Настанува (to emerge) conjugation

Macedonian
1 examples
This verb can also mean the following: appear, arise

Conjugation of eiti

јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Present tense
настанувам
I emerge
настануваш
you emerge
настанува
he/she/it emerges
настануваме
we emerge
настанувате
you all emerge
настануваат
they emerge
Future tense
ќе настанувам
I will emerge
ќе настануваш
you will emerge
ќе настанува
he/she/it will emerge
ќе настануваме
we will emerge
ќе настанувате
you all will emerge
ќе настануваат
they will emerge
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Conditional mood
би настанувал
I (masculine) would have emerged
би настанувала
I (feminine) would have emerged
би настанувал
you (masculine) would have emerged
би настанувала
you (feminine) would have emerged
би настанувал
he would have emerged
би настанувала
she would have emerged
би настанувало
it would have emerged
би настанувале
we would have emerged
би настанувале
you all would have emerged
би настанувале
they would have emerged
Past perfect tense
сум настанувал
I (masculine) have emerged
сум настанувала
I (feminine) have emerged
си настанувал
you (masculine) have emerged
си настанувала
you (feminine) have emerged
е настанувал
he has emerged
е настанувала
she has emerged
е настанувало
it has emerged
сме настанувале
we have emerged
сте настанувале
you all have emerged
сум настанувале
they have emerged
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Past impf. tense
настанував
I was emerging
настануваше
you were emerging
настануваше
he/she/it was emerging
настанувавме
we were emerging
настанувавте
you all were emerging
настануваа
they were emerging
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Past pluperfect tense
бев настанувал
I (masculine) had emerged
бев настанувала
I (feminine) had emerged
беше настанувал
you (masculine) had emerged
беше настанувала
you (feminine) had emerged
беше настанувал
he had emerged
беше настанувала
she had emerged
беше настанувало
it had emerged
бевме настанувале
we had emerged
бевте настанувале
you all had emerged
беа настанувале
they had emerged
јас
ти
т(ој/аа/оа)
ние
вие
тие
Future perfect tense
ќе настанував
I will have emerged
ќе настануваше
you will have emerged
ќе настануваше
he/she/it will have emerged
ќе настанувавме
we will have emerged
ќе настанувавте
you all will have emerged
ќе настануваа
they will have emerged
Past aorist tense
Imperative tense
-
настанувај
you emerge
-
-
настанувајте
you all emerge
-
јас
јас
ти
ти
тој
таа
тоа
ние
вие
тие
Future reported tense
ќе сум настанувал
I (masculine) will emerge
ќе сум настанувала
I (feminine) will emerge
ќе си настанувал
you (masculine) will emerge
ќе си настанувала
you (feminine) will emerge
ќе е настанувал
he will emerge
ќе е настанувала
she will emerge
ќе е настанувало
it will emerge
ќе сме настанувале
we will emerge
ќе сте настанувале
you all will emerge
ќе сум настанувале
they will emerge

Examples of настанува

Example in MacedonianTranslation in English
доаѓаат во контакт со ова настанување на земјата, веројатно се борат против исцрпеност и глад. Некои планктони го отфрлаат номадскиот начин на живот и се населуваат овде.Coming into contact with these emerging lands, probably struggling against exhaustion and hunger, some plankton abandoned nomadic life and settled here.

More Macedonian verbs

Related

Not found
We have none.

Similar

наседнува
fall for
наслонува
lean
настапува
perform
настојува
insist

Similar but longer

Not found
We have none.

Other Macedonian verbs with the meaning similar to 'emerge':

None found.
Learning languages?