Остави (to leave) conjugation

Macedonian
73 examples
This verb can also mean the following: relinquish, abandon

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
оставам
I leave
оставиш
you leave
остави
he/she/it leaves
оставиме
we leave
оставите
you all leave
остават
they leave
Future tense
ќе оставам
I will leave
ќе оставиш
you will leave
ќе остави
he/she/it will leave
ќе оставиме
we will leave
ќе оставите
you all will leave
ќе остават
they will leave
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би оставил
I (masculine) would have left
би оставила
I (feminine) would have left
би оставил
you (masculine) would have left
би оставила
you (feminine) would have left
би оставил
he would have left
би оставила
she would have left
би оставило
it would have left
би оставиле
we would have left
би оставиле
you all would have left
би оставиле
they would have left
Past perfect tense
сум оставил
I (masculine) have left
сум оставила
I (feminine) have left
си оставил
you (masculine) have left
си оставила
you (feminine) have left
е оставил
he has left
е оставила
she has left
е оставило
it has left
сме оставиле
we have left
сте оставиле
you all have left
сум оставиле
they have left
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
оставев
I was leaving
оставеше
you were leaving
оставеше
he/she/it was leaving
оставевме
we were leaving
оставевте
you all were leaving
оставеа
they were leaving
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев оставил
I (masculine) had left
бев оставила
I (feminine) had left
беше оставил
you (masculine) had left
беше оставила
you (feminine) had left
беше оставил
he had left
беше оставила
she had left
беше оставило
it had left
бевме оставиле
we had left
бевте оставиле
you all had left
беа оставиле
they had left
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе оставев
I will have left
ќе оставеше
you will have left
ќе оставеше
he/she/it will have left
ќе оставевме
we will have left
ќе оставевте
you all will have left
ќе оставеа
they will have left
Past aorist tense
оставив
I left
остави
you left
остави
he/she/it left
оставивме
we left
оставивте
you all left
оставија
they left
Imperative tense
-
остави
you leave
-
-
оставете
you all leave
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум оставел
I (masculine) will leave
ќе сум оставела
I (feminine) will leave
ќе си оставел
you (masculine) will leave
ќе си оставела
you (feminine) will leave
ќе е оставел
he will leave
ќе е оставела
she will leave
ќе е оставело
it will leave
ќе сме оставеле
we will leave
ќе сте оставеле
you all will leave
ќе сум оставеле
they will leave
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
оставен
leaving
leaving
leaving
оставел
leaving
оставела
leaving
оставело
leaving
оставеле
leaving
оставил
left
оставила
left
оставило
left
оставиле
left

