Памти (to remember) conjugation

Macedonian
29 examples
This verb can also mean the following: recall

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
памтам
I remember
памтиш
you remember
памти
he/she/it remembers
памтиме
we remember
памтите
you all remember
памтат
they remember
Future tense
ќе памтам
I will remember
ќе памтиш
you will remember
ќе памти
he/she/it will remember
ќе памтиме
we will remember
ќе памтите
you all will remember
ќе памтат
they will remember
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би памтел
I (masculine) would have remembered
би памтела
I (feminine) would have remembered
би памтел
you (masculine) would have remembered
би памтела
you (feminine) would have remembered
би памтел
he would have remembered
би памтела
she would have remembered
би памтело
it would have remembered
би памтеле
we would have remembered
би памтеле
you all would have remembered
би памтеле
they would have remembered
Past perfect tense
сум памтел
I (masculine) have remembered
сум памтела
I (feminine) have remembered
си памтел
you (masculine) have remembered
си памтела
you (feminine) have remembered
е памтел
he has remembered
е памтела
she has remembered
е памтело
it has remembered
сме памтеле
we have remembered
сте памтеле
you all have remembered
сум памтеле
they have remembered
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
памтев
I was remembering
памтеше
you were remembering
памтеше
he/she/it was remembering
памтевме
we were remembering
памтевте
you all were remembering
памтеа
they were remembering
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев памтел
I (masculine) had remembered
бев памтела
I (feminine) had remembered
беше памтел
you (masculine) had remembered
беше памтела
you (feminine) had remembered
беше памтел
he had remembered
беше памтела
she had remembered
беше памтело
it had remembered
бевме памтеле
we had remembered
бевте памтеле
you all had remembered
беа памтеле
they had remembered
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе памтев
I will have remembered
ќе памтеше
you will have remembered
ќе памтеше
he/she/it will have remembered
ќе памтевме
we will have remembered
ќе памтевте
you all will have remembered
ќе памтеа
they will have remembered
Past aorist tense
Imperative tense
-
памти
you remember
-
-
памтете
you all remember
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум памтел
I (masculine) will remember
ќе сум памтела
I (feminine) will remember
ќе си памтел
you (masculine) will remember
ќе си памтела
you (feminine) will remember
ќе е памтел
he will remember
ќе е памтела
she will remember
ќе е памтело
it will remember
ќе сме памтеле
we will remember
ќе сте памтеле
you all will remember
ќе сум памтеле
they will remember
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
памтен
remembering
памтејќи
remembering
памтење
remembering
памтел
remembering
памтела
remembering
памтело
remembering
памтеле
remembering
remembered
remembered
remembered
remembered

Examples of памти

Example in MacedonianTranslation in English
Гандалф, стар пријателе... Оваа ноќ ќе се памти!Gandalf my old friend, this will be a night to remember
Тој одлично памти, се што било во минатото. Но секој ден треба да го потсетувам кој сум јас.He remembers things from a long time ago,,, clear as a bell,,, but ever day, I gotta tell him who I am.
Едноставно, лесно се памти.Simple, easy to remember.
Само слушај и памти.You just have to listen and remember.
Го памтам.I remember him. That's him.
Еј, го памтам брат ти, Двејн?Hey, remember your brother, Duane?
-Се разбира дека Го памтам.- Ofcourse I remember.
Но, не го памтам добро патот.Well, I don't remember the way very well.
Мислам дека те памтам.I think I remember you.
Ја памтиш ли сцената со Индиана во фрижидерот.Do you remember the scene with Indiana in the refrigerator?
Да... Ана, памтиш кога прв пат се сретнавме?Yeah, well-- Anna, you remember when we first met ?
Не го памтиш, или не го гледаш?You don't remember or you can't see?
Го памтиш...You remember...
Морам нешто да те прашам само немој да се лутиш. Дали памтиш кога татко ти те снимаше со видео камера?Don't freak out if I ask you this but ..did you remember the day your father got that video camera?
Нема да сме биле тука ниту ќе памтиме што билоYou know, we never came here. We didn't meet Doug. We don't remember it ever happening.
Кавула највеќе го памтиме по клеветничката кампања "Не гласајте за глупавиот!"kavula is best remembered for his slanderous "Don 't Vote for Stupid!" campaign.
Ни кажуваат да ја памтиме идејата, а не човекот.We are told to remember the idea and not the man.
Преживуваме ако памтиме, но понекогаш преживуваме, и ако забораваме.We survive by remembering, but sometimes we survive by forgetting.
Секој ден ќе ја памтиме таа ноќ и заветот кој го дадовме.Every day We'll remember that night And the vow that we made
Чеда мои, овој ден ќе го памтите како денот кога за малку го изедовте...Alas, my children, this is the day you shall always remember as the day you almost...
Ја памтите ли нејзината мајка?Right. Do you remember her mother?
Не знам дали ги памтите Ардените за време на војната, но не беше тоа баш скитање на Шанз Елизе...I don't know if you remember the Ardennes during wartime, but it wasn't exactly a stroll on the Champs EIisée...
Ја памтите армијата, нели?You remember the army, don't you?
-...лугето го памтат тоа.-...people remember that.
Не останаа многу, кои што ги памтат старите денови, но нема врска, бидејки се врати.There are not many of us left who remember those days.
Единствено по што ќе ме памтат е дека бев луда и ти ја упропастив среќата.All anyone will remember of me is I was crazy and I ruined your happiness.
Таквите лесно се памтат.He's somebody you'd remember.
Сите го памтат тој дел.Everybody remembers that part.
Но памтете, кафето ви дава среќа.But remember, coffee can be hot.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

плати
pay
прати
send
прети
threaten
пушти
let

Similar but longer

запамти
remember
памети
remember

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'remember':

None found.
Learning languages?