Стопи (to melt) conjugation

Macedonian
25 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
стопам
I melt
стопиш
you melt
стопи
he/she/it melts
стопиме
we melt
стопите
you all melt
стопат
they melt
Future tense
ќе стопам
I will melt
ќе стопиш
you will melt
ќе стопи
he/she/it will melt
ќе стопиме
we will melt
ќе стопите
you all will melt
ќе стопат
they will melt
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би стопил
I (masculine) would have melted
би стопила
I (feminine) would have melted
би стопил
you (masculine) would have melted
би стопила
you (feminine) would have melted
би стопил
he would have melted
би стопила
she would have melted
би стопило
it would have melted
би стопиле
we would have melted
би стопиле
you all would have melted
би стопиле
they would have melted
Past perfect tense
сум стопил
I (masculine) have melted
сум стопила
I (feminine) have melted
си стопил
you (masculine) have melted
си стопила
you (feminine) have melted
е стопил
he has melted
е стопила
she has melted
е стопило
it has melted
сме стопиле
we have melted
сте стопиле
you all have melted
сум стопиле
they have melted
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
стопев
I was melting
стопеше
you were melting
стопеше
he/she/it was melting
стопевме
we were melting
стопевте
you all were melting
стопеа
they were melting
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев стопил
I (masculine) had melted
бев стопила
I (feminine) had melted
беше стопил
you (masculine) had melted
беше стопила
you (feminine) had melted
беше стопил
he had melted
беше стопила
she had melted
беше стопило
it had melted
бевме стопиле
we had melted
бевте стопиле
you all had melted
беа стопиле
they had melted
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе стопев
I will have melted
ќе стопеше
you will have melted
ќе стопеше
he/she/it will have melted
ќе стопевме
we will have melted
ќе стопевте
you all will have melted
ќе стопеа
they will have melted
Past aorist tense
стопив
I melted
стопи
you melted
стопи
he/she/it melted
стопивме
we melted
стопивте
you all melted
стопија
they melted
Imperative tense
-
стопи
you melt
-
-
стопете
you all melt
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум стопел
I (masculine) will melt
ќе сум стопела
I (feminine) will melt
ќе си стопел
you (masculine) will melt
ќе си стопела
you (feminine) will melt
ќе е стопел
he will melt
ќе е стопела
she will melt
ќе е стопело
it will melt
ќе сме стопеле
we will melt
ќе сте стопеле
you all will melt
ќе сум стопеле
they will melt
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
стопен
melting
melting
melting
стопел
melting
стопела
melting
стопело
melting
стопеле
melting
стопил
melted
стопила
melted
стопило
melted
стопиле
melted

Examples of стопи

Example in MacedonianTranslation in English
Chinatown Wars се стопи во моите раце.Chinatown Wars just melted in my hands.
-Со се што постигнав, со се што напишав за да го ширам духот на Франција... ... се колнам, Дрифус е невин! -“Нека се стопи се тоа, нека исчезне моето име,ако Драјфус е невин.“"May all that melt away, may my name perish if Dreyfus not be innocent." "He is innocent."
При влез во атмосферата, врелата магма... ...ќе удри и ќе го стопи мразот, предизвикувајќи глобална поплава.Upon entering the atmosphere, the hot ball of magma... ...will strike and melt the polar icecaps, causing a global flood.
Мора да го пиеш побрзо за да не се стопи!You got to drink it fast, Harry, before it melts!
Таа веројатно би можела да стопи бетон со тие плави очи.She could probably melt concrete with those blue eyes.
- Да одиме пред да се стопам тука.- Bud, let's roll before I melt in here.
Ако ми се доближиш уште малку, Морган, ќе ти го стопам срцето.Stand a little closer, Morgan, And I'll melt your heart.
Ми требаше многу време да ја стопам паричката, ама готово е.It took me forever to melt that penny, but it's finally gone.
-За некои луѓе вреди да се стопиш.Some people are worth melting for.
Ние употребуваме мали атомски експлозии за да го стопиме мразот.We use low-order nuclear detonations to melt the ice.
Ќе ме стопите?You're gonna melt me?
-Ќе те собере и ќе те однесе во касапницата...-Таму ќе те стопат и ќе те претворат во нешто друго.They sweep you up and take you to the chop shop. Where they melt you down and turn you into something else.
Мислиш дека ќе нѐ стопат?Do you think they'll melt us down?
-Таму ќе те стопат и ќе те претворат во нешто друго. -Мислиш..Where they melt you down and turn you into something else.
Ќе се стопат.They'll just melt.
Ја стопивме.We melted her.
Сер, слободно стопете ми ги колата.Sir, feel free to melt my circuits.
Да, затоа што се стопил мразот, Сту. Нема струја.Yeah, that's because it melted, Stu.
Го стопил срцето на џинот, применувајќи магија и уште нешто. Создал круна единствена од таков вид.So they melted one down mixed in magic and more and they crafted a crown unlike any before."
- Бургијата се стопила?- The drill melted? - Yeah, yeah.
Некој се обидел да ја отвори и лицето му се стопило.Someone tried to open it, and their face melted off.
Ја стопиле и од неа направиле нешто друго.They melted it down, made it into something else.
Сигурно не сте стопиле.It's not like they just freaking melted.
Ти кажувам, Кас, демоните сигурно го стопиле пиштолот до сега.I'm... I'm telling you, Cass, The mooks have melted down the gun by now.
Демоните го стопиле пиштолот до сега.The mooks have melted down the gun by now.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

стави
put
стиши
make quiet
стопли
heat
стори
do
стрчи
stick out
студи
be cold

Similar but longer

растопи
melt completely
се топи
melt
стопира
stop
стопли
heat

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'melt':

None found.
Learning languages?