Наредува (to order) conjugation

Macedonian
30 examples
This verb can also mean the following: command

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
наредувам
I order
наредуваш
you order
наредува
he/she/it orders
наредуваме
we order
наредувате
you all order
наредуваат
they order
Future tense
ќе наредувам
I will order
ќе наредуваш
you will order
ќе наредува
he/she/it will order
ќе наредуваме
we will order
ќе наредувате
you all will order
ќе наредуваат
they will order
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би наредувал
I (masculine) would have ordered
би наредувала
I (feminine) would have ordered
би наредувал
you (masculine) would have ordered
би наредувала
you (feminine) would have ordered
би наредувал
he would have ordered
би наредувала
she would have ordered
би наредувало
it would have ordered
би наредувале
we would have ordered
би наредувале
you all would have ordered
би наредувале
they would have ordered
Past perfect tense
сум наредувал
I (masculine) have ordered
сум наредувала
I (feminine) have ordered
си наредувал
you (masculine) have ordered
си наредувала
you (feminine) have ordered
е наредувал
he has ordered
е наредувала
she has ordered
е наредувало
it has ordered
сме наредувале
we have ordered
сте наредувале
you all have ordered
сум наредувале
they have ordered
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
наредував
I was ordering
наредуваше
you were ordering
наредуваше
he/she/it was ordering
наредувавме
we were ordering
наредувавте
you all were ordering
наредуваа
they were ordering
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев наредувал
I (masculine) had ordered
бев наредувала
I (feminine) had ordered
беше наредувал
you (masculine) had ordered
беше наредувала
you (feminine) had ordered
беше наредувал
he had ordered
беше наредувала
she had ordered
беше наредувало
it had ordered
бевме наредувале
we had ordered
бевте наредувале
you all had ordered
беа наредувале
they had ordered
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе наредував
I will have ordered
ќе наредуваше
you will have ordered
ќе наредуваше
he/she/it will have ordered
ќе наредувавме
we will have ordered
ќе наредувавте
you all will have ordered
ќе наредуваа
they will have ordered
Past aorist tense
Imperative tense
-
наредувај
you order
-
-
наредувајте
you all order
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум наредувал
I (masculine) will order
ќе сум наредувала
I (feminine) will order
ќе си наредувал
you (masculine) will order
ќе си наредувала
you (feminine) will order
ќе е наредувал
he will order
ќе е наредувала
she will order
ќе е наредувало
it will order
ќе сме наредувале
we will order
ќе сте наредувале
you all will order
ќе сум наредувале
they will order
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
наредуван
ordering
наредувајќи
ordering
наредување
ordering
наредувал
ordering
наредувала
ordering
наредувало
ordering
наредувале
ordering
ordered
ordered
ordered
ordered

