Виси (to hang) conjugation

Macedonian
30 examples
This verb can also mean the following: dangle

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
висам
I hang
висиш
you hang
виси
he/she/it hangs
висиме
we hang
висите
you all hang
висат
they hang
Future tense
ќе висам
I will hang
ќе висиш
you will hang
ќе виси
he/she/it will hang
ќе висиме
we will hang
ќе висите
you all will hang
ќе висат
they will hang
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би висел
I (masculine) would have hung
би висела
I (feminine) would have hung
би висел
you (masculine) would have hung
би висела
you (feminine) would have hung
би висел
he would have hung
би висела
she would have hung
би висело
it would have hung
би виселе
we would have hung
би виселе
you all would have hung
би виселе
they would have hung
Past perfect tense
сум висел
I (masculine) have hung
сум висела
I (feminine) have hung
си висел
you (masculine) have hung
си висела
you (feminine) have hung
е висел
he has hung
е висела
she has hung
е висело
it has hung
сме виселе
we have hung
сте виселе
you all have hung
сум виселе
they have hung
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
висев
I was hanging
висеше
you were hanging
висеше
he/she/it was hanging
висевме
we were hanging
висевте
you all were hanging
висеа
they were hanging
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев висел
I (masculine) had hung
бев висела
I (feminine) had hung
беше висел
you (masculine) had hung
беше висела
you (feminine) had hung
беше висел
he had hung
беше висела
she had hung
беше висело
it had hung
бевме виселе
we had hung
бевте виселе
you all had hung
беа виселе
they had hung
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе висев
I will have hung
ќе висеше
you will have hung
ќе висеше
he/she/it will have hung
ќе висевме
we will have hung
ќе висевте
you all will have hung
ќе висеа
they will have hung
Past aorist tense
Imperative tense
-
виси
you hang
-
-
висете
you all hang
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум висел
I (masculine) will hang
ќе сум висела
I (feminine) will hang
ќе си висел
you (masculine) will hang
ќе си висела
you (feminine) will hang
ќе е висел
he will hang
ќе е висела
she will hang
ќе е висело
it will hang
ќе сме виселе
we will hang
ќе сте виселе
you all will hang
ќе сум виселе
they will hang

Examples of виси

Example in MacedonianTranslation in English
Анвар ал Еиса црта метафорички украс потопен во крв како виси во фрижидер, со тоа опишувајќи ги грозно-студените услови низ кои многу Сиријци поминуваат овој Божиќ:Anwar Al Eissa paints a metaphoric ornament soaked in blood, hanging in a freezer, as if depicting the dire freezing conditions many Syrians are going through this Christmas: Amjad Wardeh paints a Christmas tree out of an explosion's aftermath:
Жителите на Бангладеш беа шокирани од објавените фотографии во кои телото на 15 годишна девојка од Бангладеш виси на оградата на граничниот премин Бангладеш- Индија.Bangladeshis were shocked by widely published photographs of the dead body of a 15 year old Bangladeshi girl hanging on the India-Bangladesh border Fence.
Транспарент виси од „фенерот“, симболичен знак што покажува дека жителите на покраината Бамјан сè уште немаат струја.A banner hanging from "The Lantern", a symbolic sign indicating that the residents of Bamyan province still do not have electricity.
Во рамките на студијата Акра, седум таксисти добија џи-пи-ес уреди на нивните шал-табли и цевка која виси од прозорецот на совозачот и содржи сензор за јаглерод моноксид.In the Accra study, seven taxi drivers were provided with a dash-mounted global positioning system (GPS) device and a tube to hang from their passenger window.
Скорешно се појави и еден веб агрегатор , кој ги канализираше сите активности на Твитер и Инстаграм поврзани со празникот (достапни и на англиски јазик), како и #1balco1estelada , збирка на фотографии испратени од корисници од сепаратистичкото каталонско знаме или estelada како виси од балконите.A web aggregator has recently surfaced to channel all Twitter and Instagram activity related to the Diada (also available in English), as well as #1balco1estelada , a collection of user-submitted photos of the Catalan separatist flag or estelada hanging from balconies.
-Ми се допаѓа да висам со него, ме третира како еднаква, се конектираме на таа... -За никаде е, нели?No, I love hanging out with him. He's amazing. I'm treated like an equal, and we're connecting--
Но нема да висам за него.But I'll not hang for him.
Само висам!Just hangin' out!
- Јас висам со многу луѓе.- I hang with lots of people.
Јас и онака висам со нив, а сега е и официјално.I hang out with them anyway, now it's official.
Уби човек од грб и јас ќе те приведам да висиш.You shot a man in the back and I'm taking you in to hang for it.
Можеш да висиш со неа цел ден без обврски, зашто... -Секоја ноќ се губи?Yeah? Well, things changed a little bit since high school.
-Или таму ќе висиш засекогаш? Или ќе ми го фрлиш пиштолот?Are you gonna hang on forever, or throw me your gun?
Нема да те оставам да висиш, во ред?I am notgonna leave you hanging, all right?
Дечко, ќе завршиш како тие неранимајковци со кои што висиш.Boy, you gonna end up like those worthless bums you hang with.
Сите ние само висиме на конец.We're all just hanging by a thread.
Ние само висиме покрај лажиците.We're just hanging out by the spoons.
Потоа не остави да висиме.Then you left us hanging.
Мислам дека сте на положба во однос на Нортмур, каде морате да одлучите дали висите на крстот, или се набивате на шајките.I think you're in a position regarding Northmoor, where you had better decide if you're hanging on the cross or banging in the nails. Here.
♪ Затоа, ќе висите ♪So you're going to hang
Ако мислите дека сте толку кул, зошто висите со неколку 8-мо одделенци во петок навечер?If you think you're so cool, why you hanging out with a bunch of 8th graders on a Friday night?
Судбината на „М“и онаа на Рима висат на конец – токму овде, во Велика Британија, каде што барањето азил е право, а не криминал, и каде што, според тврдењата на Владата, сите деца се важни."M’s fate and Rima’s hang in the balance — here, in Britain, a country where asking for sanctuary is a right, not a crime, and where, according to the government, every child matters."
Секој месец или така нешто, кога го посетувам моето семејство во Бејрут (кое живее во ова соседство), има сè повеќе и повеќе банери од ССНП кои висат на ѕидовите и бандерите.Every six months or so, when I visit my family in Beirut (who live in this neighborhood), there are more and more SSNP banners hanging from walls and lampposts.
Инот е опкружен со трем каде висат парагвајски лежалки, стратешки поставени за да може да се ужива и во изгревот, но и во зајдисонцето.The Inn is surrounded by a deck where Paraguayan hammocks hang, strategically arranged to enjoy sunrises and sunsets.
Половина пиштоли на Канзас висат на ѕидот.We got half the guns in Kansas hangin' on the wall right now
Малите јајца што висат надолу.The little balls hanging down.
Спушти се висејќи на нозе.Go down there hanging by your feet.
Чистачката влегла да ги смени чаршавите и тој висел.The maid went into turn down the sheets, and he was just - hanging there.
Што висело тука?What was hanging there?
О каков глупак сум.. погледнав тука и погледнав таму... .. а тие виселе на средината.l looked here and l looked there.. ..and they've been hanging in the middle all this while.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

апси
arrest
беси
hang
вади
take out
важи
be valid
вари
cook in boiling water
вели
say
вети
promise
види
see
вика
shout
води
lead
вози
drive
врви
pass
врти
turn
гаси
turn off
коси
mow

Similar but longer

зависи
depend

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'hang':

None found.
Learning languages?