Праша (to ask) conjugation

Macedonian
52 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
прашам
I ask
прашаш
you ask
праша
he/she/it asks
прашаме
we ask
прашате
you all ask
прашаат
they ask
Future tense
ќе прашам
I will ask
ќе прашаш
you will ask
ќе праша
he/she/it will ask
ќе прашаме
we will ask
ќе прашате
you all will ask
ќе прашаат
they will ask
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би прашал
I (masculine) would have asked
би прашала
I (feminine) would have asked
би прашал
you (masculine) would have asked
би прашала
you (feminine) would have asked
би прашал
he would have asked
би прашала
she would have asked
би прашало
it would have asked
би прашале
we would have asked
би прашале
you all would have asked
би прашале
they would have asked
Past perfect tense
сум прашал
I (masculine) have asked
сум прашала
I (feminine) have asked
си прашал
you (masculine) have asked
си прашала
you (feminine) have asked
е прашал
he has asked
е прашала
she has asked
е прашало
it has asked
сме прашале
we have asked
сте прашале
you all have asked
сум прашале
they have asked
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
прашав
I was asking
прашаше
you were asking
прашаше
he/she/it was asking
прашавме
we were asking
прашавте
you all were asking
прашаа
they were asking
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев прашал
I (masculine) had asked
бев прашала
I (feminine) had asked
беше прашал
you (masculine) had asked
беше прашала
you (feminine) had asked
беше прашал
he had asked
беше прашала
she had asked
беше прашало
it had asked
бевме прашале
we had asked
бевте прашале
you all had asked
беа прашале
they had asked
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе прашав
I will have asked
ќе прашаше
you will have asked
ќе прашаше
he/she/it will have asked
ќе прашавме
we will have asked
ќе прашавте
you all will have asked
ќе прашаа
they will have asked
Past aorist tense
прашав
I asked
праша
you asked
праша
he/she/it asked
прашавме
we asked
прашавте
you all asked
прашаа
they asked
Imperative tense
-
прашај
you ask
-
-
прашајте
you all ask
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум прашал
I (masculine) will ask
ќе сум прашала
I (feminine) will ask
ќе си прашал
you (masculine) will ask
ќе си прашала
you (feminine) will ask
ќе е прашал
he will ask
ќе е прашала
she will ask
ќе е прашало
it will ask
ќе сме прашале
we will ask
ќе сте прашале
you all will ask
ќе сум прашале
they will ask
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
прашан
asking
asking
asking
прашал
asking
прашала
asking
прашало
asking
прашале
asking
прашал
asked
прашала
asked
прашало
asked
прашале
asked

