Увиди (to see) conjugation

Macedonian
7 examples
This verb can also mean the following: perceive, realize

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
увидам
I see
увидиш
you see
увиди
he/she/it sees
увидиме
we see
увидите
you all see
увидат
they see
Future tense
ќе увидам
I will see
ќе увидиш
you will see
ќе увиди
he/she/it will see
ќе увидиме
we will see
ќе увидите
you all will see
ќе увидат
they will see
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би увидел
I (masculine) would have seen
би увидела
I (feminine) would have seen
би увидел
you (masculine) would have seen
би увидела
you (feminine) would have seen
би увидел
he would have seen
би увидела
she would have seen
би увидело
it would have seen
би увиделе
we would have seen
би увиделе
you all would have seen
би увиделе
they would have seen
Past perfect tense
сум увидел
I (masculine) have seen
сум увидела
I (feminine) have seen
си увидел
you (masculine) have seen
си увидела
you (feminine) have seen
е увидел
he has seen
е увидела
she has seen
е увидело
it has seen
сме увиделе
we have seen
сте увиделе
you all have seen
сум увиделе
they have seen
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
увидев
I was seeing
увидеше
you were seeing
увидеше
he/she/it was seeing
увидевме
we were seeing
увидевте
you all were seeing
увидеа
they were seeing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев увидел
I (masculine) had seen
бев увидела
I (feminine) had seen
беше увидел
you (masculine) had seen
беше увидела
you (feminine) had seen
беше увидел
he had seen
беше увидела
she had seen
беше увидело
it had seen
бевме увиделе
we had seen
бевте увиделе
you all had seen
беа увиделе
they had seen
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе увидев
I will have seen
ќе увидеше
you will have seen
ќе увидеше
he/she/it will have seen
ќе увидевме
we will have seen
ќе увидевте
you all will have seen
ќе увидеа
they will have seen
Past aorist tense
увидoв
I saw
увиде
you saw
увиде
he/she/it saw
увидoвме
we saw
увидoвте
you all saw
увидoа
they saw
Imperative tense
-
увиди
you see
-
-
увидете
you all see
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум увидел
I (masculine) will see
ќе сум увидела
I (feminine) will see
ќе си увидел
you (masculine) will see
ќе си увидела
you (feminine) will see
ќе е увидел
he will see
ќе е увидела
she will see
ќе е увидело
it will see
ќе сме увиделе
we will see
ќе сте увиделе
you all will see
ќе сум увиделе
they will see
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
увиден
seeing
seeing
seeing
увидел
seeing
увидела
seeing
увидело
seeing
увиделе
seeing
увидел
seen
увидела
seen
увидело
seen
увиделе
seen

Examples of увиди

Example in MacedonianTranslation in English
Неразбирливоста која ги опкружува финансиите на кралското семејство и фактот дека монархијата потпаѓа надвор од идниот закон за транспарентност изнесен од владата, се чини дека се повеќе го иритира шпанскиот народ и прави голема штета на институцијата, која се чини дека ниту владата ниту семејството може да ја увиди, а од која е тешко да се предвидат последиците.The opacity surrounding the royal family's finances and the fact that the monarchy falls outside of the future transparency law put forth by the government seems to be increasingly irritating the Spanish people and doing great damage to the institution, which neither the government nor the royal family seem able to perceive, and the consequences of which are difficult to predict.
Кога ќе ги погледне, ќе ја увиди вистината, а кога ќе ја увиди,- I believe that once he looks at it, he will have seen the truth.
Сега тој ѕид од лаги е срушен за да овој суд конечно може да ја увиди вистината, и да се надеваме Дека ќе му помогне на овој човек.And now this wall of lies has been destroyed... so that this court may fi nally see the truth... and, pray God, not turn its eyes away.
Судијата веќе еднаш ќе ја увиди вистината.That judge will see the light.
Ако верувате, ако го увидите тоа и ако дејствувате во склад на тоа сознание- тоа ќе се оствари. Тоа е вистина.If you believe it, if you can see it if you act from it - it will show up for you.
Се надевав дека ќе работиме заедно кога ќе увидите дека сум искрен.I was hoping we could work together once you came to see the truth of my statement.
Сепак, се надевам дека човечноста и здраворазумската логика на судиите ќе им помогне да увидат дека ова младо момче заслужува уште една шанса да надомести за неговата грешка – за која станал свесен откако бил уапсен, кога му било кажано дека хероинот не е толку “безопасен“ како тутунот.However, I do hope that the humanity and logic existing within the judges will help them see that this young boy does deserve another chance to make up for his grave mistake – something that he did not realised until he was told after his arrest that heroin was not as ‘harmless’ as tobacco

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

убеди
convince
увери
assure
угоди
please
уреди
arrange

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'see':

None found.
Learning languages?