore and big businesses – or, will you try to change the situation in the country for the better by spending all the money for, say, development of education in the country?
Нашите учесници можат да ви кажат за нивните лични волонтерски акции по повод Денот на Мандела на страницата на Facebook и еве 67 идеи како да го смените светот.Our staff will be sharing their individual volunteer efforts for Nelson Mandela on Facebook as well, and here are 67 ideas on how to change the world.
Ако непријателот ве рани на сите... или сте по земјата, завршен ви е криминалниот живот... или ги смените патиштата... тогаш неговите повреди се слвани.If his unpleasant wounding has in some way enlightened the rest of you... as to the grim finish below the glossy veneer of criminal life... and inspired you to change your ways... then his injuries carry with it an inherent nobility and a supreme glory.
Не можете така да го смените тимот!You can't change the lineup!
Ќе видите селанец со пиштол на вестите и ќе го смените каналот.You see a peasant with a gun on the news, you change the channel.
I јаиуари 2007 година - 1 март 2007 година - ќе биде во банките можпа промена на толарската готовина без провизпја; после овој ροκ промепата на толарските банкноти ќе биде можна без ограничување во Банкатна Словеиија. a толарскнте ковани нари ќе можат да ce сменат до крајот на 2016 година; сите книжени пари, значи и иарите na трансакциските сметки, автоматски ќе бидат пресметани во евра веќе на 1 јануари 2007 годииа.1 January 2007 -1 March 2007 - cash changeover at banks without commission is possible. After this period it will be possible to exchange tolar banknotes at the Bank of Slovenia without a time limit and free of charge, while the exchange of tolar coins will be possible until the end of 2016; all deposit money including money in transaction accounts will be automatically converted into euros on 1 January 2007.
Тоа е она што една мала, но сепак гласна, група на жени сакаат да го сменат.And that's something that a small yet vocal group of women want to change.
На последната работилница, тие дискутирале за новата структура на семејствата којашто се менува поради миграциите и значајноста на Латинска Америка, којашто пак ја поттикнува појавата на новата семејна структура наречена „транснационално семејство“ и како семејното право и правата на семејствата треба да се сменат или да се приспособат на оваа нова ситуација.In the last workshop, they discussed the new family structures that have been created due to migrations, and the importance of Latin America as it has given rise to a new family structure called "transnational family", and how family law and family rights should change or adapt to this new context.
Сите тие имаат капацитет да ја сменат моралната перцепција кај младите мозоци кои сеуште се развиваат, ставајќи ги во конфузија затоа што е добро, а што лошо.All of these have the capacity to change the moral perception of the youth’s developing minds, bringing them to confusion on what is right or wrong.
Како ќе се сменат животите на обичните луѓе?How would the lives of ordinary people change?
Се сменив.And you've changed since...
Кога го сменив клипот, тип кој мислев дека го убив не беше мртов и ме погоди.When I changed the clip, a guy, who I thought I killed was not dead, shot me.
Секогаш зборував дека Бог може да ме бакне во газот, но пред половина час ја сменив песната.Now, I've always said that God can kiss my ass, but I just changed my lifetime tune about 30 minutes ago.
Го сменив името кога почнав да се кријам.I changed my name when I went into hiding.
Го сменив мислењето.I changed my mind.
Освен што го сменивме зборот „љубов„ во „Божик„.Except we've changed the word "love" to "Christmas".
Ги сменивме сите лозинки.We've changed all the codes.
Кога таа умре, ти го сменивме името во последен момент.She died so we changed your name to make her happy.
- Ги сменивме правилата.- We've changed the rules! - We go now, together.
Дали си ги сменивте пелените?Have you had your diapers changed?
Ги сменивте работите без да приметите.You have changed things without even knowing it.
Ако се вративте и сменивте се', тогаш тие настани се избришани?So, if you guys went a-and changed everything back, then that whole time-line or whatever, it just got erased?
Не, не, го сменивте тоа уште од вчера.No, no, you've changed this since yesterday.
