Speak any language with confidence

Take our quick quiz to start your journey to fluency today!

Get started

Сака (to want) conjugation

Macedonian
51 examples
This verb can also mean the following: love, desire, intend

Conjugation of сака

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
сакам
I want
сакаш
you want
сака
he/she/it wants
сакаме
we want
сакате
you all want
сакаат
they want
Future tense
ќе сакам
I will want
ќе сакаш
you will want
ќе сака
he/she/it will want
ќе сакаме
we will want
ќе сакате
you all will want
ќе сакаат
they will want
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би сакал
I (masculine) would have wanted
би сакала
I (feminine) would have wanted
би сакал
you (masculine) would have wanted
би сакала
you (feminine) would have wanted
би сакал
he would have wanted
би сакала
she would have wanted
би сакало
it would have wanted
би сакале
we would have wanted
би сакале
you all would have wanted
би сакале
they would have wanted
Past perfect tense
сум сакал
I (masculine) have wanted
сум сакала
I (feminine) have wanted
си сакал
you (masculine) have wanted
си сакала
you (feminine) have wanted
е сакал
he has wanted
е сакала
she has wanted
е сакало
it has wanted
сме сакале
we have wanted
сте сакале
you all have wanted
сум сакале
they have wanted
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
сакав
I was wanting
сакаше
you were wanting
сакаше
he/she/it was wanting
сакавме
we were wanting
сакавте
you all were wanting
сакаа
they were wanting
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев сакал
I (masculine) had wanted
бев сакала
I (feminine) had wanted
беше сакал
you (masculine) had wanted
беше сакала
you (feminine) had wanted
беше сакал
he had wanted
беше сакала
she had wanted
беше сакало
it had wanted
бевме сакале
we had wanted
бевте сакале
you all had wanted
беа сакале
they had wanted
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе сакав
I will have wanted
ќе сакаше
you will have wanted
ќе сакаше
he/she/it will have wanted
ќе сакавме
we will have wanted
ќе сакавте
you all will have wanted
ќе сакаа
they will have wanted
Past aorist tense
Imperative tense
-
сакај
you want
-
-
сакајте
you all want
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум сакал
I (masculine) will want
ќе сум сакала
I (feminine) will want
ќе си сакал
you (masculine) will want
ќе си сакала
you (feminine) will want
ќе е сакал
he will want
ќе е сакала
she will want
ќе е сакало
it will want
ќе сме сакале
we will want
ќе сте сакале
you all will want
ќе сум сакале
they will want
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
сакан
wanting
сакајќи
wanting
сакање
wanting
сакал
wanting
сакала
wanting
сакало
wanting
сакале
wanting
wanted
wanted
wanted
wanted

