Прдне (to fart) conjugation

Macedonian
23 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
прднам
I fart
прднеш
you fart
прдне
he/she/it farts
прднеме
we fart
прднете
you all fart
прднат
they fart
Future tense
ќе прднам
I will fart
ќе прднеш
you will fart
ќе прдне
he/she/it will fart
ќе прднеме
we will fart
ќе прднете
you all will fart
ќе прднат
they will fart
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би прднал
I (masculine) would have farted
би прднала
I (feminine) would have farted
би прднал
you (masculine) would have farted
би прднала
you (feminine) would have farted
би прднал
he would have farted
би прднала
she would have farted
би прднало
it would have farted
би прднале
we would have farted
би прднале
you all would have farted
би прднале
they would have farted
Past perfect tense
сум прднал
I (masculine) have farted
сум прднала
I (feminine) have farted
си прднал
you (masculine) have farted
си прднала
you (feminine) have farted
е прднал
he has farted
е прднала
she has farted
е прднало
it has farted
сме прднале
we have farted
сте прднале
you all have farted
сум прднале
they have farted
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
прднев
I was farting
прднеше
you were farting
прднеше
he/she/it was farting
прдневме
we were farting
прдневте
you all were farting
прднеа
they were farting
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев прднал
I (masculine) had farted
бев прднала
I (feminine) had farted
беше прднал
you (masculine) had farted
беше прднала
you (feminine) had farted
беше прднал
he had farted
беше прднала
she had farted
беше прднало
it had farted
бевме прднале
we had farted
бевте прднале
you all had farted
беа прднале
they had farted
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе прднев
I will have farted
ќе прднеше
you will have farted
ќе прднеше
he/she/it will have farted
ќе прдневме
we will have farted
ќе прдневте
you all will have farted
ќе прднеа
they will have farted
Past aorist tense
прднав
I farted
прдна
you farted
прдна
he/she/it farted
прднавме
we farted
прднавте
you all farted
прднаа
they farted
Imperative tense
-
прдни
you fart
-
-
прднете
you all fart
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум прднел
I (masculine) will fart
ќе сум прднела
I (feminine) will fart
ќе си прднел
you (masculine) will fart
ќе си прднела
you (feminine) will fart
ќе е прднел
he will fart
ќе е прднела
she will fart
ќе е прднело
it will fart
ќе сме прднеле
we will fart
ќе сте прднеле
you all will fart
ќе сум прднеле
they will fart

Examples of прдне

Example in MacedonianTranslation in English
Ух добро, добро секогаш кога некој ќе прдне, демон добива свои крила."Uh, well, well, every time somebody farts, "a demon gets his wings."
Твојта мајка е толку дебела што кога ќе прдне,Yo, yo mama's so fat, that when she farts...
Ниту некогаш ќе прднам пред него.Nor will I ever fart in front of him.
Од сега, подобро да се поклонувате секогаш кога ќе прднам.From now on, you'd better kneel every time I fart.
Еве, изеди го ова сирење, ама без да прднеш и може да спиеш со сестра ми.Here. Eat this cheese without farting, and you can sleep with my sister.
Ако прднеш силно, скока скоро метар.You cut a loud fart, he jumped three feet.
Што и да е, немојте да прднете.Whatever you do, don't fart.
А кога Тајрелови ќе прднат, мириса како роза.And when a Tyrell farts, it smells like a rose.
Јас прднав.I farted.
Упс, прднав.Oops, I farted.
Упс, прднав. Добро?Oops, I farted.
Второ, јас јадев многу лук и самошто прднав.Two, I ate a lot of garlic, and I just farted.
Жалам, што ти прднав во чантата.I'm sorry I farted into your purse.
Конечно ќе откријат на кого прдна Phillip за да излезе од затвор.They're gonna finally reveal who phillip farted on to get out of jail!
Глупаво? Phillip прдна многу силно во нечија фаца, но не се знае во чива се до епизодата оваа недела!Dumb?Phillip farted in somebody's face super hard, but you don't know who until this week's episode!
Конечно ќе ја дознаеме шокантната вистин за тоа на кого му прдна Phillip.We're finally gonna learn the shocking truth of who phillip farted on.
Terrance му прдна на на американскиот претседател, но Phillip го извлече подебелиот крај.Terrance farted on the american president,but phillip took the heat.
Еднаш прдна цела слива надвор.One time, he farted an entire plum.
Ако кажеш дека си почувствувал прдеж, а никој не прднал? Како кога поминуваме покрај фарма?But if you say you smelled a fart and nobody farted, like if we were just passing a slaughterhouse...
Никогаш не сум прднала пред него.I have never farted in front of him.
Мириса како риба да прднала овде.Oh, yeah. It smells like a fish farted in here.
Има бебе и тоа прднало.She had a baby boy and it farted.
Но таа беше всушност сеуште трудна со бебето и тоа прднало внатре во неа.But she was actually still pregnant with the baby boy and it farted inside her.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

бидне
happen
кидне
run away
мрдне
move
падне
fall
перне
whack
пивне
take a sip
пикне
put
пипне
touch
писне
yell
почне
start
прсне
gush
пукне
crack
седне
sit down

Similar but longer

помрдне
move

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'fart':

None found.
Learning languages?