Лета (to fly) conjugation

Macedonian
66 examples
This verb can also mean the following: go by fast, go

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
летам
I fly
леташ
you fly
лета
he/she/it flies
летаме
we fly
летате
you all fly
летаат
they fly
Future tense
ќе летам
I will fly
ќе леташ
you will fly
ќе лета
he/she/it will fly
ќе летаме
we will fly
ќе летате
you all will fly
ќе летаат
they will fly
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би летал
I (masculine) would have flown
би летала
I (feminine) would have flown
би летал
you (masculine) would have flown
би летала
you (feminine) would have flown
би летал
he would have flown
би летала
she would have flown
би летало
it would have flown
би летале
we would have flown
би летале
you all would have flown
би летале
they would have flown
Past perfect tense
сум летал
I (masculine) have flown
сум летала
I (feminine) have flown
си летал
you (masculine) have flown
си летала
you (feminine) have flown
е летал
he has flown
е летала
she has flown
е летало
it has flown
сме летале
we have flown
сте летале
you all have flown
сум летале
they have flown
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
летав
I was flying
леташе
you were flying
леташе
he/she/it was flying
летавме
we were flying
летавте
you all were flying
летаа
they were flying
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев летал
I (masculine) had flown
бев летала
I (feminine) had flown
беше летал
you (masculine) had flown
беше летала
you (feminine) had flown
беше летал
he had flown
беше летала
she had flown
беше летало
it had flown
бевме летале
we had flown
бевте летале
you all had flown
беа летале
they had flown
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе летав
I will have flown
ќе леташе
you will have flown
ќе леташе
he/she/it will have flown
ќе летавме
we will have flown
ќе летавте
you all will have flown
ќе летаа
they will have flown
Past aorist tense
Imperative tense
-
летај
you fly
-
-
летајте
you all fly
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум летал
I (masculine) will fly
ќе сум летала
I (feminine) will fly
ќе си летал
you (masculine) will fly
ќе си летала
you (feminine) will fly
ќе е летал
he will fly
ќе е летала
she will fly
ќе е летало
it will fly
ќе сме летале
we will fly
ќе сте летале
you all will fly
ќе сум летале
they will fly

