Носи (to carry) conjugation

Macedonian
58 examples
This verb can also mean the following: bear, bring, wear

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
носам
I carry
носиш
you carry
носи
he/she/it carries
носиме
we carry
носите
you all carry
носат
they carry
Future tense
ќе носам
I will carry
ќе носиш
you will carry
ќе носи
he/she/it will carry
ќе носиме
we will carry
ќе носите
you all will carry
ќе носат
they will carry
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би носел
I (masculine) would have carried
би носела
I (feminine) would have carried
би носел
you (masculine) would have carried
би носела
you (feminine) would have carried
би носел
he would have carried
би носела
she would have carried
би носело
it would have carried
би носеле
we would have carried
би носеле
you all would have carried
би носеле
they would have carried
Past perfect tense
сум носел
I (masculine) have carried
сум носела
I (feminine) have carried
си носел
you (masculine) have carried
си носела
you (feminine) have carried
е носел
he has carried
е носела
she has carried
е носело
it has carried
сме носеле
we have carried
сте носеле
you all have carried
сум носеле
they have carried
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
носев
I was carrying
носеше
you were carrying
носеше
he/she/it was carrying
носевме
we were carrying
носевте
you all were carrying
носеа
they were carrying
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев носел
I (masculine) had carried
бев носела
I (feminine) had carried
беше носел
you (masculine) had carried
беше носела
you (feminine) had carried
беше носел
he had carried
беше носела
she had carried
беше носело
it had carried
бевме носеле
we had carried
бевте носеле
you all had carried
беа носеле
they had carried
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе носев
I will have carried
ќе носеше
you will have carried
ќе носеше
he/she/it will have carried
ќе носевме
we will have carried
ќе носевте
you all will have carried
ќе носеа
they will have carried
Past aorist tense
Imperative tense
-
носи
you carry
-
-
носете
you all carry
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум носел
I (masculine) will carry
ќе сум носела
I (feminine) will carry
ќе си носел
you (masculine) will carry
ќе си носела
you (feminine) will carry
ќе е носел
he will carry
ќе е носела
she will carry
ќе е носело
it will carry
ќе сме носеле
we will carry
ќе сте носеле
you all will carry
ќе сум носеле
they will carry
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
носен
carrying
носејќи
carrying
носење
carrying
носел
carrying
носела
carrying
носело
carrying
носеле
carrying
carried
carried
carried
carried

