Рани (to wound) conjugation

Macedonian
23 examples
This verb can also mean the following: injure

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
ранам
I wound
раниш
you wound
рани
he/she/it wounds
раниме
we wound
раните
you all wound
ранат
they wound
Future tense
ќе ранам
I will wound
ќе раниш
you will wound
ќе рани
he/she/it will wound
ќе раниме
we will wound
ќе раните
you all will wound
ќе ранат
they will wound
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би ранил
I (masculine) would have wounded
би ранила
I (feminine) would have wounded
би ранил
you (masculine) would have wounded
би ранила
you (feminine) would have wounded
би ранил
he would have wounded
би ранила
she would have wounded
би ранило
it would have wounded
би раниле
we would have wounded
би раниле
you all would have wounded
би раниле
they would have wounded
Past perfect tense
сум ранил
I (masculine) have wounded
сум ранила
I (feminine) have wounded
си ранил
you (masculine) have wounded
си ранила
you (feminine) have wounded
е ранил
he has wounded
е ранила
she has wounded
е ранило
it has wounded
сме раниле
we have wounded
сте раниле
you all have wounded
сум раниле
they have wounded
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
ранев
I was wounding
ранеше
you were wounding
ранеше
he/she/it was wounding
раневме
we were wounding
раневте
you all were wounding
ранеа
they were wounding
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев ранил
I (masculine) had wounded
бев ранила
I (feminine) had wounded
беше ранил
you (masculine) had wounded
беше ранила
you (feminine) had wounded
беше ранил
he had wounded
беше ранила
she had wounded
беше ранило
it had wounded
бевме раниле
we had wounded
бевте раниле
you all had wounded
беа раниле
they had wounded
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе ранев
I will have wounded
ќе ранеше
you will have wounded
ќе ранеше
he/she/it will have wounded
ќе раневме
we will have wounded
ќе раневте
you all will have wounded
ќе ранеа
they will have wounded
Past aorist tense
ранив
I wounded
рани
you wounded
рани
he/she/it wounded
ранивме
we wounded
ранивте
you all wounded
ранија
they wounded
Imperative tense
-
рани
you wound
-
-
ранете
you all wound
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум ранел
I (masculine) will wound
ќе сум ранела
I (feminine) will wound
ќе си ранел
you (masculine) will wound
ќе си ранела
you (feminine) will wound
ќе е ранел
he will wound
ќе е ранела
she will wound
ќе е ранело
it will wound
ќе сме ранеле
we will wound
ќе сте ранеле
you all will wound
ќе сум ранеле
they will wound
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
ранет
wounding
wounding
wounding
ранел
wounding
ранела
wounding
ранело
wounding
ранеле
wounding
ранил
wounded
ранила
wounded
ранило
wounded
раниле
wounded

Examples of рани

Example in MacedonianTranslation in English
Тоа беше жената што ја носевме заедно со Џоселин од ридот, преку врвот на искршениот покрив и се грижев за неа во мојот двор речиси една недела, чистејќи и обвивајќи ги нејзините рани додека да пристигне помош.She was the woman that Jocelyn and I carried up a hill, over a rooftop that had crumbled and had taken care of in my yard for almost a week, cleaning and dressing her wounds until help arrived.
Неодамнешното објавување на списоци на затвореници од Голи Оток, жртви на комунистичките чистки од 1949 до 1956 година, разгореа заспани дебати и отворија некои стари рани низ сите бивши југословански републики.The recent publishing of lists of prisoners of Goli Otok, victims of communist purges in Yugoslavia from 1949 to 1956, has reignited dormant debates and opened some old wounds, across all the former Yugoslav republics.
Ако може да се каже јас ги излечив моите политички рани, и посакав да го трошам слободното време во учење, мислење и јавна политика и нудење на алтернативи кои можат да ја направат нашата држава поубаво место за живеење за денес и оние кои доаѓаат после нас.I licked my political wounds, so to speak, and prefer to spend my free time learning, thinking about and critiquing public policy and offering alternatives that might make our country a better place for those of us here today and future generations.
Да го провериме ли за прободни рани?Shall we go check him for puncture wounds?
Г-дине Далтон, може да додадете 9 конци на вашето досие со 31 скршена коска,... ...две рани од куршум, девет прострелни рани и четири рани од штрафцигер.WeIl, Mr Dalton, you may add nine staples to your dossier of 31 broken bones,... ..two buIlet wounds, nine puncture wounds and four steeI screws.
Значи ти стрелаш толку добро и само се обидуваш да го раниш?So you're that good of a shot that you were just aiming to wound him?
Ти мислиш дека ќе можеш да раниш неколку?You think your idiot can just wound a couple?
Не можеш да ги раниш сите, пред да не убијат.He can't wound them all before they kill us.
На својот блог, Чај собра неколку видеа од музичари кои веруваат дека тоа е најмалку што можат да го направат, верувајќи ѝ на моќта на музиката која ќе помогне да се излечат раните на срцето.In his blog, Tomonori Shiba gathered a few videos from musicians who believed that it was the least they could do, trusting on music's power to heal the wounds of the heart.
Зошто не сојуз со Нотингем ...да се излечат раните во нашата земја?Why not a union with the House of Nottingham... ...and heal the wounds in our land?
Претпоставувам дека си дома си ги лижеш раните.I guess, you are at home licking your wounds.
Всушност, мислам дека сте доста рационални, и покрај раните, во добра здравствена состојба сте.Actually, I think that you are quite rational, and despite your wounds you're in very good health.
Беа ли раните на тој свештеник, страшни како моите?This priest, were his wounds as bad as mine?
Ако и мене ме ранат така, не губи време со преврски.If I get wounded like that Don't bother with the bandages
Го ранив.I wounded it.
Ме ранивте.You've wounded me.
Мануел Асандо, познат уште како Нокаут Нед, беше хоспитализиран откако го ранија луѓе на Зе.Manuel Machado, a.k.a. Knockout Ned... was hospitalized after being wounded by Li'I Z攕 gang. On leaving the hospital, our reporter interviewed him.
Римјаните го ранија.He was gravely wounded against the Romans.
Кога ме ранија ме тргна од барикадите, ме носеше како наивец и ме донесе домаWhen they wounded me He took me from the barricade Carried like a babe And brought me home to you
Убија неколку луѓе и ранија тројца од моите.They've killed a dozen people, wounded three of my men.
Дефинитивно си го ранил типот.You definitely wounded this guy.
Кога беше убиен големиот човек, мора да сте го раниле.When the big man was killed, you must have wounded it.
Не може да престанеш да бидеш војник само бидејќи те раниле во битка.You don't stop being a soldier 'cause you got wounded in battle.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

гони
chase
кани
invite
раѓа
give birth to
реши
decide
роди
give birth to
рони
crumble
роси
drizzle
руши
tear down
сони
dream
чини
cost

Similar but longer

брани
defend
порани
come early
расони
wake up fully
храни
feed

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'wound':

None found.
Learning languages?