Сопре (to stop) conjugation

Macedonian
35 examples
This verb can also mean the following: prevent

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
сопрам
I stop
сопреш
you stop
сопре
he/she/it stops
сопреме
we stop
сопрете
you all stop
сопрат
they stop
Future tense
ќе сопрам
I will stop
ќе сопреш
you will stop
ќе сопре
he/she/it will stop
ќе сопреме
we will stop
ќе сопрете
you all will stop
ќе сопрат
they will stop
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би сопрел
I (masculine) would have stopped
би сопрела
I (feminine) would have stopped
би сопрел
you (masculine) would have stopped
би сопрела
you (feminine) would have stopped
би сопрел
he would have stopped
би сопрела
she would have stopped
би сопрело
it would have stopped
би сопреле
we would have stopped
би сопреле
you all would have stopped
би сопреле
they would have stopped
Past perfect tense
сум сопрел
I (masculine) have stopped
сум сопрела
I (feminine) have stopped
си сопрел
you (masculine) have stopped
си сопрела
you (feminine) have stopped
е сопрел
he has stopped
е сопрела
she has stopped
е сопрело
it has stopped
сме сопреле
we have stopped
сте сопреле
you all have stopped
сум сопреле
they have stopped
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
сопрев
I was stopping
сопреше
you were stopping
сопреше
he/she/it was stopping
сопревме
we were stopping
сопревте
you all were stopping
сопреа
they were stopping
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев сопрел
I (masculine) had stopped
бев сопрела
I (feminine) had stopped
беше сопрел
you (masculine) had stopped
беше сопрела
you (feminine) had stopped
беше сопрел
he had stopped
беше сопрела
she had stopped
беше сопрело
it had stopped
бевме сопреле
we had stopped
бевте сопреле
you all had stopped
беа сопреле
they had stopped
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе сопрев
I will have stopped
ќе сопреше
you will have stopped
ќе сопреше
he/she/it will have stopped
ќе сопревме
we will have stopped
ќе сопревте
you all will have stopped
ќе сопреа
they will have stopped
Past aorist tense
сопрев
I stopped
сопре
you stopped
сопре
he/she/it stopped
сопревме
we stopped
сопревте
you all stopped
сопреа
they stopped
Imperative tense
-
сопри
you stop
-
-
сопрете
you all stop
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум сопрел
I (masculine) will stop
ќе сум сопрела
I (feminine) will stop
ќе си сопрел
you (masculine) will stop
ќе си сопрела
you (feminine) will stop
ќе е сопрел
he will stop
ќе е сопрела
she will stop
ќе е сопрело
it will stop
ќе сме сопреле
we will stop
ќе сте сопреле
you all will stop
ќе сум сопреле
they will stop
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
сопрен
stopping
stopping
stopping
сопрел
stopping
сопрела
stopping
сопрело
stopping
сопреле
stopping
сопрел
stopped
сопрела
stopped
сопрело
stopped
сопреле
stopped

