Сече (to cut) conjugation

Macedonian
41 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
сечам
I cut
сечеш
you cut
сече
he/she/it cuts
сечеме
we cut
сечете
you all cut
сечат
they cut
Future tense
ќе сечам
I will cut
ќе сечеш
you will cut
ќе сече
he/she/it will cut
ќе сечеме
we will cut
ќе сечете
you all will cut
ќе сечат
they will cut
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би сечел
I (masculine) would have cut
би сечела
I (feminine) would have cut
би сечел
you (masculine) would have cut
би сечела
you (feminine) would have cut
би сечел
he would have cut
би сечела
she would have cut
би сечело
it would have cut
би сечеле
we would have cut
би сечеле
you all would have cut
би сечеле
they would have cut
Past perfect tense
сум сечел
I (masculine) have cut
сум сечела
I (feminine) have cut
си сечел
you (masculine) have cut
си сечела
you (feminine) have cut
е сечел
he has cut
е сечела
she has cut
е сечело
it has cut
сме сечеле
we have cut
сте сечеле
you all have cut
сум сечеле
they have cut
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
сечев
I was cutting
сечеше
you were cutting
сечеше
he/she/it was cutting
сечевме
we were cutting
сечевте
you all were cutting
сечеа
they were cutting
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев сечел
I (masculine) had cut
бев сечела
I (feminine) had cut
беше сечел
you (masculine) had cut
беше сечела
you (feminine) had cut
беше сечел
he had cut
беше сечела
she had cut
беше сечело
it had cut
бевме сечеле
we had cut
бевте сечеле
you all had cut
беа сечеле
they had cut
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе сечев
I will have cut
ќе сечеше
you will have cut
ќе сечеше
he/she/it will have cut
ќе сечевме
we will have cut
ќе сечевте
you all will have cut
ќе сечеа
they will have cut
Past aorist tense
Imperative tense
-
сечи
you cut
-
-
сечете
you all cut
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум сечел
I (masculine) will cut
ќе сум сечела
I (feminine) will cut
ќе си сечел
you (masculine) will cut
ќе си сечела
you (feminine) will cut
ќе е сечел
he will cut
ќе е сечела
she will cut
ќе е сечело
it will cut
ќе сме сечеле
we will cut
ќе сте сечеле
you all will cut
ќе сум сечеле
they will cut
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
сечен
cutting
сечејќи
cutting
сечење
cutting
сечел
cutting
сечела
cutting
сечело
cutting
сечеле
cutting
cut
cut
cut
cut

