Поправи (to fix) conjugation

Macedonian
32 examples
This verb can also mean the following: mend, repair

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
поправам
I fix
поправиш
you fix
поправи
he/she/it fixes
поправиме
we fix
поправите
you all fix
поправат
they fix
Future tense
ќе поправам
I will fix
ќе поправиш
you will fix
ќе поправи
he/she/it will fix
ќе поправиме
we will fix
ќе поправите
you all will fix
ќе поправат
they will fix
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би поправил
I (masculine) would have fixt
би поправила
I (feminine) would have fixt
би поправил
you (masculine) would have fixt
би поправила
you (feminine) would have fixt
би поправил
he would have fixt
би поправила
she would have fixt
би поправило
it would have fixt
би поправиле
we would have fixt
би поправиле
you all would have fixt
би поправиле
they would have fixt
Past perfect tense
сум поправил
I (masculine) have fixt
сум поправила
I (feminine) have fixt
си поправил
you (masculine) have fixt
си поправила
you (feminine) have fixt
е поправил
he has fixt
е поправила
she has fixt
е поправило
it has fixt
сме поправиле
we have fixt
сте поправиле
you all have fixt
сум поправиле
they have fixt
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
поправев
I was fixing
поправеше
you were fixing
поправеше
he/she/it was fixing
поправевме
we were fixing
поправевте
you all were fixing
поправеа
they were fixing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев поправил
I (masculine) had fixt
бев поправила
I (feminine) had fixt
беше поправил
you (masculine) had fixt
беше поправила
you (feminine) had fixt
беше поправил
he had fixt
беше поправила
she had fixt
беше поправило
it had fixt
бевме поправиле
we had fixt
бевте поправиле
you all had fixt
беа поправиле
they had fixt
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе поправев
I will have fixt
ќе поправеше
you will have fixt
ќе поправеше
he/she/it will have fixt
ќе поправевме
we will have fixt
ќе поправевте
you all will have fixt
ќе поправеа
they will have fixt
Past aorist tense
поправив
I fixt
поправи
you fixt
поправи
he/she/it fixt
поправивме
we fixt
поправивте
you all fixt
поправија
they fixt
Imperative tense
-
поправи
you fix
-
-
поправете
you all fix
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум поправел
I (masculine) will fix
ќе сум поправела
I (feminine) will fix
ќе си поправел
you (masculine) will fix
ќе си поправела
you (feminine) will fix
ќе е поправел
he will fix
ќе е поправела
she will fix
ќе е поправело
it will fix
ќе сме поправеле
we will fix
ќе сте поправеле
you all will fix
ќе сум поправеле
they will fix
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
поправен
fixing
fixing
fixing
поправел
fixing
поправела
fixing
поправело
fixing
поправеле
fixing
поправил
fixt
поправила
fixt
поправило
fixt
поправиле
fixt

