Беси (to hang) conjugation

Macedonian
21 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
бесам
I hang
бесиш
you hang
беси
he/she/it hangs
бесиме
we hang
бесите
you all hang
бесат
they hang
Future tense
ќе бесам
I will hang
ќе бесиш
you will hang
ќе беси
he/she/it will hang
ќе бесиме
we will hang
ќе бесите
you all will hang
ќе бесат
they will hang
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би бесел
I (masculine) would have hung
би бесела
I (feminine) would have hung
би бесел
you (masculine) would have hung
би бесела
you (feminine) would have hung
би бесел
he would have hung
би бесела
she would have hung
би бесело
it would have hung
би беселе
we would have hung
би беселе
you all would have hung
би беселе
they would have hung
Past perfect tense
сум бесел
I (masculine) have hung
сум бесела
I (feminine) have hung
си бесел
you (masculine) have hung
си бесела
you (feminine) have hung
е бесел
he has hung
е бесела
she has hung
е бесело
it has hung
сме беселе
we have hung
сте беселе
you all have hung
сум беселе
they have hung
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
бесев
I was hanging
бесеше
you were hanging
бесеше
he/she/it was hanging
бесевме
we were hanging
бесевте
you all were hanging
бесеа
they were hanging
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев бесел
I (masculine) had hung
бев бесела
I (feminine) had hung
беше бесел
you (masculine) had hung
беше бесела
you (feminine) had hung
беше бесел
he had hung
беше бесела
she had hung
беше бесело
it had hung
бевме беселе
we had hung
бевте беселе
you all had hung
беа беселе
they had hung
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе бесев
I will have hung
ќе бесеше
you will have hung
ќе бесеше
he/she/it will have hung
ќе бесевме
we will have hung
ќе бесевте
you all will have hung
ќе бесеа
they will have hung
Past aorist tense
Imperative tense
-
беси
you hang
-
-
бесете
you all hang
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум бесел
I (masculine) will hang
ќе сум бесела
I (feminine) will hang
ќе си бесел
you (masculine) will hang
ќе си бесела
you (feminine) will hang
ќе е бесел
he will hang
ќе е бесела
she will hang
ќе е бесело
it will hang
ќе сме беселе
we will hang
ќе сте беселе
you all will hang
ќе сум беселе
they will hang
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
бесен
hanging
бесејќи
hanging
бесење
hanging
бесел
hanging
бесела
hanging
бесело
hanging
беселе
hanging
hung
hung
hung
hung

Examples of беси

Example in MacedonianTranslation in English
Тоа е сурово, Рој. Да се беси заспан човек за да се задоволи печатот.That's kind of raw, Roy, hanging a man in his sleep to please a newspaper.
-Сиостемот на порота бил измислен г-не Истер зато што илјадници години пред тоа индивидуален судија ја имал моќта да беси. На пример,младите луѓе кои не му се допаѓале.The jury system was originated, Mr. Easter, because, for thousands of years before that, an individual judge had the power to hang, for example, any young man he simply did not like.
Се бесам.I'm hanging myself.
Не сакам да бесам момчиња бидејќи им било страв.I don’t care to hang a boy for being frightened, either.
Значи ова е новото ПТЕ... Ги бесиш сопствените.So, this is the new CTU-- you hang your own.
Смири се, душо, тебе нема да те бесиме.Calm down, sweetheart, we're not gonna hang you.
Сакаат да го бесиме Вилијамс кога ним им одговара.They want me to hang Williams at their convenience.
Зошто не го бесите во 5 наместо во 7?Why can't you hang this guy at 5:00 instead of 7?
Кого го бесите?Uh, who are you gonna hang?
- Ги затвораат и ги бесат.- Take them and hang them.
Добро е да се бесат пирати.It's good to hang pirates.
Што всушност работат дезертерите? Ги бесат?What do they do with deserters any way? hang them?
А утре го бесат Вилијамс.He has twins, and Williams gets hanged.
Нашиот Бог мора да се смее на глетката на нашите недостојни цареви што бесат парчина од камења и метал врз нивните доблесни слуги.How God must laugh at the spectacle of unvirtuous kings hanging bits of rock and metal on virtuous men.
Забавниот дел... беше кога ги бесев како стока.The fun part... was hanging them like cattle.
Забавниот дел беше кога ги бесев како стока, пред да им ги исечам гркланите.The fun part was hanging them like cattle Right before I cut their throats.
Затворот Пуду е стар над 100 години, изграден од Британците со евтина работна сила од Индија, користен како затвор од страна на Јапонците каде што ги касапеле Кинезите и од сегашната влада за бесење на над 1000 злосторници сè до доцните 90ти.Pudu Jail is more than 100 years old, built by the British with cheap labor from India, used by the Japanese as a prison camp to butcher the Chinese and by the present government for hanging 1000 criminals till the late 90’s.
Сакам добро бесење.I likes a good hanging.
Тоа ја вклучува и смртта со бесење на Јуда.. неговото лице било свртено спрема толпата која го обесила.It includes the death by hanging of Judas... his face upturned to the branch that suspends him.
Алчност, бесење... самоуништување.Avarice, hanging... self-destruction.
Aко мене ме прашувате, повеќе би бесел.If I the one who say on the matter I prefer to hanging

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

апси
arrest
баци
kiss
бега
run away
бере
collect
боли
hurt
брои
count
брчи
buzz
буди
wake
бучи
produce noise
буши
drill
виси
hang
гаси
turn off
коси
mow
меси
knead
носи
carry

Similar but longer

обеси
hang

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'hang':

None found.
Learning languages?