Опколи (to surround) conjugation

Macedonian
29 examples
This verb can also mean the following: besiege

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
опколам
I surround
опколиш
you surround
опколи
he/she/it surrounds
опколиме
we surround
опколите
you all surround
опколат
they surround
Future tense
ќе опколам
I will surround
ќе опколиш
you will surround
ќе опколи
he/she/it will surround
ќе опколиме
we will surround
ќе опколите
you all will surround
ќе опколат
they will surround
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би опколил
I (masculine) would have surrounded
би опколила
I (feminine) would have surrounded
би опколил
you (masculine) would have surrounded
би опколила
you (feminine) would have surrounded
би опколил
he would have surrounded
би опколила
she would have surrounded
би опколило
it would have surrounded
би опколиле
we would have surrounded
би опколиле
you all would have surrounded
би опколиле
they would have surrounded
Past perfect tense
сум опколил
I (masculine) have surrounded
сум опколила
I (feminine) have surrounded
си опколил
you (masculine) have surrounded
си опколила
you (feminine) have surrounded
е опколил
he has surrounded
е опколила
she has surrounded
е опколило
it has surrounded
сме опколиле
we have surrounded
сте опколиле
you all have surrounded
сум опколиле
they have surrounded
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
опколев
I was surrounding
опколеше
you were surrounding
опколеше
he/she/it was surrounding
опколевме
we were surrounding
опколевте
you all were surrounding
опколеа
they were surrounding
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев опколил
I (masculine) had surrounded
бев опколила
I (feminine) had surrounded
беше опколил
you (masculine) had surrounded
беше опколила
you (feminine) had surrounded
беше опколил
he had surrounded
беше опколила
she had surrounded
беше опколило
it had surrounded
бевме опколиле
we had surrounded
бевте опколиле
you all had surrounded
беа опколиле
they had surrounded
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе опколев
I will have surrounded
ќе опколеше
you will have surrounded
ќе опколеше
he/she/it will have surrounded
ќе опколевме
we will have surrounded
ќе опколевте
you all will have surrounded
ќе опколеа
they will have surrounded
Past aorist tense
опколив
I surrounded
опколи
you surrounded
опколи
he/she/it surrounded
опколивме
we surrounded
опколивте
you all surrounded
опколија
they surrounded
Imperative tense
-
опколи
you surround
-
-
опколете
you all surround
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум опколел
I (masculine) will surround
ќе сум опколела
I (feminine) will surround
ќе си опколел
you (masculine) will surround
ќе си опколела
you (feminine) will surround
ќе е опколел
he will surround
ќе е опколела
she will surround
ќе е опколело
it will surround
ќе сме опколеле
we will surround
ќе сте опколеле
you all will surround
ќе сум опколеле
they will surround
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
опколен
surrounding
surrounding
surrounding
опколел
surrounding
опколела
surrounding
опколело
surrounding
опколеле
surrounding
опколил
surrounded
опколила
surrounded
опколило
surrounded
опколиле
surrounded

Examples of опколи

Example in MacedonianTranslation in English
Мораме да ја почекаме групата на Коули да ги опколи.We need to wait for Cowley's group to surround him.
Полицијата го опколи хотелот Линт, во сентарот на градот, каде што неидентификуваниот лудак се верува дека се наоѓа... ...кој што е крив за денешното дивеење и насилството на улиците.Police have moved to surround the Hotel Lint, where the madman behind today's mayhem... is holed up and making a desperate last stand.
Наредив да се опколи целата катедрала.I had the entire cathedral surrounded.
Вашингтон избега од Север и го опколи Корнвалис, кој не можеше да се повлекува кон морето.Washington escaped from the north and surrounded Cornwallis, who could not retreat to the seas.
Полицијата го опколи местото за да ги контролира илјадниците посетители кои дојдоа да ја покажат нивната подршка.Police have surrounded the area in order to control thousands of visitors who have arrived to show their support.
Ќе ги опколиме.We'll surround them.
Мораме да ги извлечеме оттаму, на отворен простор, каде можеме да ги опколиме и да ги нападнеме од сите страни. Да ги нападнеме.We got to draw them out of there onto open ground where we can surround them, attack them on all sides.
Сакав да го навлечам Планината на запад, во нашата земја каде што ќе можеме да го опколиме и убиеме.I wanted to draw the Mountain into the west, into our country where we could surround him and kill him.
Затоа да ја опколиме и да напишеме се' што можеме.So let's surround this mess and report the hell out of it.
Барем дозволи ни да го опколиме местото.- At least let us surround the perimeter.
По повеќе од еден месец мирни протести и собири на плоштадот Синтагма, минатата среда на 29 јуни, на денот кога беше закажано изгласувањето на Мерките за штедење од среднорочната програма на Владата, демонстрантите имаа намера да ја опколат зградата на собранието.After more than a month of peaceful protests and gatherings at Syntagma (Constitution) Square, protesters were planning to surround the House of the Parliament last Wednesday, June 29, the day for which the vote for the Mid-Term Austerity Programme had been scheduled.
Не можат да ме опколат.They can't surround me
-Ќе биде потребна армија за да се опколат.- It'll take an army to surround them.
Те опколивме.. еј!We've got you surrounded front and... hey!
ВЕ опколивме спуштите гооружјетоWe have you surrounded. Lay down your weapons!
Го опколивме вампирот.Now, we got the vamper surrounded.
Можеби собира војска да ја спаси сестра му, Ваше Величество, но ние го опколивме дворецот Линколн и наскоро ќе умре од глад.Gloucester may indeed be raising forces to rescue his sister, Your Majesty. But we have surrounded Lincoln Castle, and shortly they will starve.
Четворица Американци, вклучувајќи го и амбасадорот Кристофер Стивенс, беа убиени кога милитантите истрелаа ракети кон нив додека беа превезувани кон побезбедна локација откако демонстрантите ја опколија зградата на конзулатот.Four Americans, including Ambassador Christopher Stevens were killed when militants fired rockets at them as they were being driven to a safer location after protesters surrounded the consulate building.
"Четири Шпанци со каубојки ме опколија блиску."Four Spanish men had surrounded me.
Не опколија.They've got us surrounded. "SVETLANA"
Го опколија.They got him surrounded.
Ја опколија куќата... ...но, Вилијамс не беше таму.They surrounded the house, all right... ...but Williams wasn't there.
Завземете го јужното крило, опколете ги од запад.Take the south flank surround them from the west.
Ву Дзи, бегај. Можно е веќе да те опколила кинеската полиција.You may have already been surrounded by the Chinese Police
Најновите информации велат дека демонстрантите го опколиле конзулатот, бесни поради филмот со кој се исмејува Пророкот Мухамед, а е во изработка на американско-израелски режисер.News reports say protesters surrounded the Consulate, outraged over a film which ridiculed Prophet Mohammed, produced by an American-Israeli film maker.
Го опколиле целото место.They got this whole place surrounded.
Мислев дека го нашле продавачот и ја опколиле областа.I thought they located the seller and had the area surrounded.
Најверојатно не опколиле.They probably got us surrounded.
Ама го опколиле.But he's surrounded.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

Not found
We have none.

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'surround':

None found.
Learning languages?