Чисти (to clean) conjugation

Macedonian
50 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
чистам
I clean
чистиш
you clean
чисти
he/she/it cleans
чистиме
we clean
чистите
you all clean
чистат
they clean
Future tense
ќе чистам
I will clean
ќе чистиш
you will clean
ќе чисти
he/she/it will clean
ќе чистиме
we will clean
ќе чистите
you all will clean
ќе чистат
they will clean
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би чистел
I (masculine) would have cleaned
би чистела
I (feminine) would have cleaned
би чистел
you (masculine) would have cleaned
би чистела
you (feminine) would have cleaned
би чистел
he would have cleaned
би чистела
she would have cleaned
би чистело
it would have cleaned
би чистеле
we would have cleaned
би чистеле
you all would have cleaned
би чистеле
they would have cleaned
Past perfect tense
сум чистел
I (masculine) have cleaned
сум чистела
I (feminine) have cleaned
си чистел
you (masculine) have cleaned
си чистела
you (feminine) have cleaned
е чистел
he has cleaned
е чистела
she has cleaned
е чистело
it has cleaned
сме чистеле
we have cleaned
сте чистеле
you all have cleaned
сум чистеле
they have cleaned
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
чистев
I was cleaning
чистеше
you were cleaning
чистеше
he/she/it was cleaning
чистевме
we were cleaning
чистевте
you all were cleaning
чистеа
they were cleaning
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев чистел
I (masculine) had cleaned
бев чистела
I (feminine) had cleaned
беше чистел
you (masculine) had cleaned
беше чистела
you (feminine) had cleaned
беше чистел
he had cleaned
беше чистела
she had cleaned
беше чистело
it had cleaned
бевме чистеле
we had cleaned
бевте чистеле
you all had cleaned
беа чистеле
they had cleaned
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе чистев
I will have cleaned
ќе чистеше
you will have cleaned
ќе чистеше
he/she/it will have cleaned
ќе чистевме
we will have cleaned
ќе чистевте
you all will have cleaned
ќе чистеа
they will have cleaned
Past aorist tense
Imperative tense
-
чисти
you clean
-
-
чистете
you all clean
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум чистел
I (masculine) will clean
ќе сум чистела
I (feminine) will clean
ќе си чистел
you (masculine) will clean
ќе си чистела
you (feminine) will clean
ќе е чистел
he will clean
ќе е чистела
she will clean
ќе е чистело
it will clean
ќе сме чистеле
we will clean
ќе сте чистеле
you all will clean
ќе сум чистеле
they will clean
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
чистен
cleaning
чистејќи
cleaning
чистење
cleaning
чистел
cleaning
чистела
cleaning
чистело
cleaning
чистеле
cleaning
cleaned
cleaned
cleaned
cleaned

