Рекламира (to advertise) conjugation

Macedonian
21 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
рекламирам
I advertise
рекламираш
you advertise
рекламира
he/she/it advertises
рекламираме
we advertise
рекламирате
you all advertise
рекламираат
they advertise
Future tense
ќе рекламирам
I will advertise
ќе рекламираш
you will advertise
ќе рекламира
he/she/it will advertise
ќе рекламираме
we will advertise
ќе рекламирате
you all will advertise
ќе рекламираат
they will advertise
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би рекламирал
I (masculine) would have advertised
би рекламирала
I (feminine) would have advertised
би рекламирал
you (masculine) would have advertised
би рекламирала
you (feminine) would have advertised
би рекламирал
he would have advertised
би рекламирала
she would have advertised
би рекламирало
it would have advertised
би рекламирале
we would have advertised
би рекламирале
you all would have advertised
би рекламирале
they would have advertised
Past perfect tense
сум рекламирал
I (masculine) have advertised
сум рекламирала
I (feminine) have advertised
си рекламирал
you (masculine) have advertised
си рекламирала
you (feminine) have advertised
е рекламирал
he has advertised
е рекламирала
she has advertised
е рекламирало
it has advertised
сме рекламирале
we have advertised
сте рекламирале
you all have advertised
сум рекламирале
they have advertised
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
рекламирав
I was advertising
рекламираше
you were advertising
рекламираше
he/she/it was advertising
рекламиравме
we were advertising
рекламиравте
you all were advertising
рекламираа
they were advertising
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев рекламирал
I (masculine) had advertised
бев рекламирала
I (feminine) had advertised
беше рекламирал
you (masculine) had advertised
беше рекламирала
you (feminine) had advertised
беше рекламирал
he had advertised
беше рекламирала
she had advertised
беше рекламирало
it had advertised
бевме рекламирале
we had advertised
бевте рекламирале
you all had advertised
беа рекламирале
they had advertised
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе рекламирав
I will have advertised
ќе рекламираше
you will have advertised
ќе рекламираше
he/she/it will have advertised
ќе рекламиравме
we will have advertised
ќе рекламиравте
you all will have advertised
ќе рекламираа
they will have advertised
Past aorist tense
Imperative tense
-
рекламирај
you advertise
-
-
рекламирајте
you all advertise
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум рекламирал
I (masculine) will advertise
ќе сум рекламирала
I (feminine) will advertise
ќе си рекламирал
you (masculine) will advertise
ќе си рекламирала
you (feminine) will advertise
ќе е рекламирал
he will advertise
ќе е рекламирала
she will advertise
ќе е рекламирало
it will advertise
ќе сме рекламирале
we will advertise
ќе сте рекламирале
you all will advertise
ќе сум рекламирале
they will advertise
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
рекламиран
advertising
рекламирајќи
advertising
рекламирање
advertising
рекламирал
advertising
рекламирала
advertising
рекламирало
advertising
рекламирале
advertising
advertised
advertised
advertised
advertised