Examples of лета

Example in MacedonianTranslation in English
И Самар Дахмаш Јарах додава: Драга Саудиска Арабија, Вие претходно го примивте канибалистот Иди Амин, ве молам одбијте го вампирот кој сега ја цица крвта на Тунижаните Египќанецот, Наје, се шегува: Авионот на Бен Али ќе продолжи да лета сè додека снема гориво и падне во моретоAnd Samar Dahmash Jarrah adds: Dear Saudi Arabia, You have previously welcomed the cannibal Idi Amin, please refuse the vampire who has sucked the blood of Tunisians now Egyptian A Naje jokes: Ben Ali's plane will continue to fly until it runs out of fuel and falls in the sea
Притоа се забранува дронот да се насочува кон лица, животни или собир на луѓе. „Не може да лета летало без екипаж во радиус од 500 метри од објектите од значење за безбедноста, објектите на државните органи и критични народни маси, како што се објектите на Министерството за одбрана и АРМ, објектите на МВР, Владата, Собранието, резиденцијата на претседателот на државата, дипломатските претставништва, високоризични натпревари и голем собир на луѓе (протести)“, стои во уредбата.It also forbids pointing the drone towards persons, animals or gatherings of people. According to the regulation: "It is not allowed to fly unmanned aircraft in a radius of 500 meters from building related to security, buildings of state bodies and critical masses of people, such as the buildings of Ministry of Defense and the Army of Republic of Macedonia, buildings of the Ministry of Interior, the Government, the Assembly, the residence of the President of the state, embassies, sport competitions of high risk, and big gatherings of people (protests)."
Се чини дека малечкото девојче кое гледа во мароканскиот Супермен кој паузира пред парламентот се прашува дали тој може да лета.The little girl looking up at this Moroccan Superman pausing in front of the parliament seems to be wondering if he can fly.
Американскиот рапер Шон Пафи Комбс се жали за високата цена на нафтата и вели дека повеќе не може да си дозволи да лета со својот приватен авион од Њујорк до Лос Анџелес двапати месечно.American rapper Sean Puffy Combs complains about the high cost of gasoline, and says he can no longer afford to fly his private jet from New York to Los Angeles twice a month.
Тој ги моли Саудијците да му пратат бесплатна нафта за тој да може повторно да лета со својот приватен авион.He is begging the Saudis to send him some free oil so that he can fly in his private jet once again.
Гол сум и можам да летам!I’m nekkid AND I can fly!
Не летам.I don't fly.
Сакаат да летам во голема битка.They want me to fly in a great battle. What should I do?
О да ќе летам со тебе.I'm gonna be flyin' with ya.
Дојде да ме гледаш како летам?- Come to watch me fly? - No. There was a meltdown at the plant.
Можеш да леташ?Can you fly?
Ќе можеш да леташ со ова, нели?You'll be able to fly this thing, right?
Знаеш да леташ со него.You can fly one.
И затоа сакам да леташ.- Totally. That's the other reason why you need to fly.
А јас мислам... не треба да леташ никаде.And I am thinking... you should not be flying anywhere.
- Подобро да летаме.- We better fly. - No.
- Без срања. Ако не сме надвор за десет минути нема да ни треба ракета за да летаме низ вселената.If we ain't outta here in ten minutes, we won't need no rocket to fly through space.
Мислев дека летаме.I thought we were flying.
Значи ќе летаме за Италија и ќе бараме странец во непозната земја?So we're gonna fly to Italy and comb the streets looking for a total stranger He's going to Venice, right?
Ни помага да летаме.And helps you fly and we can fly away.
Постојат начини да ја избегнете оваа ситуација, како што е да ги испратите по пошта лековите до пријател во Америка пред да летате и мислам дека постојат неколку организации кои нудат помош околу ова.There are ways to avoid this situation, such as mailing one's meds to a friend in America before you fly, and I think there are some HIV support organizations that provide some help in this, too.
Зар не би требало да летате со тој авион?But shouldn't you be up there flying with the squad?
Претпоставувам дека вие знаете како да летате со хелихоптер.I don't suppose either of you know how to fly a helicopter?
Со неа летате како птица.It makes you fly.
Се надевавме дека имавте пријатен лет и дека повторно ќе летате со нас!We hope you enjoyed flying with us!
Додека не се основа нов унгарски превозник, од страницата за вести Ориго известуваат дека пилотите од „Malév Hungarian Airlines Virtual“ ќе продолжат да „летаат“ со знаците за идентификација на Малев.Until a new Hungarian carrier is founded, Origo news site reports the pilots of the "Malév Hungarian Airlines Virtual" will keep on "flying" with the Malév call signs.
Осудите летаат од лево, десно, а и од центарот по израелскиот напад на флотата водена од Турција, упатена кон Газа за да достави хуманитарна помош и да ја скрши блокадата на палестинската енклава.Condemnations are flying left, right, and centre after Israel attacked a Turkish-led flotilla headed to Gaza to deliver humanitarian aid and break the blockade on the Palestinian enclave.
Патуваа источно од Бенгази за да летаат западно од Тунис (25 февруари)They drove east from Benghazi to fly west to Tunisia