Examples of остави

Example in MacedonianTranslation in English
Блогот Vastagbőr објави дека унгарскиот премиер Виктор Орбан исто така добил едно чоколадо, го изел, и потоа гласал за создавањето на национален тутунски дистрибутер, кој ќе остави стотици луѓе без работа.Vastagbőr blog reported that Hungary's Prime Minister Viktor Orbán also received a bar of chocolate, ate the chocolate, and then proceeded to vote in favor of creating the national tobacco distributor, which would leave hundreds of people unemployed.
Ахмадинеџад ќе биде отпуштен, но зад себе ќе остави уништена држава.Ahmadinejad will be dismissed but leave behind him a destroyed country.
На Русија и се подарени некои од најголемите резерви на природни богатства во светот, а сепак демографската криза која владее во неа, уште од распадот на Советскиот Сојуз, може да ја остави Русија без младина која ќе ја брани својата татковина.Russia is endowed with some of the greatest stores of natural resources in the world, and yet the demographic crisis that has plagued the country since the fall of the Soviet Union may leave Russia with no youth to defend their homeland.
Тој нагласи дека наместо затворање на А1 ТВ, Владата треба да најде решение „кое ем ќе го остави медиумот да функционира ем кривичната постапка да си продолжи, ем да се обезбеди долгот“ поврзан со истрагата за избегнување плаќање данок против нејзиниот сопственик:He noted that instead of closing down A1 TV, the government could find a solution that would leave this media outlet functioning, alongside continuing the tax evasion investigation against its owner, and securing the assets that can be used as a guarantee for repayment of the debt:
Во текот на неговиот 30-минутен говор, премиерот на РМ ја даде и многу коментираната изјава дека токму тој, лично, е креаторот и главниот поддржувач на проектот Скопје 2014, кој ќе остави незаобиколен белег во историјата.During his 30-minute speech , the Macedonian PM gave a much-commented-on statement that he personally had been the instigator and the chief backer of the Skopje 2014 project, which would leave an unavoidable mark in history.
Ке ги оставам пораките на Твитер да ја опишат еуфоријата која се чувствува во воздухот:I will leave tweeps to describe the euphoria in the air:
Пред истрелот, тој наводно извикал „не сакам да оставам никакви долгови на децата“.Before the shot, he reportedly shouted that he "didn't want to leave any debts to his children".
За сега ве оставам со постот и предлогот на Сенаторот Флорес што се однесува на Ворлд Оф Воркрафт:For now, I leave you with Senator Flores' post and proposal regarding World of Warcraft:
Ќе те оставам 30 секунди и веќе си избегала со помлад.So I leave you alone for 30 seconds and you elope with a younger man.
Не можам да го оставам.I cant leave him
-Ајде, девојче,... не сакаш белким да го оставиш на некоја мечка да го раскине.- Come on, girlie, you don't want to leave him for some cat or bear to rip open.
Како можеш да му ја оставиш на него таа одлука?Just tell me how you can leave that kind of decision to him.
Што не не оставиш на мира. Бидеш пристоен и оставиш не на мира.Why don't you be nice and leave us alone?
Зошто не го оставиш твојот пријател овде?Why don't you leave your friend here?
Особено ако ја оставиш вратата отворена.Especially if you leave the door open.
Зошто не можеше едноставно да го оставиме споменикот на своето место и да служи како историски споменик?Why couldn't we just leave the monument to be where it was and to serve as a historical monument?
Мораме повторно да размислиме за тоа каков вид на земја и општество сакаме да им оставиме на нашите деца и идните генерации, и затоа мора сите да реагираме, никој не смее да остане рамнодушен, бидејќи несреќни случаи како овој станаа наше секојдневие... криминалот е резултат на сиромаштијата, мизеријата, невработеноста, неправедните социјални политики, дури и самата полиција со ниските плати е позагрижена за gasosa за нивниот опстанок отколку за одбрана и заштита на граѓаните и општото добро.We have to rethink the type of country and society that we want to leave for our children and future generations, and in this way we all have to react and nobody can remain indifferent, because unfortunately cases like this are everyday for us... criminality is the fruit of poverty, misery, unemployment, unjust social policies, even the police themselves with low salaries are more worried about gasosa for their survival than for the defense of the citizen and the common good.
