Убие (to kill) conjugation

Macedonian
88 examples
This verb can also mean the following: murder

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
убијам
I kill
убиеш
you kill
убие
he/she/it kills
убиеме
we kill
убиете
you all kill
убијат
they kill
Future tense
ќе убијам
I will kill
ќе убиеш
you will kill
ќе убие
he/she/it will kill
ќе убиеме
we will kill
ќе убиете
you all will kill
ќе убијат
they will kill
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би убил
I (masculine) would have killed
би убила
I (feminine) would have killed
би убил
you (masculine) would have killed
би убила
you (feminine) would have killed
би убил
he would have killed
би убила
she would have killed
би убило
it would have killed
би убиле
we would have killed
би убиле
you all would have killed
би убиле
they would have killed
Past perfect tense
сум убил
I (masculine) have killed
сум убила
I (feminine) have killed
си убил
you (masculine) have killed
си убила
you (feminine) have killed
е убил
he has killed
е убила
she has killed
е убило
it has killed
сме убиле
we have killed
сте убиле
you all have killed
сум убиле
they have killed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
убиев
I was killing
убиеше
you were killing
убиеше
he/she/it was killing
убиевме
we were killing
убиевте
you all were killing
убиеја
they were killing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев убил
I (masculine) had killed
бев убила
I (feminine) had killed
беше убил
you (masculine) had killed
беше убила
you (feminine) had killed
беше убил
he had killed
беше убила
she had killed
беше убило
it had killed
бевме убиле
we had killed
бевте убиле
you all had killed
беа убиле
they had killed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе убиев
I will have killed
ќе убиеше
you will have killed
ќе убиеше
he/she/it will have killed
ќе убиевме
we will have killed
ќе убиевте
you all will have killed
ќе убиеја
they will have killed
Past aorist tense
убив
I killed
уби
you killed
уби
he/she/it killed
убивме
we killed
убивте
you all killed
убија
they killed
Imperative tense
-
убиј
you kill
-
-
убијте
you all kill
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум убиел
I (masculine) will kill
ќе сум убиела
I (feminine) will kill
ќе си убиел
you (masculine) will kill
ќе си убиела
you (feminine) will kill
ќе е убиел
he will kill
ќе е убиела
she will kill
ќе е убиело
it will kill
ќе сме убиеле
we will kill
ќе сте убиеле
you all will kill
ќе сум убиеле
they will kill
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
убиен
killing
killing
killing
убиел
killing
убиела
killing
убиело
killing
убиеле
killing
убил
killed
убила
killed
убило
killed
убиле
killed