Examples of чисти

Example in MacedonianTranslation in English
Со проценето богатство од 18 милијарди долари, Прокхоров има средства да подигне голема кампања, меѓутоа обединување на масата која што сака чисти избори и крај на корупцијата е навистина предизвикувачка задача.With an estimated worth of $18 billion, Prokhorov has financial means to build a large-scale campaign, but uniting the masses crying out for clean elections and an end to corruption is a daunting task.
Некои од нив се чисти, бојадисани и убави.Some of them are clean, colorful and nice.
Во следното видео, група од сиромашни луѓе раскажува за своите здравствени проблеми, рак и нивната тужба против Чеврон Техако, во која бараат компанијата да чисти после себе.In the following video, indigenous group members tell about their health problems, cancer and their case against Chevron-Texaco where they ask them to clean up after themselves.
Додека се одвиваа таканаречените Берсих (чисти) протести во Куала Лумпур минатата недела, слични собири беа организирании од Малeзијците во странство.While the Bersih (clean) demonstrations were going on in Kuala Lumpur last week, similar gatherings were being organised by Malaysians overseas.
Џони Онг објави листа на протестите кои се одвиваа насекаде низ светот, како поддршка за барањето за чисти и подемократски избори.Johnny Ong posted a list of Bersih demonstrations that happened around the world in support to the demand for a clean and more democratic elections.
А може ли јас да работам за тебе... а во замена... Ти да ме научиш како да чистам?How about I work for you... and in exchange, you teach me how to clean?
Ќе ти го чистам станот.I'll clean your place.
Можам да чистам.I can clean.
Не чистам после тебе.I ain't cleaning up after you.
Реков да не ме вознемируваш додека ја чистам собата!I said don'tdisturb me while I'm cleaning my room!
И ако имаш и малку осет... ќе почнеше да ја чистиш наместо да се прибираш во нашава.If you had the sense of a billy goat... you'd start cleaning your house instead of bumming around ours.
Зашто не чистиш?What you cleaning up for?
Немаш потреба да ја чистиш собата кога си на одмор.You don't have to clean your room when you're on vacation.
Но не ја чистиш собата кога си на одмор!But you don't clean your room when you on vacation!
Ти си наред да го чистиш ВЦто.It's your turn to clean the bathroom.
Јас сакам да го видам мојот град многу чист, но за жал повеќе го загадуваме отколку што го чистиме.I want to see my town very clean, but unfortunately we pollute it more than we clean it.
Цело утро чистиме.We've been cleaning all morning.
Ќе одиме да чистиме, можеби.I'm a good cleaning lady.
Не сакаме да ги чистиме клозетите.Huey don't like cleaning it off the toilet rims.
Тоа е каде што ги чистиме.It's where we clean them up.
-Можете да ги чистите до сабајле момци.Need them cleaned by the morning, boys.
Ова е униформата... која бараше г-ѓата Виндам да ја носите додека го чистите базенот?This is the uniform... Mrs. Windham asked you to wear while cleaning her pool?
Кога нивните коски бидат чисти, и чистите коски ги нема... Тие ќе имаат sвезди на лактите и на стапалата..."When their bones are picked clean and the clean bones gone,
Колкумина од вас чистите хотели во кои вие никогаш нема да можете да бидете одседнати?How many of you clean up a hotel... you ain't never gonna be able to stay in? That ain't right!
Наречете ја културна разлика, но јас морам да кажам, генерално тука се чистат улиците многу добро и имаат одличен сервис за чистење.Call it cultural differences but I must say, in general, they do clean things pretty well here and have a great trash service.
Кога овие девојки беа запрашани за нивните амбиции, нивниот коментар беше многу сличен на коментарите на мажите: сите се согласија дека жените немаат амбиции, дека нивната амбиција треба да биде да готват и чистат и чуваат деца.When these girls were asked about their ambition, their comment was very similar to the young men; they all agreed that women have no ambition, that a woman's ambition should be to cook and clean and care for children.
Мажите ги учат уште од мали дека не треба ни со прст да мрднат за да се грижат за куќата; не треба да чистат, не треба да готват и целата оваа „нечиста“ работа е под нивното ниво.Men are taught from a young age that they should not lift a finger to care for their house; they should not clean, they should not cook and all of this " dirty work" is beneath them.
Само сакав да ти кажам, дека вашите чистачки лошо чистат.I just thought I'd tell you that your cleaning ladies are doing a bum job.
Зошто секој наркоман мисли дека весниците чистат стакло?Why is it every Junkie thinks newspaper cleans glass?
Видов што имаш во бирото кога чистев.I saw what was in your bureau drawer when I was cleaning.
