Speak any language with confidence

Take our quick quiz to start your journey to fluency today!

Get started

Следи (to follow) conjugation

Macedonian
75 examples
This verb can also mean the following: ensue, pay attention

Conjugation of следи

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
следам
I follow
следиш
you follow
следи
he/she/it follows
следиме
we follow
следите
you all follow
следат
they follow
Future tense
ќе следам
I will follow
ќе следиш
you will follow
ќе следи
he/she/it will follow
ќе следиме
we will follow
ќе следите
you all will follow
ќе следат
they will follow
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би следел
I (masculine) would have followed
би следела
I (feminine) would have followed
би следел
you (masculine) would have followed
би следела
you (feminine) would have followed
би следел
he would have followed
би следела
she would have followed
би следело
it would have followed
би следеле
we would have followed
би следеле
you all would have followed
би следеле
they would have followed
Past perfect tense
сум следел
I (masculine) have followed
сум следела
I (feminine) have followed
си следел
you (masculine) have followed
си следела
you (feminine) have followed
е следел
he has followed
е следела
she has followed
е следело
it has followed
сме следеле
we have followed
сте следеле
you all have followed
сум следеле
they have followed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
следев
I was following
следеше
you were following
следеше
he/she/it was following
следевме
we were following
следевте
you all were following
следеа
they were following
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев следел
I (masculine) had followed
бев следела
I (feminine) had followed
беше следел
you (masculine) had followed
беше следела
you (feminine) had followed
беше следел
he had followed
беше следела
she had followed
беше следело
it had followed
бевме следеле
we had followed
бевте следеле
you all had followed
беа следеле
they had followed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе следев
I will have followed
ќе следеше
you will have followed
ќе следеше
he/she/it will have followed
ќе следевме
we will have followed
ќе следевте
you all will have followed
ќе следеа
they will have followed
Past aorist tense
Imperative tense
-
следи
you follow
-
-
следете
you all follow
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум следел
I (masculine) will follow
ќе сум следела
I (feminine) will follow
ќе си следел
you (masculine) will follow
ќе си следела
you (feminine) will follow
ќе е следел
he will follow
ќе е следела
she will follow
ќе е следело
it will follow
ќе сме следеле
we will follow
ќе сте следеле
you all will follow
ќе сум следеле
they will follow
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
следен
following
следејќи
following
следење
following
следел
following
следела
following
следело
following
следеле
following
followed
followed
followed
followed