Examples of убие

Example in MacedonianTranslation in English
Со овој процес, децата напишаа, изведоа, снимија и издадоа краток филм кој прикажува како озборувањата и лошо дадената критика може да убие.Through this process the children wrote, performed, filmed and edited a short movie showing how gossip and badly given criticism could kill.
Бебето Исус, кога е скриен во лебот, го претставува летот на Исус, бегајќи од злото на Кралот Херолд кој имал план да ги убие сите бебиња кои можат да бидат „месијата“.The baby Jesus, when hidden in the bread, represents the flight of Jesus, fleeing from King Herod’s evil plan to kill all babies that could be the prophesied messiah.
Тој не сакаше да убие.He did not want to kill.
Еден полицаец ќе „убие“ (знаете, пау пау пау) еден од демонстрантите, што ќе го изреволтира демонстрантот и тој ќе почне да ги брка децата-полицајци.And one cop would 'kill' (well, you know, pew pew pew) one of the protesters, who would then revolt, and chase after the cop-kids.
Потоа тој ќе ги убие луѓето што ќе протестираат и ќе ги етикетира како бунтовници.He will then kill people protesting and then label them as rebels.
Индиферентност и зависност можат да убијам поедини личности, но и цели нации.Indifference and dependency can kill single individuals and entire nations alike.
Ќе заклучам и ако се обиде да влезе, ќе го убијам.I'll lock him out this time. If he tries to get in, I'll kill him.
Ми плати да ја убијам жена ти... затоа што самиот не можеше да ја завршиш таа работа.You're the guy who hired me to kill your wife... ...because you couldn't do the wet work yourself.
Нема да го убијам.I'm not gonna kill him.
-Да, господине! Спок, знаев дека требаше да те убијам додека имав можност.Spock, I knew I should have killed you when I had the chance.
Во законот на Јужна Африка не е валидна одбрана да тврдиш дека не си имал намера да го убиеш X бидејќи ти всушност си имал намера да го убиеш Y, а си го убил X по грешка.In South African law it is not a valid defence to claim that you did not have the intention to kill X because you had in fact intended to kill Y and had killed X by mistake.
Што не е во ред со овој свет каде ако убиеш некој ќе добиеш само 5 години затвор?!What is wrong with this world in that you kill someone & only get 5 years imprisonment?!
се што можеш е да ме убиеш.all you can do is kill me.
И таму, мој верен ловецу... ...ќе ја убиеш!And there, my faithful Huntsman, you will kill her!
Прво убиеш човек да дојдеш до таа пушка, а потоа туку-така ја даваш.First you kill a man to get that gun Then you just give it away
Одлучивме да го сториме следново: да ја убиеме целата младина на градот (без звук).We have decided the following: to kill all the youth of the town of (inaudible).
Ги сакаме нашите мажи, дури и кога посакуваме да ги убиеме.We love our husbands , even when we want to kill him .
Да го убиеме пред да се разбуди.-Let's kill it before it wakes up.
- Од кој крај да го убиеме?-Which end do we kill? -Shh!
А кога ќе го убиеме?- And once we've killed him?
Ве молам, немојте да ме убиете.Please! You can't let them kill me!
За да ги убиете вампирите ли дојдовте?Did you come to kill the vampires?
Г о убиете л и главниот,исечете му ја главата, д каде да почнам?Антикварната продавница- To kill the serpent, you cut off the head. - where do we start? The antique store?
Мислите дека ќе ме убиете со куршуми?You think you kill me with bullets?
Рековте дека ќе ме убиете?Did you say kill me?
Тие треба веднаш да се убијат за да нашите деца и внуци не бидат убиени подоцна .They should be killed immediately so that our children and grandchildren are not killed later.
Остави ги да ни уништат се и да ни ги убијат децата, но никогаш нема да можат да ни ги убијат желбите и соништата.Let them destroy everything and kill our children but they will never be able to kill our will and our dreams.
Постојат стотици причини кои ќе ги убијат живите јазици на племињата...There are hundred of reasons which will kill the living tribal language...
А во случајот на антилопата, не можат да дојдат до крзното ако не го убијат животното.And no, it is not possible to obtain the shahtoosh wool without killing the chiru.
Дури и за време на рекламите, некои луѓе очекуваа тие да се убијат меѓу себе. @luelabie: Тие ќе се убијат меѓу себе позади сцената.Even during the advertisement breaks, some people expected them to kill each other. @luelabie: They gonna kill each other behind the scenes now.
Јас те убив. Прогонувај ме, тогаш.I killed you.
Некој го оставил таму откако го убив. Тоа можело да го стори само едно лице.Someone put it there after I killed him... ...and there's only one person in the world who could've done that.
