Соработува (to cooperate) conjugation

Macedonian
40 examples
This verb can also mean the following: collaborate

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
соработувам
I cooperate
соработуваш
you cooperate
соработува
he/she/it cooperates
соработуваме
we cooperate
соработувате
you all cooperate
соработуваат
they cooperate
Future tense
ќе соработувам
I will cooperate
ќе соработуваш
you will cooperate
ќе соработува
he/she/it will cooperate
ќе соработуваме
we will cooperate
ќе соработувате
you all will cooperate
ќе соработуваат
they will cooperate
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би соработувал
I (masculine) would have cooperated
би соработувала
I (feminine) would have cooperated
би соработувал
you (masculine) would have cooperated
би соработувала
you (feminine) would have cooperated
би соработувал
he would have cooperated
би соработувала
she would have cooperated
би соработувало
it would have cooperated
би соработувале
we would have cooperated
би соработувале
you all would have cooperated
би соработувале
they would have cooperated
Past perfect tense
сум соработувал
I (masculine) have cooperated
сум соработувала
I (feminine) have cooperated
си соработувал
you (masculine) have cooperated
си соработувала
you (feminine) have cooperated
е соработувал
he has cooperated
е соработувала
she has cooperated
е соработувало
it has cooperated
сме соработувале
we have cooperated
сте соработувале
you all have cooperated
сум соработувале
they have cooperated
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
соработував
I was cooperating
соработуваше
you were cooperating
соработуваше
he/she/it was cooperating
соработувавме
we were cooperating
соработувавте
you all were cooperating
соработуваа
they were cooperating
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев соработувал
I (masculine) had cooperated
бев соработувала
I (feminine) had cooperated
беше соработувал
you (masculine) had cooperated
беше соработувала
you (feminine) had cooperated
беше соработувал
he had cooperated
беше соработувала
she had cooperated
беше соработувало
it had cooperated
бевме соработувале
we had cooperated
бевте соработувале
you all had cooperated
беа соработувале
they had cooperated
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе соработував
I will have cooperated
ќе соработуваше
you will have cooperated
ќе соработуваше
he/she/it will have cooperated
ќе соработувавме
we will have cooperated
ќе соработувавте
you all will have cooperated
ќе соработуваа
they will have cooperated
Past aorist tense
Imperative tense
-
соработувај
you cooperate
-
-
соработувајте
you all cooperate
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум соработувал
I (masculine) will cooperate
ќе сум соработувала
I (feminine) will cooperate
ќе си соработувал
you (masculine) will cooperate
ќе си соработувала
you (feminine) will cooperate
ќе е соработувал
he will cooperate
ќе е соработувала
she will cooperate
ќе е соработувало
it will cooperate
ќе сме соработувале
we will cooperate
ќе сте соработувале
you all will cooperate
ќе сум соработувале
they will cooperate

