Пушта (to let) conjugation

Macedonian
44 examples
This verb can also mean the following: permit, allow, shed, release

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
пуштам
I let
пушташ
you let
пушта
he/she/it lets
пуштаме
we let
пуштате
you all let
пуштаат
they let
Future tense
ќе пуштам
I will let
ќе пушташ
you will let
ќе пушта
he/she/it will let
ќе пуштаме
we will let
ќе пуштате
you all will let
ќе пуштаат
they will let
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би пуштал
I (masculine) would have let
би пуштала
I (feminine) would have let
би пуштал
you (masculine) would have let
би пуштала
you (feminine) would have let
би пуштал
he would have let
би пуштала
she would have let
би пуштало
it would have let
би пуштале
we would have let
би пуштале
you all would have let
би пуштале
they would have let
Past perfect tense
сум пуштал
I (masculine) have let
сум пуштала
I (feminine) have let
си пуштал
you (masculine) have let
си пуштала
you (feminine) have let
е пуштал
he has let
е пуштала
she has let
е пуштало
it has let
сме пуштале
we have let
сте пуштале
you all have let
сум пуштале
they have let
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
пуштав
I was letting
пушташе
you were letting
пушташе
he/she/it was letting
пуштавме
we were letting
пуштавте
you all were letting
пуштаа
they were letting
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев пуштал
I (masculine) had let
бев пуштала
I (feminine) had let
беше пуштал
you (masculine) had let
беше пуштала
you (feminine) had let
беше пуштал
he had let
беше пуштала
she had let
беше пуштало
it had let
бевме пуштале
we had let
бевте пуштале
you all had let
беа пуштале
they had let
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе пуштав
I will have let
ќе пушташе
you will have let
ќе пушташе
he/she/it will have let
ќе пуштавме
we will have let
ќе пуштавте
you all will have let
ќе пуштаа
they will have let
Past aorist tense
Imperative tense
-
пуштај
you let
-
-
пуштајте
you all let
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум пуштал
I (masculine) will let
ќе сум пуштала
I (feminine) will let
ќе си пуштал
you (masculine) will let
ќе си пуштала
you (feminine) will let
ќе е пуштал
he will let
ќе е пуштала
she will let
ќе е пуштало
it will let
ќе сме пуштале
we will let
ќе сте пуштале
you all will let
ќе сум пуштале
they will let
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
пуштан
letting
пуштајќи
letting
пуштање
letting
пуштал
letting
пуштала
letting
пуштало
letting
пуштале
letting
let
let
let
let

Examples of пушта

Example in MacedonianTranslation in English
Зошто Баи не ме пушта да станам од креветот?Why doesn't Bhai let me out of bed?
Не пушта вода.The toilet doesn't flush.
Тој страшлив инспектор не пушта никого да си оди.It's too tiresome. That frightful inspectorwon't let anyone leave.
Зарем тука никој не знае како се пушта вода?Doesn't anyone around here know how to flush a toilet?
Ми купи патики, ме пушта да одам кај него, знае што сакаат децата.He bought me trainers, he lets me go round to his house and he knows what kids need.
Понекогаш, кога ја пуштам косата, излегувам во алишта што ги носи западниот свет.Sometimes, when I let down my hair, I go out in Western clothes.
Ако си ги изгорам рацете, ќе те пуштам повторно тебе.If I burn my hands, I'll let you try it again.
Запомни, те пуштам заради него!Remember I am letting you go because of him
Очекуваш ли да те пуштам, да ми ги земеш децата?Do you expect me to let you go, to let you take my children from me?
Кога ќе имам деца, ќе ги пуштам да прават што сакаат.LORRAlNE: When I have kids, I'll let them do anything they want.
Ја спушташ раката до нога и го пушташ пиштолот.Let your hand drop to your side and let the gun slip out.
Знаев ти реков да не е пушташ со тој кучкин син!I shouldn't have let her go out with the son of a bitch... ...in the first place.
Ги пушташ лилјаците внатре.You're letting moths in.
И пушташ другарите да те тепат. Нека биде.And you let your friends beat you up.
Ќе му кажам на секретарот на партијата... да не ме пушташ на вежби за фашистите.I'll tell our party secretary you won't let me go to the Fascist exercises!
- Затоа те пуштаме да си одиш.- That's why we're letting you go.
Не пуштаме никого.We ain't letting nobody go.
-Ние ги пуштаме сите во книжарницата.We let everybody into our bookshop.
-За сето тоа ќе можете да разговарате со Кандис во администрација на крајот на денот.-Кога е крајот на денот?-Почнуваме во 08:15 ,а ги пуштаме во 15:00.When's the end of the day? We commence at 8:15, school lets out at 3. You know what?
Но обично не го оставаме надвор на студот, обично го пуштаме да влезе тато.We don't usually leave him outside. We usually let him in, Dad.
Ти и твоите луѓе што работите заедно ги пуштате луѓето да поставуваат што сакаат, без разлика дали тоа некого повредува.You and the people you work with... ...you let people say and do almost anything they want. It doesn't matter who it hurts.
Ве предупредувам, г-дине Шелтон, ќе бидете казнети за презир на судов. ...и секој ден пуштате лудаци и убијци назад на улица?!- You will be held in contempt of this court. - And everyday you let madmen and murderers Back on the street.
Навистина ме пуштате?You're letting me go?
Милан, зошто не ги пуштате кутриве луѓе во градот?Milan, why don't you let these poor people into the city?
@Matchbox20 #либиски полицајци ги уценуваат #Египќаните и им ги земаат парите на #аеродромот во Триполи за да ги пуштаат да си одат да ги фатат нивните летови, Ве молам раширете го ова.@Matchbox20 #Libya policemen r blackmailing #Egyptians & taking their money at #Tripoli airport to let them go & catch their flghts, Please Spread.
Никогаш не пуштаат никого.They never let anybody go.
Тие не пуштаат шпанци и коњи во дуќанот.They don't let Spanish people or horses into his store.
Не ја пуштаат гранката се додека не дојдат до друга!Won't let go of one branch till they get a grip on the next!
Не е чудно што не не пуштаат да сси одиме.No wonder they're not letting any of us go.
Не пуштај никого во куќата.Don't let nobody or nothin' in the house.
Не го пуштај.Don't let him go!
Прегрни ме, Пејтон, и не ме пуштај.Then just hold me, Peyton, and don't let go.
Не го пуштај нагоре.Don't let him go upstairs.
Не го пуштај горе.Don't let him up.
- Не го пуштајте.-Don't let it out!
- Не го пуштајте да избега!-Don't let him get away!
Не го пуштајте!Don't let him on.
Не ме пуштајте.Don't let go!
Со пуштање на слобода на масовните убијци?Like letting mass murderers run free?
Стрижење, бричење, сапунење...пуштање на крв!Haircut, shave, shampoo...blood letting!
Ова е пуштање?You call this letting us go?
Со оглед на тоа дека ние сме стручњаци за пуштање на луѓето да си одат, нели?Since we're such experts on letting people go, right?
Кога ќе и кажеш на некоја дека ја сакаш, и таа ти дава се... А потоа, ти излегуваш со некоја друга... Тоа не е пуштање, тоа е откачување, ОК?When you tell someone you love her, and she gives you everything, and then you go out with someone else... that is not letting her go, that is dumping her.
Карен ни се јави подоцна и ни кажа дека сака некои работи од канцеларијата, ама полицијата не ја пуштала да влезе.There was some stuff she wanted from tony's office, But the police weren't letting her in.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'let':

None found.
Learning languages?