Сади (to plant) conjugation

Macedonian
15 examples
This verb can also mean the following: sow

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
садам
I plant
садиш
you plant
сади
he/she/it plants
садиме
we plant
садите
you all plant
садат
they plant
Future tense
ќе садам
I will plant
ќе садиш
you will plant
ќе сади
he/she/it will plant
ќе садиме
we will plant
ќе садите
you all will plant
ќе садат
they will plant
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би садел
I (masculine) would have planted
би садела
I (feminine) would have planted
би садел
you (masculine) would have planted
би садела
you (feminine) would have planted
би садел
he would have planted
би садела
she would have planted
би садело
it would have planted
би саделе
we would have planted
би саделе
you all would have planted
би саделе
they would have planted
Past perfect tense
сум садел
I (masculine) have planted
сум садела
I (feminine) have planted
си садел
you (masculine) have planted
си садела
you (feminine) have planted
е садел
he has planted
е садела
she has planted
е садело
it has planted
сме саделе
we have planted
сте саделе
you all have planted
сум саделе
they have planted
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
садев
I was planting
садеше
you were planting
садеше
he/she/it was planting
садевме
we were planting
садевте
you all were planting
садеа
they were planting
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев садел
I (masculine) had planted
бев садела
I (feminine) had planted
беше садел
you (masculine) had planted
беше садела
you (feminine) had planted
беше садел
he had planted
беше садела
she had planted
беше садело
it had planted
бевме саделе
we had planted
бевте саделе
you all had planted
беа саделе
they had planted
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе садев
I will have planted
ќе садеше
you will have planted
ќе садеше
he/she/it will have planted
ќе садевме
we will have planted
ќе садевте
you all will have planted
ќе садеа
they will have planted
Past aorist tense
Imperative tense
-
сади
you plant
-
-
садете
you all plant
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум садел
I (masculine) will plant
ќе сум садела
I (feminine) will plant
ќе си садел
you (masculine) will plant
ќе си садела
you (feminine) will plant
ќе е садел
he will plant
ќе е садела
she will plant
ќе е садело
it will plant
ќе сме саделе
we will plant
ќе сте саделе
you all will plant
ќе сум саделе
they will plant
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
саден
planting
садејќи
planting
садење
planting
садел
planting
садела
planting
садело
planting
саделе
planting
planted
planted
planted
planted

Examples of сади

Example in MacedonianTranslation in English
Понекогаш може да се види како таа сади садници, а понекогаш како се грижи за растенијата во манастирот и брише прашина од нивните листови така што ги прави да светат.Sometimes she can be seen planting seedlings, and sometimes can be witnessed caring for house plants and wiping dust from their leaves and making them shine.
Оној што сади.The one you planted.
Тој сади шишиња.He plants bottles.
"Монсанто" производи, што да садам сега?Right. So it's coming down to "What can I plant?"
Ајде да започнеме да ги садиме семињата на човечност и доверба сега.Let's start planting seeds of humanity and trust now.
Време е да почнеме да садиме.It's time we started planting.
Ова партнерство ни претстави бегалец од Мианмар во Индија кој снима детска смеа, Иранска фамилија која живее во камп за бегалци во Авганистан кои ја имаат снимено својата идеја за надеж и Индиец во Бангалор кој го снимил сечењето на дрвата во Банјан... и деца кои садат нови дрва.This partnership brings us a Myanmar refugee in India recording children's laughter, an Iranian family in a refugee camp in Afghanistan recording their idea of Hope, and an Indian in Bangalore filming the cutting down of Banyan trees... and children planting new trees.
Сивиот Волк пренесе фотографии на луѓе кои заеднички садат дрвја за подобра иднина.Grey Wolf shows people planting trees together for a better future.
Тие ќе садат компири, а не кокаин.The ones who wanted to plant sweet potatoes and not coca leaves.
За сорта која им упаѓа на земјите од селаните, ги принудува луѓето да садат афион, и ги убиваат тие што ќе одбијат.The kind who invade peasant lands, force people to plant poppies and threaten or kill them if they refuse to work for them.
Идејата за садење на овие растенија беше признаена како една од 12. најдобри иновации на светско ниво од Наградите светски предизвик на ББЦ за 2011 година (BBC’s International World Challenge Award).The idea of planting these crops was recognised as one of the world’s 12 best innovations in the 2011 BBC’s International World Challenge Award.
Полињата се спремни за садење, но немаме семе за царевица.They are ready for planting but we do not have seeds.
Сега е пролет, сезона на садење.It is spring time, it's planting season.
Со малку среќа конечно ќе можеме да почнеме со садење.With a little luck, we can finally start planting.
Богарт умре пред 4 поглавја, и се што правам е садење памук и одгледување на децата.Beauregard died like four chapters ago and all I've been doing is planting cotton and raising the kids.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

буди
wake
вади
take out
види
see
води
lead
годи
do good for
лади
cool down
нуди
offer
прди
fart
роди
give birth to
сака
want
седи
sit
сели
move
сети
sense
сони
dream
спои
combine

Similar but longer

засади
plant
насади
plant
посади
plant

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'plant':

None found.
Learning languages?