Седи (to sit) conjugation

Macedonian
78 examples
This verb can also mean the following: be seated, stay

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
седам
I sit
седиш
you sit
седи
he/she/it sits
седиме
we sit
седите
you all sit
седат
they sit
Future tense
ќе седам
I will sit
ќе седиш
you will sit
ќе седи
he/she/it will sit
ќе седиме
we will sit
ќе седите
you all will sit
ќе седат
they will sit
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би седел
I (masculine) would have sat
би седела
I (feminine) would have sat
би седел
you (masculine) would have sat
би седела
you (feminine) would have sat
би седел
he would have sat
би седела
she would have sat
би седело
it would have sat
би седеле
we would have sat
би седеле
you all would have sat
би седеле
they would have sat
Past perfect tense
сум седел
I (masculine) have sat
сум седела
I (feminine) have sat
си седел
you (masculine) have sat
си седела
you (feminine) have sat
е седел
he has sat
е седела
she has sat
е седело
it has sat
сме седеле
we have sat
сте седеле
you all have sat
сум седеле
they have sat
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
седев
I was sitting
седеше
you were sitting
седеше
he/she/it was sitting
седевме
we were sitting
седевте
you all were sitting
седеа
they were sitting
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев седел
I (masculine) had sat
бев седела
I (feminine) had sat
беше седел
you (masculine) had sat
беше седела
you (feminine) had sat
беше седел
he had sat
беше седела
she had sat
беше седело
it had sat
бевме седеле
we had sat
бевте седеле
you all had sat
беа седеле
they had sat
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе седев
I will have sat
ќе седеше
you will have sat
ќе седеше
he/she/it will have sat
ќе седевме
we will have sat
ќе седевте
you all will have sat
ќе седеа
they will have sat
Past aorist tense
Imperative tense
-
седи
you sit
-
-
седете
you all sit
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум седел
I (masculine) will sit
ќе сум седела
I (feminine) will sit
ќе си седел
you (masculine) will sit
ќе си седела
you (feminine) will sit
ќе е седел
he will sit
ќе е седела
she will sit
ќе е седело
it will sit
ќе сме седеле
we will sit
ќе сте седеле
you all will sit
ќе сум седеле
they will sit
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
седен
sitting
седејќи
sitting
седење
sitting
седел
sitting
седела
sitting
седело
sitting
седеле
sitting
sat
sat
sat
sat

