Меша (to mix) conjugation

Macedonian
38 examples
This verb can also mean the following: blend, stir, shuffle

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
мешам
I mix
мешаш
you mix
меша
he/she/it mixes
мешаме
we mix
мешате
you all mix
мешаат
they mix
Future tense
ќе мешам
I will mix
ќе мешаш
you will mix
ќе меша
he/she/it will mix
ќе мешаме
we will mix
ќе мешате
you all will mix
ќе мешаат
they will mix
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би мешал
I (masculine) would have mixed
би мешала
I (feminine) would have mixed
би мешал
you (masculine) would have mixed
би мешала
you (feminine) would have mixed
би мешал
he would have mixed
би мешала
she would have mixed
би мешало
it would have mixed
би мешале
we would have mixed
би мешале
you all would have mixed
би мешале
they would have mixed
Past perfect tense
сум мешал
I (masculine) have mixed
сум мешала
I (feminine) have mixed
си мешал
you (masculine) have mixed
си мешала
you (feminine) have mixed
е мешал
he has mixed
е мешала
she has mixed
е мешало
it has mixed
сме мешале
we have mixed
сте мешале
you all have mixed
сум мешале
they have mixed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
мешав
I was mixing
мешаше
you were mixing
мешаше
he/she/it was mixing
мешавме
we were mixing
мешавте
you all were mixing
мешаа
they were mixing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев мешал
I (masculine) had mixed
бев мешала
I (feminine) had mixed
беше мешал
you (masculine) had mixed
беше мешала
you (feminine) had mixed
беше мешал
he had mixed
беше мешала
she had mixed
беше мешало
it had mixed
бевме мешале
we had mixed
бевте мешале
you all had mixed
беа мешале
they had mixed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе мешав
I will have mixed
ќе мешаше
you will have mixed
ќе мешаше
he/she/it will have mixed
ќе мешавме
we will have mixed
ќе мешавте
you all will have mixed
ќе мешаа
they will have mixed
Past aorist tense
Imperative tense
-
мешај
you mix
-
-
мешајте
you all mix
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум мешал
I (masculine) will mix
ќе сум мешала
I (feminine) will mix
ќе си мешал
you (masculine) will mix
ќе си мешала
you (feminine) will mix
ќе е мешал
he will mix
ќе е мешала
she will mix
ќе е мешало
it will mix
ќе сме мешале
we will mix
ќе сте мешале
you all will mix
ќе сум мешале
they will mix
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
мешан
mixing
мешајќи
mixing
мешање
mixing
мешал
mixing
мешала
mixing
мешало
mixing
мешале
mixing
mixed
mixed
mixed
mixed

