Стори (to do) conjugation

Macedonian
71 examples
This verb can also mean the following: commit

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
сторам
I do
сториш
you do
стори
he/she/it does
сториме
we do
сторите
you all do
сторат
they do
Future tense
ќе сторам
I will do
ќе сториш
you will do
ќе стори
he/she/it will do
ќе сториме
we will do
ќе сторите
you all will do
ќе сторат
they will do
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би сторил
I (masculine) would have done
би сторила
I (feminine) would have done
би сторил
you (masculine) would have done
би сторила
you (feminine) would have done
би сторил
he would have done
би сторила
she would have done
би сторило
it would have done
би сториле
we would have done
би сториле
you all would have done
би сториле
they would have done
Past perfect tense
сум сторил
I (masculine) have done
сум сторила
I (feminine) have done
си сторил
you (masculine) have done
си сторила
you (feminine) have done
е сторил
he has done
е сторила
she has done
е сторило
it has done
сме сториле
we have done
сте сториле
you all have done
сум сториле
they have done
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
сторев
I was doing
стореше
you were doing
стореше
he/she/it was doing
сторевме
we were doing
сторевте
you all were doing
стореа
they were doing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев сторил
I (masculine) had done
бев сторила
I (feminine) had done
беше сторил
you (masculine) had done
беше сторила
you (feminine) had done
беше сторил
he had done
беше сторила
she had done
беше сторило
it had done
бевме сториле
we had done
бевте сториле
you all had done
беа сториле
they had done
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе сторев
I will have done
ќе стореше
you will have done
ќе стореше
he/she/it will have done
ќе сторевме
we will have done
ќе сторевте
you all will have done
ќе стореа
they will have done
Past aorist tense
сторив
I did
стори
you did
стори
he/she/it did
сторивме
we did
сторивте
you all did
сторија
they did
Imperative tense
-
стори
you do
-
-
сторете
you all do
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум сторел
I (masculine) will do
ќе сум сторела
I (feminine) will do
ќе си сторел
you (masculine) will do
ќе си сторела
you (feminine) will do
ќе е сторел
he will do
ќе е сторела
she will do
ќе е сторело
it will do
ќе сме стореле
we will do
ќе сте стореле
you all will do
ќе сум стореле
they will do
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
сторен
doing
doing
doing
сторел
doing
сторела
doing
сторело
doing
стореле
doing
сторил
done
сторила
done
сторило
done
сториле
done