Examples of седи

Example in MacedonianTranslation in English
Направено од Comic4 Syria كوميك لأجل سوريا Овде, ожалостен седи покрај нивните гробови:Done by Comic4 Syria كوميك لأجل سوريا Here, he sits alongside their graves in mourning:
Тејквју објави слика со пин-ап модел кој седи на бомба во пост насловен „Погрешна слика за војната во Иран“. „Велика Британија и САД изготвуваат планови за напад на Иран“, пишува блогерот, „во услови на растечки тензии на Средниот Исток, се тврдеше минатата ноќ.“Takeview published a photo of a pin-up model photo sitting on a bomb in a post titled "Wrong image of Iran’s war". "The UK and U.S. are drawing up plans to attack Iran," writes the blogger, "amid growing tensions in the Middle East, it was claimed last night."
Славната карикатура на Питер Стајнер прикажува куче што седи пред компјутер и вели: „На Интернет, никој не знае дека си куче“.A famous cartoon by Peter Steiner depicts a dog sitting at the computer and saying that "On the Internet, nobody knows you're a dog."
Потоа, ѝ рекла да ја слуша конференцијата додека седи на крајот на салата само малку пред крајот на состанокот.She asked her daughter to listen in the conference sitting at the back of a room only for a while near the end of the meeting.
Светот стои и не седи кога Ахмадинеџад зборува за бришење на Израел од мапата.The world stands and doesn't sit, when Ahmadinejad talks about wiping Israel off the map.
Можам да седам тука цел ден и да очајувам за нечија смрт, за некој кој би можел да биде мојата ќерка или пак пријател, но тоа нема многу да промени.I can sit here all day haranguing my despair, sobbing the death of what one day could be my daughter or my friend, it won’t change much.
Кој ви дозволил да ме пипкате во преполниот автобус, да се стискате „невино“ до мене кога купувам пуканки во кино, да ми зјапате ненаситно во скутот кога седам со скрстени нозе во колата, а вие запирате покрај неа со велосипед?To fall on me "innocently" when I buy popcorn in the theater. When I sit cross legged in the auto and you stop your bike and look hungrily at my legs.
Понекогаш едноставно сакам да седам надвор до прозорец... и да ја слушам музиката.Sometimes I just like to sit outside by a window and listen to the music.
Јас ќе седам тука.I will sit right here
Мојот Раму не оди на испити, а јас си седам дома.My Ramu doesn't write the exam and I sit at home.
Зошто седиш овде?Why are you sitting here?
Зошто седиш таму?Why are you sitting there?
Ти реков да седиш дома.I told you to sit at home.
Ти седиш овде во планините Сиера и пиеш...You're sitting up in the Sierra Mountains and you're drinking...
Едноставно си седиме на седиштата, ги гледаме украсените подвижни платформи како поминуваат или тивко одиме долж улицата опколена со полускриените огради под деликатниот поглед на полицајците, кои им се смеат љубезно на туристите кои дошле да ја видат Ница и најубавиот карневал во светот.We simply sit on the bleachers, watch the floats go by, or quietly walk along the road bound by half-hidden fences under the tender gaze of police officers, while smiling politely at tourists who have come to see Nice and the most beautiful Carnival in the world.
А ние, забранети и невидливи, како и да е, ама не Србија, седиме на палубата на бродот којшто тоне.And we, forbidden and invisible and whatever, but not Serbia, are sitting under the deck of a boat which is sinking.
-Зошто тогаш седиме тука.What are we sitting around here for?
Не патувавме толку за да седиме!We didn't come all this way just to sit it out.
Не можеме да седиме овде и да плачеме.We can't sit here and whine about it.
Како што се доближува Олимпијадата во Пекинг, влијанието на игрите на нашите секојдневни животи се зголемува: наредбите за престанување со пушење и забраната на пластични кеси; кога се возите во авион не смеете да носите шампон или запалки; ако седите во економска класа смеете со себе да носите само една рачна торба... Слушнав дека овие правила наскоро ќе важат и за метрото: во возовите не смеете дури да внесете ни џебен нож... а веројатно ќе има уште повеќе правила.As the Beijing Olympics comes closer with every passing day, the Games' influence on our lives is also increasing: commands to stop smoking and a ban on free plastic bags; when taking planes you can't bring shampoo, or lighters; when sitting in economy rows you can only bring one piece of carry-on luggage....I hear that these rules will soon apply to subways, too: on the trains, you can't even bring a fruit knife...there will probably be more and more rules.
Сум видел како седите пред вашиот телевизор подригнувајќи и правејќи шеги во врска со она што се случува во Лондон со тековните бунтови и безредие.I have seen you sit in front of your TV burping and making jokes about what is happening in London with the ongoing riots and mayhem.
