Отслика (to depict) conjugation

Macedonian
1 examples
This verb can also mean the following: reflect, portray

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
отсликам
I depict
отсликаш
you depict
отслика
he/she/it depicts
отсликаме
we depict
отсликате
you all depict
отсликаат
they depict
Future tense
ќе отсликам
I will depict
ќе отсликаш
you will depict
ќе отслика
he/she/it will depict
ќе отсликаме
we will depict
ќе отсликате
you all will depict
ќе отсликаат
they will depict
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би отсликал
I (masculine) would have depicted
би отсликала
I (feminine) would have depicted
би отсликал
you (masculine) would have depicted
би отсликала
you (feminine) would have depicted
би отсликал
he would have depicted
би отсликала
she would have depicted
би отсликало
it would have depicted
би отсликале
we would have depicted
би отсликале
you all would have depicted
би отсликале
they would have depicted
Past perfect tense
сум отсликал
I (masculine) have depicted
сум отсликала
I (feminine) have depicted
си отсликал
you (masculine) have depicted
си отсликала
you (feminine) have depicted
е отсликал
he has depicted
е отсликала
she has depicted
е отсликало
it has depicted
сме отсликале
we have depicted
сте отсликале
you all have depicted
сум отсликале
they have depicted
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
отсликав
I was depicting
отсликаше
you were depicting
отсликаше
he/she/it was depicting
отсликавме
we were depicting
отсликавте
you all were depicting
отсликаа
they were depicting
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев отсликал
I (masculine) had depicted
бев отсликала
I (feminine) had depicted
беше отсликал
you (masculine) had depicted
беше отсликала
you (feminine) had depicted
беше отсликал
he had depicted
беше отсликала
she had depicted
беше отсликало
it had depicted
бевме отсликале
we had depicted
бевте отсликале
you all had depicted
беа отсликале
they had depicted
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе отсликав
I will have depicted
ќе отсликаше
you will have depicted
ќе отсликаше
he/she/it will have depicted
ќе отсликавме
we will have depicted
ќе отсликавте
you all will have depicted
ќе отсликаа
they will have depicted
Past aorist tense
отсликав
I depicted
отслика
you depicted
отслика
he/she/it depicted
отсликавме
we depicted
отсликавте
you all depicted
отсликаа
they depicted
Imperative tense
-
отсликај
you depict
-
-
отсликајте
you all depict
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум отсликал
I (masculine) will depict
ќе сум отсликала
I (feminine) will depict
ќе си отсликал
you (masculine) will depict
ќе си отсликала
you (feminine) will depict
ќе е отсликал
he will depict
ќе е отсликала
she will depict
ќе е отсликало
it will depict
ќе сме отсликале
we will depict
ќе сте отсликале
you all will depict
ќе сум отсликале
they will depict
adjectival participle
adverbial participle
verbal noun
imperfective participle (masculine)
imperfective participle (feminine)
imperfective participle (neuter)
imperfective participle (plural)
aorist participle (masculine)
aorist participle (feminine)
aorist participle (neuter)
aorist participle (plural)
Other
отсликан
depicting
depicting
depicting
отсликал
depicting
отсликала
depicting
отсликало
depicting
отсликале
depicting
отсликал
depicted
отсликала
depicted
отсликало
depicted
отсликале
depicted

Examples of отслика

Example in MacedonianTranslation in English
Постојат многу мажи во животот на една жена, од првиот до последниот: «татко, дедо, син, брат, љубовник, маж, шеф, колега»…Некои се присутни, други се заборавени, заминати, некои сé уште мистериозно се тука, заробени или страдаат, се менуваат, остануваат; и споени заедно, нивните портрети и придонеси подобро ќе ги отсликаат отколку што би можела таа самата, жената која минува по нивниот пат, во интимни и деликатни приказни, тажни и инспиративни, забавни и скромни, кои се интроспективни и разјаснуваат историски и социјални минати времиња.There are so many men in a woman's life, from the first to the last one: «father, grandfather, son, brother, lover, husband, boss, colleague»...Some are present, others are forgotten, some are gone, others are still mysteriously there, captivating or suffered, changing, staying, transforming; and, pieced together, their portraits and contributions will depict better than she could herself, the woman crossing their road, in intimate and intricate stories, heartbreaking and inspiring, funny and modest, introspective and shedding light on historical and social backgrounds.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

наслика
paint

Similar but longer

отсликува
reflect

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'depict':

None found.
Learning languages?