Навреди (to insult) conjugation

Macedonian
39 examples
This verb can also mean the following: offend

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
навредам
I insult
навредиш
you insult
навреди
he/she/it insults
навредиме
we insult
навредите
you all insult
навредат
they insult
Future tense
ќе навредам
I will insult
ќе навредиш
you will insult
ќе навреди
he/she/it will insult
ќе навредиме
we will insult
ќе навредите
you all will insult
ќе навредат
they will insult
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би навредил
I (masculine) would have insulted
би навредила
I (feminine) would have insulted
би навредил
you (masculine) would have insulted
би навредила
you (feminine) would have insulted
би навредил
he would have insulted
би навредила
she would have insulted
би навредило
it would have insulted
би навредиле
we would have insulted
би навредиле
you all would have insulted
би навредиле
they would have insulted
Past perfect tense
сум навредил
I (masculine) have insulted
сум навредила
I (feminine) have insulted
си навредил
you (masculine) have insulted
си навредила
you (feminine) have insulted
е навредил
he has insulted
е навредила
she has insulted
е навредило
it has insulted
сме навредиле
we have insulted
сте навредиле
you all have insulted
сум навредиле
they have insulted
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
навредев
I was insulting
навредеше
you were insulting
навредеше
he/she/it was insulting
навредевме
we were insulting
навредевте
you all were insulting
навредеа
they were insulting
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев навредил
I (masculine) had insulted
бев навредила
I (feminine) had insulted
беше навредил
you (masculine) had insulted
беше навредила
you (feminine) had insulted
беше навредил
he had insulted
беше навредила
she had insulted
беше навредило
it had insulted
бевме навредиле
we had insulted
бевте навредиле
you all had insulted
беа навредиле
they had insulted
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе навредев
I will have insulted
ќе навредеше
you will have insulted
ќе навредеше
he/she/it will have insulted
ќе навредевме
we will have insulted
ќе навредевте
you all will have insulted
ќе навредеа
they will have insulted
Past aorist tense
навредив
I insulted
навреди
you insulted
навреди
he/she/it insulted
навредивме
we insulted
навредивте
you all insulted
навредија
they insulted
Imperative tense
-
навреди
you insult
-
-
навредете
you all insult
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум навредел
I (masculine) will insult
ќе сум навредела
I (feminine) will insult
ќе си навредел
you (masculine) will insult
ќе си навредела
you (feminine) will insult
ќе е навредел
he will insult
ќе е навредела
she will insult
ќе е навредело
it will insult
ќе сме навределе
we will insult
ќе сте навределе
you all will insult
ќе сум навределе
they will insult
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
навреден
insulting
insulting
insulting
навредел
insulting
навредела
insulting
навредело
insulting
навределе
insulting
навредил
insulted
навредила
insulted
навредило
insulted
навредиле
insulted