Examples of соработува

Example in MacedonianTranslation in English
Европа придонесува директно и индиректно за некои од еколошките притисоци во овие региони, но, таа е истовремено во единствена положба да соработува во насока на подобрување на нивните еколошки услови, посебно преку поттикнување на трансфер на технологија и помош во изградбата на институционалните капацитети.While Europe is contributing directly and indirectly to some of the environmental pressures in these regions, it is also in an unique position to cooperate to improve their environmental conditions, particularly through fostering technology transfer and helping to build institutional capacity.
Има работи кои многу сакам да ги направам, работи кои се дел од мојата рутина и кои не можев повеќе да ги правам последните неколку денови (да бидам попрецизна од четвртокот навечер, 15 јули) бидејќи водата баш и не сака да соработува.There are things that I so want to do, things that are part of my routine that I could no longer do these past few days (since Thursday evening, July 15th to be exact!) because water just would not cooperate.
Изгледа како времето да ќе соработува за вечерашното полетување во 1:10!Looks like todays weather will cooperate for tonight's 1:10 a.m EDT launch!
Се надевам дека ќе соработува за смалување на казна.I'm hoping he will cooperate for a reduced sentence.
Па, да, Детективе Кестлбек, ако не соработува... ќе се гледа со повеќе полицајци ког ќе биде во затворот.Why, yes, Detective Castlebeck, if by violating his parole... you mean failing to cooperate with a law enforcement officer.
Несакам да соработувам.- I will not cooperate.
Не, не, не, соработувам.No, no, no, I'm not failing to cooperate.
Сакам да знаете дека ќе соработувам.I'll cooperate in any way I can.
Ќе започнам да соработувам.I'm gonna cooperate.
Не. Сигурен сум дека нивниот план е практично да ги пијам лекарствата. Практично да соработувам.No, I'm pretty sure their plan is for me to actually swallow the pills, to actually cooperate.
Ти ќе соработуваш, и ќе бидеш префрлен во затвор со минимално обезбедување.You cooperate, and you'll be to transfer to a minimum security facility.
Ако само соработуваш...If you'd just be willing to cooperate...
Во што е разликата да глумиш дека соработуваш, и да соработуваш?What's the difference between pretending to cooperate and cooperating?
Кога ќе се вратиш во САД, ако не соработуваш, ќе те обвинат за се.Once you're in the U.S., if you don't cooperate, they're going to charge you with everything.
Аjде, Том, може да направиш да биде многу по-лесно за тебе ако соработуваш. Том?Come on, Tom, you can make this a lot easier on yourself if you just cooperate.
Сигурен сум дека сите сакаме да соработуваме со Др. Флој... ...што е можно повеќе... ...и кога веќе нема прашања, би требало да продолжиме со состанокот. ви благодариме, Др.I'm sure we all want to cooperate with Dr. Floyd as fully as possible. . . . . .and as there are no more questions, we ought to get on with the briefing.
Можеби сме си конкуренција во одговорот на прашањето, но во оформувањето на прашањето треба да соработуваме.We may be in competition to answer the question, but to establish the question we have to cooperate.
Очекуваат од нас да соработуваме, зар не?They expect us to cooperate, don't they?
Можеби не е планирано да соработуваме измеѓу себе.Perhaps we're not meant to cooperate at all.
-Во тој случај ќе мора да соработуваме.- Then we'd need to cooperate...
Ќе го пуштам син ви, ако соработувате.I let your son live ifyou cooperate.
Сакам да ве уверам,дека не сте во никаква опасност... ...ако сите соработувате,ќе поминеме низ ова, со што е можно,помалку нелагодности.I wanna reassure you, you are not in danger in any way. lf we all cooperate, we'll get through this with as little frustration as possible.
Предложувам вие изроди да соработувате... ...со новиот крал на Далеку Далеку Одовде!I suggest you freaks cooperate... ...with the new King of Far Far Away!
Сега, ако одлучите да соработувате, обвинувањата против вас можат да се отфрлат.Now if you choose to cooperate, the charges against you will be dropped.
Ако не соработувате, ќе ја напуштите земјата за 48 часа.If you do not cooperate, you will be on a boat out of this country in 48 hours.
Договорот одредува дека Европскиот суд на ревизори и врховните ревизорски институции (ВРИ) на земјите членки треба да соработуваат во духот на доверба, а притоа да ја чуваат својата независност.The Treaty states that the European Court of Auditors and the supreme audit institutions(SAIs) of the Member Statesare to cooperate in a spirit of trust while maintaining their respective independence.
Други десничарски партии одбија да соработуваат со СМЕР, обвинувајќи ги членовите на партијата за корупција и прекумерно трошење кое „води до Грција.“ Фико, кој пред изборите јавно изјави дека никогаш нема да ја прифати улогата на опозициски пратеник, стана дел од опозицијата.Other right-wing parties refused to cooperate with SMER, accusing its politicians of corruption and overspending that "leads to Greece." Fico, who had publicly declared shortly before the elections that he would never accept the role of an opposition MP, became one.
* Да ги поразиме сите оние кои се смируваат или соработуваат со Ционистите* To overthrow all those who reconcile or cooperate with Zionists
Тие соработуваат со мајките од Сребреница кои во масакрот ги изгубија своите најблиски .They cooperate with mothers from Srebrenica who lost their dearest in the massacre.
Населението е притиснато во ќош; доколку не соработуваат, ќе одат во затвор.The population is pushed into the corner; if they do not cooperate, they will go to jail.
Направи ми услуга, зборувај соработувај, еднаш во твојот мизерен живот.Do yourself a favor, don't go out a total asshole, cooperate, for once in your miserable life.
Направи ми услуга, зборувај, соработувај веќе еднаш во твојот мизерен живот.Do yourself a favor, don't go out a total asshole, cooperate, for once in your miserable life.
Направи ми услуга, зборувај, серко, соработувај, за првпат во твојот беден живот.Do yourself a favour, don't let go until you cooperate for once in your miserable life
Ако навистина се грижиш за Olivia, тогаш соработувај.If you care about Olivia as you say, then cooperate.
Ве молам, соработувајте, ако не сакате проблеми.Please cooperate, if you don't want any trouble.
Бидете мирни и соработувајте.Stay calm and cooperate.
Бидете мирни, соработувајте, и сѐ ќе заврши за момент!Be calm, cooperate, and this'll all be over in a minute !
Ве молам само соработувајте.Please just cooperate.
Има се', имиња, датуми, кој соработувал со нас во странство во секоја операција.So he has everything. Names, dates, ghost sites, who's cooperating with us abroad - every operation.
Најважното нешто е... дека таа соработувала со федералните агенти.The important thing is... that she was cooperating with Federal agents.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

заработува
earn
обработува
work

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'cooperate':

None found.
Learning languages?