Examples of следи

Example in MacedonianTranslation in English
Канцеларијата е одговорна да превземе детални истраги и да одреди кривично гонење во земјите членки и земјите кориснички и да го следи враќањето на средствата на ЕУ како резултат на тоа.OLAF is responsible for undertaking detailed investigations and instigating prosecutions in Member and beneficiary States, and following up the resultingrecovery of EU funds.
Fridaylovesong: Црвените кошули се повторно на должност... голем сообраќаен метеж е резултат кој веднаш следи и исто така набрзо ќе следат финансиски и бизнис проблеми.Fridaylovesong: The Red Shirts are on duty again...heavy traffic is the immediate result and financial n business problems will soon follow.
Моите мисли се со секој што живее на островите со надеж дека Ерл ќе ве поштеди од преголема штета и дека Фиона, која брзо ги следи трагите на Ерл, ќе ве заобиколи.My thoughts go out to everyone living on the islands with hopes that Earl spares you too much damage and that Fiona, fast following in Earl's tracks, will bypass you.
Никој не може да се обвини затоа што го следи овој тренд.One can't be blamed for following the trend.
Сега е докажано дека странскиот синџир за брза храна исто така, ги следи нашите навики.It is now proven that foreign fast-food chain also follow our customs.
Почнувајќи кога имав 9 години, сите ми ги кажуваа стереотипите кои треба да ги следам.Beginning when I was 9 years old, everybody started telling me the stereotypes I should follow.
Малку бев исплашен, недоволно убеден дека тоа ќе промени нешто, а исто така претпочитам да следам такви настани на твитер или фејсбук наместо да учествувам во истите.I was a bit scared, a bit not convinced that it will change anything, and also I prefer to follow such events on twitter and facebook instead of participating in them.
Јас сакам да го следам – секогаш кога можам – програмот кој се вика “Маса’ак Сукар Зејада” на ОТВ.I love to follow - whenever it is possible - a program called "Masa'ak Sukkar Zeyada" on OTV.
Годинава јас сум дел од жирито, а натпреварот го следам од почетокот.I am part of the jury this year, and I used to follow the competition since its beginning.
Јас сум на годишен одмор во Индија, но не можев да одолеам да не ги следам настаните секунда по секунда.I'm on Annual Leave in India, but still could not stop myself from following the events second by second.
@Amnamamer: #TwitterVsFB избираш кого да следиш бидејќи си сигурен, на ФБ мора да ја прифатиш секоја покана за пријателство бидејќи во спротивно ќе ти замерат!@Amnamamer: #TwitterVsFB u choose who to follow cause ure convinced, fb u have to accept every friend request cause otherwise u would b blamed!
Секој обид да ме следишEvery attempt to follow me
Рефрен: Секој обид да ме следиш….Chorus: Every attempt to follow me....
-Ги следиш ли фудбалските натпревари?- Do you follow the football game?
- Ги следиш ли фудбалските натпревари?You follow the football game? - Pickup offive.
Ја следиме практиката на многу друг веб-локации и новински организации кои се пионери на овој тип на известување под водство на позитивни вести, новинарство придвижено од решенија, конструктивно известување и слично.We're following the lead of many other websites and news organizations who are pioneering this type of reporting under the headings like positive news, solutions-driven journalism, constructive reporting, and similar.
Ние ја следиме состојбата преку нашиот и палестинскиот амбасадор во Јордан и МНР на Јордан да ги следи Бахреинците на бродовите од конвојотWe are following up with our Ambassador n Jordan & d Palestinian Ambassador n Jordan & MOFA Jordan 2 follow up on Bahrainis on convoy ships
Во програмата од четири епизоди ја следиме Вики додека таа го посетува Mt.In the four part installment we follow Vickie as she visits Mt.
Тоа е патот кој ние го следиме за граѓаните да имаат поголема корист.“That is the path that we are following for the benefit of the citizens."
Ве молиме наведете некои канали за животна околина доколку знаете, за да може да ги следиме.Please do comment if you know of other environmental tweeters so we can follow them online.
Можете да ја следите Исма Руиз на Твитер и Фејсбук.You can follow Isma Ruiz on Twitter and Facebook.
Во суштина, мора да станете еден од нив и да ги следите тие променливи правила.Essentially, you have to become one of them, and follow these rules.
Може да не следите на Twitter и да станете фан на нашата страница на Facebook за да добивате екстра новости за дневни вести и информации поврзани за технологии за транспарентност.Please follow us on Twitter and become a fan of our page on Facebook to receive extra updates about daily news and information related to technology for transparency.
Можете во живо да ги следите твитовите употребувајќи го хаштагот #СуданРеф.You can follow live tweets using the hashtag #SudanRef.
