Проба (to try) conjugation

Macedonian
52 examples
This verb can also mean the following: test

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
пробам
I try
пробаш
you try
проба
he/she/it tries
пробаме
we try
пробате
you all try
пробаат
they try
Future tense
ќе пробам
I will try
ќе пробаш
you will try
ќе проба
he/she/it will try
ќе пробаме
we will try
ќе пробате
you all will try
ќе пробаат
they will try
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би пробал
I (masculine) would have tried
би пробала
I (feminine) would have tried
би пробал
you (masculine) would have tried
би пробала
you (feminine) would have tried
би пробал
he would have tried
би пробала
she would have tried
би пробало
it would have tried
би пробале
we would have tried
би пробале
you all would have tried
би пробале
they would have tried
Past perfect tense
сум пробал
I (masculine) have tried
сум пробала
I (feminine) have tried
си пробал
you (masculine) have tried
си пробала
you (feminine) have tried
е пробал
he has tried
е пробала
she has tried
е пробало
it has tried
сме пробале
we have tried
сте пробале
you all have tried
сум пробале
they have tried
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
пробав
I was trying
пробаше
you were trying
пробаше
he/she/it was trying
пробавме
we were trying
пробавте
you all were trying
пробаа
they were trying
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев пробал
I (masculine) had tried
бев пробала
I (feminine) had tried
беше пробал
you (masculine) had tried
беше пробала
you (feminine) had tried
беше пробал
he had tried
беше пробала
she had tried
беше пробало
it had tried
бевме пробале
we had tried
бевте пробале
you all had tried
беа пробале
they had tried
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе пробав
I will have tried
ќе пробаше
you will have tried
ќе пробаше
he/she/it will have tried
ќе пробавме
we will have tried
ќе пробавте
you all will have tried
ќе пробаа
they will have tried
Past aorist tense
пробав
I tried
проба
you tried
проба
he/she/it tried
пробавме
we tried
пробавте
you all tried
пробаа
they tried
Imperative tense
-
пробај
you try
-
-
пробајте
you all try
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум пробал
I (masculine) will try
ќе сум пробала
I (feminine) will try
ќе си пробал
you (masculine) will try
ќе си пробала
you (feminine) will try
ќе е пробал
he will try
ќе е пробала
she will try
ќе е пробало
it will try
ќе сме пробале
we will try
ќе сте пробале
you all will try
ќе сум пробале
they will try
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
пробан
trying
trying
trying
пробал
trying
пробала
trying
пробало
trying
пробале
trying
пробал
tried
пробала
tried
пробало
tried
пробале
tried

