Порача (to order) conjugation

Macedonian
24 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
порачам
I order
порачаш
you order
порача
he/she/it orders
порачаме
we order
порачате
you all order
порачаат
they order
Future tense
ќе порачам
I will order
ќе порачаш
you will order
ќе порача
he/she/it will order
ќе порачаме
we will order
ќе порачате
you all will order
ќе порачаат
they will order
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би порачал
I (masculine) would have ordered
би порачала
I (feminine) would have ordered
би порачал
you (masculine) would have ordered
би порачала
you (feminine) would have ordered
би порачал
he would have ordered
би порачала
she would have ordered
би порачало
it would have ordered
би порачале
we would have ordered
би порачале
you all would have ordered
би порачале
they would have ordered
Past perfect tense
сум порачал
I (masculine) have ordered
сум порачала
I (feminine) have ordered
си порачал
you (masculine) have ordered
си порачала
you (feminine) have ordered
е порачал
he has ordered
е порачала
she has ordered
е порачало
it has ordered
сме порачале
we have ordered
сте порачале
you all have ordered
сум порачале
they have ordered
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
порачав
I was ordering
порачаше
you were ordering
порачаше
he/she/it was ordering
порачавме
we were ordering
порачавте
you all were ordering
порачаа
they were ordering
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев порачал
I (masculine) had ordered
бев порачала
I (feminine) had ordered
беше порачал
you (masculine) had ordered
беше порачала
you (feminine) had ordered
беше порачал
he had ordered
беше порачала
she had ordered
беше порачало
it had ordered
бевме порачале
we had ordered
бевте порачале
you all had ordered
беа порачале
they had ordered
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе порачав
I will have ordered
ќе порачаше
you will have ordered
ќе порачаше
he/she/it will have ordered
ќе порачавме
we will have ordered
ќе порачавте
you all will have ordered
ќе порачаа
they will have ordered
Past aorist tense
порачав
I ordered
порача
you ordered
порача
he/she/it ordered
порачавме
we ordered
порачавте
you all ordered
порачаа
they ordered
Imperative tense
-
порачај
you order
-
-
порачајте
you all order
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум порачал
I (masculine) will order
ќе сум порачала
I (feminine) will order
ќе си порачал
you (masculine) will order
ќе си порачала
you (feminine) will order
ќе е порачал
he will order
ќе е порачала
she will order
ќе е порачало
it will order
ќе сме порачале
we will order
ќе сте порачале
you all will order
ќе сум порачале
they will order
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
порачан
ordering
ordering
ordering
порачал
ordering
порачала
ordering
порачало
ordering
порачале
ordering
порачал
ordered
порачала
ordered
порачало
ordered
порачале
ordered

Examples of порача

Example in MacedonianTranslation in English
Ние ја добиваме придобивката на удобноста – од олеснувањето со имање на понудувач на сервиси достапен на повик со цел да се порача свеж плен од трговецот на риби на неговиот мобилен, па до користењето на виртуелниот пазар на нашите мобилни телефони за да се купат свежи производи директно од локалните фармери – и дополнително да уживаме во конкурентни цени на стоки и производи и услуги на подолг рок.We get the benefit of convenience-from the basic facility of having an on-call service provider to ordering the fresh catch of the day from the fish-monger on his mobile, right up to using the virtual marketplace on our cell phones to buy fresh produce directly from the local farmer-in addition to enjoying competitively priced goods and products and services in the long run.
Алис, порача пица?Alice, you order pizza?
Дали некој порача риба?Did someone order the fish?
Сем не може да порача храна или Сем не може да плати чек.Sam can't order food or Sam can't pay a check.
Знам, дека никој нема да си порача ништо.Nobody's going to order it anyway.
Новица, дај да порачам.Nelson, let me order
Ќе порачам за носење.- É'm just gonna order something to go. - ÌichaeÉ. - SuÉÉey.
Сигурен сум дека дека можам да си порачам едно од Л.А.I bet I can mail-order one out of L.A.
Г-не, да порачам единица за спасување?Sir. Sir, should I order a search-and-rescue unit?
Да...Сакам да порачам печено пиле, и малку пире, благодарам.Yes... I would like to order some fried chicken please, oh, and some sweet potato pie, Merci.
-Сакаш ли да порачаш нешто, дечко?MAN: Are you going to order, kid?
Не можам да ти дадам ако не порачаш нешто.I can't give you a tab unless you order something.
-Знаете ли каде е Риверсајд 1640? -Сакаш ли да порачаш нешто, дечко?- Do you know where 1640 Riverside-- - Are you going to order, kid?
-Лук, мили, треба да порачаме уште Raisinet-и.Luke, dear, we need to order some more Raisinets. And Jujubes.
-Не може, самите ќе си ги порачаме.No, we're gonna order our own invitations, okay?
Треба да порачаме уште неколку од овие, момци.Okay then, I will continue as these guys ordering.
Можеме ли да порачаме пица?Hey, can we order pizza? Pizza?
Ако сакате суфле за десерт, би било добро да порачате сега.If you would like our cr·me souffl· for dessert, it would be a good idea to order now. Yes, on the souffl·.
Сакате ли да порачате?- You guys ready to order?
Сакате ли нешто да порачате?Uh, can I take your order?
Сакам да порачате се што сакате од менито.I want you to order anything you want on that menu.
Можат да ти порачаат што сакаш од Сан Хуан.They can order anything from San Juan.
Зар не можат да порачаат пица?I mean, can't they just order pizza?
Патем порачај едно јагне, побратиме!Please, order a lamb.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

нарача
order
порази
defeat
порани
come early
потрча
run for a short while

Similar but longer

порачува
order

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'order':

None found.
Learning languages?