Лупи (to peel) conjugation

Macedonian
14 examples
This verb can also mean the following: excoriate

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
лупам
I peel
лупиш
you peel
лупи
he/she/it peels
лупиме
we peel
лупите
you all peel
лупат
they peel
Future tense
ќе лупам
I will peel
ќе лупиш
you will peel
ќе лупи
he/she/it will peel
ќе лупиме
we will peel
ќе лупите
you all will peel
ќе лупат
they will peel
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би лупел
I (masculine) would have peeled
би лупела
I (feminine) would have peeled
би лупел
you (masculine) would have peeled
би лупела
you (feminine) would have peeled
би лупел
he would have peeled
би лупела
she would have peeled
би лупело
it would have peeled
би лупеле
we would have peeled
би лупеле
you all would have peeled
би лупеле
they would have peeled
Past perfect tense
сум лупел
I (masculine) have peeled
сум лупела
I (feminine) have peeled
си лупел
you (masculine) have peeled
си лупела
you (feminine) have peeled
е лупел
he has peeled
е лупела
she has peeled
е лупело
it has peeled
сме лупеле
we have peeled
сте лупеле
you all have peeled
сум лупеле
they have peeled
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
лупев
I was peeling
лупеше
you were peeling
лупеше
he/she/it was peeling
лупевме
we were peeling
лупевте
you all were peeling
лупеа
they were peeling
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев лупел
I (masculine) had peeled
бев лупела
I (feminine) had peeled
беше лупел
you (masculine) had peeled
беше лупела
you (feminine) had peeled
беше лупел
he had peeled
беше лупела
she had peeled
беше лупело
it had peeled
бевме лупеле
we had peeled
бевте лупеле
you all had peeled
беа лупеле
they had peeled
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе лупев
I will have peeled
ќе лупеше
you will have peeled
ќе лупеше
he/she/it will have peeled
ќе лупевме
we will have peeled
ќе лупевте
you all will have peeled
ќе лупеа
they will have peeled
Past aorist tense
Imperative tense
-
лупи
you peel
-
-
лупете
you all peel
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум лупел
I (masculine) will peel
ќе сум лупела
I (feminine) will peel
ќе си лупел
you (masculine) will peel
ќе си лупела
you (feminine) will peel
ќе е лупел
he will peel
ќе е лупела
she will peel
ќе е лупело
it will peel
ќе сме лупеле
we will peel
ќе сте лупеле
you all will peel
ќе сум лупеле
they will peel
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
лупен
peeling
лупејќи
peeling
лупење
peeling
лупел
peeling
лупела
peeling
лупело
peeling
лупеле
peeling
peeled
peeled
peeled
peeled

Examples of лупи

Example in MacedonianTranslation in English
Кога стигнавме во мојата куќа, почнав да го месам тестото и Алис почна да ги лупи јаболката.When we got to my house, I start making the dough, and Alise starts peeling the apples.
На мојата мајка не ѝ се допаѓа како ги лупи јаболката.My mom does not like the way she peels apples.
-Како овошјето што се лупи, не како бојата.Like an orange that you eat, the one with the peel, not the color.
Нивната кожа скапува и се лупи.Their skin rotting and peeling.
Јас се лупам.-I’m peeling.
Тој е како кромид, мораш да го лупиш слој по слој.He's like an onion. You have to peel him back a layer at a time.
Мораш слој по слој да ја лупиш.You have to peel her back a layer at a time.
Тука си, лупиш моркови.You're here, you're peeling a carrot.
Ја лупиш и јадеш.You peel a banana and eat it
Колку повеќе слоеви лупиме...Thompson. The more layers we peel...
Секогаш има некои илегалци. Кои лупат компир.There's always a few illegals peeling potatoes.
(Записи на ѕидовите од затворските ќелии, резби, лупење на бојата од ѕидот ... зошто уништуваме приказни?)(Writings on the prison cell walls, carvings, peeling of the wall paint ... why are we destroying stories?)
Штотуку дипломира за лупење компири.You just graduated to peeling' potatoes.
Една од моите кулинарски вештини освен лупење овошје е тост со пуер од кикири и со желе. Кој што, можам да додадам, Еди може да го јаде за појадок, за ручек и за вечера.One of my culinary skills other than peeling fruit, of course just so happens to be a toasted peanut butter and jelly sandwich which, I might add, Eddie could eat for breakfast, lunch and dinner.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

дупи
perforate
крпи
patch up
купи
buy
лади
cool down
лази
creep
лачи
secrete
лежи
lie
лепи
stick
лечи
cure
личи
resemble
лиши
deprive
лови
hunt
лупа
knock
лупне
bang
лута
roam

Similar but longer

излупи
peel
одлупи
peel off

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'peel':

None found.
Learning languages?