Examples of проба

Example in MacedonianTranslation in English
@kabeermahajan: секој кој ја става оваа епизода на Top Gear под прашање треба да проба да вози брзо на двоен автопат во Индија... (со исклучок на автопатот BOM - POONA ) @amreekandesi: Индија бара од водителот на Top Gear да се извини поради исмевањето на нашата култура.@kabeermahajan:anybody who is questioning Top Gear india special should try and drive fast on a dual carriageway in India... (BOM - POONA expway excluded) @amreekandesi: India asks Top Gear host to apologise for mocking our culture.
Некои сметаат дека „мерењето на вредноста на неплатената работа во куќата е точно како концепт и вреди да се проба“, но сепак обврзувањето на мажите да плаќаат фиксен износ од нивната плата во замена за оваа работа би можело да не биде најдобар начин.Some feel that "measuring the value of unpaid work at home is conceptually correct and well worth trying", though making it mandatory for husbands to pay out a fixed percentage of their salaries in lieu of this work may be the wrong way forward.
Доколку второто е вистина, можеби овој инцидент ќе поттикне повеќе граѓани да ги стават на проба другите контроверзни политики на државниот режим поддржан од армијата.If the latter is true, maybe this incident will inspire more citizens to challenge the other controversial policies of the country's military-backed regime.
Сеуште остануваат прашања кои треба да бидат одговорени, вклучувајќи го и прашањето зошто полицијата најпрвин не пробала да преговара со човекот пред да проба да влезе во зградата.There are still a number of questions to be answered, including why police didn't first try to negotiate with man before entering his building.
Па добро, кој ќе ја проба?Well, then, who's gonna try it?
Мислам дека ќе пробам една од оние црвенокоси Јоланди...I think I'll try one of those redheaded Yolandas...
Ќе пробам со оваа книга.I'll try this book.
Ќе пробам да тргнам еден прст.I'm gonna try and get his finger off. Just a minute.
Еднаш откако ќе пробаш да го покажеш лошото во оваа земја е како да си поставил смртоносна замка за себе си. #RIP #марсијахенвил — YourCaribbeanGirl ♕ (@_Sach92) 24 јануари, 2015Once you try to show up the bad in this country is like you set a death trap for yourself.
Сакаш да пробаш една?Like to try one? Hmm?
Зошто не пробаш малку?Why don't you try some?
Зошто не пробаш да си ја ставиш главатa во газот?Why don't you try sticking your head up your ass?
Треба да пробаш да гладуваш.You should try starving.
Можеме да направиме уште толку многу работи за да го направиме Египет подобар...треба само да пробаме!There is so much more we can do to make Egypt better.... we just need to try!
и јас исто така сум Замбиец и откако го гледав ова мислам дека треба да се здружиме и да пробаме да се бориме за нашата држава, а не само да го гледаме видеото и да не правиме ништо. Ние мора да смислиме нешто, ние нема да речеме дека ДМД (Движење за мултипартиска демократија) или пак ПФ (Патриотскиот фронт) ГО НАПРАВИЈА ОВА „ние можеме да се спротиставиме и да направиме да се слушне нашиот глас..i am zambian too and after watching this i think we need to come up together and try to fight for our country and not just watch the video and let go we need to come up with something,we are not going to say MMD OR PF HAVE DONE THIS ,,we can stand up and let our voices be heard ..
-Сакаш ли да пробаме во езерото?- Do you want to try it out on the lake?
Мора да пробаме да го пронајдеме.I mean, we ought to try and find it.
-Да пробаме.- Let's try it.
Новости: Дечки мора да го пробате ова, едноставно е перфектен, конечно го најдов мојот совршен прелистувач.update: you guys must try this, its just perfect, i finally found my soul browser (soul mate browser)
Може да пробате од локалните пијалоци.You might try some of the local drinks.
Луѓе, морате ова да го пробате!You guys gotta try this thing.
Сега, вие сте тука денес за да пробате за најдобрата училишна традиција: кошарката.Now, you're here today to try out for the school's finest tradition: basketball.
Можете се да пробате, ама ќе ви бидат потребни години за вежбање.Well, you can try all you want to, but it takes years of practice.
При поставување на прашањето за кои дополнителни сервиси би сакале да ги пробаат, корисниците на мобилни пари, со мали примања, ентузијастички одговорија: „штедење“ (65%).When asked what additional services they would be likely to try over mobile money, low-income users enthusiastically said savings (65%).
Возможно е комисијата да ја обвини Гордило за извршување и на други кривични дела, меѓу кои и даночни измами, или да се истражува повеќе и да пробаат да ја поврзат обвинетата како дел од поголема криминална организација, што би значело и построга казна.It is possible that the commission will charge Gordillo with other crimes, including tax fraud, or that it might investigate and try her as a member of a criminal organization, which would mean a harsher sentence.
Како и да е, тоа исто така ги предупредува креирачите на политиката да размислат за обичниот народ и да пробаат да ги избегнат недостатоците во креирањето на политиката.However, it also warns policy makers that they have to think about ordinary people and try to avoid the loopholes in policy making.
Кога корисниците од Тајланд ќе пробаат да го отворат објавениот линк, http://youtube.com/watch?v=70m1ncXQjXA, тие ќе ја добијат следнава порака:When users from Thailand try to access the reported link, http://youtube.com/watch?v=70m1ncXQjXA , they will find this message:
Каков вид на експерти за бомби се разнесуваат себеси секогаш кога ќе пробаат да деактивираат бомба?What kind of bomb experts are those who blow themselves up everytime they try and diffuse a bomb?
Сепак пробав да работам, кога се појавија Макс и Липо.So anyway, I was trying to work, and Max and Lupo come along.
-Само затоа што пробав да спијам со тебе.That was just cause I was trying to sleep with you.
пробав да те заштитам.I was trying to protect you.
Не влегувај во интеракција со никој и пробај да не гледаш во било што.Don't interact with anyone... ...and try not to look at anything.
- Еве ти ја пробај.- Here, you try it. - I'm not gonna try it.
Само пробај пак.Just try it again.
О, и Дејд, пробај да избегнуваш невољи, во ред?Oh, si Dade, - try to stay out of trouble, okay? - Blow me.
- Па, пробај појако.- Well, try harder.
Ве молам, пробајте подоцна.Please try again later.
Ако сакате да повикате, спуштете ја слушалката и пробајте повторно.If you'd Jike to make a caJJ, pJease hang up and try again.
Еве, пробајте.Не чекајте.Here, try this. Oh, no, wait.
Па, ако ви треба нешто да запишете, пробајте го ова, „важен стаорец“ важен стаорец.So, if you need something to write, try this, "Some rat." Some rat.
Сега пробајте да чекорите?Now try to walk.
Се надевам не си пробал да украдеш богаство за тебе.Oh, my. Hope you weren't trying to steal the treasure for yourself.
Значи овој др Банер пробал да го копира серумот кој е употребен на мене?So, this Dr. Banner was trying to replicate the serum they used on me?
Федералците велат дека пробал да направи да изгледа како грабеж.Fed said he was trying to make it look like a robbery.
Сум видел дека пробал да ја пипка(допира) секоја жена во зградава.I've seen him trying to touch every women in this building.
Полицаецот што го застрелал, пробал да го ограби.The cop who shot him was trying to rob him.
Не дека не сум пробала.No luck on trying.
-Да. Дали пробала да го земе?Was she trying to take these?
Да, но поради тоа што тужбите никогаш не биле објавени немаме начин да дознаеме, што пробале да скријат.Sure, but we have no way of knowing what they were trying to cover up.
Пред 3 години, дете од околинава по име Дерек Винјард... беше затворен за убиство на неколку Афроамерикански бандити... кои пробале да му ја украдат колата.Three years ago, a local kid named Derek Vinyard... was sent up for murdering a couple of Crips... who were trying to jack his car.
5 несреќни случаи, 3 пробале да дофатат некоја своја работа од шините пред да дојде возот и 2 напади на психопати со буткања под воз.There were five accidental deaths, three from people trying to get their stuff off the tracks before the train came and two of the psycho-on-stranger pushing attacks.
Тогаш, кралот на кристалните самовили, ги обвинил самовилските пеперутки дека пробале да ги украдат, нивните кристалити.Then, the Crystal Fairy King accused the Butterfly Fairies of trying to steal their Crystallites.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

праќа
send
праша
ask
пробие
penetrate
проси
beg
прска
spray
пружа
extend

Similar but longer

испроба
try

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'try':

None found.
Learning languages?