А што е со оној што го убив?What about the man that I killed?
Беше машко и јас го убив затоа што сето ова мора да заврши!It was a son - and I had it killed because this must all end!
Ситуацијата се загреа откако Израел и Газа разменија оган, кој се уште трае, откако Израел го уби воениот лидер на Хамас, Ахмед Ал Џабари за време на воздушен напад врз Газа што се случи вчера.The situation flared up when Israel and Gaza exchanged fire - which still continues now - after Israel killed Hamas military leader Ahmed Al-Jabari during an air raid on Gaza yesterday.
Но, тој го уби.But it happened that he killed him.
Додека луѓето се собираа да го гледаат огнометот на прославата за Нова Година во Абиџан, смртоносно стампедо уби повеќе од 60 и повреди уште 49 луѓе.While people gather to watch fireworks at a New Year celebration in Abidjan, a lethal stampede killed more than 60 and injured another 49 people.
Загреб, главниот град на Хрватска беше запрепастен од бомбашкиот напад кој се случи во четвртокот врз главниот уредник и издавач на хрватскиот политички неделник Национал, Иво Пуканич, а ги уби него и неговиот колега Нико Фрањич.Zagreb, Croatia's capital, was stunned by a car bomb attack directed at the editor-in-chief and publisher of Croatian political weekly Nacional, Ivo Pukanić, which killed both him and fellow journalist Niko Franjić on Thursday.
...вечерва околу 18:20 часот на улицата Палмотич во Загреб, во дворот на „Национал“, експлозивна направа ги уби Иво Пуканич, главен уредник на НЦЛ и неговиот колега Нико Фрањич....tonight around 18:20 pm in Palmotić street in Zagreb in the courtyard of "Nacional" an explosive device killed Ivo Pukanić, chief executive NCL, and Niko Franjić, his colleague.
Двајцата убивме човек.You're two different people. - We both killed a man.
Им ја убивме птицата, они убија една од нашите.We killed their bird, they killed one of ours.
Зар не мислите дека е чудно да е убиена... Баш година дена откога го, знаете, убивме оној тип?Doyou guysthink it's strange thatshe got killed... exactlyoneyear afterwe, you know, killed thatguy?
- Типот кој го убивме.-The guywejust killed.
Мислам дека штотуку убивме човек.I think we just killed a man.
Го убивте мојот маж затоа што не сакаше да попушти.You killed my husband because he wouldn't give in to you.
Вие ја убивте.- You killed her.
Пред седум години, кога и рековте да заборави се, вие ја убивте.Seven years ago, when you told her to forget about it, you killed her.
Сакаше да се повлече, па го убивте.He tried to back out, and you killed him.
Утрото на 7 јануари во една тивка улица во Париз, двајца мажи наоружани со автоматско оружје убија 12 луѓе и тешко повредија уште четворица во напад врз канцеларијата на француското списание Шарли Ебдо.On the morning of January 7 on a quiet street in Paris, two men armed with automatic weapons killed 12 people and severely injured four others during an attack on the office of French magazine Charlie Hebdo.
Либијската револуција ќе го загуби својот кредибилитет ако не се казнат криминалците коишто го убија американскиот амбасадор.The Libyan revolution will lose its credibility if the criminals who have killed the American Ambassador are not punished.
Тој ми рече: „Тие го убија мојот син и јас сакам да умрам како него, како маченик.He told me: "They killed my son, and I want to die too, as a martyr, like him.
Виторио има направено за Палестинците во Газа и Западниот брег повеќе од тие што го убија.Vittorio has done for Palestinians in Gaza and the West Bank more than those who killed him.
Виктор беше убиен, но ние нема да им простиме на оние кои го убија; неговата крв ќе остане на ѕидот на гревовите се додека тие кои го сторија ова злосторство не се казнат!Victor was murdered, but we will not forgive those who killed him; his blood will remain on the wall of sins until those who committed this crime are punished!
Да, убиј ме.Yeah, kill me.
Ајде, убиј ме!Come on, kill me!
Тогаш убиј ме и дознај.Then kill me and find out.
Само излези и убиј го. Убиј го, Рок.Just go out and kill the guy.
Ни наредиа да ги убиеме,па убиј ги.We were ordered to kill them, so kill them.
Со задоволство ве служев, зашто сте храбар витез, но подобро убијте ме, отколку да се вратам.I spend it in mud, trampled by horses and crushed by arms. I loved serving you. You are noble and brave, but I'd rather be killed than go back.
Најдете ги и убијте ги.You find them... you kill them.
Тргнете го оружјето од овде и убијте го шпионот.Get the weapons out of here. ...and kill the spy.
А сега одете и убијте се за најубавата соба!- Now, go kill each other for the best one! - That's great.
Ве молам, убијте ме.Please kill me.
