Печати (to print) conjugation

Macedonian
27 examples

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
печатам
I print
печатиш
you print
печати
he/she/it prints
печатиме
we print
печатите
you all print
печатат
they print
Future tense
ќе печатам
I will print
ќе печатиш
you will print
ќе печати
he/she/it will print
ќе печатиме
we will print
ќе печатите
you all will print
ќе печатат
they will print
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би печател
I (masculine) would have printed
би печатела
I (feminine) would have printed
би печател
you (masculine) would have printed
би печатела
you (feminine) would have printed
би печател
he would have printed
би печатела
she would have printed
би печатело
it would have printed
би печателе
we would have printed
би печателе
you all would have printed
би печателе
they would have printed
Past perfect tense
сум печател
I (masculine) have printed
сум печатела
I (feminine) have printed
си печател
you (masculine) have printed
си печатела
you (feminine) have printed
е печател
he has printed
е печатела
she has printed
е печатело
it has printed
сме печателе
we have printed
сте печателе
you all have printed
сум печателе
they have printed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
печатев
I was printing
печатеше
you were printing
печатеше
he/she/it was printing
печатевме
we were printing
печатевте
you all were printing
печатеа
they were printing
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев печател
I (masculine) had printed
бев печатела
I (feminine) had printed
беше печател
you (masculine) had printed
беше печатела
you (feminine) had printed
беше печател
he had printed
беше печатела
she had printed
беше печатело
it had printed
бевме печателе
we had printed
бевте печателе
you all had printed
беа печателе
they had printed
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе печатев
I will have printed
ќе печатеше
you will have printed
ќе печатеше
he/she/it will have printed
ќе печатевме
we will have printed
ќе печатевте
you all will have printed
ќе печатеа
they will have printed
Past aorist tense
Imperative tense
-
печати
you print
-
-
печатете
you all print
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум печател
I (masculine) will print
ќе сум печатела
I (feminine) will print
ќе си печател
you (masculine) will print
ќе си печатела
you (feminine) will print
ќе е печател
he will print
ќе е печатела
she will print
ќе е печатело
it will print
ќе сме печателе
we will print
ќе сте печателе
you all will print
ќе сум печателе
they will print
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
печатен
printing
печатејќи
printing
печатење
printing
печател
printing
печатела
printing
печатело
printing
печателе
printing
printed
printed
printed
printed

Examples of печати

Example in MacedonianTranslation in English
Ова списание се печати на англиски, француски, германски, хрватски, македонски и турски јазик на рециклирана хартија и е достапно на 22 јазици од Европската унија на:http://ec.europa.eu/regional_policy/index_en.htmis magazine is printed in English, French, German, Croat, Macedonian and Turkishon recycled paper and is available in 22 languages of the European Union at: http://ec.europa.eu/regional_policy/index_en.htm e opinions expressed in this publication are those of the author and do notnecessarily reflect the views of the European Commission.
Тие забележаа дека Мекдоналдс е еден од спонзорите на церади кои ги печати Католичката црква.They noticed that McDonald’s is one of the sponsors of the tarpaulins printed by the Catholic Church.
- Може ли новината дa печати?- Can the paper print a retraction?
Следната година, Death Row ќе почне печати свои пари.Next year, Death Row is gonna print our own money.
Се уште печати.Still printing.
Се уште ги печатам.Still printing it up.
Ја печатам само вистината, и ако не си забележала, ја печатам на првата страница, во делот Б, секоја недела.I only print the truth, and if you haven't noticed, I print it on page 1,section b every week.
Не можам да печатам ова, Лоис.I can't print this, Lois.
Рече, "Можеш да печатиш банкноти изработуваш дијаманти, а луѓето се десет дванасеттини но секогаш ќе им треба земја."He said, "You can print money manufacture diamonds, and people are a dime a dozen but they'll always need land."
Порано беше „Сите вести што одговараат, ние ги печатиме“...Used to be “All the news that fits, we print”….
Сега е „Сите вести што продаваат, ние ги печатиме“.Now it’s “All the news that sells, we print”.
Тоа значи дека луѓе пишуваат за нас... и ние тогаш ги печатиме сите тие страници... ги спојуваме... и ги правиме во она што се вика Книга, Џонс.You see... it's a publishing house, so that means people write things for us... and then we print out all the pages and fasten them together... and make them into what we call a "book,"Jones.
Заработуваме толку многу што мораме да почнеме да печатиме свои.We make so much, we need to start printing our own.
Сега ќе мораме да печатиме повлекување.We're gonna have to print a retraction now.
Но веќе не ги печатат.But it's out of print.
Казиното е дозвола да се печатат пари.A casino is a license to print money.
Има доволно пари таму надвор, печатат повеќе секој ден.There's plenty of money out there. They print more every day.
Не сте дознале за нив, затоа што весниците не печатат ништо за нив.Ah, didn't find out about them because the newspapers don't print anything about them.
Не сте дознале за нив, Затоа што весниците не печатат ништо за нив.Ah, didn't find out about them because the newspapers don't print anything about them.
Овие излегоа кога печатев за кампањата "Избричете ги китовите."These came out when I was printing for the "Shave the Whale" campaign.
- Не го печатете ни тоа.- Don't print that either.
Не печатете од каде се јавува убиецот.Don't print anything about where the killer calls from.
Тие исто се обидуваат да обезбедат од заедницата услуги на дизајн, печатење и издавање.They are also trying to crowdsource the design, printing and publishing.
Друг предизвик е соодветно печатење или „краен резултат“ на работата.Another challenge is proper printing or "output" of the work.
Не сакав да одам во рајот без да го поздравам новото печатење.Well, I couldn't rush off to paradise without celebrating a second printing.
Ова е копија од оригинално печатење за она, знаете г-дине.There's a copy of the transcript printing out for you know, sir.
Имаме преса за печатење.We've got a printing press.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

помати
cloud

Similar but longer

запечати
seal
испечати
print

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'print':

None found.
Learning languages?