Examples of навреди

Example in MacedonianTranslation in English
Во интервју за Активисти за човекови права во Иран неколку денови пред да оди во затвор, Омид Реза рекол дека неговиот блог е културен блог и дека немал намери да навреди некого.In an interview with Human Rights activists in Iran a few days before going to prison, Omid Reza said his blog was a cultural blog and not intended to be insulting.
Пангаре му пишува на Исус : „Помогни ни да се спротивставиме на овие навреди...Pangare writes to Jesus : "Help us to resist these insults...
Дали можеме да ја поднесеме оваа дневна рутина на навреди?Can we take this daily routine of insults lying down?
„Ги навреди свештениците и епископите и изјави многу работи за кои не постои никаков доказ или сведоштво кое потекнува од историските книги,” рече Мамдух Рамзи, коптски адвокат вмешан во акцијата, додавајќи за Жидан: „како е можно еден човек кој не е христијанин да знае нешто за Црквата?“"He insulted priests and bishops and said many things with no proof or evidence from books or history," said Mamdouh Ramzi, a Coptic lawyer involved in the action, adding that Ziedan was "not a Christian man, what does he know about the Church?".
И дури и ако го навреди Христијанското свештенство, моја природна реакција би била: „Па што?“.But even if it were insulting to the Christian clergy, my natural reaction is: "So what?"
Не мислев да те навредам во клубот.I didn't mean to insult you at the club.
Ќе се навредам ако не го искористиш.I'd be insulted if you didn't use it.
Не сакав, да те навредам.Hey, I don't mean to insult you, okay?
банкротираш, отколку да навредиш некого од црквата.It's like you'd rather go bankrupt than insult anyone from the church. Toula...
-Само ти можеш да ми речеш дека ме сакаш,а во исто време да ме навредиш.-Што?Only you could say that you love me and insult me at the same time.
Можеш да ме убиеш, но неможеш да ме навредиш.You may kill me, but you may never insult me.
Те молам да не се навредиш, ама многу ми значиш, те ценам многу повеќе отколку што вреди твојата услуга.Please do not be insulted but you have come to mean a lot to me... ...and I value much more than just your service.
Премногу си глупав да би можел да се навредиш.You are literally too stupid to insult.
Можеби изгледа нереално, но неколку муслимански блогери имаат напишано писма до Исус Христос на нивните блогови, во кои се жалат за навредите од Западот кон муслиманите, особено за анти-исламскиот филм на холандскиот пратеник Герт Вилдерс, Фитна.It may seem surreal, but several Muslim bloggers have written letters to Jesus Christ in their blogs complaining about Western insults against Muslims, and particularly Dutch MP Geert Wilders' anti-Islamic film, Fitna.
Немој да бидеш тажен поради навредите на твојот брат Мухамед, пророкот.Don't be sad about insults to your brother Muhammad, the Prophet.
Блогерот Mustapha, кој пишува за Beirut Spring, се прашува дали писмото ќе стигне до Претседателот на истиот начин како што стигнаа и навредите.Blogger Mustapha, who writes at Beirut Spring, wondered if the letter will reach the President the way the insults did.
Меѓутоа, минатата среда, Алекс до смрт ја избоди 18 пати во германската судница откако судијата изјавил дека таа го добила случајот против него и дека тој треба да плати 2,800 евра како казна за навредите.However last Wednesday, Alex stabbed her 18 times to death in a German courtroom after the judges announced she won the case against him, and that he had to pay 2,800 Euros as a fine for his previous insults.
Ова не само што го нарушува кредибилитетот и поткопува реалниот легитимитет на судското тело туку истиот тој суд кој ги суди луѓето за предавство не треба да ги осудува граѓаните и за критиките и навредите кои ги нанесуваат.Not only does this erode the credibility and undermine the perceived legitimacy of this judicial body, but the same court that tries people for treason should not be sentencing citizens for the criticisms insults they inflict.
Се надевам дека овој пост нема да се земе како сугестија ниту како чин на обесхрабрување на Јорданците да, не дај Боже, го навредат кралот.I hope that this post is not taken as a suggestion or even as an act of encouraging Jordanians to, God forbid, insult the King.
Ако им речам да излезат, ќе се навредат.To ask them to leave would be an insult.
Тие се многу добро семејство. Не сакаме да се навредат, нели?So we don't want to run around insulting them, do we?
Само сакав да се извинам, ако, те налутив, или навредив, на било кој начин.I just wanted to apologize If i offended you Or insulted you
- Не ве навредив, зошто се извинувам?I insulted you. What are you sorry for? I'm not sorry.
Ја навредивте моќта која е над вашето разбирање.You have insulted powers beyond your comprehension.
Го навредивте син ми.You have insulted my son.
-Не, Вие ме навредивте мене.No, you have insulted me.
А вие ме навредивте, Заслуживте.- And you insulted me. - You deserved it.
Началнику, штотуку ја навредивте вашата команда.Major, you just insulted your command.
Тие ја навредија Грција.They insulted Greece.
Го навредија Пантуфл!But they insulted Pantoufle!
За да ги казниме оние кои ме навредија мене и моето семејство, денес објавувам дека ќе барам правда против Рагнар Лотброк.In order to punish those who have insulted me and my family, I declare today that I will seek vengeance against Ragnar Lothbrok.
-За да ги казнам оние што ме навредија, ќе барам одмазда од Рагнар Лотбрук.In order to punish those who have insulted me, I will seek vengeance against Ragnar Lothbrok.
Каков негов пријател, навреден сум.It's insulting. - As his friend I'm insulted.
Тасир не беше богохулник, тој никогаш не го навредил Куранот, Пророкот или Исламот, но беше убиен во името на законот за богохулење што според него, беше порачано.Taseer wasn’t a blasphemer, he had never insulted the Quran, the Prophet (PBUH) or Islam but he was killed in the name of the blasphemy law that according to him, was "man-made".
Дали некој знае дали таа личност всушност била мониторирана (не сум сигурен дека технички MSN разговорите може да се мониторираат локално), или некој го наклеветил дека го навредил кралот?Does anyone know if the person in question was in fact being monitored (not sure if technically an MSN chat can be monitored locally) or someone tipped the powers to be that he has insulted the king?
Го навредил толку лошо што доживеал срцев удар.He insulted him so badly that he suffered a heart-attack.
Ми велиш, дека го застрелал, затоа што го е навредил?You're telling me he shot someone because he insulted him?
Две минути, а таа не го навредила.Two minutes and she has not insulted him. This could be very promising.
Но вашите дејства го навредило целиот клан на бумбарот!But your actions insulted the entire Beetle Clan!

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

наврати
stop by
наследи
inherit
повреди
hurt

Similar but longer

Not found
We have none.

Random

макне
dip
мрази
hate
мувлосува
catch mold
мумла
murmur
набута
cram
наврати
stop by
навредува
offend
наврне
get soaked in the rain
нагрне
put something on shoulders
наклевети
slander

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'insult':

None found.
Learning languages?