Дува (to blow) conjugation

Macedonian
33 examples
This verb can also mean the following: smoke marijuana, smoke

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
дувам
I blow
дуваш
you blow
дува
he/she/it blows
дуваме
we blow
дувате
you all blow
дуваат
they blow
Future tense
ќе дувам
I will blow
ќе дуваш
you will blow
ќе дува
he/she/it will blow
ќе дуваме
we will blow
ќе дувате
you all will blow
ќе дуваат
they will blow
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би дувал
I (masculine) would have blown
би дувала
I (feminine) would have blown
би дувал
you (masculine) would have blown
би дувала
you (feminine) would have blown
би дувал
he would have blown
би дувала
she would have blown
би дувало
it would have blown
би дувале
we would have blown
би дувале
you all would have blown
би дувале
they would have blown
Past perfect tense
сум дувал
I (masculine) have blown
сум дувала
I (feminine) have blown
си дувал
you (masculine) have blown
си дувала
you (feminine) have blown
е дувал
he has blown
е дувала
she has blown
е дувало
it has blown
сме дувале
we have blown
сте дувале
you all have blown
сум дувале
they have blown
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
дував
I was blowing
дуваше
you were blowing
дуваше
he/she/it was blowing
дувавме
we were blowing
дувавте
you all were blowing
дуваа
they were blowing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев дувал
I (masculine) had blown
бев дувала
I (feminine) had blown
беше дувал
you (masculine) had blown
беше дувала
you (feminine) had blown
беше дувал
he had blown
беше дувала
she had blown
беше дувало
it had blown
бевме дувале
we had blown
бевте дувале
you all had blown
беа дувале
they had blown
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе дував
I will have blown
ќе дуваше
you will have blown
ќе дуваше
he/she/it will have blown
ќе дувавме
we will have blown
ќе дувавте
you all will have blown
ќе дуваа
they will have blown
Past aorist tense
Imperative tense
-
дувај
you blow
-
-
дувајте
you all blow
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум дувал
I (masculine) will blow
ќе сум дувала
I (feminine) will blow
ќе си дувал
you (masculine) will blow
ќе си дувала
you (feminine) will blow
ќе е дувал
he will blow
ќе е дувала
she will blow
ќе е дувало
it will blow
ќе сме дувале
we will blow
ќе сте дувале
you all will blow
ќе сум дувале
they will blow
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
дуван
blowing
дувајќи
blowing
дување
blowing
дувал
blowing
дувала
blowing
дувало
blowing
дувале
blowing
blown
blown
blown
blown

Examples of дува

Example in MacedonianTranslation in English
Сеуште врне и се слуша ветрот како дува, но не е многу бурно.It's still raining and you can hear the wind blowing but nothing too fierce.
Од Сингапур, еинрахсенрав дува во усогласени шишиња, се фотографира и потоа ги спојува за да ја добие Токата и Фуга од Бах:From Singapore, einrahseinraw blows into tuned bottles, takes pictures of himself and proceeds to mix them up to play Toccata et Fugue in D Minor by Bach:
Денес, ветерот на промена дува наваму.Today, the winds of change are blowing this away.
Солен морски воздух, ветер кој ти дува в лице.The salty sea air, the wind blowing in your face.
И, рибата балон дуваAnd, oh, that blowfish blow
Дувам, дувам и ги рушам куќите.I huff, and I puff, and I blow their houses down.
Штом ме избркавте ќе свирам и силно ќе дувам и куќата ќе ви ја срушам!They stopped me before I could go to town... ...so I'll huff, and puff, and blow their house down.
Штом талентот не ми го признаваат, ќе свирам и силно ќе дувам и куќата ќе ја срушам!They don't know talent in this here town. I'll huff, and puff, and blow the place down.
Тогаш ќе дувам, и дувам и ќе ја оддувам куќата!Well, then, I will huff, and I will puff and I'm gonna blow your house down.
Можеш да дуваш.-You may blow.
Сакам да знам ... ако ми го дуваш во кола.I want to know... if you'll blow me in the car.
Треба да дуваш, сега дувај.JlMMY: Maybe you should blow on it. MATT:
Јас не те прашувам зошто цело време си го дуваш носот.I don't ask why you blow your nose all the time.
Ти реков да пиеш, а не да дуваш.I said drink it. Don't blow on it.
Вувузелата е дел од наследството на нашата земја...па НЕ, нема да престанеме да дуваме, а вие можете да се жалите колку што сакате!!!The vuvuzela is part of our country's heritage...so NO we wont stop blowing it and you can complain till the cows come home!!!"
Таму дуваме балони.We're all over here taking turns blowing bubbles.
Не да дувате.Not blow.
И дувате силно во него.And blow strongly inside!
Поминале 1 000 години, ама само тогаш три пати дуваат во рогот.It's been 1,000 years, but that's the only time they blow the horn three times.
Сега, ветровите дуваат на север.Now, the trade winds are blowing north right now.
Им донесов нешто, во што да дуваат.I brought something for them to blow on.
Наводно, Евреите дуваат во него еднаш годишно.Apparently, Jewish people blow through them once a year.
Пчелите ќе зујат, децата ќе дуваат глуварчиња...Bees will buzz Kids will blow dandelion fuzz
Извади го и дувај.Pull it out and blow on it.
Не дувај толку силно.No, no, no. Don't blow so hard.
О.К., дувај малку посилно.Okay, blow a little harder.
Но дувај му на некој друг.But blow your spare smoke at someone else.
- ♪ Џумбуш - ♪ Тропајте на тапаните и дувајте во трубите ♪Topsy-turvy Beat the drums and blow the trumpets
Со чамецот кој се соочува со брановите, направете ја пловидбата што е можно попријатна, дувајте во свирчето нежно.With the lifeboat facing into the waves... making the ride as comfortable as possible, blow your whistle soothingly.
-Еден за чешање, друг за дување.One's for showing, one's for blowing.
-Еден за чешање, друг за дување. Извини.One's for showing, one's for blowing.
годините на дување...For years with the blowing.
Само што вентилаторот дувал.Except the fan was blowing.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

дава
give
дига
lift
дрка
jerk off
дувне
blow
дупи
perforate
зева
yawn
јава
ride
кива
sneeze
кова
hammer
мава
hit
мува
make out with
чува
keep

Similar but longer

дарува
bestow
делува
appear
издува
blow away
лудува
go wild
оддува
blow away
радува
gladden

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'blow':

None found.
Learning languages?