Дојдовте да ме посетите зашто сте осамени. Осамено е, да седите како странец во весела куќа како на брат ви.You came to see me because you are lonely... because it is lonely sitting like an outsider... in so happy a house as your brother's...
Ако тој со кој не сакате да седите сега, можеби еден ден ќе ви биде чест да ви биде во друштво.The one you don't like sitting beside, oneday you feel privileged to sit beside him
- Извинете што упаѓам, но Ве видов како седите натажени.- Well, forgive me for intruding, but I saw you sitting here looking a little sad.
Индиските жени не седат со скрстени раце и чекаат да бидат погодени од климатските промени.Indian women don’t just sit around waiting to be hit by climate change.
Патници со воз во Џакарта седат на кровот на вагон, страничните прозорци и помеѓу вагоните.Train passengers in Jakarta sit on the roof carriage, side windows and between carriages.
Доколку седат по дома, квалитетот на воздухот е нешто подобар или само така си мислат за да им е полесно?If they sit at home, would they breathe cleaner air, or just feel better?
Со таква иницијатива, не би било чудо ако многу жени имаат намера само да седат без да прават ништо и да им се плаќа од страна на нивните мажи со благослов на индискиот правен систем.With such incentives, it is not surprising that many wives would rather just sit idle, and get free doles from their husbands, with the kind blessings of the Indian judicial system.
Деца седат пред една од бараките во концентрациониот логор во Сисак.Children sitting in front of one of the barrack's in the Sisak concentration camp.
Како можеше да јаљ видиш мојата скиселена мачка каде што седев јас?How could you see my sour puss where I was sitting?
Знам што направи, седев до тебе.I know what you did. I was sitting right next to you.
Во оној момент кога слушнав... дека ќерка ми дефинтивно престанала да гледа, и дека засекогаш ќе остане слепа, седев токму во тој стол...The moment I heard my daughter's vision had finally failed her, and that she would forever be blind, I was sitting in that very chair.
Јас седев тѕка.-I was sitting here.
Кога ве киднапираа, јас седев во Гордоновиот кафез.- Rachel were being abducted... ...I was sitting in Gordon's cage.
Ако добро се сеќавам, ти седеше до мене.As I recall, you were sitting right next to me.
Не, седеше на компјутерот, а твојата книга по историја е покрај смрдливата салата од јајца.- No. You were sitting at the computer. And your history book is over there... by that nasty egg salad sandwich, which explains the smell.
Додека ти седеше во затвор како жртва?While you were sitting in prison being a victim?
Мислиш дека животот ми беше лесен додека ти седеше во затворот изигрувајќи жртва?You think life was easy for me? While you were sitting in prison being a victim?
AA: Еднаш присуствувавме на форум за насилството против жените, но седевме на крајот од собата, и покрај фактот дека темата беше поврзана со женските проблеми.AA: Once we attended a forum on violence against women, but we were sitting in the back of the room, despite the fact the topic was connected with girls' problems.
Ја сакав. Најмногу... затоа што кога седевме навечере сами во кујната... беше како да сме последните двајца луѓе на Земјава. Заборавени.I loved her... ...most... ...because when we were sitting in that kitchen that night... ...it was like we were the last two people on Earth.
Ја сакав. Најмногу... затоа што кога седевме навечере сами во кујната... беше како да сме последните двајца луѓе на Земјава. Заборавени.I loved her... ...most... ...because when we were sitting in that kitchen that night... ...it was like we were the last two people on Earth.
Го знаеме распоредот како седевме на возот, но не знаеме што понатаму.Well, we know the order of how we were sitting on the roller coaster... but not how it works with people who sat together.
Фотографијата на крајот од каминот, ги покажува Прадеп и г-ца Синг како седат на софата. тоа е сликано во истата соба во која што седевме.The photograph at the end of the mantelpiece, it shows Pradeep and Mrs. Singh sitting on the sofa. It was taken in the same room that we were sitting in.
Значи, вие седевте, вечеравте... ...и двајца мажи влегоа во Мек Хејлс, точно?Okay, so you were sitting down, you were having dinner... - And two men entered McHale's, correct? - Yes.
Не! Вие седевте на масата.You were sitting at the table.
Жената до која седевте.The woman you were sitting next to.
Тие седеа околу огнот... чекајки рибата да се испече на ражен... и херојот рече, "По ѓаволите.They were sitting round the fire... waiting for the fish to roast on sticks... and Hero said, "Bother.
Знаеме точно каде седеа.We know exactly where they were sitting.
-Кога се разбудив двајца типови седеа на мене. Ми рекоа да не мрдам.When I woke up, two guys were sitting on me, telling me not to move.
Повелете седете?- Won't you sit down?
