Побара (to search) conjugation

Macedonian
28 examples
This verb can also mean the following: seek, ask for, demand

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
побарам
I search
побараш
you search
побара
he/she/it searches
побараме
we search
побарате
you all search
побараат
they search
Future tense
ќе побарам
I will search
ќе побараш
you will search
ќе побара
he/she/it will search
ќе побараме
we will search
ќе побарате
you all will search
ќе побараат
they will search
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би побарал
I (masculine) would have searched
би побарала
I (feminine) would have searched
би побарал
you (masculine) would have searched
би побарала
you (feminine) would have searched
би побарал
he would have searched
би побарала
she would have searched
би побарало
it would have searched
би побарале
we would have searched
би побарале
you all would have searched
би побарале
they would have searched
Past perfect tense
сум побарал
I (masculine) have searched
сум побарала
I (feminine) have searched
си побарал
you (masculine) have searched
си побарала
you (feminine) have searched
е побарал
he has searched
е побарала
she has searched
е побарало
it has searched
сме побарале
we have searched
сте побарале
you all have searched
сум побарале
they have searched
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
побарав
I was searching
побараше
you were searching
побараше
he/she/it was searching
побаравме
we were searching
побаравте
you all were searching
побараа
they were searching
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев побарал
I (masculine) had searched
бев побарала
I (feminine) had searched
беше побарал
you (masculine) had searched
беше побарала
you (feminine) had searched
беше побарал
he had searched
беше побарала
she had searched
беше побарало
it had searched
бевме побарале
we had searched
бевте побарале
you all had searched
беа побарале
they had searched
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе побарав
I will have searched
ќе побараше
you will have searched
ќе побараше
he/she/it will have searched
ќе побаравме
we will have searched
ќе побаравте
you all will have searched
ќе побараа
they will have searched
Past aorist tense
побарав
I searched
побара
you searched
побара
he/she/it searched
побаравме
we searched
побаравте
you all searched
побараа
they searched
Imperative tense
-
побарај
you search
-
-
побарајте
you all search
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум побарал
I (masculine) will search
ќе сум побарала
I (feminine) will search
ќе си побарал
you (masculine) will search
ќе си побарала
you (feminine) will search
ќе е побарал
he will search
ќе е побарала
she will search
ќе е побарало
it will search
ќе сме побарале
we will search
ќе сте побарале
you all will search
ќе сум побарале
they will search
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
побаран
searching
searching
searching
побарал
searching
побарала
searching
побарало
searching
побарале
searching
побарал
searched
побарала
searched
побарало
searched
побарале
searched

