Сфати (to realise) conjugation

Macedonian
38 examples
This verb can also mean the following: grasp, figure out, understand

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
сфатам
I realise
сфатиш
you realise
сфати
he/she/it realises
сфатиме
we realise
сфатите
you all realise
сфатат
they realise
Future tense
ќе сфатам
I will realise
ќе сфатиш
you will realise
ќе сфати
he/she/it will realise
ќе сфатиме
we will realise
ќе сфатите
you all will realise
ќе сфатат
they will realise
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би сфатил
I (masculine) would have realised
би сфатила
I (feminine) would have realised
би сфатил
you (masculine) would have realised
би сфатила
you (feminine) would have realised
би сфатил
he would have realised
би сфатила
she would have realised
би сфатило
it would have realised
би сфатиле
we would have realised
би сфатиле
you all would have realised
би сфатиле
they would have realised
Past perfect tense
сум сфатил
I (masculine) have realised
сум сфатила
I (feminine) have realised
си сфатил
you (masculine) have realised
си сфатила
you (feminine) have realised
е сфатил
he has realised
е сфатила
she has realised
е сфатило
it has realised
сме сфатиле
we have realised
сте сфатиле
you all have realised
сум сфатиле
they have realised
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
сфатев
I was realising
сфатеше
you were realising
сфатеше
he/she/it was realising
сфатевме
we were realising
сфатевте
you all were realising
сфатеа
they were realising
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев сфатил
I (masculine) had realised
бев сфатила
I (feminine) had realised
беше сфатил
you (masculine) had realised
беше сфатила
you (feminine) had realised
беше сфатил
he had realised
беше сфатила
she had realised
беше сфатило
it had realised
бевме сфатиле
we had realised
бевте сфатиле
you all had realised
беа сфатиле
they had realised
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе сфатев
I will have realised
ќе сфатеше
you will have realised
ќе сфатеше
he/she/it will have realised
ќе сфатевме
we will have realised
ќе сфатевте
you all will have realised
ќе сфатеа
they will have realised
Past aorist tense
сфатив
I realised
сфати
you realised
сфати
he/she/it realised
сфативме
we realised
сфативте
you all realised
сфатија
they realised
Imperative tense
-
сфати
you realise
-
-
сфатете
you all realise
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум сфател
I (masculine) will realise
ќе сум сфатела
I (feminine) will realise
ќе си сфател
you (masculine) will realise
ќе си сфатела
you (feminine) will realise
ќе е сфател
he will realise
ќе е сфатела
she will realise
ќе е сфатело
it will realise
ќе сме сфателе
we will realise
ќе сте сфателе
you all will realise
ќе сум сфателе
they will realise
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
сфатен
realising
realising
realising
сфател
realising
сфатела
realising
сфатело
realising
сфателе
realising
сфатил
realised
сфатила
realised
сфатило
realised
сфатиле
realised