Сега фино седете со г. Диш токму тука... ова се вика канабе.You two will be good and sit on this bench which we call a "sofa".
-Вие само седете си и уживај- те во магијата на Рокот.You just sit back and enjoy the magic of rock.
Овде се работи за докази и барање на вистината, затоа седете таму и ќутете.This is about evidence and finding out the truth, so you sit there and be quiet.
- Слушнете, седете доле.- Listen, no, sit down.
Следниот проект се случи организациски: пријателот кој го организираше првото колаборативно видео минуваше низ тешки периоди од животот и токму поради тоа сите се одлучија да снимат роденденска желба на видео: тие се снимија како ја пеат „среќен роденден“, свирејќи ја песната на инструменти, играјќи и седејќи пред торта со свеќички , а видеото може да се најде тука .The next project happened organically: the friend who had organized the first collaborative video was going through a rough spot in his life, and everyone else decided to record a birthday wish on video: they recorded themselves singing happy birthday, playing the song on instruments, dancing and sitting in front of cakes with candles, and that video can be found by following this link.
Полудев седејќи во кола и возејќи со 10 km/h, знаејќи дека гужвата е создадена од идиоти кои не го испланирале ова.I went nuts sitting in a car going 10 kph, and knowing the traffic is being cause by the idiots who didn’t plan this out.
Едноставно седејќи дома, пишувајќи имејл и пракајќи СМС пораки нема да постигнеме ништо и терористите ќе ја срамнат нашата земја со тлото.Simply sitting at home, writing emails and sending SMS’s will achieve nothing and the terrorists will run our country to the ground.
Не можеш да се скриеш од тоа, седејќи во соба.You can't hide from it sitting in a room.
Што правиш овде седејќи во мракот?What are you doing, sitting in the dark? lmproving my night vision.
Избувливиот тип О се лади со седење веднаш пред електричниот вентилатор, гласно и постојано жалејќи се на времето.Short-tempered Type O is cooling off by sitting right in front of an electric fan, very noisily and repetitively complaining about the weather.
Блогерите ги следеа случките во областа VIII и ја објавија пријавата против некој бездомник за „седење на камен со своите пријатели“.Bloggers followed the cases happening in District VIII and published an order prosecuting a homeless man for "sitting on the stone with some of his fellows."
А и мојот ум не можеше да прифати дека во 2011, во Унгарија, може да се случи некој да биде уапсен и да му бидат ставени лисици за озлогласеното седење/лежење на клупа.In addition to this, my mind was not able to accept that in 2011, in Hungary, it can happen that one can be arrested and handcuffed for notorious sitting/lying on a bench.
Нема веќе седење во собава.No more sitting in this room.
-Ова го знаеш од седење во затворското лоби? -Тоа е мој аспект.This you know from sitting in a prison lobby?
Јамен беше неповреден бидејќи во моментот не седел на неговото вообичаено место на бродот.Yameen was unharmed as he was not sitting in his usual spot in the boat.
Би седел овде ако оваа работа не е опасна?Would you be sitting here if this job wasn't dangerous?
Некој белец си седел и си мислел, “Кое име одговара за хип-хоп уметник?Some white guy's sitting there, "What's a homeboy hip-hop name?
Кога Мајк заминал во 3 часот Гај сеуште седел таму.When Mike left at 3 am, Guy was still sitting there... and they've bounced a beer until 6 am.
Си седел на шољата?You were sitting on the toilet.
Жена ми мораше да чита за сево ова додека седела во авион,каде сум бил,зошто не сум бил таму да ја пречекам?My wife had to read all about this while she was sitting in the airport... wondering where I was, why I wasn't there to pick her up.
Таа седела точно тука.She was sitting right here ...
Тоа зависи од тоа со кого би седела.Now that depends on who I'm sitting with.
Ако не ги праќаше, сега не би седела овде со мене.If you had not sent them, you would not be sitting here with me now.
Никогаш не сме ни седела на масава.We're not even sitting at that table.
Ха, ха, ха, ха! Сме седеле покрај милионер.We were sitting next to a millionaire.
Минатата ноќ овде седеле седум луѓе играјки покерLast night there were 7 man sitting at the base of the atairs playing stud poker
Сме седеле покрај милионер.We were sitting next to a millionaire.
Минатата ноќ овде седеле седум луѓе играјки покер.Last night there were 7 men sitting at the base of those stairs playing stud poker.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

буди
wake
вади
take out
види
see
води
lead
годи
do good for
лади
cool down
нуди
offer
прди
fart
роди
give birth to
сади
plant
седне
sit down
сели
move
сере
defecate
сети
sense
сече
cut

Similar but longer

поседи
sit for a while
следи
follow
среди
take care of
суреди
destroy

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'sit':

None found.
Learning languages?