Examples of сака

Example in MacedonianTranslation in English
Што сака владата од компанијата „Фиџи вода“?What does Fiji's government want from Fiji Water? · Global Voices
Австралискиот весник шпекулира дека Рот можеби бил протеран од воената влада на Фиџи која сака да ја направи позицијата локална или можеби дури и да се обиде да пристапи кон прочистителната станица каде „Фиџи вода“ го подготвува својот производ.The Australian newspaper speculates Roth was may have been expelled by Fiji’s military government which wants to make the position local or perhaps even attempt to access the aquifer where Fiji Water draws its product.
Актуелното раководство има свои причини зошто сака г. Рот да биде отстранет од Фиџи.The current leadership have its reasons for wanting Mr Roth removed from Fiji.
Се чини дека Азербејџан силно сака да стане модерна земја.Azerbaijan seems to want fiercely to be a modern country.
Милисент Гаика беше тепана и силувана пет часа од маж кој ѝ велел дека сака да ја „направи жена“.Millicent Gaika was beaten and raped for five hours by a man who told her he wanted to “turn her into a woman”.
Не сакам да се повтори трагедијата на неговиот татко.I do not want the tragedy of his father to be repeated.
Палестина: „Не сакам моите деца да ме видат растргната на парчиња“Palestine: "I do not want my kids to see me torn into pieces" · Global Voices
Не сакам никој од мојата фамилија да биде повреден и мислев ако нешто се случи, се молам да ми се случи мене, а не на моите деца.I do not want anyone of my family to get hurt and I thought if anything should happen, I pray it happens to me and not my kids.
Тогаш помислив дека не сакам моите деца да ме видат растргната на парчиња.Then I thought I do not want my kids to see me torn into pieces.
Она што навистина го сакам е сето ова да престане и јас и моите деца да живееме како сите останати во светот.What I really want is for all this to end and for me and my kids to live just like anyone else in the world.
Ганди рекол: „Ти биди промената која сакаш да ја видиш во светот“, мисла која и мене ме водеше кога решив да го започнам публикувањето на песните.By collecting the songs, I followed Gandhi’s dictum that “you have to be the change you want to see in the world.”
Ако сакаш да направиш нешто на аеродромот, тоа ќе те чини.If you want to do anything in the airport, it will cost you.
Оди и пријави се доколку сакаш повторно да ја изградишGo and register if you want to re-build it
Значи ова е мојот аргумент: ако не сакаш да ги користиш, не ги земај!!!So this is my argument: if you don't want to use it, then don't take it!!!
Пристапот „морков и стап“ е испитан и тестиран метод за да ги натераш луѓето да направат како што сакаш – тоа важи и за земјите.Taking a carrot and stick approach is a tried-and-tested method for getting people to do what you want - and that goes for countries too.
Првиот ден после војната ние сакаме да започнеме да бараме начини да работиме заедно и да креираме една нормалност.The day after the war we want to start finding ways to work together and create a normality.
Сфаќам дека сме лоцирани во „огнениот појас“, но постојат и области кои не се наоѓаат во негова близина: „Бангка и Калимантан се безбедни места доколку сакаме да градиме во нив.I understand we are located in "ring of fire" but we also have areas that are not located in that area: "Bangka and Kalimantan are the safe zones if we want to build it.
Ние сакаме да биде признаена меѓу светското културно наследство.”We want it to be recognized among world heritage.”
Но сакаме да истакнеме повеќе позитивни случувања.But we do want to highlight more positive developments.
Светот кој сакаме да го искусите на Глобал Војсис е убав.The world we want you to experience on Global Voices is beautiful.
Откако со децении бил сведок на недоволното инвестирање и последователната борба да се одржи комплетниот систем во целина јасно е дека Савов е лично трогнат од развојот и помошта што градот ја добива: „Вие сакате да знаете како се чувствувам гледајќи ја сета оваа промена, гледајќи како доаѓаат толку крупни инвестиции?It is clear that having witnessed decades of underinvestment and the resulting struggle to hold the whole system together, Savov is personally touched by the developments and the help the town is getting: "You want to know how I feel at seeing all this change, such large-scale investment coming in?
Сега сакате да бидете светци и да ги кратите филмовите за магреб молитви?You want to be saints now and cut movies for maghrib prayers?
Изгледа се' послаб и поисцрпен секоја недела, а вие сакате да му кажете да прекине, но како?He looks thinner and more exhausted each week, and you want to tell him to stop, but how can you?
Доколку сакате да ги поддржите Паула или Ленка, посетете ги нивните блогови на:If you want to support Paula or Lenka visit their blogs on:
Дали сакате да го браните интернетот без рестрикции и пристап за секого, секогаш и секаде?Do you want to defend an Internet without restrictions and accessible to everyone at anytime and anywhere?
ЕЦИ сакаат сите да имаат основна, загарантирана плата, која би била доволна за да се покријат секојдневните трошоци.The ECI wants everyone to have a basic, guaranteed wage, which is enough to cover day-to-day expenses.