Многу влијателни јавни интелектуалци и новинари ги сменија сликите на своите профили на „Сина веибо“ во црно-бела верзија на логото на „Јужен викенд“.To show their support, many influential public intellectuals and journalists on Sina Weibo changed their profile pictures to a black and white version of the Southern Weekend logo.
Сепак, денес работите многу се сменија и некои блогери и корисници на Твитер водат кампања заедно со политичките групи барајќи негово заминување.At present however, things have changed a lot and some bloggers and Twitter users have been campaigning, alongside political groups, demanding his departure.
Но генерално, луѓето ги сменија своите погледи во последните неколку години.But in general, people have changed their views in the last few years.
Како што кажав, многу работи се сменија.As I said, a lot has changed.
Единствен проблем е привлечниот дел – рефренот – којшто е позајмен од популарната песна ‘Зангалеуа’ од камерунската група првобитно позната под името Голден Саундс (кои подоцна го сменија името во Зангалеуа поради популарноста на песната).The only problem is that the catchy part – the chorus – is borrowed from the popular song ‘Zangaléwa’ by the Cameroonian band originally known as Golden Sounds (who later changed their name to Zangaléwa because the song was so popular).
“Ве молат сменете го јогуртот на А, таа сака Ал Мараи јогурт.“Please change A’s yoghurt, she likes Al Marai yoghurt.
Ве молам исто така сменете го нејзиниот десерт со парче чоколаден колач”Please also change her cake to chocolate”
Па сменете го името.So change the name.
Или ослободете се од миризбата или сменете ја.Either get rid of your smell or change it.
О, Боже, сменете го, бидејќи "Адд" е навистина лошо.Oh, good, you changed it, because "Add" really blew.
Само како претчувство, но мислам дека кога ќе погледнам на назад 2011 ќе биде годината во која светот се сменил. #Обама #Бинладен #ОБЛJust a hunch but I feel like looking back at 2011 will be the year that the world changed. #Obama #Binladen #OBL
Мојот татко го сменил презимето за време на првата светска војна.My father changed our name during World War I.
Тој... Тој сретнал некои луѓе, и се сменил.He-- He met some people, and he changed.
Знаат дека си го сменил изводот. Не смеам да ти дозволам да играш.They know you changed your birth certificate, I can't let you play.
Јави му се на татко ти и нему кажи му колку си се сменил.Call your father. Tell him you've changed.
Тавалоде Сабз вели (на прерсиски) дека Фарс Њуз го разубавила говорот на Фархади и ги сменила зборовите во:Tavalode Sabz says says Fars News embellished on Farhadi's speech and changed his words to:
-Ти не си се сменила воопшто.- Ah, you haven't changed a bit.
Ти не си се сменила воопшто.You haven't changed a bit.
Кажи дека сум се сменила.Tell me I've changed, I'd love that.
Блогер од дијаспората, Uncommon Sense, не мисли дека нешто се сменило на економски план, забележувајќи:Diaspora blogger Uncommon Sense didn't think much had really changed on the economic front, noting that:
Горенаведениот факт беше објавуван повеќепати во унгарските медиуми, но изгледа дека ништо не се сменило и во 2009.The mentioned fact has been announced several times in Hungarian media, but it seems as if nothing has changed about the situation by 2009.
Знаеш ли што се сменило во последните 6 часа?Do you know what's changed in the last six hours?
Да не дојдеше кога бев дете... Ништо не се сменило, тогаш таа и јас бевме заедно.lf you hadn't come back when I was a kid, changed everything... ...she and I would have gotten together then.
Лицето не и се сменило за 30 години, таа е демон.Her face hasn't changed in 30 years! She's a demon!
Ја смениле сигурносната шифра!The security code has been changed.
Работите овде дефинитивно се смениле.Things have certainly changed around here.
Мора да ја смениле насоката.They must have changed direction.
Гледам вие не сте се смениле многу.I see you guys haven't changed much.
Затоа не му го смениле името.That's why... And then they changed his name.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

ожени
marry off
оцени
grade
смали
reduce
смета
calculate
смеша
confuse
смири
appease
смрди
stink
уцени
blackmail

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'change':

None found.
Learning languages?