Examples of праша

Example in MacedonianTranslation in English
КРИСТИНЕАМНОТЕ праша за ова на форумот СербианКафе :CHRISTINEAMNOTTE asked this at the SerbianCafe forum:
Џиа Лианг, прашаJia Liang, asked
Шишевади, прашаShisheewady asked
Ние сметаме дека во општеството не можеме да зборуваме за себе си, но тоа е така бидејќи никој не сака да не праша прво нас.In society we think that we can't talk for ourselves, but that is because nobody thinks to ask us about things first.
Поранешниот законодавец Теди Касино праша дали на киосците за брза храна од Мекдоналдс ќе им биде дозволено да бидат во паркот:Former legislator Teddy Casino asked if McDonald’s food kiosks will be allowed in the park:
Дозволете ми да ве прашам нешто, @NickKristof, дали некогаш сте го употребиле зборот „заостанатост“ за да ја опишете Африка?Let me ask you a question, @NickKristof, have you ever specifically used the word "backward" to describe Africa?
Се најдов себеси принудена да ја прашам за силата на таа љубов што би го натерала човек да дојде до контролен пункт на четвртата оклопна девизија, која е управувана од Mахер Ал Асад, помладиот брат на претседателот, и која е позната по својата бруталност и суровост.And I find myself forced to ask about the strength of a love that would make a man drive to the checkpoint of the Fourth Armored Division, which is headed by Maher Al Assad, the younger brother of the president, and which is notorious for its brutality and harshness.
Таа продолжи: „Слушнав дека мојот маж е можеби таму, затоа отидов да прашам за него.She continues: "I heard that my husband might be there, so I had to go and ask for him.
Наставничката ни кажа дека израелските мајки не се понижуваат да им даваат на своите деца контаминирани слатки; Се изненадив од тоа и веднаш скокнав да ја прашам, „Дали слатките кои ги носеше флотата се контаминирани?“.Our teacher told us that Israeli mothers do not deign to give their children contaminated sweets; I was surprised by that, and I jumped out of my seat to ask her, "Are the sweets carried by the flotilla contaminated?"
Во ред, јас навистина не можам да си помогнам, и морам да прашам: @Premier, како е можно еден министер за здравство да стане министер за туризам?!?!?!OK I really can't help but ask @PrimeMinistry how in the world does a #HealthMinister become a #Ministerof #Tourism?!?!?!
Кампањата Прегратка те охрабрува, едноставно, да се јавиш, да ги чуеш искуствата, да прашаш како поминал денот и да ги споделиш своите приказни со твојот повозрасен пријател.The HUG Campaign encourages you to simply give a call, listen to experiences, ask how the day was and share your stories with your elder friend.
Само овој пат ќе ти дозволам да ме прашаш за моите деловни односи.This one time I'll let you ask me about my affairs.
Сепак, требаше да го прашаш.- It wouldn't hurt to ask.
Се што требаше да направиш е да прашаш.All you had to do was ask.
Може да го прашаш и за исчезнатото момче на Глик. Ги прегледавме зделките за куќата на Марстон и за Лаундромат..You might ask him about that missing Glick kid too. we've been going over land transactions... ...for the Marsten house and the Laundromat.
Затоа мораме ве прашаме: Дали вие и вашата сопруга сте доктори?So we have to ask you: Are you doctors?
Се трудевме да бидеме објективни и да се прашаме: ако си ти диктатор, или на пат да станеш, кого ти би киднапирал?We would claim to be objective, and ask each other: if you were a dictator, or in the process of becoming one, who would you kidnap?
Секој што ќе го прашаме што ќе се случи овој викенд го кажува истото: Немам идеја?! #ugandavotesEveryone we ask about what ia going to happen this weekend says the same thing: I have no idea?! #ugandavotes
Заедничиот протест е добра можност за да се искаже не само нашата огорченост и длабока осуда на нацистичкиот говор што буди најмрачни времиња, туку и шанса да се прашаме: зошто и како Унгарија дојде толку далеку што цивилизираниот свет шокирано гледа што се случува во Парламентот во Будимпешта.The joint protest is a good opportunity to express not only our indignation and the deep denouncement of the Nazi speech revoking the darkest times, but also a chance to ask ourselves this question: why and how has Hungary got so far that today the educated world is a shocked observer of what's going on in the Parliament in Budapest.
Можеби твојата жртва ќе нè мотивира повторно да се погледнеме во огледало и да прашаме кога ја преминуваме линијата помеѓу стравот и храброста. И ќе нè предизвика, повторно, да го направиме првиот чекор.Perhaps your sacrifice will motivate us to look again into the mirror, and ask again where we straddle the line between fear and courage and challenge us, again, to take a new first step.
Кога ќе ја погледнете оваа дифузија на власта и нејзиното најперфидно пенетрирање во интимниот свет, преку вашите пријатели, не можете а да не се прашате, каде е границата?When you look upon this diffusion of state power and its most perfidious penetration in the intimate world, executed through your friends, you cannot ask: where did they draw the line?
Како пример, може да ги прашате читателите да прочитаат реченица од десно на лево.As an example, you can ask your readers to read a sentence from right to left.
Што и да прашате, нема шанси да ве одбие.Whatever you ask, there's no way he can turn you down.
Мислам, зошто не го прашате Чарли?Why don't you ask Charlie?
По многу години, нашите деца ќе прашаат што сме правеле, но ова исто така се однесува и нашето лично соочување со сопствената совест.Years later, our grandchildren will ask what we have done, but it's eventually us who will have to account for our conscience.