Во кратки црти, тие сакаат да направат неколку пробни испитувања и да испробаат различни модели на УБИ.In the short term, they want to do some “pilot-studies” and examine different models of UBI.
Зборуваме за „претерување“ на човекот ... ... Мислам, размислувам за тоа за една минута тука ... ... ако сакаат, тие можат да одат без долна облека било кој друг ден нели?Talk about “over-reacting” man……I mean, think about it for a minute here……if they wanted to, they can go panty-less any other day right?
Токму поради тоа, ние ги охрабруваме сите што сакаат да го искажат своето мислење или да се информираат да најдат начин и да го направат тоа.”To that end, we seek to enable everyone who wants to speak to have the means to speak — and everyone who wants to hear that speech, the means to listen to it.”
Владата и официјалните структури сакаат да добијат на брзина и „да го фатат возот“ на надворешниот свет.It seems the government and the official structures want to get the pace and “catch the train” of the outside world.
Види, новата Мејден игра излезе, и јас и Мајкл сакавме да ја земеме.You see, the new Madden game came out... ...and me and Michael were wanting to go get it.
Сепак, кој не би сакал да поседува домени како: watch.me(гледај ме), love.me (сакај ме) или thisannoys.me (ова ме вознемирува).After all, who wouldn't want to own such domains as: watch.me, love.me, or thisannoys.me?
Не чекај да се случи, Не ни сакај да се случи.Don't wait for it to happen. Don't even want it to happen.
Не сакај премногу, затоа што ќе си одам.Don't ask for more... Do you want us to leave?
Копирајте колку сакајте.Xerox all you want.
Но, блогерот, не сакајќи да делува премногу оптимистички, додаде:But, the blogger, not wanting to appear overly optimistic, added:
Но е трошење време, сакајќи нешта, затоа што порано или подоцна, нештото што те сака ќе дојте и ќе те потчукне по рамо.But it's a waste of time, wanting things, because sooner or later, the thing that wants you is just gonna come up and tap you on the shoulder.
Се разбудив сакајќи уште. А можеби и не.I woke up wanting more, or maybe not.
Сем татко ти не умре сакајќи да си несреќна.Треба да се најдеш самата почнувајќи од игранкава.-Сем,послушај ја Ронда.Само работиш, само учиш.Треба да одвоиш време за себеси.-Да,оди и растури ги.Sam, your dad did not leave this earth wanting you to be unhappy. It's time for you to find your own bliss, starting with this dance. Sam, you need to listen to Rhonda.
Не можете само да излезете таму сакајќи да постигнете 4 гола.You can't just go out there wanting to score four goals.
Знам за сакање повеќе.I know about wanting more.
Нема да дозволиме вакви мали работи како што се.... мојата преобразба во маж и твоето сакање да бидеш со мене да се испречат пред нашето пријателство, нели?We're not gonna let a little thing like... Me turning into a man and you wanting to be with me Get in the way of our friendship, are we?
Тоа е тајна желба. Као песна која не можам да престанам да ја пеам. Како сакање некого што не можеш да го имаш.It's a secret wanting... ...like a song I can't stop humming... ... or loving someone you can never have.
Тоа е тајна желба. Као песна која не можам да престанам да ја пеам. Како сакање некого што не можеш да го имаш.It's a secret wanting like a song I can't stop humming or loving someone you can never have.
Ако постои нешто важно што си сакал да добиеш за Божик...If there's something important you've been wanting for Christmas...
Т ој рече дека сакал да го направи ова веќе 6 месеци.He says he's been wanting this for six months.
Би сакал да те Ве прашам нешто онаа ноќ Ве видов на станицата стоевте таму сама возот дојде, се свртев за да те видам, а ти веќе беше заминатаI have been wanting to ask you something... the other night I saw you at the station you were standing all alone... the train came, and I turned to look at you and you had walked away...
Мислам дека не можам да му простам што сакал да се сокрие и да биде осамен.I guess I can forgive him for wanting to hide away. Be left alone.
Во овој запис имаме совети за жени кои сакаат да ја посетат Џеда сами, рецензии за хотели за жени во Ријад и молба до оние странци кои би сакале да говорат во име на угнетените жени од Саудиска Арабија.In this post we have advice for women wanting to visit Jeddah alone, a review of a women-only hotel in Riyadh, and a plea to those foreigners who feel they want to speak on behalf of oppressed Saudi women.
Ти и духот имате толку од тоа да надокнадите, мислам дека би сакале да бидете неколку минути сами.You and Genie have so much to catch up on, l thought you might be wanting a few minutes alone.
Не би требало да чувствуваме вина што сме сакале малку време за себе.I'm sorry, but we - we shouldn't feel bad About wanting a little time for ourselves.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

брка
chase
вика
shout
дрка
jerk off
мака
dip
мека
bleat
мука
moo
пука
shoot
рика
roar
сади
plant
чека
wait
чука
knock

Similar but longer

засака
take a fancy to
отсака
stop loving
посака
wish

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'want':

None found.