Смири (to appease) conjugation

Macedonian
7 examples
This verb can also mean the following: reconcile, reintroduce friendly relations between some parties, calm down

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
смирам
I appease
смириш
you appease
смири
he/she/it appeases
смириме
we appease
смирите
you all appease
смират
they appease
Future tense
ќе смирам
I will appease
ќе смириш
you will appease
ќе смири
he/she/it will appease
ќе смириме
we will appease
ќе смирите
you all will appease
ќе смират
they will appease
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би смирил
I (masculine) would have appeased
би смирила
I (feminine) would have appeased
би смирил
you (masculine) would have appeased
би смирила
you (feminine) would have appeased
би смирил
he would have appeased
би смирила
she would have appeased
би смирило
it would have appeased
би смириле
we would have appeased
би смириле
you all would have appeased
би смириле
they would have appeased
Past perfect tense
сум смирил
I (masculine) have appeased
сум смирила
I (feminine) have appeased
си смирил
you (masculine) have appeased
си смирила
you (feminine) have appeased
е смирил
he has appeased
е смирила
she has appeased
е смирило
it has appeased
сме смириле
we have appeased
сте смириле
you all have appeased
сум смириле
they have appeased
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
смирев
I was appeasing
смиреше
you were appeasing
смиреше
he/she/it was appeasing
смиревме
we were appeasing
смиревте
you all were appeasing
смиреа
they were appeasing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев смирил
I (masculine) had appeased
бев смирила
I (feminine) had appeased
беше смирил
you (masculine) had appeased
беше смирила
you (feminine) had appeased
беше смирил
he had appeased
беше смирила
she had appeased
беше смирило
it had appeased
бевме смириле
we had appeased
бевте смириле
you all had appeased
беа смириле
they had appeased
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе смирев
I will have appeased
ќе смиреше
you will have appeased
ќе смиреше
he/she/it will have appeased
ќе смиревме
we will have appeased
ќе смиревте
you all will have appeased
ќе смиреа
they will have appeased
Past aorist tense
смирив
I appeased
смири
you appeased
смири
he/she/it appeased
смиривме
we appeased
смиривте
you all appeased
смирија
they appeased
Imperative tense
-
смири
you appease
-
-
смирете
you all appease
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум смирел
I (masculine) will appease
ќе сум смирела
I (feminine) will appease
ќе си смирел
you (masculine) will appease
ќе си смирела
you (feminine) will appease
ќе е смирел
he will appease
ќе е смирела
she will appease
ќе е смирело
it will appease
ќе сме смиреле
we will appease
ќе сте смиреле
you all will appease
ќе сум смиреле
they will appease
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
смирен
appeasing
appeasing
appeasing
смирел
appeasing
смирела
appeasing
смирело
appeasing
смиреле
appeasing
смирил
appeased
смирила
appeased
смирило
appeased
смириле
appeased

Examples of смири

Example in MacedonianTranslation in English
Еден пратеник сака да го цензурира интернетот со цел да ги смири кинеските роднини на патниците од исчезнатиот малезиски авион MH370.An MP wants to censor the Internet to appease the Chinese relatives of missing Malaysian plane MH370.
Обезбедувањето на интензивен курс по француски јазик е еден начин за да се смири ситуацијата, но Хичам ги охрабрува универзитетите да им дозволат на своите студенти да го истражуваат научниот свет преку нивниот сопствен народен јазик, арапскиот.Providing a crash course in French is one way to appease the situation, but Hicham encourages that universities should allow their students to explore the scientific world in their own vernacular, Arabic.
"Може да го смири само крвта на неговите обожувачи"."could be appeased only with the blood from his worshippers."
Ама тоа не ја смири божицата.but this failed to appease the goddess.
Колку и да го ценам гестот, немам време да ја смирам твојата грижа на совест.As much as I appreciate the gesture, I don't have time to appease your guilty conscience.
Кудрин му е наклонет на Путин од малку поинакви причини, но резултатот на крај е ист: и двајцата кандидати постојат само за да повлечат гласови и да ја смират интелектуалната класа, која не е воодушевена од лидерството на Путин.Kudrin owes his allegiance to Putin for slightly different reasons, but the result is the same: both candidates exist to draw off votes and appease the intellectual classes who are disenchanted with Putin’s leadership.
Се маскирале за да се сокријат од него, ставале бомбони пред вратите за да го смират, и цртале лице на тиквите како знак на обожување.I mean,masks were put on to hide from him, Sweets left on doorsteps to appease him, Faces carved into pumpkins to worship him.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

свари
boil
свири
play
смали
reduce
смени
change
смрди
stink
спари
pair up
стори
do

Similar but longer

Not found
We have none.

Random

се препие
drink too much
се слее
merge
се стрпи
be patient
скрсти
cross
смени
change
смеша
confuse
смирува
calm down
согледува
perceive
сони
dream
соочува
cause to face

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'appease':

None found.
Learning languages?