Examples of поправи

Example in MacedonianTranslation in English
Еми пишува на нивниот заеднички блог, Destinazione Paradiso дека бидејќи Карлос мигрирал илегално од Мексико во САД како тинејџер, тој се соочува со правни проблеми што ни бракот не може да ги поправи.Amy writes in their shared blog, Destinazione Paradiso that because Carlos migrated from Mexico to the United States "illegally" as a teenager, he faces legal problems that even a marriage can't fix.
Еден пример е граѓанското видео од Ел Салвадор, каде група од загрижени соседи на потокот Гарабо го снимаат недостатокот од постапки после легално овластување да се поправи штетата направена на потокот, откако г. Орландо де Сола Врајт фрли остатоци од разурнувања во потокот, што предизвика да се наполни со материјали и подоцна да ги поплави заедниците во близина.One example is a citizen video from El Salvador, where a group of concerned neighbors of the Garrobo creek film the lack of followup after a legal mandate to fix damage done to the creek after Mr. Orlando de Sola Wright dumped demolition rubble into a creek, which caused it to fill with material and later flood the neighboring communities.
Автоматскиот систем за утврдување на конфигурацијата предизвика повеќе штета отколку што поправи...An automated system for verifying configuration values ended up causing much more damage than it fixed...
Мислев дека го поправи дванаесетиот модул.I thought you fixed 12 module.
Сега никој нема да го поправи.Now nobody will fix it.
Ќе го поправам овој прозорец денеска.I'll get this window fixed today
Ќе ги поправам работите помеѓу нас.I fix things between us.
Ќе го поправам ова.You let me go. I'll fix this up.
Мора да го поправам тоа.Got to fix that thing.
Меѓутоа, станав стручен потковач на коњи и ги поправам вагоните.""However, I've gotten quite adept at shoeing horses and fixing wagons."
Откако ќе го поправиш временското коло и ставиш нов гуми на Де Лорианот се враќам во 1885 и те враќам дома.After you fix the time circuits and put new tires on the DeLorean... I'm going back to 1885, and I'm bringing you home.
Тогаш... нема смисла да се караме околу тоа... освен ако не можеш да го поправиш ова.Well... no point in arguing anymore. Unless you can fix that..
А потоа играчките се кршат, и неможиш да ги поправиш бидејќи се од ефтина пластика.Then the toy breaks and you can't fix it because it's cheap plastic!
Требаше да ми го поправиш стабилизаторот.You were supposed to fix my stabilizer.
Повеќе не ги остриме нашите ножеви, не ги полниме перниците ниту ги поправаме столовите, ништо повеќе не поправаме туку фрламе. Предметите секако се дизајнирани да се фрлат затоа што индустријата има интерес да купиме уште 5 слични предмети отколку еден да го поправиме како што треба.We don't sharpen our knives anymore, we don't refill our pillows or repair our chairs, we don;t fix anything anymore but we throw them away and the objects are designed to be disposed anyway because the industry has a vested interest in us buying 5 similar objects than a single one if repaired properly.
Во секој случај не можеме да го поправиме оттука. Ќе мора да преспоиме... некои од овие кола.We can't fix it out here anyway, and we need to reroute... a couple of these ducts, wouldn't you say, Brett?
Како и да е не можеме да го поправиме оттука.Look, we couldn't fix it out here anyway.
Кога ќе поправиме нешто, останува поправено.When we fix something, we stay fixed.
-Ќе го поправиме.- We'll fix it.
Заглавен сум. Може ли да ја поправите или не?Can you fix it or not?
-Како ќе го поправите?- How are you gonna fix this?
Знаеш, можете да го поправите тоа.You know, you could get this thing fixed.
Може да го поправите?The boiler blew. - Oh? - Can you fix it?
Јас можам да ви помогнам да ја поправите.I could help you fix it up. We could start with that pool.
Не дозволувајте на никој да рече дека Мексиканците не прават ништо за да го поправат Мексико.Let no one ever says Mexicans are doing nothing to fix Mexico.
Ако тие најпрво ја поправат максималната плата, тогаш подоцна ќе биде полесно да се договорат за минималната плата.If they first fix the maximum wage, then it’ll be easier to agree on a minimum wage later.
Јас го почитувам Американскиот народ кој имаше храброст да осознае дека грешеше последните 8 години и дека е време да ја поправат грешката (67% од државите гласаа за промена)!I respect the American people who had the guts to know that they were wrong for the last 8 years and it is about time to fix their mistake (67% of states voted for change)!
Лендо има луѓе кои можат да го поправат.- Lando's got people that can fix him. - No, thanks.
Како...ало...ќе го поправат авионот?How in the hell-o will they fix this plane?!
Ако знаете толку многу, поправете си ја сам.If you know so much, fix it yourself.
Г.Сми, бидете добри поправете ја даската, па да ве натерам вас да продолжите по неа.Mr Smee, be a good fellow and fix the plank... so I can make you walk it!
Ако сакате да дојдете, поправете го.- You want to come, fix it.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

исправи
straighten
направи
do
поплави
flood
поправа
repair
попречи
obstruct
поприми
receive
постави
set up
поулави
go mad

Similar but longer

Not found
We have none.

Random

познава
know
покачи
increase
покопа
dig for a while
покрсти
christianize
полни
fill
поправа
repair
попречи
obstruct
порача
order
посади
plant
поскапи
make more expensive

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'fix':

None found.
Learning languages?