Examples of рекламира

Example in MacedonianTranslation in English
На пример, во сегашната верзија на законот, во врска со рекламирањето, дозволено е рекламирање, освен јак алкохол кој не смее да се рекламира во текот на денот.By way of example, in the current version of the law "On advertising", advertising of the former and the latter is allowed, except in the case of strong alcohol which cannot be advertised during the daytime.
Скриншот од веб-сајтот на ЗЕФУ, каде се рекламира аукцијата на нивниот споменик на Стив Џобс.Screen capture from ZEFS's website, where it advertises the auction for its Steve Jobs monument.
Цинизам која ги крие и ги рекламира нашите разлики, кој ги крие сите човечки чувства.Овде сум да ви кажам дека тој цинизам за кој ние мислиме дека не штити всушност... не уништува.Ја уништува љубовта,ги уништува нашите клиенти и конечно неCynicism, that cloak that advertises our indifference... and hides all human feeling. Well, I'm here to tell you that that cynicism which we think protects us... in fact destroys. Destroys love, destroys our clients, and, ultimately, destroys ourselves.
Можам да се рекламирам, нели?I can advertise, can't I?
Сега, не смеам да се рекламирам под сопственото име?So I can't advertise under my own name now?
Уште само да почнеш да му рекламираш на непријателот дека сме тука.What don't you just advertise to the enemy that we are here.
Можеш да се рекламираш, Џими, колку што сакаш.Yes, you can advertise, Jimmy, all you want.
Легално е. Ако сакаш да се рекламираш, тоа е твоја работа.If you want to advertise, that's your business.
Па, пробуваме да се рекламираме.Well, we do try to advertise.
Види Ден,добив наредба повеќе да не се рекламираме во "Спорт Америка"Look, Dan. I've been instructed not to advertise with Sports America anymore.
Малечка Мис Танга, според градоначалникот Maryury Rocío Galeano Jiménez, е дел од Фести-Рио традицијата, и ниту родителите ниту приватните компании кои се рекламираат тука, или пак самото градско собрание (кое испраќа покани до учесници и го промовира настанот), не гледаат ништо погрешно во тоа што девојчињата учестуваат во натпревар на убавина.Little Miss Thong, according to Mayor Maryury Rocío Galeano Jiménez, is a part of the Festi-Río tradition, and neither the parents nor the private firms that advertise there, or City Hall itself (which invites participants and promotes the event), sees anything wrong with the girls taking part in this beauty contest.
Сум ги видел овие ги рекламираат на ТВ.Oh! I've seen these advertised on TV.
Можеби пак ќе се рекламираат во нашето списание.-Извини...кој си ти?Maybe they'll advertise in the magazine again. I'm sorry, who are you?
Зашто те рекламираат, ќе ти платат, и пак ќе те викнат.'Cause they advertise your name, you still get paid and then they have you back on.
Се рекламираше на судењето. Му покажуваше на светот што можеш да направиш.You were advertising all through the trial, you were showing the world what you can do.
Затоа, многу денешни професии не би постоеле во изворно базираната економија, како што е, да речеме, било што што е поврзано за управување на финансиите, рекламирајќи го таквиот систем.Furthermore many occupations today will have simply no basis to exist in a resourced based economy. Such as anything assosiated with the management of money, advertising along with a legal system itself.
Многумина шпекулираа дека администраторите на Лан Ксијанг (Lan Xiang) мора да се исполнети со радост, бидејќи тоа училиште стекнало меѓународна слава, без да потроши денар за рекламирање.Many have speculated that Lan Xiang’s administrators must have been filled with joy since their school has been rocketed to international fame without spending a penny on advertising.
Како што традиционалните медиуми се присилени да го кратат својот буџет, бидејќи нивните модели за рекламирање се неуспешни, истражувачкото новинарство и интернационалното известување се двете области кои ќе исчезнат.As traditional media companies are forced to cut their budgets because of falling advertising revenue, investigative journalism and international coverage are the two most common areas to be disappear.
Истото се случи и на Shuanghui. Пред да го прекине своето рекламирање на телевизијата, немаше вести за проблеми со безбедноста на храната на компанијата.Same thing happened to Shuanghui, before it stopped advertising on CCTV there was no news on the company's food safety problem.
Потоа следеше и делот со рекламирање британски продукти на индиските возови.Then there was the bit about advertising British products on Indian trains.
Мислам дека политичкото рекламирање воопшто е будалаштина и тоа опасна будалаштина и треба да се забрани или да се лимитира законски само на специјални случаеви кога стварно има потреба од кампањи со јасно видлива цел, евалуација на кампањите и праламентрна контрола – кога се работи за рекламирање од владата или пак целосно да се забрани кога се работи за партиски реклами, платени политички програми или предизборни спотови.Political advertising is foolish in general, and also dangerously foolish, and should be either prohibited-when done by political parties-or limited to cases where campaigns are really needed, with a clear goal and under tight evaluation and parliamentary control-when the government is concerned.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'advertise':

None found.
Learning languages?