Examples of побара

Example in MacedonianTranslation in English
Но проѕирна кабина не звучи дека е доволно приватно за секој кој се чувствува доволно непријатно за да побара приватно пребарување.But a clear box hardly sounds private enough for anyone uncomfortable enough to request a private search.
А ако само поради носење сари се предизвикува сериозен претрес на целото тело, тогаш треба да се понуди приватна опција, како и на секој кој ќе побара приватно испитување.And if simply wearing a sari is going to trigger a serious full-body pat-down, then an actual private option should be offered, as it should be to anyone requesting a private search.
Ако се побара „лате арт“ на Твитер ќе се појават многу слики од посебни лате кафиња кои се означени со форми на срца, листови, мечиња, познати анимирани ликови и дури Интернет икони.A search of "latte art" on Twitter returns many photos of special lattes bearing the shapes of hearts, leaves, teddy bears, popular anime characters, and even Internet icons.
-Ако не се вратиме до понеделник, прати некој да не побара.- lf you're not back by morning... we'll send a search party.
Нека секој од нив си ја побара својата душа.Let each amongst them search his own soul.
Сфатив дека ќе биде тешко да се мобилизараат средства за организацијата да почне со работа и решив да побарам помош од онлајн екперти за работи како што се дизајн на веб страница и на брошурата.Realizing that it would be hard to mobilize funding to get the organisation started, I decided to search for assistance from experts online for things like the design of a website and the brochure.
Ќе ја побарам вереницата на Едмонд.I shall search out Edmond's fiancee.
Ќе побарам побезбедно место за повлекување.I'll search out a safer retreat.
Не можев да отидам во банката и да побарам заем, нели?The bank did not have what you search for a ³ em.
Ве барав, Денерис Бурородна, да побарам ваша прошка.I have been searching for you, Daenerys Stormborn, to ask your forgiveness.
Ланди сака да побараш докази.Lundy wants you to search for trace evidence. Your spidey sense tingling yet?
Сакам да побараш внатре, фокусирај се на својата духовност, поврзи се и осети го како цело.l want you to search inside, focus on your spiritual self, connect and feel it as a whole.
Што е можно повеќе и сакам да побараш низ цела држава.As many as possible, and I need a nationwide search.
Подобро да побараш и надвор од реонот на градот.You better search beyond the metro.
Ајде да ги побараме телата.Let's search the bodies.
Ќе поразговараме со тренерот и ќе побараме училиште во Канада и ќе најдеме некој да не образува заедно со хокејот, да речеме право.Guess we can tak to Coach Wadren... and you can research schoos in Canada... and find somebody who coud educate us on hockey - versus aw schoo.
Можеби треба да побараме други луѓе, можеби ќе знаат што се случува.Perhaps we should search for others maybe someone will tell us what is happening.
Откако ќе го убиеме големото, ќе го побараме и гнездото.So after we kill the creature, then we search for the nest.
Јас и Рик уште малку ќе побараме, чисто колку да сме темелни.Me and Rick, we're just gonna hang back, search this area another hour or so just to be thorough.
Ако побарате „Бразил„ + „цензура“ на Глобал Војсис ќе добиете куп застрашувачки наслови објавени во последниве 6 месеци: Отпуштен бразилски блогер: цензура или само бизнис? (23 март), Блогерите обединети против забраната на Вордпрес (12 април), Првиот блог падна жртва на новиот изборен закон (1 јуни), Блогирање против веб-цензурата (19 јуни), Блогерите се сомневаат во 13те нови кибер криминални дејствија (17 јули), Изборна цензура на дело (22 јули).A quick search on 'brazil' + 'censorship' in Global Voices returns a bunch of scary titles posted just in the last 6 months: Dismissal of Brazilian Blogger: Censorship or Just Business? (March 23rd), Bloggers united against WordPress ban (April 12th), First blog falls victim to electoral law (June 1st), Blogging Against Web-Censorship (June 19th), Bloggers question the 13 new cyber-crimes (July 17th), Electoral censorship at work (July 22nd).
-Капетан Финиус Џеј Такер, претседателе. Може да го побарате моето досие.Captain Finneas J. Tucker councilman, you may search my record.
Зоштоо не ги побарате?Why not search the car?
Може да го побарате моето досие.You may search my record.
Неговата локација, која е на пресекот на Ескобедо и Падре Миер, има знак на кој ги повикува минувачите да го побараат неговото видео насловено „Чистачот на кондури со две четки“ на YouTube и на Google.His stand, located at the intersection of Escobedo and Padre Mier, has a sign inviting passers-by to search on YouTube and on Google for his video titled, "The Shoeshiner with Two Brushes."
Тешко ќе не изненади и тоа дека ти беше иницијатор за тоа да се побараат нови простории за Вановен С.Ц.Hardly surprising that you were the one to lead the search for new offices for Vanowen S.C.
И додека си таму, побарај си ја и својата.And while you're at it, search your own.
Побарај ја ИФОР команда и побарај пребарување и спасување.Get me the IFOR command and request a search and rescue.
Кога ќе сакате да правите сериозно истражување ве молам побарајте веродостојни книги.When he/she makes a serious search, for favor consults more respectable books.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

побива
confute
побрза
rush
поигра
play for a while
полира
polish

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'search':

None found.
Learning languages?