Дека ние треба секогаш да ја оставиме следната генерација во ужасен очај и соочена со предизвикот од повторно градење на име за себе и за нивната држава, сé додека ние не уништиме сé, повторно.That we should always leave the next generation in dire despair and faced with the challenge of re-building a name for themselves and their country, until we ruin it all, all over again.
Се работи за верување дека сите заедници ќе имаат корист од тоа и доверба дека ние во Хондурас имаме и повеќе од потребно да успееме, без да оставиме странците да копаат по нашата иднина.It is about believing that all communities can benefit. It is about believing and having confidence that we in Honduras have more than enough to succeed without having to leave for foreign lands to seek out our futures."
„Каков белег ќе оставиме“ - кампањата за слободни и фер избори ја водат НДИ-Македонија, Метаморфозис, МОСТ, Македонското женско лоби и ИПД."What mark will we leave?" - the Campaign for Free and Fair Elections run by NDI Macedonia, Metamorphosis, MOST, Macedonian Women's Lobby, and IPD.
Јас сум капитализам и секако можете да го имате вашиот Египет, но морате да ги оставите тие базени со нафта во заливот за мене и само мене!I am capitalism and sure you can have your Egypt but you've got to leave those lovely pools of oil in the gulf for me and only me!
Неопходно е да го оставите вашето лично име или името на оној што ги подарува чевлите.It is necessary that you leave your own name or name of someone who gives shoes.
Тоа е пред вас и треба да се борите да го промените, зошто ќе им го оставите како бреме на потомците.It is before you and you must fight to change it because (otherwise) you will leave it as a burden for your descendants.
Учествувајте во Проектот 11 единаесет и Еден ден на земјата за да го оставите вашиот белег врз светот.Participate in the 11Eleven project and One Day on Earth to leave your mark on the world.
Ве молам да не ме оставите.Please don't leave me.
Регистрираните корисници исто така можат да остават коментари за нивното искуство при дарување крв, со што Северина се надева дека ќе помогне за да им покаже на луѓето колку е лесно и потребно да се донира крв барем еднаш годишно.Registered users can also leave comments about their experience donating blood, which Severina hopes will help show people how easy and necessary it is to donate blood at least once a year.
Оваа ситуација е уште полоша кога станува збор за вдовици или немажени жени... Во случаи кога постоечките фарми биле потрошени заради неодржливите земјоделски практики, мажите преферираат да ги резервираат плодните површини за нивна сопствена употреба, а да ги остават помалку плодните на жените.This situation is worse when it comes to widows or unmarried women...In cases where the existing farmlands have been depleted due to unsustainable agricultural practices, men would prefer to reserve the fertile areas for their own use and leave the less fertile ones to the women.
Оваа акција е упатена кон граѓаните на Србија и можат да учествуваат сите , очекуваме од нив независно да издигнат еден постојан споменик, кој ќе биде нивен личен израз на одговорност и солидарност со жртвите. Ги повикуваме граѓаните да подарат чевли и да ги остават своите пораки за семејствата на жртвите.The action is participative and directed towards citizens of Serbia and it expects them to independently erect a permanent monument, which will be their own expression of responsibility and solidarity with the victims We are calling upon citizens to donate shoes and leave their messages in them for the victims' families.
Сакам да упатам повик до сите граѓани да дојдат на плоштадот Трг Републике како хуман гест да запалат свеќи и остават цвеќиња со што би покажале дека има многу луѓе во Србија кои се против насилство и дека Србија никогаш нема да го заборави францускиот граѓанин Брис Татон ниту пак ќе дозволи повторување на вакви настани во иднина.I want to call on all people in Belgrade to come to the Trg Republike square as a human gesture, light candles and leave flowers to show that there are many people in Serbia who are against violence and that Serbia will never forget French citizen Brice Taton, nor will it allow a similar thing to happen again.