Examples of сфати

Example in MacedonianTranslation in English
Сега со сигурност секој новинар и секој читател со половина мозок би можел да ја сфати ваквата бесмислица.Now surely any journalist or any reader with half a brain should realise this is nonsense.
Владата тогаш сфати дека не може да има вистинска контрола над ситуацијата или да ги присили блогерите да се регистрираат.The Government then realised it cannot have real control of the situation, or force bloggers to register.
Но би видел дека нема шанса да ја направи да сфати дека тој ја зборува вистината.-Па може да биде духовит, шармантен и освежувачки оргинален.But he'd see that there was no way... he could possibly make her realise that he was for real. Well, he could be funny and charming and refreshingly original.
Се надевам сфати дека треба да се отргнеш од мојот пат.I hope you realise now that you should stay out of my way.
Мислам дека сега сфати дека нема да можеме да ги спасиме заложниците.I think he just realises we're not gonna be able to save the hostages.
Кевин и јас бевме верени само еден месец пред да сфатам дека сум направила грешка, ок?Kevin and I were only engaged for a month before I realised it was a mistake.
Ме направи да сфатам колку прекрасна мајка имав.Made me realised what a wonderful mother I had.
Ама не сакам да се сетам на денешниот ден и да сфатам дека сум можела да помогнам.But I don't want to look back on today and realise I could have helped.
Ми требаше време да сфатам.It's just taken me some time to realise that.
Ама тоа беше пред да сфатам колку е важна групава.But that is before I realised how important this group is.
Зарем не можеш да сфатиш дека пливаме во иста вода?Don´t you realise we are swimming in our own... - Here he comes.
И ти ќе го сфатиш тоа некогаш.You will realise that too some day.
Додека не сфатиш дека не е само попладнето.You do realise it"s the middle of the afternoon, right?
Никогаш не е предоцна да сфатиш што е важно во твојот живот, да се бориш за тоа.It's never too late to realise what's important in your life.. To fight for it.
Мораш да сфатиш кој си.You have to realise who you are, Harry!
И ако доволно го слушаме своето срце, ќе сфатиме дека можеби сите сме во иста песна.And if we listen hard enough, we realise that maybe we're all plugged into the same song.
Дали и ќе го сфатите тоа?Would you even realise it?
Па зошто да протестирам кога нема шанси да сфатите дека дури и доколку лицето не би носело долна облека не треба да засега никого.So why the fuss when chances are you would not even realise if a person has their underwear on and thus would not be affected by it.
Дојдов овде затоа што сфатив една работа, дека Меха не беше исполнета без вас но вие не успеавте да сфатите дека таа не беше исполнета и без мене ние заедно ја пополнувавме.I came here because I realised one thing... that Megha was incomplete without you... but you failed to realise that she was incomplete without me too... we together made her complete.
Мора да сфатите една работа: Тупак е Death Row.You gotta realise one thing:
И бидејќи тие не ги разбираат луѓето и немаат чувства за тоа како се однесуваат човечките суштества, не успеаа да сфатат дека ако се укинат работни места, а во исто време се укинат и бенефициите, дека ќе се креираат услови за оган кој што и го видовме оваа недела.And, because they don’t understand people, and have no feeling for how human beings behave, they have failed to realise that if you cut jobs and, at the same time, you cut benefits then you create the tinderbox for the fires we have seen on our streets this week.
За да се сфатат многуте предности од повторната употреба, различните профили вклучени во раководење со неупотребливите ИКТ уреди (и друг е-отпад) треба да го направат следново:To realise the many benefits of reuse, various stakeholders involved in the management of end-of-life ICTs (and other e-wastes) need to ensure the following:
Во Индија, цунамито од 2004 година беше повик до владата, невладините организации и граѓанското општество да предизвикаат промена на парадигмата и да сфатат дека подготвеноста беше клучот за минимизирање на одарот од природните катастрофи.In India, the 2004 tsunami was a clarion call for the government, NGOs and the civil society to effect a paradigm shift and realise that preparedness was the key to minimising the impact of natural disasters.
Ќе им ги украдеш парите на луѓето пред да сфатат дека си глупава лажна копија.Go steal those people's money... before they realise that you're just a big dumb fake!
Сигурна сум дека тие се доволни паметни за да го сфатат тоа.I'm sure they're smart enough to realise that.
Мојата прва реакција беше дека мачката се бутнала под креветот и го тресела, но тогаш сфатив дека тоа е невозможно, бидејќи креветот е премногу тежок.My first impression was that a cat got under my bed and it was shaking it, but then I realised that it's impossible as the bed is way too heavy.
На пат кон центарот забележав дека многу распоредени специјалци, кога сфатив дека денес треба да биде објавена пресудата во случајот на Григоропулос.On the way to the centre saw lots of riot police units on duty then realised that the verdict on the Grigoropoulos case was out today.
Тогаш сфатив дека јас не сум таа.And I realised I'm not her.
Не, сфатив дека Божик е време да се биде со оние што ги сакаме.I realised tHat CHristmas is tHe time to be witH tHe people you love.
И тогаш сфатив... Тоа си ти.And then I realised it's you.
Мислам дека денес двајцата сфативме... дека нашиот однос е само фасада и ќе мора да ја оддржиме се' додека сум претседател.I think both of us realised today... that our relationship is nothing more than a facade, and one that we'll have to keep up for as long as I'm president.
Меѓутоа, сѐ повеќе и повеќе влади го сфатија ова и реагираат со обиди да го контролираат интернетот.However, more and more governments have realised this and are reacting by trying to control the Internet.
Кога конечно се смирил, сфатил дека го оставил ножот таму.He calmed down and realised he'd left his knife there.
Да ти објаснам нешто, што можеби не си го сфатил.Let me explain something to you, that you haven't realised.
Дали би го поставил истото прашање на човек кој отишол на пеинтбол, сфатил дека ги заборавил наочарите на рецепција, но сепак продолжил?Well, er... Would you ask that of a man who'd gone paintballing, realised he'd left his goggles at reception but carried on anyway?
Можеби конечно сфатила дека нејзините аргументи се невалидни и дека ова е единствениот можен одговор за опасноста со која се соочуваме.Maybe she finally realised her arguments are invalid and that this is the only possible response to the danger we're facing.
Тие наскоро сфатиле дека пишувањето е форма на емоционално прочистување.They soon realised that writing is a form of catharsis.
Изгледа го напуштиле инкубаторот, кога сфатиле дека малку почетна-предност ги раздвижува работите.Probably left the incubator when they realised their little start-up had struck the motherlode.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

врати
return
клати
rock
плати
pay
прати
send
свети
shine
сврти
turn
сфаќа
realize
упати
direct

Similar but longer

Not found
We have none.

Random

содржи
contain
сослуша
hear out
спастри
take care of
стесни
narrow down
стриже
shear
стрчи
stick out
суши
dry
сфаќа
realize
теши
comfort
трогне
touch

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'realise':

None found.
Learning languages?