Examples of сопре

Example in MacedonianTranslation in English
Јас ја молам меѓународната заедница да го сопре ова што се случува во Газа и се надевам на договор за прекинување на огнот и да се ослободиме од насилствотоI am asking the international community to stop what is going on in Gaza I hope to return to ceasefire and move away from violence
За да ги сопре медиумските организации во промовирањето на „незаконски“ и „нехристијански“ достигнувања и дела во граѓанското општество, владата ја забрани листата на најдобри новински извештаи на Саутерн викендс, „Поздрав до Медиумите 2010″, изминатиот месец.To stop media organizations from promoting "illegitimate" and "un-orthodox" achievements and practices in the civil society, the government banned Southern Weekend's listing of best news report, "Salute to the Media 2010″, last month.
Може ли полицијата да го сопре сето ова?Can the police stop all this?
Варна има моќ да ги сопре.Varna has the power to stop it.
Блогирањето во Куба може да ти предизвика огромни проблеми (превод: затвор), но оваа закана не ги сопре илјадниците блогери од островот кои беа решени да ја пренесат својата порака.Blogging in Cuba can get you in a heap of trouble (translation: jail), but that threat hasn't stopped hundreds of bloggers on the island determined to get their messages out.
Незнам дали ќе можам да ги сопрам сите.- I don't think I can stop them all. - [Grunting]
Незнам како да го сопрам.I don't know how to stop it.
- Не можам да го сопрам.- I can't stop it. It is the train.
Овде сум да те сопрам, Едно-оки Барт.I'm here to stop you, One-Eyed Bart.
- Можев да го сопрам!- I could've stopped him.
- Ќе ја сопреш?- Will you stop it?
Не можеш да го сопреш.You can't stop it.
Ти нема да ме сопреш.You don't have it in you to stop me.
Промените не можеш да ги сопреш... како што не можеш да ги сопреш сонцата да зајдат.But you can't stop the change... any more than you can stop the suns from setting.
Ако бараш зборови да сопреш девојка да не ти замине, сега е времето за тоа.If you're finding words to stop a girl from leaving, now would be the time.
Други ресурси за разбирање на ефектите на SOPA/PIPA: Јои Ито и Итан Зукерман, „Зошто треба да ги сопреме SOPA и PIPA” „Легислативата за црната листа на интернет“, Електроник Фронтиер Фоундејшн, Кампањата за електронска пошта на ЕФФ против легислативата и Водич на ЕФФ за средба со вашите претставници.Other resources for understanding the effects of SOPA/PIPA: Joi Ito and Ethan Zuckerman, “Why we need to stop SOPA and PIPA” “Internet Blacklist Legislation", Electronic Frontier Foundation, EFF's email campaign against the legislation and EFF guide to meeting with your representatives.
Бази предупредува : „Ние мора да се потрудиме да ги сопреме членовите на парламентот да го изгласаат овој предлог документ.Bazri warns : "We should do our best to stop members of parliament from approving this draft bill.
Мораме да го сопреме бродот!We've gotta stop the ship.
Ако има некаква зараза, ќе ја сопреме таму.If he's got a disease, why don't we stop it where it is?
Можеме да ги сопреме.we can stop these things.
Капетане Пајк, морате да го сопрете бродот!Captain Pike, sir, we have to stop the ship.
Така што ќе го сопрете бродот во текот на мисијата за спасување?By recommending a full stop mid-warp doing a rescue mission?
„Можете да ме сопрете мене, ама не можете да не’ сопрете сите нас.“'You may stop me, 'but you can't stop us all.'
За жена, занесена од кинески чувства. Звуците како власт, којашто се обидуваат да ја сопрете.For a woman obsessed with Chinese conspiracies... ...you sound frighteningly similar to the government you are trying to stop.
И вие четворица навистина мислите дека можете да го сопрете ова?And the four of you really think you can stop this?
Постои едно чувство во најголем дел од израелското општество, дека се нема избор освен да се нападне Газа и да се сопрат пукањата еднаш засекогаш.There is a feeling in most of the Israeli society, that there was no choice but to attack Gaza and stop the rockets once and for all.
Пекарниците, училиштата, болниците, продавниците, автомобилите, такси-возилата и животот ќе сопрат наскороооBakeries, schools, hospitals, stores, cars, taxies & life will stop sooooon
Важно е да се напомене коментарот на еден од испитаниците кој рекол дека повеќето студенти сакаат да се заштитат користејќи кондом, но ако немаат кондом при рака мала е веројатноста дека ќе се сопрат за да одат да побараат.Worth noting is the comment from one of the interviewees who stated that while most students are interested in protecting themselves with condoms, if they don't have one on their person it is unlikely that they will stop to go look for one.
Треба да сопрат да ги изнесуваат нивните човекови права и што ли не“... вистинскиот проблем е што бугарската влада не се однесува различно од обичниот бугарски граѓанин.They ought to stop bringing up their human rights and whatnot" ... the real problem is, the Bulgarian government does not behave any differently than the common Bulgarian person.
Всушност некои разумни весници и ТВ канали од западот започнаа некои напори со цел да го сопрат сево ова, но сега е како дух, откако ќе го извадиш од шишето, тешко е да го вратиш назад.In fact some reasonable newspapers and TV channels in the west started to exert some efforts in order to stop all this, but it's now like an imp, once you get it out of its bottle, it's really hard to get it back there again.
Лаки,сопри го комбито.-Lucky, stop the truck. -What's up?
Двејн, сопри ја колата.- Duane! Duane, stop the car!
Колеман можеше да го сопри тоа обвинение за расизам. Само кога ќе ја кажеше вистината!Coleman could have stopped that racism charge in its tracks, if he'd only told the truth.
Или сопри го ти или јас ќе го застанам.Either you put a stop to it or I will.
Затоа ти само да продолжиш да си одиш на риболов на тоа езерце и ако некој се обиде да те сопри, ти само прати го кај мене, во ред?So you go right on fishing in that pond... and if anybody tries to stop you, you send 'em to me.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

допре
touch
запре
stop
собуе
take off
сопне
trip
сотре
wipe out
сошие
sew

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'stop':

None found.
Learning languages?