Examples of сече

Example in MacedonianTranslation in English
Секој член на семејството сече парче од тортата и ако има кукла во парчето на 2-февруари ќе треба да ги покани тамалесите во своето семејство!Each member of the family cuts a piece of the cake, and if you a doll inside your piece, on February 2nd you will have to invite tamales to your family!
Најголемиот дел од првичните коментари беа обвинувања дека сето тоа е резултат на Скопје кое постојано се гради и доградува, се издигаат висококатници, се сече шумата на Водно, се изградиле населбите Порта Влае и Капиштец, па до тоа дека не ни треба Скопје 2014.Most of the initial comments were accusations that this is a result of the constant building and rebuilding in Skopje, new high-rises, cutting of the forest, building of Porta Vlae and Kapishtec apartment blocks, to the point that we don't need Skopje 2014.
Затоа што родовата нееднаквост ги сече другите форми на угнетување.Because gender inequality cuts across other forms of oppression.
Ваквиот демократски легитимитет на Атаманот подоцна не му пречел да си го практикува правото по свое убедување да им ги сече главите на подредените соплеменици.This democratic legitimacy did not hinder the Ataman to practice his right to cut off the heads of members of his tribe as he saw fit during his reign.
Да се ита кон брегот, да се сече патот на бродовите.Dash into shore, cut across shipping lanes--
И потоа сечам одоколу, горниот дел на една страна, потоа градите и... -Јастог?I cut the meat along the bottom of the breastbone. - Off go the wings, breast and skin. - Lobster.
Слушај,му ја сечам раката.Listen, I'm cutting this arm now.
Ќе ти сечам многу големо парче, како за омилен муштеријаThat sounds great. I'll cut you an extra-large slice.
Зар сакаш јас да ги сечам.Lookdown. Do you want me to cut it off?. Do you?
Ако ме навреди, ќе му го сечам јазикот.He offends me, I cut out his tongue.
Тогаш бели ја, престани да сечеш.Well then, bleach it and quit cutting.
Премногу протеин, недоволно цинк, следно што знаеш, сечеш тела во твојата када.Too much protein, not enough zig.. They say you cut the bodies in a badtub.
Знаеш кога ќе пресечеш толку длабоко, ги сечеш и движењата на прстите...You know, when you cut too deep, you cut the tendons... finger movement goes out the window.
Не смееш веќе да сечеш.You can't keep cutting.
И ке се гордеам со тебе утре кога ке ја сечеш лентата... ...спаси го градот... ...и ке докажеш на сите колку голем изумител си.And I'm gonna be so proud of you tomorrow when you cut that ribbon... ...save the town... ...and prove to everybody what a great inventor you are.
-Мораме да го сечеме за да функционира.We just... we got to hope, if we can cut it loose,
Филмот започнува за 3 минути.Ќе ни кажеш каде се парите или ќе ти ги сечеме прстите додека трае воведната шпица.Movie starts in three minutes. If you don't tell us where the money is, we're gonna cut your fingers off during the opening credits. Titles.
Ќе сечеме под нив.We're gonna cut below them.
Прво мораме да ја скршиме коската, а потоа да сечеме.We have to break the bones first and then cut.
Да живееме заедно, да шишаме коса, да направиме деца, да ги сечеме косите на нашите деца!We will stay there together, will cut hair ... ... after we make children and will cut their own hair.
Сечете што сакате таму кај вас - овде не. Зарем вие не им сечете рака на арамиите?We don't cut people here.
Прво ќе го оделиме делтоидот од остатокот. Потоа ќе сечете низ надлактицата.Divide the deltoid and its attachments, then you'll cut through the humerus.
Не ја сечете линијата.Do not cut the line.
Немојте да ми сечете нога, ве молам.Don't cut my leg off, please.
Карти, сечете!Cards, cut!
Во Мексико, на секој 6-ти јануари, семејствата се собираат заедно и ја сечат познатата “Rosca de Reyes” (буквално „Торта на Кралевите“), која е голема торта/леб во вид на прстен, декорирана со кристализирано овошје и шеќер.In Mexico, on each January 6th, families get together and cut the famous “Rosca de Reyes”(Literally King’s Cake) , which is a large ring-shaped cake/bread roll decorated with crystallized fruit and sugar.
Луѓето коишто живеат близу до Ромите не можат да им се насладуваат на производите од нивните градини и ниви. Дури и дрвјата во националните паркови се сечат нелегално.People living near the Roma colonies are unable to enjoy fruits of their work in gardens and fields, and even trees in national parks are being cut illegally.
Насекаде го сечат.These are cut everywhere.
„Доаѓа Божик, се сечат дрвцата“.,,It's coming on Christmas. They're cutting down trees. ,,
Што прават тие, му ги сечат прстите.What they do is, they cut off all the fingers.
Само ја сечев тревата под прозорецот!Honest. I was cutting the grass under the window.
Така ме нарекуваше и кога ме сечеше.You called me that before, when you were cutting me.
И сечи!And cut. That's a cut, everybody.
Треба да кажеш “сечи“.You have to say "cut."
Се извинувам, пријателе. Те молам сечи го ова малку.Excuse me, new fellow, please cut offthis minor.
Добро, сечи.All right, cut!
На крајот на февруари, започна процесот на сечење на околу 400 платани на најдолгата улица во Белград, булеварот Крал Александар.At the end of February, the process of cutting down some 400 plane trees began on Belgrade's longest street, the Boulevard of King Alexander.
Заради тоа се сомневам дека одлуката за сечење на платаните е „поболна“ од дрвата чие сечење го поддржува Ѓилас, и наместо тоа, сметам дека е во јавен интерес да се стори сѐ што е можно овие дрва да се излечат и да се спасат.That’s why I suspect the decision that the plane trees should be cut is more sick than the trees whose cutting Đilas supports, and instead, it is in the public interest to make sure that everything possible is done so that the trees are treated and saved.
Добро сум. Ни треба одмор и сечење надрва.I'm all right. we need the leaves and tree cutting for fill.
Агенсот за "сечење" е осетлива... ...супстанца.The cutting agent is a highly volatile... ...substance.
Почнувам со сечење. -Во ред.I'll start cutting.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

пече
bake
рече
say
седи
sit
сели
move
сере
defecate
сети
sense
смее
be allowed
спие
sleep
тече
flow

Similar but longer

засече
make an incision
исече
cut
отсече
cut off
слече
take off

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'cut':

None found.
Learning languages?