Тие што присуствуваа влегоа без да го прашаат судијата за дозвола, и тој инсистираше дека утре нема да ни биде дозволено.Those who attended got in without asking the judge for permission and he insisted that we will not be allowed in tomorrow.
На пример, VidanaDesign и Stariot го користеа хаштагот при дискусијата за скандалот кога фотограф на дневниот весник Фокус откри дека пратеници во парламентот од владеачкото мнозинство добиваат пусулчиња од премиерот со инструкции што да го прашаат во текот на сесија за пратенички прашања по повод отчет на Владата (на сликата е пратеникот Илија Димовски).For instance, VidanaDesign and Stariot used the hashtag to discuss the scandal when a photoreporter of the Fokus daily revealed that the Members of Parliament from the ruling party received handwritten notes by the PM with instructions on what to ask him during an official Q&A session on the Cabinet's accountability (pictured note to Ilija Dimovski, MP).
Во текот на викендот, некои граѓани ја искористија можноста преку профилот да прашаат каде може да пријават кршење на Уставот и Законот за македонски јазик, според кои јавната комуникација на државните тела мора да се спроведува според определени лингвистички стандарди – алудирајќи на тоа што наместо кирилица на профилот била употребувана латиница и текстот не е лекториран.During the last weekend, some citizens used the opportunity to ask where they can report violation of the Constitution and the Law on Macedonian language, which stipulate that state bodies must adhere to certain linguistic standards, alluding on the use of Latin instead of Cyrillic alphabet on the profile and the lack of proofreading.
Додека иранската влада се радува на ослободувањето на либанските затвореници од Израел, блогерите побрзаа да прашаат за бројот на Иранци затворени во Либан.While the Iranian government rejoiced at the release of Lebanese prisoners from Israel, bloggers were quick to ask about the fate of Iranians captured in Lebanon.
Џери те прашав ти како си.Jerry, I was asking you how you've been.
Не прашав тебе, Харви, го прашував твојот пријател.Harvey, I wasn't asking you. I was asking your friend here in the nice blazer, with the blonde.
Затоа те прашав да не си го утнал името што ти го дал Алмеида.That's why I was asking if maybe you had mistaken the name Almeida gave you.
Па што мислиш ти зошто те прашав дали е Џејк тука?Hello? That's why I was asking about Jake.
Тебе те прашав.I was asking you.
Некои момци долу од термоелектраната ме прашаа дали настапуваш на приватни забави.Some of the guys down at the nuclear plant.. ..they were asking me if you'd do, like.. ..private parties.
Премиерот на Малезија, Нажиб Разак, на неговиот Твитер профил објави дека ќе одговара на прашања од граѓаните поставени помеѓу 16.30 и 18 часот, минатиот вторник, употребувајќи хаштаг, #tanyanajib, што се преведува како „прашај го Нажиб“ на малајски.The Prime Minister of Malaysia, Najib Razak, had announced on his Twitter account that he will be answering questions from citizens that were posted between 4.30pm and 6pm last Tuesday using the hashtag #tanyanajib, which translates to ‘ask Najib’ in Malay.
-Да, прашај ја Елен.Yes. Go and ask Ellen.
Прашај го него, прашај го! - Кажи кој друг беше таму?Ask him ask him - Tell who else was there
Тогаш прашај го Капетанот Ниро од каде му е правото да нападне брод на Федерацијата?Then ask captain Nero: What gives him the right to attack a Federation vessel.
Оди и прашај ги. Прашај ги каде се наоѓаме.Well, go on, ask them.
Доколку сакате да дознаете што да читате од Виетнам, Боливија, Мозамбик или Нов Зеланд или било која друга држава, само прашајте во делот за коментари!If you would like to know what you should be reading from Vietnam, Bolivia, Mozambique or New Zealand, or any other country, just ask in the comments below!
Потоа, прашајте ги семејствата на зависниците од дрога колку тешкотии и страдања доживеле и прашајте ги дали се согласуваат со методите на свештеникот Бранислав. Јас знам дека тоа не им пречи.Finally, ask drug addicts’ families how much difficulties and sufferings they have survived and ask them whether they agree with the methods of priest Branislav, and I know surely that they are do not mind.
И прашајте ги дали го знаат господин Бредли.And ask whoever answers if they know Mr Bradley Okay
Со целата почит, Госпоѓо Претседателке, прашајте наоколку.With all due respect, Madame President, ask around.
Ако не ми верувате мене, прашајте го лично.You don't believe me, ask him yourself.
Кабал е пресечен, но Гаулинг рече дека таму некој го прашал за Мирбат, така да мора наш човек да е во прашање.My contact says the call was cut off, but Gowling said that there was somebody there asking about Mirbat. It has to be our guy.
- Не сум те прашал за мислење.I don't remember asking your opinion.
Но ми кажаа дека прашал за вас.But they said he was asking for you.
Не прашал...He hasn't been asking us for rides...
Јас дури не сум ги ни прашал. Ти ќе ми го доставуваш.I didn't even bother asking them You'll deliver that to me.
Ако Чомски не знаел за ова барање , вие сте го „грабнале“ со тоа што сте го прашале да држи плакат што го изразува вашиот сопствен став.If Chomsky did not know about this demand , you have "abducted" him by asking him to hold a placard that expressed your own position.
Но те прашале за тоа.You were asking for it.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

прави
make
прати
send
праќа
send
проба
try
прска
spray
пружа
extend

Similar but longer

испраша
interrogate
прашува
ask

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'ask':

None found.
Learning languages?