Examples of меша

Example in MacedonianTranslation in English
Или тој можеби ги меша постапките за избор на претседател, кои се слични со тоа што тој го објаснил (освен тоа што нема услови за тајност).Or he may be mixing it up with the procedures for electing the president, which are similar to what he described (except that there is no requirement for secrecy).
- Прекрасно! Ги става во бокал и ги меша со вода и масло.Puts them in a bowl and mixes them with water and oil.
Не можам да си дозволам мојот сопствен татко да се меша во предавнички афери!I cannot afford to have my own father mixed up in treasonous affairs!
Мислиш дека тој го меша бизнисот со задоволството?You think he's... mixing business with pleasure?
Ги меша.- He's mixing them.
Ги мешам грешните лекарства. -Тоа е сигурно.- I'm mixing the wrong pills.
И не сакам да ја мешам работата со она што го правам дома.And I don't want to mix work with whatever it is I do at home.
Не ги мешам работата и задоволството.I don't mix business with pleasure.
Се трудам да не го мешам Семоќниот во ова повеќе.I try not to mix it up with the almighty anymore.
Не сакам да се мешам во ова.- I don't want to mix in this.
Не сакаше да се мешаш во бизнисот на семејството.Didn't want to get mixed up in the family business.
Нема поента да пробуваш да ги мешаш.You're milk. Ain't no point trying to mix.
Не сакаш да се мешаш со вампири.Sookie, you do not want to get mixed up with vampires.
Ја ставаш мешавината во лонецот, пченката, квасецот и ги мешаш со вода.Dean: You pour your mash in the kettle, your corn, yeast...what have you... mix it with the water.
Можеби не треба да го мешаме Мајк во ова директно.Maybe we shouldn't get Mike mixed up in this too directly.
Затоа што мешаме задоволство и бизнис.Because we're mixing pleasure with business.
Сакаш да ги мешаме девојките?You be up for mixing girls?
Не ја мешаме расата со бизнисот.We don't like mixing race with business.
Како сте можеле да ја мешате вашата крв со крвта на тој дивјак?How can you mix your blood with that of a savage?
Јас нема да ви кажувам како да мешате хемикалии, а вие нема да ми кажувате како да си ја вршам работата.I don't tell you how to mix your chemicals and whatnot, and you do not tell me how to take care of business.
Мислам, дека ме мешате со некој.I really think you have me mixed up with somebody else.
Вие сега почнавте се' да мешате.You're mixing everything up.
Ни кажуваа дека она што се случува во општеството во кое живееме не е наша работа, дека образованите луѓе не треба да се мешаат со обичните.We were told that what is happening in the society we live in is none of our business, that educated people do not mix with the commoners.
Нешто што сме го виделе повеќе пати кога се мешаат културни вредности и достигнувања на различни етноси и цивилизации.This is something that we have seen several times when there is mixture between cultural heritage and achievements of different ethnicities and civilizations.
Во Германија и Австрија забрането е да се мешаат различни видови опасен отпад и да се стават во иста депонија. намерно создаваме еколошко буре барут...In Germany and Austria it is forbidden to mix different types of hazardous waste and to deposit them together. we are intentionally creating an environmental powder keg...
Лекови и вино... не се мешаат.And mixing cold medicine and wine-- that don't mix.
Смрт и добар провод.... не се мешаат.Death and good times, they don't mix.
Слободно мешај.Now, don't be afraid to mix and match.
-Треба да се поздравиш со Рабинот, и, знаеш, мешај се и дружи се со луѓето.Oh yeah, you should say hello to the rabbi, and, you know, mix and mingle with people.
Не ги мешајте традицијата/културата со религијата.Dont mix tradition/ culture with religion.
Сè уште не мешајте.Do not mix yet.
почнете, и слободно мешајте ги вкусовите, избегавајте го сирењето... и негрижете се можам да набавам колку што сакате од овие.Dig in. Feel free to mix and match. Stay away from the cheese.
Њујорк Тајмс вели дека е „доволно за да ви даде смртоносна доза за околу 4 часа“, но анонимен јапонски блогер кој блогира за ex-skf.blogspot.jp ги критикуваше традиционалните медиуми за намерно изоставување на информацијата за „еквивалентна доза“ со цел погрешно да се наведат читателите мешајќи изложеност со гама радијација, која е длабоко пенетрирачка и може да патува длабоко во човековото ткиво, и изложеност на бета радијација, која е полесна и не толку пенетрирачка.The New York Times says it is "enough to give a lethal dose in about four hours", but an anonymous Japanese blogger who blogs at ex-skf.blogspot.jp has criticized mainstream media for purposefully omitting "dose equivalent" information to mislead readers by mixing up exposure to gamma radiation, which is highly penetrating and can travel deep into human tissue, and exposure to beta radiation, which is lighter and not as penetrating.
Тие се експерти за мешање на состојките и ставање на тесто во здели и за правење совршена конзистенција за тестото.They are quite the experts at mixing and pouring out the batter out of conical containers that create the perfect consistency.
Што е ова мешање денес?Wasn't none of this mixing going on.
Земете голем стап, и почнете да дупите во бурето за мешање на чоколадото. Во ред?Take a long stick and start poking around in the big chocolate-mixing barrel, okay?
Ќе ми треба голем сад за мешање.I 'm going to need a big, um, mixing bowl.
Амазон пренесува милијарда тони талог годишно, талог јасно видлив при мешање на тековите каде една голема притока, Рио Негро, утекува во Амазон.The Amazon transports a billion tons of sediment a year, sediment clearly visible at the mixing of the waters where one massive tributary, the Rio Negro, flows into the main river.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

мава
hit
мака
dip
мека
bleat
меле
grind
мери
measure
меси
knead
мете
sweep
мешне
mix a little
мора
have to
мота
wind
моча
pee
мрда
move
мува
make out with
мука
moo
ниша
rock

Similar but longer

вмеша
involve
измеша
mix
помеша
mix
смеша
confuse

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'mix':

None found.
Learning languages?