Examples of носи

Example in MacedonianTranslation in English
Описот за неговата опрема беше "не носи ниту храна ниту опрема" остава впечаток на читателот дека тој е безгрижен, па дури и невнимателен, човек.The description of his outfit with the comment “not carrying neither food nor equipment” leaves the reader with the impression that he is a carefree, perhaps even reckless, fellow.
Демострант носи знак што гласи: Драг Револуционеру, благодарам што го остави своето оружје и носиш книга.A protester carrying a sign which reads: Dear Revolutionary, Thank your for leaving your weapon behind and carrying a book.
Дури и да нема деца, таа се уште го носи на грб поголемиот дел од работата во домаќинството, што ја спречува да гради кариера.Even if she has no children, she is still carrying out the majority of household duties, which prevents her career development.
Улицата Тверскаја е блокирана, има девојки на крововите и хаубите од колите, луѓето ги напаѓаат празните камиони за ѓубре, влегуваат во нив, врескаат; сите момчиња се голи, некои од нив имаат прекрасни тела; девојките од тротоарите ги соблекуваат своите маички и се шетаат топлес; сите се премногу среќни, се носат на рамена, се бакнуваат, се гушкаат со непознати и со возачите на колите кои поминуваат; ништо вакво не се случило претходно, сообраќајните правила не се почитуваат, се случува хистерија на патиштата; сите ја пеат химната, споменикот на Александар Пушкин на плоштадот Пушкин носи навивачки шал, има многу народ со знамиња на споменикот Владимир Мајаковски; ако ние, не дај боже, го победиме ова првенство, ќе има револуција – луѓето ќе го нападнат Кремљ, ќе го изнесат малиот, пијан претседател Димитриј Медведев и ќе внесат некој друг, се на тотално лежерен начин; утрото ќе се разбудиме во друга држава.is cordoned off, girls are lying on car hoods and roofs, people are attacking empty garbage and dump trucks, getting inside, beating on them, screaming; all guys are naked, some of them have beautiful bodies; girls at the sidewalks take their t-shirts off and walk around topless; everyone is impossibly happy, carrying each other on the shoulders, kissing, running to hug with strangers and drivers of the cars passing by; nothing like this has ever happened before, traffic rules are gone to hell, a road hysteria has begun; everyone's singing anthems, is wearing a fan's scarf, a whole bunch of folks with flags is on ; if we, God forbid, win this , there'll be a revolution - people will just flood into Kremlin, carry out the tiny, drunk , and carry in someone else, all in a totally casual manner; in the morning we'll wake up in a different country.
Вообичаено, полицијата не ни носи оружје со себе.Police don't even carry weapons, usually.
Јас мислам дека мојот илегален статус во оваа држава е товар кој треба да го носам самиот.Being of illegal status in this country I feel that this is a burden I should carry alone.
Морав да ги носам двете деца едно во едната, друго во другата и да ја туркам количката со предниот дел на телото.I had to carry the two sisters, one in my left arm and another in my right, and I would push the folded stroller with the front of my body.
Моите родители ме одбраа мене во утробата да го носам семејното имеMy parents chose me in utero to carry on the family name
Но ако не најдам жена ќе носам само срамBut if I can't find a bride I'll be carrying nothing but shame
Јас ќе ја носам.-I'll carry it.
Демострант носи знак што гласи: Драг Револуционеру, благодарам што го остави своето оружје и носиш книга.A protester carrying a sign which reads: Dear Revolutionary, Thank your for leaving your weapon behind and carrying a book.
Ако ти носиш повеќе од еден пакет ќерамиди одеднаш... јас и Сода тебе ќе те задавиме.If you carry more than one bundle of roofing at a time today... me and Soda here will skin you.
Ја носиш мојата неродена сестра во твојот стомак.You carry my unborn sister in your womb.
Ќе ја носиш смрдеата на улицата со тебе до крајот на животот.You carry that stink of the streets with you... the rest of your life.
Ќе ми ги носиш пакетите и ќе одиме во кревет?You carry my parcels and we go to bed?
Ќе ги носиме ќелиите.So we carry the cells.
Кој ќе ми помогне да го носиме?Who will help me carry him?
Не можеме да носиме двајца.We can't carry two.
Може да се пренесат 10000 долари,а ние носиме 50000 долари жешки пари,ако ги најдат ќе имаме последици, како,не знам,да речеме затвор.The law states we're only allowed to have $ 10,000. We are carrying $50,000 of mob money. If they find it, I'm anticipating consequences.
Знаеш повеќето болки во грбот се психолошки.Го носиме нашиот емоционален багаж токму овде во нашите мускули.You know, most back pain is psychological. We carry our emotional baggage right here in our muscles.
Како што се доближува Олимпијадата во Пекинг, влијанието на игрите на нашите секојдневни животи се зголемува: наредбите за престанување со пушење и забраната на пластични кеси; кога се возите во авион не смеете да носите шампон или запалки; ако седите во економска класа смеете со себе да носите само една рачна торба... Слушнав дека овие правила наскоро ќе важат и за метрото: во возовите не смеете дури да внесете ни џебен нож... а веројатно ќе има уште повеќе правила.As the Beijing Olympics comes closer with every passing day, the Games' influence on our lives is also increasing: commands to stop smoking and a ban on free plastic bags; when taking planes you can't bring shampoo, or lighters; when sitting in economy rows you can only bring one piece of carry-on luggage....I hear that these rules will soon apply to subways, too: on the trains, you can't even bring a fruit knife...there will probably be more and more rules.
Секогаш ли го носите со себе вашето лекарско досие?D'you always carry your medicaI records with you?
Извадете ги металните предмети што ги носите. Клучови, ситни пари.Olease remove any metallic items you're carrying.
Што носите во Л.А.?What do you carry down in L.A.?
Вие самиот носите оружје.You carry a gun yourself.
Најголемиот број на плакати и рекламни паноа, пак, носат една јасна порака: отцепувањето доаѓа.The vast majority of the posters and billboards, however, carry one clear message: separation is coming.