Examples of стори

Example in MacedonianTranslation in English
@3awadalla: Ок, секој сака да дознае која е девојката, но што навистина мислите тоа што таа го стори? #NudePhotoRevolutionaryHe asked: @3awadalla: Ok, everybody wants to know who the girl is, but what do you really think of what she did? #NudePhotoRevolutionary
Доколку вчера, во трите градови се воведеше вонредна состојба од највисок степен, нели ќе можеше да се стори нешто повеќе за да се избегнат денешните жртви?If all three cities were placed on red alert yesterday, was there not more that could be done to prevent today’s death?
Заради тоа се сомневам дека одлуката за сечење на платаните е „поболна“ од дрвата чие сечење го поддржува Ѓилас, и наместо тоа, сметам дека е во јавен интерес да се стори сѐ што е можно овие дрва да се излечат и да се спасат.That’s why I suspect the decision that the plane trees should be cut is more sick than the trees whose cutting Đilas supports, and instead, it is in the public interest to make sure that everything possible is done so that the trees are treated and saved.
Такси возач од Египет решил да го стори тоа на египетски начин и да го искористи интернетот- со брзи резултати.One Egyptian taxi driver decided to do it the Egyptian way and utilise the internet - with rapid results.
Сепак, овие земји можеби повисоко го ценат човечкиот живот од националната гордост - особено кога постојат убедливи аргументи да се стори тоа.Yet, these countries perhaps placed a higher value on human life than national pride – especially when there are compelling reasons to do so.
Доцна вчера, додека размислував како да ја одбележам годишнината од уништувачкиот земјотрес во Хаити, ми дојде на памет дека не треба да сторам многу, само треба да се однесувам како преживеан, па ја создадов симболично оваа мала слика.Late last night as I was thinking about a way to commemorate the one year anniversary of Haiti”s devastating earthquake, It came to mind that I didn’t need to do much, I just needed to be a survivor, so I created this little image symbolically.
Тие велеа дека тоа е затоа што сум женско и ми го правеа тоа. Плачев секој ден, затоа што не можев да сторам ништо за тоа, никој немаше да ми верува.They said it was because I was a girl that they did that to me.I cried every day, because I couldn’t do anything about it, nobody would believe me.
Неодамна го направив тоа кога ги посетив Панама, Мексико и Колумбија, и планирам да го сторам истото пред да отпатувам за Турција за неколку недели.Most recently I've done it when I visited Panama, Mexico, and Colombia, and I'm planning to do it again before my trip to Turkey in a few weeks.”
Не можам, не можам да го сторам тоа.I can't! I can't do it!
Било што да сторам или кажам, Хитклиф, сега сум јас, стојам на ридов со тебе.No matter what I ever do or say, this is me now. Standing on this hill with you.
Јас му реков: „Ти си луд“- и тој одговори, „Да, но ти не можеш да сториш ништо околу тоа.“I said to him: "You are crazy" - and he said, "Yes, but there is nothing you can do."
Само тоа треба да го сторишThat's all you have to do
Што ќе сториш околу тоа?What will you do about it?
Може да го сториш тоа.You can do it.
Се обложувам во 400.000 дека нема да го сториш тоа.Bet you 400 thousand more you don't.
Но, пред да го сториме тоа, морам да ја завршам мојата книга за Централна Америка, а потоа ќе одиме повторно на патување.But before we do it, I need to finish my book on Central America, then we will go travelling again.
Тие се во невоља и ние мораме да сториме се што е можно за да им помогнеме.“ рече Лиса Гранде, координаторот за хуманитарни прашања на ОН. „Илјадниците луѓе се приморани да спијат под отворено небо бидејќи немаат каде да се засолнат.They are in trouble and we need to do everything possible to help them." Lise Grande, the UN's Humanitarian Coordinator said. "Thousands of people had to sleep in the open because they didn't have places to stay.
Што можеме да сториме, таков е животот,“ вели Игор Давтијан.What can we do, that’s just what our lives came to,” Igor Davtian says.
Што можеме да сториме!!!What can we do !!!
И ќе мора да гласаме за оние кои ветуваат поголеми пензии, а и сигурно ќе го сториме тоа затоа што пензиите ќе бидат премногу мали.And we will have to vote for those who promise higher pension, and it is certain we will do so because the pension will be so bad.
Може ли да го сторите тоа?Can you do it?
Што ќе сторите доколку пронајдете фотоапарат и сакате да го вратите на сопственикот?What would you do if you found a camera, and wanted to return it to its owner?
Нема да ви дозволам да го сторите тоа, г-не Спок.I won't allow you to do that Mr. Spock.
Слушнете што има да каже пред да сторите нешто.Listen to what he has to say before you do anything.
А ако немате авторитет да го сторите тоа... кажете ми кој има.And if you don't have the authority to stop it... you tell me who does.
На Твитер, таговите за годишнината од земјотресот се #remember #Haiti - и корисниците на Твитер ја употребуваат платформата за микро-блогирање да го сторат тоа:On Twitter, the hashtags for the one-year anniversary of the earthquake are #remember #Haiti - and Tweeple have been using the micro-blogging platform to do just that:
@AliChubby @AliDahmash @khaledmhakim Јас не сум против #ГневенЈордан, само се надевам дека ќе можеме овој гнев да го насочиме кон луѓето кои што можат нешто да сторат@AliChubby @AliDahmash @khaledmhakim I am not against #AngryJordan, I just hope we can direct this anger to the people who can do something
Тие повеќе сакаат да ги критикуваат оние кои се на власт наместо да се ангажираат за да сторат подобро.They prefer to criticize those in power instead of engaging so they can do it better.
Во 2010 година, млад пар од Берлин - Ана, полски новинар, и Томас, германски фотограф - решија да го живеат нивниот сон за патување ширум светот - и решија тоа да го сторат со нивната 6 месечна ќерка Хана.In 2010, a young couple from Berlin - Anna, a Polish journalist, and Thomas, a German photographer - decided to live on their globetrotting dream - and they decided to do it with their 6-month-old daugther Hanna on board.