Футево, па го чистев и... Таа ми помага да се врзам.I spilled something on my apron... ...so I was cleaning it, and she was helping me tie it.
А кога ти прв пат ме виде мене јас го чистев подот во твоето купатило, само што ти не ме виде.The first time you saw me, I was cleaning your bathroom, only you didn't see me. Was I supposed to introduce myself while taking a leak?
Ги чистев прозорците, кога неговата летечка машина излезе од контрола.I was cleaning the turret windows when his flying contraption went out of control.
- Курви со огромни гради-Курви со огромни гради додека ние ја чистевме куќата... која вие ...потполно ја средивте- Big breasted bimbos - Big breasted bimbos while we were cleaning our house... About that ...which you completely trashed
Додека чистевме, наидовме на некои негови работи.Oh. While we were cleaning up, we came across some of his belongings.
Сте забележале ли нешто чудно во куќата кога ја чистевте?Did you ever notice anything odd in the house When you were cleaning it?
-Само не чистете тука никогаш повеќе.Just don't ever clean it here ever again.
-Почнете да чистете.Now, get cleaning. - I'm outta here!
Тоа беше жената што ја носевме заедно со Џоселин од ридот, преку врвот на искршениот покрив и се грижев за неа во мојот двор речиси една недела, чистејќи и обвивајќи ги нејзините рани додека да пристигне помош.She was the woman that Jocelyn and I carried up a hill, over a rooftop that had crumbled and had taken care of in my yard for almost a week, cleaning and dressing her wounds until help arrived.
Поминав 35 години чистејќи ја неговата куќа... перејќи му ги алиштата, раснејќи му ги децата. Јас сум и твое дете.I've spent 35 years cleaning his house... washing his clothes, bringing up his children.
Се сеќавам и извини ако не сакам мојот борец да ја помине втората половина од животот чистејќи плуканици.Yeah, well, I remember. And excuse me if I didn't want my fighter spending the second half of his life cleaning up other people's spit.
Интересно. Мислам дека минуваш многу време чистејќи веќе.You been spending too much time inhaling them cleaning products.
Поминав 35 години чистејќи ја неговата куќа... перејќи му ги алиштата, раснејќи му ги децата.I spent thirty-five years cleaning his house... washing his clothes, bringing up his children.
Ние сметаме дека Игор Албин бесрамно покажа непочитување кон граѓаните, кои не само што плаќаат за чистење на градот и негово разубавување, но исто така плаќаат од нивните џебови за платата на г-динот Албин.We feel that Igor Albin blatantly disrespected the city’s residents, who not only pay for street cleaning and the city’s beautification, but also pay out of their own pockets Mr. Albin’s salary.
И не гледам ништо ново, секој ден е истото: планина од неизмиени чинии, чистење, миење, грижење за децата.And I see nothing new, every day is the same: a mountain of unwashed dishes, cleaning, washing, looking after children.
Со оваа инсталација, Ана Фернандез укажува на метафората на имигрантите во нашето општество извршувајќи ги тешките оптоварувачки обврски и работејќи во индустриите за чистење. Во друга реакција, пак, BiDê Brasil, феминистички и социјалистички блог, пишува:"Through this installation, Fernandez hints at a metaphor of immigrants within our society inconspicuously carrying the heavy workload of service and cleaning industries".In another reaction, BiDê Brasil , a feminist a socialist blog, writes:
Во последнава недела и половина постојано се подгрева ситуацијата за наизменичниот став на Јужна Африка против омразата и расизмот од било ков вид. Ситуацијата се вжешти кога четворица студенти од универзитет Слободна Држава направија расистичко видео во кое се гледа како универзитетскиот персонал за чистење јаде храна, која е уринирана од страна на еден од студентите.The last week and a half has been a constant heated re-iteration of South Africa's intermittent stance against hatred and racism of any kind. the situation was sparked off when 4 Free State university students had created a racist video tape in which the university cleaning staff are seen eating food which had been urinated on by one of the students.
Видеото прикажува и други дејствија, каде персоналот за чистење е експлоатиран на сличен начин и е третиран ужасно и расистички.Other acts were also shown where the cleaning staff were exploited in this manner and treated in a horrible and racist manner.
Го пишувал Зборот Божји, чистел по него.Took down God's word, picked up his cleaning.
- Маргарита ги нашла додека чистела.- Margarita did, when cleaning.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

крсти
name

Similar but longer

зачисти
clean slightly
исчисти
clean

Random

усвои
adopt
учи
learn
фризира
give someone a hairstyle
чешла
comb
чини
cost
чита
read
чука
knock
шашардиса
confuse
шепне
whisper
шкартира
discard

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'clean':

None found.
Learning languages?