Мислев дека ќе ми дадат фраза која ќе звучи нешто како „Не сакаме нашите родители да заминат“ или „Не сакаме луѓето од нашата заедница да не остават“ и кога ја прочитав фразата, звучеше нешто како „Сакаме владата на Соединетите Американски Држави да создаде закон за да нашите родители можат да работат таму, бидејќи тука немаме никаква работа.“ Беше толку добро напишано што јас бев шокирана.I thought they were going to give me a phrase that would say something like, “We don’t want our parents to leave” or, “We don’t want people from our community to leave us,” and when I read the phrase it was something like, “We want the government of the United States to create a law for our parents to work there because here we don’t have any jobs.” It was so well written that I was shocked.
Не можев да го најдам соодветниот превод на „опстојување“ на јапонски, па го оставив како што е.I couldn't find the right translation of "curation" in Japanese, so I left it as it is.
Го оставив татко ми да научам како да ги сакам мажите, и заминав на континент сѐ уште непријателски, бидејќи е непознат...I left my father to learn how to love men, a continent still hostile, because it is a foreign one....
Го оставив покрај креветот.I left it by the bed.
Другите ги оставив во Доџ како облог.Less than $20 I left the rest in Dodge City at 5 to 1 You?
Не, го оставив.No, I left him.
Не можам да верувам дека ја оставивме на терасата.I can't believe we just left her on the porch.
Ти оставивме пакет.Hey, listen, we left a package foryou in the mail room.
Премногу веруваше во тоа, за да би се променила некогаш... ...па таму и ја оставивме.She believed in it all way too much to ever change. So that's exactly where we left her.
- Го оставивме Џо.- We left Joe.
Г и оставивме другите, Рид.We left the rest ofthe team, Rid.
Го оставивте моторот запален.You left the engine running.
Во својот извештај ќе кажам дека знаевте дека е таму но ја оставивте да умре.I'm going to say in my report that you left her out there to die.
Проблемот што го оставивте на таблата...The problem that you left on the board...
Ме оставивте сам со моите рани.You left me to my wounds!
Го оставивте Џек-џек сам?!-Се разбира дека најдовме дадилка...You left Jack-Jack alone? - Of course we got a sitter. - We got someone, Mom.
Спорната одлука не ги подели само претседателот Тадиќ и министерот Јеремиќ, туку и читателите кои оставија повеќе од 250 коментари на статијата, главно дебатирајќи за последиците од нивната надворешна политика.The disputed decision divided not only President Tadic and minister Jeremic, but also readers who left more than 250 comments on the article, mainly discussing its foreign policy consequences.
Овој проблем привлече внимание на неколку илјадници луѓе од Хрватска и Србија, како и на целиот регион, коишто ги оставија своите коментари на неколку други интернет платформи и форуми во изминативе неколку дена.This issue has drawn attention of several thousand people from Croatia and Serbia, as well as the rest of the region, who have left their comments on many other internet platforms and forums in the past few days.
На Фејсбук, на страницата „Инес Перез Конча“ луѓето оставија бројни коментари со кои ги осудуваат нејзините зборови и дури ја навредуваат.On Facebook, on the page “Ines Perez Concha” people left numerous comments condemning her words and even insulting her.
Од друга страна, декадите поминати во војна ја оставија земјата со илјадници вдовици и сирачиња.On the other hand, decades of war left the country with thousands of widows and orphans.
Силните дождови кои ја погодија областа Буенос Аирес оставија најмалку 35 мртви и илјадници без дом.The heavy rains that hit the province of Buenos Aires have left at least 35 people dead and thousands homeless.
Доколку сакате да волонтирате, односно да вложите дел од своето време за мапирање на критични области и ви е позната употребата на онлајн алатки, контактирајте ги авторката на написов, или Харис Алишиќ преку Твитер, или оставете коментар на Глобал војсис, и ќе ве контактираме со повеќе информации за тоа како би можеле да помогнете.If you would like to volunteer your time to help map critical areas and are familiar with using online tools, please contact the author of this article, or Haris Alisic via Twitter, or leave a comment here on Global Voices, and we will contact you for more information on what you can do to help.
Затоа повелете разгледајте ги различните сајтови на Глобал Војсис Лингва и доколку сакате оставете коментар или искажете ја вашата поддршка.So please feel free to check out the different Global Voices Lingua sites and if you wish to, leave a comment and show your support.
Доколку имате предлог за некоја книга која мора да се прочита од вашата земја, исто така оставете коментар подолу.And if you have any recommendations for any must-read works from your own country, please leave a comment too.
