Најави (to announce) conjugation

Macedonian
33 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
најавам
I announce
најавиш
you announce
најави
he/she/it announces
најавиме
we announce
најавите
you all announce
најават
they announce
Future tense
ќе најавам
I will announce
ќе најавиш
you will announce
ќе најави
he/she/it will announce
ќе најавиме
we will announce
ќе најавите
you all will announce
ќе најават
they will announce
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би најавил
I (masculine) would have announced
би најавила
I (feminine) would have announced
би најавил
you (masculine) would have announced
би најавила
you (feminine) would have announced
би најавил
he would have announced
би најавила
she would have announced
би најавило
it would have announced
би најавиле
we would have announced
би најавиле
you all would have announced
би најавиле
they would have announced
Past perfect tense
сум најавил
I (masculine) have announced
сум најавила
I (feminine) have announced
си најавил
you (masculine) have announced
си најавила
you (feminine) have announced
е најавил
he has announced
е најавила
she has announced
е најавило
it has announced
сме најавиле
we have announced
сте најавиле
you all have announced
сум најавиле
they have announced
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
најавев
I was announcing
најавеше
you were announcing
најавеше
he/she/it was announcing
најавевме
we were announcing
најавевте
you all were announcing
најавеа
they were announcing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев најавил
I (masculine) had announced
бев најавила
I (feminine) had announced
беше најавил
you (masculine) had announced
беше најавила
you (feminine) had announced
беше најавил
he had announced
беше најавила
she had announced
беше најавило
it had announced
бевме најавиле
we had announced
бевте најавиле
you all had announced
беа најавиле
they had announced
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе најавев
I will have announced
ќе најавеше
you will have announced
ќе најавеше
he/she/it will have announced
ќе најавевме
we will have announced
ќе најавевте
you all will have announced
ќе најавеа
they will have announced
Past aorist tense
најавив
I announced
најави
you announced
најави
he/she/it announced
најавивме
we announced
најавивте
you all announced
најавија
they announced
Imperative tense
-
најави
you announce
-
-
најавете
you all announce
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум најавел
I (masculine) will announce
ќе сум најавела
I (feminine) will announce
ќе си најавел
you (masculine) will announce
ќе си најавела
you (feminine) will announce
ќе е најавел
he will announce
ќе е најавела
she will announce
ќе е најавело
it will announce
ќе сме најавеле
we will announce
ќе сте најавеле
you all will announce
ќе сум најавеле
they will announce
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
најавен
announcing
announcing
announcing
најавел
announcing
најавела
announcing
најавело
announcing
најавеле
announcing
најавил
announced
најавила
announced
најавило
announced
најавиле
announced