Размислувам на многумина и се прашувам како се и каков вид на емоционални лузни носат со себе наоколу.There were so many that I think about, wonder how they are doing, wonder what kind of emotional scars they carry around with them.
Чадорите и тие што ги носат се отстранети поради попречување на погледот кон сцената.The umbrellas and those carrying them had obstructed the stage and thus deleted.
Законот би важел за сите жени, не само за трудниците. „Жените пушачи често се неспособни да го носат плодот до крај или дури и воопшто да останат трудни, бидејќи пушењето ја убива способноста на јајце-клетката да биде оплодена“, се вели во законот.The law would apply to all women, not just those who are pregnant. “Female smokers are often unable to carry a fetus to term or even become pregnant in the first place, as smoking kills an egg’s ability to be fertilized,” the legislation argues.
Меѓутоа либиската анти-владина веб страна Libya al Youm извести на 27 февруари, 2011, дека српската радио станица БИР објавила дека има авиони од Република Српска кои носат платеници за да се потиснат демонстраторите во Либија.However Libyan anti-government website Libya al Youm reported on 27 February, 2011, that Serbian radio station BIR had reported airplanes from the Serbian Republic carrying mercenaries to suppress demonstrators in Libya.
Кога ја напуштив Барселона, носев твое дете.When I left Barcelona, I was carrying your child.
Го носев бебето по скалите.I was carrying the baby up the stairs.
Знаеш зошто носев пиштол пред неколку месеци?You know why I was carrying that gun a few months ago?
Не кажа ништо за човекот кој те тепаше, кој го уби бебето што го носеше, кого многу го сакаше.Not a word about this man who beat you, who murdered the baby you were carrying, who you loved so very much.
Ама ќе мораш да ни кажеш како не' најде и зошто носеше адаптирано млеко.But you're gonna have to tell us how you found us and why you were carrying formula.
Една моќ носевме нешто за еден гангстер.One night... We were carrying money for someone.
Знаев што носеа вагоните кога пристигнаа, но, немав претстава дека изгледа толку прекрасно.I knew what the wagons were carrying, when they came, but I had no idea it could look so beautiful.
Тони, носете го Гарднер.Tony, carry Gardner.
"Бидете доктор, бидете адвокат, носете кожни торби."Be a doctor, be a lawyer, carry a leather briefcase.
Додека не научите, носете ги.Until you learn that much, you carry one.
Неколку часа по несреќата, грузискиот олимписки тим, носејќи црни марами и знаме со црна трака, беа поздравени со овации на церемонијата за отворање на игрите.Several hours after the accident, Georgia's Olympic Team, wearing black scarves and armbands and carrying a flag with a black ribbon, was greeted with a standing ovation at the opening ceremony.
Како може некој да се разбуди секој ден носејќи толку многу омраза кон се што му припаѓа на Бахреин?How could one wake up everyday carrying such hate towards everything and anything that resembles Bahrain?
Порано кога се грижев за моето бебе не сакав да се возам во воз со количка и патував носејќи го бебето во кенгур.Back when I was taking care of my baby, I disliked getting on the train with a baby stroller, and I would travel carrying my baby in front with a baby sling.
Тој имаше испланирано да ја изненади својата девојка со големо плишано мече како поклон за нејзиниот роденден, но штрајк во јавниот транспорт го натера да оди пеш повеќе од седум километри носејќи го големиот поклон.He had it all planned to surprise his girlfriend on her birthday giving her a huge teddy bear, but a transportation strike made him walk more than four miles (seven kilometers) carrying along the gigantic present.
Џонатан Росас одеше пеш носејќи огромен подарок за неговата девојка поради штрајк во јавниот транспорт...Jonatan Rosas had to walk carrying along the heavy present for his girlfiend due to the transportation strike...
@4Adam: Протести на плоштадот Мартир во #Триполи против носење на оружје.@4Adam: Demonstration in Martyrs' Square in #Tripoli against carrying weapons.
Повеќе луѓе беа уапсени откако ги изразија нивните гледања на настаните кои беа сметани како неодобрувачки кон државниот удар со носење на празна хартија.More people were arrested for expressing sentiments considered as a disapproval of the coup like carrying a blank paper.
Долгите капути се згодни за носење оружје,Long coats are good for carrying weapons.
Подобро да биде идеално за носење на товарот, гение.That'd be ideal for carrying a ton of gold, wouldn't it, genius?
-Не е. Еден од вас двајца ќе го пикнеме во затвор поради носење илегално оружје.Okay, one of you is goin' down for carrying an illegal firearm.
Како осумгодишен да го видев татко ми убиен пред семејството... ...и јас би носел оружје, исто така, но не би носел значка.If I'd seen my father gunned down in front of my family... ...I'd be carrying a gun, too, but I wouldn't be wearing a badge.
Што е таа, Кимера, што ја носел Некорвич?What was this, uh, Chimera, Nekhorvich was carrying?
Камионов не носел само луѓе.So this truck was carrying more than just people.
Фрост можеби носел некои податоци од витално значење.Frost may have been carrying some vital intel.
Го детонирала експлозивот што го носела, разнесувајќи се себеси и умирајќи на лице место.She detonated the satchel charge she was carrying blowing herself up and dying instantly.
Го носела Мирауруто за време на војната кога стигнала на островот.It was carrying the Mirakuru during the war when it ran aground.
Таа тукушто ми кажа дека тие не виделе никакви воени трупи подолго од еден час, само полиција од Амал и Мостагбал (Движење за иднина) кои носеле пиштоли и рачни фрлачи (РПГ).She just told me that they haven't seen any army troops in over an hour, just militiamen from Amal and Mostaqbal (Future Movement) carrying guns and RPG launchers.
Обично, полесно е да се пушти тоа што сме го носеле, за да можеме побрзо дома да се вратиме.But usually, it's easier to just drop what we've been carrying, so we can get home that much sooner...

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

апси
arrest
беси
hang
виси
hang
гаси
turn off
коси
mow
меси
knead
нуди
offer
роси
drizzle

Similar but longer

износи
wear out
нароси
cover in dew

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'carry':

None found.
Learning languages?