Покачува (to increase) conjugation

Macedonian
3 examples
This verb can also mean the following: augment

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
покачувам
I increase
покачуваш
you increase
покачува
he/she/it increases
покачуваме
we increase
покачувате
you all increase
покачуваат
they increase
Future tense
ќе покачувам
I will increase
ќе покачуваш
you will increase
ќе покачува
he/she/it will increase
ќе покачуваме
we will increase
ќе покачувате
you all will increase
ќе покачуваат
they will increase
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би покачувал
I (masculine) would have increased
би покачувала
I (feminine) would have increased
би покачувал
you (masculine) would have increased
би покачувала
you (feminine) would have increased
би покачувал
he would have increased
би покачувала
she would have increased
би покачувало
it would have increased
би покачувале
we would have increased
би покачувале
you all would have increased
би покачувале
they would have increased
Past perfect tense
сум покачувал
I (masculine) have increased
сум покачувала
I (feminine) have increased
си покачувал
you (masculine) have increased
си покачувала
you (feminine) have increased
е покачувал
he has increased
е покачувала
she has increased
е покачувало
it has increased
сме покачувале
we have increased
сте покачувале
you all have increased
сум покачувале
they have increased
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
покачував
I was increasing
покачуваше
you were increasing
покачуваше
he/she/it was increasing
покачувавме
we were increasing
покачувавте
you all were increasing
покачуваа
they were increasing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев покачувал
I (masculine) had increased
бев покачувала
I (feminine) had increased
беше покачувал
you (masculine) had increased
беше покачувала
you (feminine) had increased
беше покачувал
he had increased
беше покачувала
she had increased
беше покачувало
it had increased
бевме покачувале
we had increased
бевте покачувале
you all had increased
беа покачувале
they had increased
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе покачував
I will have increased
ќе покачуваше
you will have increased
ќе покачуваше
he/she/it will have increased
ќе покачувавме
we will have increased
ќе покачувавте
you all will have increased
ќе покачуваа
they will have increased
Past aorist tense
Imperative tense
-
покачувај
you increase
-
-
покачувајте
you all increase
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум покачувал
I (masculine) will increase
ќе сум покачувала
I (feminine) will increase
ќе си покачувал
you (masculine) will increase
ќе си покачувала
you (feminine) will increase
ќе е покачувал
he will increase
ќе е покачувала
she will increase
ќе е покачувало
it will increase
ќе сме покачувале
we will increase
ќе сте покачувале
you all will increase
ќе сум покачувале
they will increase
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
покачуван
increasing
покачувајќи
increasing
покачување
increasing
покачувал
increasing
покачувала
increasing
покачувало
increasing
покачувале
increasing
increased
increased
increased
increased

Examples of покачува

Example in MacedonianTranslation in English
Токму поради тоа секој пат кога ќе видите дека се покачува БДП на некоја земја сведочите пораст на потребата, без разлика дали е вистинска или измислена, и по дефиниција, потребата во својот корен има неефикасност.And this is why every time you see the GDP rise in any country... you are witnessing an increase in necessity... whether real or contrived... and by definition, a necessity is rooted in inefficiency.
Амфетамините го покачуваат адреналинот и кокаинот ги прави синапсите во мозокот да горат навистина брзо.Amphetamines increase adrenaline and cocaine gets those synapses in the brain firing really fast.
Нивните барања вклучуваат зголемување на придонесот во трошоците за здравствената заштита од буџетот на владата од 5% на 15%, покачување на платите и поголема безбедност во здравствените установи.Their demands include increasing the share of health care spending in the government's budget from 5 per cent to 15pc, an increase in their salaries and better security at health facilities.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

закачува
hang
подучува
tutor
покажува
show
покорува
subdue
порачува
order

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'increase':

None found.
Learning languages?