- Заби летаат на сите страни. - Извади ми ги ракавиците!- Teeth are flying all around.
Запомни што ти кажав кога започна... ...момците кои траат во овој бизнис... ...се момците кои "летаат правилно"... ...малку килца, тивко.Remember I told you when you started... the guys who last in this business... are the guys who fly straight--
Дали спомнав дека летав гол?Did I mention I was flying naked?
Ариел, летав.Ariel, I was flying-- I was--
Секако дека летав. Ја видов како гледа.Ofcourse I was flying, and I-I saw the-- the watch--
Секако дека летав.Of course, I was flying. And...
Кога имав 18 години, со семејството летавме накај дома... од одмор на Карибите. Убаво си поминавме.When I was 18 years old... ...my family and I were flying home... ...from a vacation we took in the Caribbean.
Не, господине...тој заспа веднаш, уште додека летавме над Бристол.Little tyke fell asleep as we were flying over Bristol.
- Не. Не, не летај.No, don't fly.
Што и да правиш, не летај.Whatever you do, don't fly.
-Ти само летај.Just fly the plane. Open the hatch.
- Луда си? Ајде, право и летај.Come on, straighten up and fly right.
Хорус, летај!Horus, fly!
Запаметете, летајте.Remember, keep 'em flying.
Ајде, летајте, летајте.Sorry, dear! You're flying, sweeties!
Летајте, летајте, летајте.Fly, fly, fly.
Ова дава ново значење на слоганот "летајте со пријателско небо".Gives new meaning to "flying the friendly skies."
Летајте горе, летајте горе.Fly up, fly up.
"Кога тоа го сторила, малечка птица дошла летајќи," "и се сместила на каминот.""When she did, a little bird came flying and perched onto the chimney stack."
"Мамо, мала птица летајќи и пеејќи... ми слета на рамо и седеше таму цел саат.""Mamma, a little bird, flying and singing... landed on my shoulder and sat there for an hour."
Едно убаво утро во мај, летајќи натаму-наваму, две птици пловат наоколу на голема височина совршено среќни."Swifts on a fine morning in May, flying this way, that way, "sailing around at a great height perfectly happily. Then...
Ќе го уништеше државниот случај покажувајќи дека тужителот го прекршил воздушниот простор, над фармата на Харолд летајќи премногу ниско.He's gonna blow the state's case by showing that the DEA violated the airspace over Harold's farm by flying too low.
Ја поминав цела ноќ летајќи и решавајќи туѓи проблеми.I've spent my entire night flying around dealing with other people's relationship problems.
Не сакам летање, места со преголема гужва, чекање редови, а најмногу бубачки.I dont like flying, over crowded places, standing in lines and most bugs.I stumble in stilettos.
Доста лошо време за летање е. има многу турбуленција за спуштање од оваа страна.DOC: It's very miserable flying weather... ...much too turbulent for a landing from this direction.
Ха,а каква?. Тоа било неодговорно летање, и ти тоа го знаеш.It was reckless, irresponsible flying, and you know it.
Времето на летање денес ни е пресметано на седум часа и дваесет минути.Our flying time today is an estimated seven hours, twenty minutes.
Нашето време на летање е пресметано на седум часа и дваесет минути.Our flying time is an estimated seven hours, twenty minutes.
Фотографија од дрон кој летал над масовниот студентски протест на 10.12.2014.Photo from a drone flying above the massive December 10 student protests.
Како, да сум летал наоколу.Like, I've been, like, flying around.
Си летал Супермен над Метрополис.Superman is flying over Metropolis.
Истражниот сајт Atlatszo.hu објави видеа со снимки од беспилотни летала како прелетуваат над двата протеста во Будимпешта:Atlatszo.hu investigative site published videos with footage of drones flying over both protests in Budapest:
Да пуштиме три летала денес.We're flying three kites today.
Во последното видео, тие известуваат за безбедносните мерки за време на International Development Bank Assembly во градот Меделин, со хеликоптерите кои летале над градот за раководење со операциите на земја.In this last one, they report on the security measures during the International Development Bank Assembly in the city of Medellin, with helicopters flying over the city enforcing the ground operations.
Малку ликови има што би летале наоколу како лилјаци за да спасуваат старици како мене.Too few characters out there, flying around like that... ...saving old girls like me.
Малку ликови има што би летале наоколу како лилјаци... ...за да спасуваат старици како мене.Too few characters out there, flying around like that... ...saving old girls like me.
Сигурно летале на "нешто".I think it was actually a flying thing of some kind.
И летале прениско.They were flying too low

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

гата
tell fortunes
лапа
eat gluttonously
лежи
lie
лепи
stick
летне
take flight
лечи
cure
липа
sob
лупа
knock
лута
roam
мота
wind
црта
draw
чита
read
шета
stroll

Similar but longer

долета
arrive by flying
летува
go for a summer vacation
одлета
fly away
полета
take flight
слета
land

Random

истече
flow
конкурира
apply for
крпи
patch up
кутне
knock down
лази
creep
лепи
stick
летне
take flight
манифестира
manifest
мачи
torture
менструира
menstruate

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'fly':

None found.
Learning languages?