Examples of наредува

Example in MacedonianTranslation in English
Вечерва го видов видеово од деца како си играат ИСИС, каде првото дете одржува краток говор (притоа зборувајќи арапски подобро од министерот за надворешни работи, но да не забегуваме од темата), а потоа им наредува на своите придружници да ги заколат двајцата „заложници“.Tonight I saw this video, of kids playing Daesh, where first kid gives a little speech (incidentally in better Arabic that the minister of foreign affairs, but i digress) and then gives the order to his acolytes to slaughter the two 'hostages'.
Еден од главните записи поврзани со планот Софија е телеграма од шефот на персоналот на армијата, Лопез Фуентес до командирот на неговата воздушна бригада на специјални сили со кое наредува лансирање на операцијата Софија во Иксил регионот на Куиче.One of the key records associated with Plan Sofía is a telegram from Army Chief of Staff López Fuentes to the commander of his Special Forces airborne brigade ordering the launching of Operation Sofía in the Ixil region of the Quiché.
Кенискиот премиер Раила Одинга наредува апсење на геј двојки:http://bit.ly/iindL9Kenya PM Raila Odinga orders arrest of gay couples:http://bit.ly/iindL9
Владата може, и практикува, да наредува на основните судови што да прават.Gov can, and do, order SC what to do.
1, 2, 3, 4, 5, 6. Оној, под чија власт си, ти наредува, да се вратиш од највисоките небеса, во длабочините на пеколот.He who commands you is he who ordered you thrown down... ...from the highest heaven into the depths of hell.
Бидејќи нашата примарна флота е ангажирана во Лорентијанскиот Систем им наредувам на сите кадети да се пријават во хангарот 1 веднаш!With our primary fleet engaged in the Laurentian system, I hereby order all cadets to report to hangar 1 immediately.
Ти си генијот. Сам сфати. Како вршител на должноста Капетан, ти наредувам да одговориш на прашањето.As acting captain of this vessel I order you to answer the question.
Може ли да добијам пешкир? Под закана за воен суд, ви наредувам да ми објасните како сте се транспортирале на бродот додека сме во ворп?Under penalty of court martial I order you to explain to me how you were able to beam aboard the ship while moving at warp
Знам дека сите очекувате да се состанеме со Флотата, но јас наредувам да се почне со потера по непријателскиот брод кој иде кон Земјата.I know you're all expecting a regroup with the fleet, but I'm ordering a pursuit course of the enemy ship to Earth. I want all departments at battle stations and ready in 10 minutes.
Со ова го конфискувам овој нелегално земен брод и ти наредувам да го предадеш својот брод.I hereby confiscate this illegally obtained ship and order you to surrender your vessel. No terms. That ship... take it out.
-Ти ми наредуваш?- You order me?
Ти наредуваш!You order.
Си дозволуваш да ми наредуваш?How dare you presume to order me about? Presume?
- Што наредуваш, прекрасна Вило?“'What are your orders, beautiful fairy?' '
Еј, човеку, немој да ми наредуваш.Hey, man, don't give me orders.
Ви наредуваме да застанете!You are ordered to stand down!
Што наредувате?What are your orders?
-Не сте во позиција да наредувате!You are in a position unsuitable to give orders.
Немојте вие никогаш да ми наредувате, нареднику!Don't you ever give me orders, Sergeant.
- Не може да ми наредувате!- You can't order me around.
Тие започнаа да им наредуваат на блогерите да ги тргнат постовите во кои ги критикуваат.They started ordering bloggers to take down their respective posts criticizing them.
Цел ден само ми наредуваат.I get orders all day, okay?
Ни наредуваат да се приземјиме.They are ordering us to land.
Не ми наредувај и кажи ми што има во контињерот!Stop ordering me around and tell me what the hell is going on!
Не им наредувајте, Капетане.Don't order them, Captain.
Вие не ми наредувајте.You can't give me orders.
Денес, 27ми октомври, јавниот обвинител повторно испрати барање до Роскомнадзор, наредувајќи им да забранат седум различни страници на Вконтакте поради споделување на повик од ИСИС за екстремизам и терористички акти.Earlier today, October 27, the Attorney General appealed to Roskomnadzor again, ordering it to ban seven different pages on Vkontakte for carrying ISIS calls to extremist and terrorist acts.
Аеродромската полицијата веднаш се упати кон местото на слетување. опколувајќи го авион и наредувајќи му...The airport police immediately converged at the scene of the unauthorized landing, surrounding the aircraft, ordering...
Стискањето на чкрапецот е како наредување убиство.Squeezing a trigger, is like ordering takeout.
Кога Британскиот Суд објави дека се припрема да ги обелодени тајните Британско-Американски уредби за мачење, со што се потврди дека администрацијата на Буш наредувала да се злоставуваат затворениците.When a British high court said that it was preparing to release secret British and US torture orders that prove that the Bush Administration was ordering personnel

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

набедува
accuse
нарекува
name
одредува
determine

Similar but longer

навредува
offend
напредува
progress

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'order':

None found.
Learning languages?