Тој исто така подвлече дека „со Божја помош, ќе сторат сè што возможно што поскоро земјата да се извади од кризата“.He also underlined that "with God's help, they will do everything possible to get the country out of crisis the soonest".
Што сторив јас за да не ми зборуваш?What did I do that you wont talk to me
Не сторив ништо!L didn't do anything
-Го сторив тоа.- I did it already.
-Не сторив ништо.- I didn't do anything.
-Се сеќавате што сторивме во филмот?- Remember what we did in that movie?
Така и ќе сторивме.So we did.
Го сторивме тоа на големиот казан.We did it right there in the big cauldron.
Сите го сторивме тоа.We all did.
И зошто не сторивме ништо тие избегаа.And because we did nothing, they got away.
Г-не, го ценам тоа што го сторивте за мене, но да сте вие Спок, би знаеле дека не сме пријатели.Sir, I appreciate what you did for me today but if you were Spock, you'd know we're not friends at all.
Што сторивте?What did you do?
Благодарам за се што сторивте.Thank you for everything you did.
Што му сторивте?What did you do to him?
Зошто ништо не сторивте кога скокна дебелата кучка ?Why didn't y'all do nothin' when the fat bitch jumped on me?
Во 2008, Ројтерс објави сторија за „сиромаштијата и пропаѓањето“ во Коко Соло, каде што е роден Џон Мекејн (републиканскиот кандидат за претседател):In 2008, Reuters published a story about the "poverty and decay" in Coco Solo, where John McCain (then Republican presidential candidate) was born:
Унгарски спектар напиша дека на 27 ноември, еден ден по инцидентот, четири пратеници, меѓу кои и спикерот на парламентот, протестираа во Парламентот носејќи жолти Давидови ѕвезди врз облеката - истото го сторија и луѓето кои протестираа надвор, на првиот собир, како и на вториот на 2 декември.Hungarian Spectrum wrote that on Nov. 27, one day after the incident, four MPs, including the presiding speaker, protested in the Parliament by wearing yellow Stars of David on their clothes - and so did some of the protesters outside, at the rally that took place that same day, as well as during the Dec. 2 rally.
Етничките Албанци не го сторија тоа, но нивните ментори од Западот го сторија.Ethnic Albanians did not do it, but their mentors from the West did.
-Се поништува тоа што му го сторија на татко ми.- He cancels out what they did to Father.
Спилберг и Лукас тие... конечно ги привеле за тоа што му го сторија на Индиана Џонс г-дине.Spielberg and Lucas, they... finally got 'em for what they did to Indiana Jones, sir.
Нема врска, само сторете како што Ви велам.Doesn't matter, just do as I say.
Или кажете каде се крие... ...или ќе ве обесам, фатете го и него, па истото сторете му го нему!Either tell me where he may be hiding... ...or we'll hang you, catch him anyway, and do the same to him.
Во ред, што и да правите, сторете го тоа за 90 сек.I don't care how you do it. Do it in 90 seconds.
Комодору, ве преколнувам, сторете го тоа за мене!Commodore, I beg you, please do this for me.
Што си сторил?What have you done?
Што си сторил на рацете?What have you done to your hands?
Дури и кога би ви верувал, од каде сте, што сум сторил јас во што не верувам, сеуште зборуваме за транспортирање на Ентерпрајз, кој патува побрзо од светлината, без вистински приемник на него.Except, the thing is, even if I believed you. Where you're from, what I've done... Which I don't, by the way.
Што сум сторил за да ме третираш на ваков начин?What have I ever done to make you treat me so disrespectfully?
Вестите, синко, се дека целата северна војска е поразена, а ти не си сторил ништо.The word, my son, is that our entire northern army is annihilated... and you have done nothing.
Би го сторила тоа и за куче да се мачи.I'd have done it for a dog if he was suffering.
Не мислиш ли дека би го сторила тоа до сега ако сакав?Don't you think I would've done it by now if I wanted to?
Не сторила ништо овде.She has done nothing here.
Си го сторила ли тоа?Have you already done it?
Веќе сум го сторила тоа.- I've done it.
Пепелашка е во Далеку Далеку Одовде сега... ...јаде бомбони, се дружи со секое последно суштество од приказните... ...што ти сторило лошо!Oinderella is in Far Far Away right now... ...eating bonbons, cavorting with every last fairy tale creature... ...that has ever done you wrong!
Ова момче не ти сторило ништо.This boy ain't done nothing to you.
Пепелашка е во Далеку Далеку Одовде сега јаде бомбони, се дружи со секое последно суштество од приказните што ти сторило лошо!Oinderella is in Far Far Away right now eating bonbons, cavorting with every last fairy tale creature that has ever done you wrong!
Момчето не можело да живее со тоа што го сторило, па одлучило дека мажите биле опседнати од зли духови во среброто.The boy could not live with what he had done, so he decided the men were possessed by evil spirits in the silver.
„Во врска со тврдењата на студентите дека бил блокиран интернетот, ние тоа никогаш не сме го сториле и немало проблеми со пристапот до интернет во студентскиот дом „Гоце Делчев“."About the student claims, regarding blocking the Internet, we have never done that and there have not been any problems with the Internet in the "Goce Delchev" dorm.
Што сториле? Го извадиле Орегон од тебе?What have they done, taken the Oregon out of the boy?
Оф боже што сториле?Oh, God, what have they done?
Сињорита, не сте сториле ништо лошо.Señorita, you have done nothing wrong.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

збори
speak
обори
knock down
свари
boil
свири
play
смири
appease
спари
pair up
стави
put
стиши
make quiet
стопи
melt
стрчи
stick out
студи
be cold
твори
create
умори
tire

Similar but longer

створи
create

Random

снабди
equip
спроведува
carry out
сруши
demolish
става
put
стисне
press
стопли
heat
стриже
shear
тежнее
have a tendency towards
треба
be necessary
трепери
vibrate

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'do':

None found.
Learning languages?

Receive top verbs, tips and our newsletter free!

Languages Interested In