Examples of најави

Example in MacedonianTranslation in English
Веднаш по признанието на Фидел Кастро (а подоцна порекнувањето) дека кубанскиот економски модел не функционира повеќе, владата најави дека има намера да скрати огромен број на државни работни места, со цел да се вдахне малку живот во борбената економија на островот.On the heels of Fidel Castro's admission (and subsequent retraction) that the Cuban economic model no longer works, the government has announced that it intends to cut massive numbers of state jobs, in an effort to breathe some life into the island's struggling economy.
Комунистичка Куба најави дека ќе скрати еден милион државни работни места и ПОД ПРЕТПОСТАВКА ќе ги охрабри малите бизниси.Communist Cuba announced it will cut one million state jobs and SUPPOSEDLY encourage small business.
Во сабота, Ахмадинеџад конечно најави отстранување на субвенциите кои ги одржувале цените вештачки ниски во Иранската економија.On Saturday, Ahmadinejad finally announced the removal of subsidies which have been keeping the prices artificially low in Iran's economy.
Во врска со предложеното градење на 100 катницата, што се однесува до мене, вината лежи само во еден фактор - тоа што премиерот ја најави во неговиот Буџет план за 2011.Now, as for the proposed 100-storey building, as far as I am concerned the fault lies only on one factor — that the Prime Minister announced it in his 2011 Budget.
Шпанскиот вебсајт Bottup за граѓанско новинарство ја најави својата втора по ред награда за граѓански новинар.The Spanish citizen journalism site Bottup announces its 2nd Citizen Journalist Award.
Затоа денеска дами и господа, сакам да ја искористам оваа прилика, и да го најавам моето пензионирање...So, ladies and gentlemen, I would like to take this opportunity to announce my... Hansel - so hot right now.
А сега стојам тука пред вас за да ги кажам моите намери за следење на стапките на татко ми и да го најавам моето место во Сенатот на САД.And why I stand before you now, to tell you my intentions of following in the formidable footsteps of my father, and announce my bid for a seat in the United States Senate.
За среќа, пресреќен сум да најавам дека неговото место ќе го заземе... ...никој друг, туку нашиот ученик Рубиус Хагрид.Fortunately, I'm delighted to announce... ...that his place will be taken by none other... ...than our own Rubeus Hagrid.
Па, мило ми е да најавам дека го зголемувам финансирањето на градот за оваа област за 50 милиони долари.So, I am pleased to announce that I am increasing the city's financial commitment to this area by $50 million.
Требаше да се најавам.I should have announced myself.
Не повика на ручек за да најавиш друг ручек?So you asked us to a meal to announce another meal?
Дали ќе ја најавиш твојата кандидатура за гувернер?Are you going to announce your candidacy for governor?
Почестени сме да го најавиме одржувањето на Самитот за граѓански медиуми на Global Voices 2010!We're delighted to announce the Global Voices Citizen Media Summit 2010!
Треба да се најавиме во соседството.We should announce ourselves to the neighborhood:
Мојот вујко рече дека треба да му се најавиме него. Да ги натераме тие да сакаат да не најдат нас.My uncle, he says we got to announce ourselves to them... make them want to find us.
Ќе можеме да ја најавиме на вечерашнава забава.We can announce it at the party tonight.
Не можам да чекам да ја најавиме веридбата.I just cannot wait until we announce our engagement.
Васко Крајчевски напиша дека бил испровоциран со најавите за предвремени избори:Vasko Krajchevski wrote he was provoked by the announcements for urgent early elections:
Наредниот месец ќе најавите дека ќе се кандидирате за градоначалник?You still gonna announce for mayor next month?
Сите гости мора да се најават!AII visitors must be announced!
Бев зафатена да им ја отворам вратата на луѓе, кои доаѓаат без да се најават.I was a little busy opening the door for people who show up unannounced.
Мајка ми направи торта на мојот 8ми роденден кога најавив дека сакам да станам детектив.My mom was tickled pink on my eighth birthday When I announced I wanted to be a detective.
Се надевам дека не ти смета дека не ти се најавив.I hope you don't mind me dropping in unannounced.
Минатиот месец, ги најавивме новите шест граѓански проекти од Рајзинг војсис, во партнерство со иницијативата на Институтот отворено општество за медиуми за здравство.Last month, we announced six new Rising Voices citizen media projects in partnership with the Open Society Institute’s Health Media Initiative.
Ја најавивме нашата венчавка и тие се радуваа...We'd just announced our engagement, and they were overjoyed.
Како одговор на поднесувањето на предлог - законот за измена на законите за богохулење од страна на Шери Рехман , исламистичките партии најавија два протести — 31 декември и 9 јануари (..) каде бројката на вториот достигна и 40.000.In response to PPP’s MNA Sherry Rehman’s submission of a bill to amend the blasphemy laws, the Islamist parties announced two rallies — December 31 and January 9(..)the numbers at the latter went as high as 40,000.
Вчера камерманот на Б92 и фотографот на ФОНЕТ беа повредени, меѓутоа организаторите најавија дека уличните немири ќе продолжат.Yesterday B92's cameraman and photoreporter were injured, however organizers have announced that street riots would continue.
Приврзаниците на власта и опозицијата во ист ден најавија протести пред Собранието.Supporters of the government and the opposition announced protests in front of the Parliament at the same time.
Лани најавија стопирање на вработувањата!They announced a hiring freeze last year!
Федералците најавија дека ќе се фокусираат само на вашиот вид сега.The feds announced that we were to only focus on your kind now.
Имаш најавен говор денес?You're announcing today? You can't skip this for me.
Данвеи вели дека Пекинг неодамна најавил сообраќајни правила, кои ќе стапат во сила за време на Олимпијадата.Danwei says Beijing recently announced traffic rules that will be in effect during the Olympics.
Диванесара вели дека иранските власти најавиле дека книгите со “негативни вредности“ ќе бидат отстранети од библиотеките. Блогерот вели нема надеж во оваа земја.Divanesara says that Iranian authorities announced the books with "negative values" will be collected from libraries.The blogger says there is no hope in this country.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

изјави
declare
набави
obtain
најаде
give enough food
натови
stuff
објави
publish

Similar but longer

Not found
We have none.

Random

навлезе
go
нагоди
adjust
надитри
outwit
надокнади
compensate for
наежи
give someone goosebumps
наидува
run across
најаде
give enough food
намами
lure
намота
coil
наоблече
do

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'announce':

None found.
Learning languages?