На Твитер може да ги следите ставовите на нетизените преку зборовите Murió Hugo Chávez , Nicolás Maduro, и преку хаштагот #MuereChávez .On Twitter you can follow netizen's opinions through the words Murió Hugo Chávez , Nicolás Maduro, and the hashtag #MuereChávez .
Честитки, Аргентина! Твоите соседи треба да го следат овој пример.Congratulations, Argentina! your neighbors will have to follow your example.
Нема однапред поставени правила што треба да се следат, па во секој случај испаѓа дека ќе прекршите некое од правилата .There are no set rules to abide follow, so you end up more or less breaking their rules.
Националните вести известуваат дека погодени се 28 од 32 региони во Колумбија; на Твитер, преку сметката на Territorio Chocoano (@chocoanos), луѓето ги следат тешките ситуации во регионот на Чоко во североисточна Колумбија, особено во општината Риосусио.The national news reports that 28 of the 32 departments in Colombia have been affected; on Twitter, via Territorio Chocoano's account (@chocoanos), people have been following the difficult situation in the Chocó department of northeast Colombia, especially in the Riosucio municipality.
Fridaylovesong: Црвените кошули се повторно на должност... голем сообраќаен метеж е резултат кој веднаш следи и исто така набрзо ќе следат финансиски и бизнис проблеми.Fridaylovesong: The Red Shirts are on duty again...heavy traffic is the immediate result and financial n business problems will soon follow.
Вечерва, преку видео ќе ви покажеме некои од традициите и ритуалите кои луѓето ги следат за да ја подобрат нивната среќа, богатството или други детали во нивните животи за годината што доаѓа.Tonight, through video we bring you some of the traditions and rituals people follow to improve their luck, fortune or other details in their life for the coming year. For those who observed the New Year tonight, Happy New Year!
Ја следев дивата свиња, Клер.I was following a boar, Claire.
- Го следев како те следи.- I was following him following you.
Го следев...I was following...
Затоа го следев.That's why I was following him.
Русите, кои ме пресретнаа додека те следев.The Russians who were following me when I was following you
Ти ја следеше истрагата...You were following the investigation...
Требаше уште да ми мафнеш додека ме следеше.You did everything but wave at me while you were following.
Го следеше твојот инстикт за да ја заштитиш твојата држава, исто како мене.You were following your instinct to protect your country, just like me.
Знаеш дека те следевме?We were following you. Did you know that?
Вие не следевте нас.You were following us.
Пожарникарски, болнички и полициски коли ја следеа бурата.Firetrucks, ambulances and police cars were following the storm.
Сите регионални новинарски извори го следеа развојот на настаните.All regional news sources were following the story.
-Крејвен , сериозна сум, мислам дека го следеа.Kraven, I'm serious. I think they were following him.
-Крејвен"," сериозна сум, мислам дека го следеа.Kraven, I'm serious. I think they were following him.
Ме следеа.They were following me.
За да дознаете повеќе за случувањата во #Тунис и постојано да добивате нови информации, следете ги @ifikra, @weddady, @nawaat, #sidibouzidTo know more abt what is happening in #Tunisia & get continuous updates, good people to follow are @ifikra , @weddady, @nawaat #sidibouzid
Исто така, читајте ги блоговите од заедницата на Глобал Војсис и нашите говорници на веб-сајтот на Самитот и следете не на Твитер и Фејсбук.Also check out blog posts by the Global Voices community and our speakers at the Summit web site and follow us on Twitter and Facebook.
За новости следете @MediaECI на Твитер 'like' на Фејсбук страната European Initiative for Media Pluralism.For updates follow @MediaECI on Twitter and 'like' the Facebook page European Initiative for Media Pluralism.
Продолжете со читањето на написот на Мулер овде, или следете го на Твитер.Continue reading Muller's post here, or follow him on Twitter.
За повеќе од револуцијата во Сирија, ве молиме следете ги ознаките #Дaрaa или #Сирија на Твитер.For more on the Syrian revolution, please follow the hashtags #Daraa or #Syria on Twitter.
Во просек, колумбиски корисник на Твитер следи 128 луѓе и е следен од 176, додека само 13% од нив ги имаат заштитено нивните твитови.On the average, the Colombian Twitterer is following 128 people and is followed by 176, while only 13% users have their Tweets protected.
На тој ден и јас се гушев во солзавец, поминувајќи ја ноќта и наредниот ден болна и внимателно следејќи објави и жалби на корисници на Твитер од целата земја.On that particular day, I myself choked on the tear gas, spending the night and the following day sick and closely followed tweets and complaints by Twitter users from across the country.