Прво нешто што воопшто не го разбирам е дека Замбија е христијанска нација и што никогаш нема да го разберам во мојот живот. Не гледам ништо злобно во тоа мојот комшија да биде хомосексуалец сè додека тој не ги загрози моите права. Ако двајца возрасни мажи одлучиле да бидат заедно тогаш оставете ги.First of all Zambia being a christian nation is one thing that i have never understood in my life-from the time that thief declared the status.I dont think there is anything sinister about my neighbour being gay for as long as he does not infinge my rights.When two male adults agree on being with each other then leave them.There are many questions that will arise here,however just like polygamy is accepte in our traditional set, when two adults reach a concordance.Yet some people demonise it.I think zambia is the only country in the world where any rational thinking is prevented with a poretext of being a x-tian nation.If we trully are a x-tian nation then lets ban all polygamy marriages, the act of worshiping ancestral spirits etc and criminalise them.
Едноставно оставете го целиот сајт.Just leave the whole site.
Според весникот, овие сметки се дел од наследството кое таткото на кралот, Дон Хуан де Борбон, го оставил на неговите деца, кое делумно го наследил од неговиот татко, Крал Алфонсо XIII, кој беше избркан од Шпанија во 1931.According to the paper, these accounts are part of the inheritance that the king's father, Don Juan de Borbón, left to his children, which he would have in part inherited from his father, King Alfonso XIII, who was expelled from Spain in 1931.
Многумина чуле за францускиот урбан уметник Invadera, кој оставил белег на урбаните уметници низ цела Европа и речиси целата своја уметност ја засновува врз флиперска игра од доцните 90ти години.Many have already heard of the French urban artist Invadera who based much of his art on a particular arcade game in the late 1990s and left his mark on urban artists throughout Europe.
Кога човекот видел дека проблемот е голем, ги оставил децата на октомврискиот дожд и отишол да побара помош.When our man saw how big the trouble was, he left the children back in the October rain, and went to ask for help.
Тони Глик пријавил банкрот иво 1990 и оставил многу луѓе од Нашуа на улица.Tony Glick filed for bankruptcy in 1990 and left a lot of people in Nashua on the hook.
Ни ги оставил оделата.He's left us stillsuits.
Затоа што вратата си ја оставила ширум отворена.Because you left the front door wide open.
- Сите би не оставила надвор - Престанете!You would've left us out there. Break it up.
Ја оставила.She left it.
Хм, верувам дака ожалостената... сака да каже дака е изненадна смрт... На нејзиниот единствен татко, му оставила голема празнина... Во банка...Um, I believe that what the bereaved... is trying to express is that the sudden death... of her only father has left a great gaping void... in her bank... in her life.
За секое мало девојченце која оставила колачи и млеко за Дедо Мраз во божиќната ноќ.Every little girl who left cookies and milk for Santa on Christmas night.
Види, види, види. Семејството те оставило со некој мал товар, нели?Well, well, well... your family has left you with a bit of a burden, haven't they?
Мислам дека оружјето удрило во дрвото и оставило дел од метал.I think the blade impacted the wood, left a chip of metal.
Не им ги кажуваш на сите проблемите и како момчето те оставило, и дека бракот може ќе успее.You're not telling everyone about your problems and how your boyfriend left you, and maybe marriage will work out.
Еј, Еди, сигурен си дека не сакаш да одиме и да провериме дали ги оставиле парите?Hey, Eddie, you sure you don't wanna go check to see if they left the money?
Г-дине Прајс, ќе можеме ли да поразговараме за пораката која сте ја оставиле на мојот автомобил.Mr Price, can we talk about the note that you left on my car?
Ги оставиле своите пораки, во своите записи во усните традиции,храмовите можеме да се прашаме:They left the message in their texts, oral tradition, in their temples.
Ламар мисли дека сте го оставиле оти Џон ве заменил со Пред-Криминалот.Lamar thinks you left John because he lost himself in Precrime instead of you.
Само овие големи, сплеткани пајажини што ги оставиле.Just these huge, intricate webs they've left behind.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

објави
publish
остава
leave
остане
stay
остари
grow old

Similar but longer

достави
deliver
изостави
leave out
постави
set up
состави
put together

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'leave':

None found.
Learning languages?