Малиот град е во шок... Откако се случи нешто неочекувано: Брутално убиство во кое е убиен еден тинејџер...Asmall collegetown is in shock... afterthe unthinkable has happened: a brutal killing spree that leftoneteen dead--
Никој овде не беше убиен минатата ноќ. Бидејќи Ларс беше во џунглата убивајќи го Патман!Look, nobody here was killed last night... because Lars was in the jungle killing Putman.
водичот на Алжирскиот револуционерен фронт... е убиен вчера заедно со 26 недолжни цивили... во ракетниот напад во Хонг Конг.Simmons is the best. Simmons is not the problem! He's overseas killing the bad guys...
Брутално убиство во кое е убиен еден тинејџер...a brutal killing spree that left one teen dead--
Вечерва на полноќ ќе биде убиен за да добијат крв.Tonight... they plan on killing him and taking his blood.
На еден од транспарентите на мирните протести, што спонтано започнаа низ Париз по нападот, пишуваше дека планираниот напад „убил 12 и повредил 66 милиони" граѓани.A banner at one of the spontaneous vigils that sprung up throughout France after the assault said that the planned attack "killed 12 and wounded 66 million" citizens.
Бесполезно е да се дискутира кој убил повеќе цивили – четниците или партизаните.It has to banned by law to falsify history and rehabilitate national traitors and collaborators with the occupiers. niccolo said: It’s futile to discuss again who killed more civilians – the Chetniks or the Partisans.
Настанот заврши кога израелски војник, кој не бил на служба, пукал во Двајат и го убил.Dwayat's spree ended when an off-duty Israeli soldier shot and killed him.
Тие го осудија него затоа што тој беше личност со пиштол кој убил 40 и наредил 22 воени затвореници да бидат обесени, но сега тоа не е важно.They convicted him because he was a person with the pistol who killed forty detainees and ordered the hanging of 22 prisoners of war, but now this is not important.
Во законот на Јужна Африка не е валидна одбрана да тврдиш дека не си имал намера да го убиеш X бидејќи ти всушност си имал намера да го убиеш Y, а си го убил X по грешка.In South African law it is not a valid defence to claim that you did not have the intention to kill X because you had in fact intended to kill Y and had killed X by mistake.
Се чувствувам како да ме убила.I feel like she almost killed me.
Беше спасен од сигурна смрт од американската пешадија. За време на враќањето, истата пешадија убила 10 авганистански селани.He was rescued from certain death by U.S. Marines. on the return trek... ...Ben's Marines killed 10 Afghan villagers.
Жена му го убила.His wife killed him.
Сеуште не сум убила.I haven't killed anyone yet.
Сеуште не сум убила. Професионално.I haven't killed anyone yet, professionally.
Значи, загадувањето убило речиси еден од седум луѓе.So, pollution killed nearly one in seven of them.
Тоа би ме убило.It would have killed me.
Што и да има таму, го убило на Hopper... а сега сака и нас.Whatever it is out there, it killed Hopper, and now it wants us.
Што го убило?What killed him?
Тоа и мене би ме убило.That would've killed me.
Исто така вели дека Граничните сили на Индија убиле 74 невини граѓани на Бангладеш во 2010 година, раниле 72 и киднапирале 43.It also says that BSF killed 74 innocent Bangladeshi citizens in 2010, injured seventy-two and kidnapped 43.
Во текот на Втората светска војна нацистите убиле од 220.000 до 1.500.000 Роми.During World War II, from 220,000 to 1,500,000 Romani were killed by the Nazis.
Пред падот на градот, тие запалиле повеќе од 140 села во регионот околу реката Дрина и убиле 3.228 српски цивили.Before the fall of the city, they burned over 140 villages in the region around the Drina River and killed 3,228 Serbian civilians.
Не знаете дека судењето на Дража Михајловиќ беше наместено судење, не знаете какви документи постојат, не ја знаете улогата на , не знаете кој бил Драгиќ Јоксимовиќ, не знаете дека сестрата на Дража ја убиле Советски војници кога навлегле во Белград во 1944 итн.You don’t know that the trial of Draža Mihailović was a fixed trial, you don’t know what kind of documents there are, you don’t know the role of the , you don’t know who Dragić Joksimović was, you don’t know that Draža’s sister was killed by the Soviet soldiers when they entered Belgrade in 1944, etc.
Млади дечки се шетаат наоколу топлес од досада, покажувајќи ги тетоважите од бандите, со кои се покажува бројот на луѓе кои тие ги убиле.Bored young men stroll around topless, sporting gang tattoos that boast of the number of people they have killed.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

впие
absorb
врие
boil
збие
compress
крие
hide
обие
force
опие
intoxicate
спие
sleep
трие
rub
убива
kill
умре
die
урне
demolish
утне
miss

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'kill':

None found.
Learning languages?