Твитерџиите се забавуваат хаштагот #ПричиниЗоштоСалехДоцни додека го чекаат говорот на претседателот на Јемен, Али Абдула Салех, следејќи извештаи во кои се вели дека можеби е повреден кога Претседателската палата во Сана беше нападната претходно тој ден.Tweeps are having fun with the hashtag #ReasonsSalehIsLate while waiting for a speech by Yemeni president Ali Abdullah Saleh, following reports that he may have been injured when the Presidential Palace in Sanaa was attacked earlier today.
Станувате и седнувате, следејќи ги луѓето пред или после вас или од лево или десно.You stand up and down following strangers the behind or front, or left or right sides around you.
Одлучив да работам за револуцијата, следејќи го фантастичниот Ал Омари Моск во Дара во април 2011.I decided to work for the revolution, following the storming of Al Omari Mosque in Daraa in April 2011.
"Догурав овде во работата следејќи го своето срце."I've gotten this far in business by following my heart.
Видеото може да се види со следење на овој линк или вклопено во видеото што следува.The video can be seen by following this link or by viewing it on the embedded video that follows.
Мојата енергија сега ќе биде насочена кон одење напред, и следење на сопствените желби.My energy now should be spent on pressing forward, and following my own wishes.
Проектот Глобални животи е глобална иницијатива креирана за да ги прикаже животите на 10 различни луѓе од насекаде во светот со нивно следење и снимање на 24 часа од нивниот ден на видео.The Global Lives Project is a global initiative created to showcase the lives of 10 different people from all over the world by following them and recording 24 hours of their day in video.
Една од овие препораки е да се охрабри откривање на нови сфери на размислување со следење на она кое тој го нарекува „фигури кои поврзуваат“ или „управници“.One of these suggestions is to encourage the discovery of new spheres of thinking by following what he refers to as "bridge figures" or "curators".
Бесплатниот настан беше одржан во Санто Доминго де лос Колорадос, од каде презентациите на говорниците на конференцијата беа емитувани во форма на виртуелен БарКамп (BarCamp) и секој можеше да учествува виртуелно од било кое место во земјата со следење на преносот во живо, истакнат на сајтовите на различни социјални мрежи.The free event was held in Santo Domingo de los Colorados, where the conference speakers were retransmitted in the form of a virtual BarCamp, and one could virtually participate from anywhere in the country by following the live stream featured on the website or on various social networking sites.
Дали си ги следел нив?Now, were you following him?
Си ме следел? ?олку долго си ме следел? ?ога беше целиот врз него... дали му кажуваше како си "голема уплашена мачка"?You were following me? How long have you been following me? When you were all over him... are you telling him how you were a "big scaredy cat"?
Сигурно некој ја следел.Someone must have been following her.
Да ли си сигурен дека тој автомобил те следел цел ден?You sure that car was following you all day?
Господине, имавме пријава од млада дама од нејзиниот мобилен дека сте ја следела со колата.Sir, we had a report from a young lady on her cell phone saying you've been following her in your car.
Типов дојде во продавницата каде што работам и ме обвини мене, дека сум го следела наоколу, и после, имаше, како, мал лудачки напад.This guy came into the store where I work and accused me of following him around, and then had, like, a little freak-out fit.
-Дин, ова не е убиство, само го следела инстиктот.- It's not murder. - She was just following instinct.
- Дали си ме следела?Have you been following me?
Не знаев дека ме следела.I never even knew she was following me.
Оние кои ја следеле украинската политика последниве години слушнале за тоа, зашто беше отруен со диоксин во тоа време.Those who've been following the Ukrainian politics in the past few years have heard of it, since was poisoned with dioxin at the time.
Двајца луѓе се качиле во автобус во центарот на слободниот Земун, ја стигнале жртвата која ја следеле и почнале со акцијата пред другите патници.Two men boarded a bus in the center of free Zemun, walked up to the victim, who they had been following, and then moved to action in front of other passengers.
Тие ја следеле акцијата.- So theywere following the action.
Ќе ми објасните зошто сте ја следеле оваа дама?Would you explain to me why you've been following this lady?
Можеби ве следеле.Then they'll be following you.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

вреди
be worth
слави
celebrate
слезе
descend
слета
land
слече
take off
сложи
put together
служи
serve
смрди
stink
среди
take care of
студи
be cold
убеди
convince
уреди
arrange
штеди
spare

Similar but longer

наследи
inherit

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'follow':

None found.